Dodaj do ulubionych

Polak utonął na Teneryfie

17.02.11, 16:51
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,9125140,Polak_zginal_na_Teneryfie__Fale_zmyly_go_ze_skal_.html
Teneryfa i ocean, to nie Chorwacja. Warto o tym pamiętać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Zbigniew Re: Polak utonął na Teneryfie IP: *.28.192.92.threembb.co.uk 19.02.11, 12:35
      tragedia, ale zastanawiająca jest ta hipotermia u kobiety, przecież woda w oceanie ma około 20 stopni?
      • Gość: jasiu... Re: Polak utonął na Teneryfie IP: *.dip.t-dialin.net 19.02.11, 16:08
        Zajrzałem na www.holidaycheck.pl/climate-wetter_Teneryfa-ebene_rid-id_134.html

Sobota - liczne przejaśnienia, ale temperatura powietrza 15-18 stopni.
        jutro 16-18
        pojutrze 15-17 i możliwe opady deszczu.

No i temperatura wody na wykresie (średnia) to tylko 18 stopni. Wiem z doświadczenia, że w lutym 20 stopni woda nigdy nie miała, ale ludzie, podnieceni adrenaliną związaną z urlopem marzeń tego nie zauważają.

Znam bardzo dobrze skałki w okolicy Puerto Santiago. Jeśli były wysokie fale, to pewnie był wiatr, a więc oni pewnie chcieli się opalić mimo wszystko i schowali się za skałami. Niestety, doszło do tragedii. Szkoda.
        • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 19.02.11, 17:08
          Ostrzezenie bylo przed wysokimi falami i silnym wiatrem, nie jestem pewien, ale chyba nawet Alerta Naranja byla w tym czasie - czyli pomaranczowy alert, wiec wchodzenie w takiej pogodzie na skalki to lekkomyslnosc i glupota.
        • Gość: Zbigniew Re: Polak utonął na Teneryfie IP: *.40.156.6.sub.mbb.three.co.uk 19.02.11, 19:35
          Nigdy nie byłem w Puerto Santiago, ale wydawało mi się że tam temperatura raczej połódniowej Teneryfy czyli news.bbc.co.uk/weather/forecast/1083? 2 tygodnie temu wróciłem z Las Americas, kąpałem się w Oceanie, choć właściwie w zatoczkach, temperatura wody była ok 23, Polacy obok komentowali głośno że woda jak w morzu czerwonym, pewnie lekka przesada, ale fakt woda była naprawdę przyjemna, stad moje zdziwienie tą hipotermią
          • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 19.02.11, 20:29
            Gość portalu: Zbigniew napisał(a):

>woda była naprawdę przyjemna, stad moje zdziwienie tą hipotermią

Bo woda pewnie i byla przyjemne tylko fale mialy 4-5 metrow wysokosci. A hipotermia to podejrzewam, ze wymysl polskich, niedouczonych dziennikarzy - wszak wpadniecie do Baltyku najczesciej konczy sie hipotermia wiec polecieli hurtem :) Rzucilem okiem na informacje prasowe o tej smierci w hiszpanskich gazetach i o hipotermii nie ma tam ani slowa.

www.elpais.com/articulo/espana/Hallado/muerto/desaparecido/temporal/Canarias/elpepuesp/20110216elpepunac_15/Tes
            www.diariodeavisos.com/2011/diariodeavisos/content/7535/
            Tutaj w tym ostatnim linku jest wyjasnione - spacerowali wieczorem po nabrzezu, przyszla fala i ich zmyla - kobieta mogla sie wydostac, a facet nie dal rady. To wszystko przed polnoca, pierwsze dni na Teneryfie - zdziwilbym sie gdyby byli trzezwi, ale to tylko moje domysly.
            • kasia_p45 Re: Polak utonął na Teneryfie 19.02.11, 23:19
              Jak nie ma słowa o hipotermii? Tam sie jakis 84 letni rybak uratował i był w hiptermii..
              • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 10:26
                kasia_p45 napisała:

> Jak nie ma słowa o hipotermii? Tam sie jakis 84 letni rybak uratował i był w hi
                > ptermii..

Nie ma Kasiu. Nie w przypadku Polaka. Artykul sklada sie z dwoch informacji - jedna dotyczy smierci Polaka a druga zaginiecia rybka. Rybak zaginal w wtorek, znalezli go w srode potluczonego i wyziebionego:

" Salvamento rescató ayer al pescador de 84 años que desapareció el pasado martes en aguas de Valle Gran Rey, en La Gomera. El pescador apareció sobre las 13.00 horas a 13 millas al suroeste de la isla con síntomas de hipotermia y policontusiones, según informó el 1-1-2. A la hora indicada, el avión de Salvamento avistó una embarcación con un ocupante que hacía señales en su interior. En ese instante se trasladó al lugar al Helicóptero del mismo organismo, quien lo izó al interior del aparato. Así, el hombre, que presentaba síntomas de hipotermia y policontusiones, fue evacuado a San Sebastián."

Tlumaczenie moje i dosc wolne: "Ratownictwo Morskie uratowalo wczoraj 84 letniego rybaka, ktory zaginal w zeszly wtorek w wodach Valle del Rey na La Gomerze. Rybaka odnaleziono o 13.00 trzynascie mil na poludniowy zachod od wyspy z symptomami wyziebienia i innymi obrazeniami jak informuje 112. O podanej wyzej godzinie, zaloga samolotu Ratownictwa Morskiego zobaczyla lodke i czlowieka, ktory robil znaki zalodze. Na miejsce dolecial helikopter Ratownictwa, ktory wciagnal rybaka na poklad. W ten sposob rybak wyziebiony i potluczony zostal ewakuowany do szpitala w San Sebastian".

Skad ta hipotermia? Nie mam pojecia - podejrzewam, ze stad, ze inna jest temperatura wody na otwartym morzu (oceanie) niz w zatoczce przy brzegu. Nie powiem, ze Polak na pewno nie mial hipotermii, bo nie badalem ciala tego czlowieka, ale z cala pewnoscia moge powiedziec, ze w hiszpanskich gazetach nie natrafilem na slad hipotermii w opisie wypadku Polaka. Zreszta to i tak nic nie zmieni.
                • kasia_p45 Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 14:56
                  W przypadku Polaka nie ma ale w przypadku rybaka jest słowo hipotermia :
                  Así, el hombre, que presentaba síntomas de hipotermia y policontusiones, fue evacuado a San Sebastián." :))
                  • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 15:04
                    kasia_p45 napisała:

> W przypadku Polaka nie ma ale w przypadku rybaka jest słowo hipotermia :
                    > Así, el hombre, que presentaba síntomas de hipotermia y policontusiones,
                    > fue evacuado a San Sebastián." :))
                    >
                    >

No i? Co z tego? Post byl o Polaku, ktory utonal na Teneryfie, tak? I moja odpowiedz na post byla taka, ze w informacjach prasowych u zrodla (czyli w hiszpanskojezycznych mediach) nie ma ani slowa na temat hipotermii u Polaka tak? Wiec jaki jest problem? Przeciez jakbys uwazniej przeczytala moj post powyzej to zauwazylabys, ze napisalem o wyziebieniu u rybaka. Pomysl co chcialas napisac i napisz jeszcze raz, prosze, bo ja nie kumam o co Ci chodzi...
                    • kasia_p45 Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 19:02
                      Ojojojoj o nic mi nie chodzi :)) Tak sie tylko czepnełam bo napisałes, że o hipotermii w tym artykule nie ma nawet słowa... a okazało sie, że jakies słowko było :))
                      I wiem co chciałam napisac :P Chciałam sie podroczyc troszke :P
                      • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 22:09
                        kasia_p45 napisała:

> Ojojojoj o nic mi nie chodzi :)) Tak sie tylko czepnełam bo napisałes, że o hip
                        > otermii w tym artykule nie ma nawet słowa... a okazało sie, że jakies słowko by
                        > ło :))

Hehehe "czepliwa" Kasia nie umie czytac. Napisalem bowiem:

"Rzucilem okiem na informacje prasowe o tej smierci w hiszpanskich gazetach i o hipotermii nie ma tam ani slowa. "

> I wiem co chciałam napisac :P Chciałam sie podroczyc troszke :P

Podroczyc? Ty mnie chcesz chyba poderwac, wykorzystac i porzucic ;)
                        • kasia_p45 Re: Polak utonął na Teneryfie 21.02.11, 23:46
                          Noo wreszcie sie domysliłeś :))
                        • Gość: Walduś Kiepski Re: Polak utonął na Teneryfie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 22.02.11, 17:07
                          kasia_p45.

Uwaga trotamundos celna.

Nie dośc,że się "droczy" to jeszcze:///Ty mnie chcesz chyba poderwać,wykorzystać i porzucić;)///.Ona tak niestety ma.

Coś Cię telepie przed tym wyjazdem.Byłaś już to wiesz jak tam jest.Ocean.Więc weż sobie jakiś pieniek z balsy,tak na wszelki wypadek gdyby Ci się trafiły jakieś skałki.Jak już zmyje,no to śladami Kolumba z biedą może na tym lekkim drewnie dopłyniesz na Karaiby i cieplejsze wody.Sprawdz tylko w którą stronę o tej porze wieje pasat,coby we właściwą stronę było.
                          • kasia_p45 Re: Polak utonął na Teneryfie 22.02.11, 23:41
                            Gość portalu: Walduś Kiepski napisał(a):

> kasia_p45.
                            >
                            > Uwaga trotamundos celna.
                            >
                            > Nie dośc,że się "droczy" to jeszcze:///Ty mnie chcesz chyba poderwać,wykorzysta
                            > ć i porzucić;)///.Ona tak niestety ma.
                            >
                            > Coś Cię telepie przed tym wyjazdem.Byłaś już to wiesz jak tam jest.Ocean.Więc w
                            > eż sobie jakiś pieniek z balsy,tak na wszelki wypadek gdyby Ci się trafiły jaki
                            > eś skałki.Jak już zmyje,no to śladami Kolumba z biedą może na tym lekkim drewni
                            > e dopłyniesz na Karaiby i cieplejsze wody.Sprawdz tylko w którą stronę o tej po
                            > rze wieje pasat,coby we właściwą stronę było.

A ty co mnie sledzisz co??? Zęby masz wszystkie???
                            • trotamundos Re: Polak utonął na Teneryfie 22.02.11, 23:50
                              A moze te swoje zaloty to na priva przeniesiecie? Bedzie czytelniej bez OT ;)
                            • Gość: Walduś Cyc Kiepski Re: Polak utonął na Teneryfie IP: *.rzeszow.vectranet.pl 23.02.11, 17:20
                              Kasia_p45

Sledzę nie śledzę.Zaglądnąłem po kilku latach z nudów, nie tylko zresztą tu.Sama reklamowałaś i pisałaś na innym forum,że tu się udzielasz.No więc o co pretensje.Nawet od poprzednika mi się oberwało,mimo że cytowałem jego słowa,a on potraktował to jak jakieś podrywy.Daleko idące wnioski lub nie załapał o co biega.A my sobie gaworzymy tylko po "znakomstwie" z innych wątków.Zakładam już zakuty łeb z przyłbicą,coby można jeszcze coś ugryżć.Szkoda zębów.Wtedy pozostało by mi tylko mamlanie,a fe.Tylko się pojawiłem i od razu w zęby,z plaskacza może?Jeszcze do tego insynuacje o amorach na forum he he.Wcale nie pomyliłem się z tym Waldusiem.Cycu,też zawsze zrywał za nie swoje sprawki.Więc wybywam ,aby się nie zrealizowało,bo nawet zakuty łeb nie pomoże.
        • ruta.dl Re: Polak utonął na Teneryfie 20.02.11, 22:34
          > Znam bardzo dobrze skałki w okolicy Puerto Santiago. Jeśli były wysokie fale, t
          > o pewnie był wiatr, a więc oni pewnie chcieli się opalić mimo wszystko i schowa
          > li się za skałami. Niestety, doszło do tragedii. Szkoda.

o 23.30 to ciekawe co opalali. Co najwyzej skręta...
          pytanie co robili o tej porze na skalkach i czy byli trzezwi...
      • Gość: aaa Re: Polak utonął na Teneryfie IP: 94.124.17.* 09.03.11, 16:04
        Ludzie,
        Jakie to wszytsko ma znaczenie jak mlody czlowiek zostawia zone i roczną córeczke! A dziewczyna miała hipotermię bo w czasie sztormu woda się ochładza- wiem bo chłopaka znałem osobiście !!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka