Dodaj do ulubionych

Fuerta, fajne puby

IP: *.subscribers.sferia.net 12.04.11, 11:10
Hej czy mozecie polecic jakies fajne puby na fuercie konkretnie Jandia lub Morro Jable, by przyjemnie spedziec wieczór!!!
Obserwuj wątek
    • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 13.04.11, 17:00
      A co to jest fuerta? Jedziesz i nawet nie wiesz gdzie jedziesz?
      • Gość: karina Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 13.04.11, 20:17
        Doskonale wiem gdzie jade a dla mniej inteligentnych fuerta na kanarach to oczywiscie fuerteventura!!!
        • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 18.04.11, 16:50
          Gość portalu: karina napisał(a):

> Doskonale wiem gdzie jade a dla mniej inteligentnych fuerta na kanarach to oczy
          > wiscie fuerteventura!!!

Taaaa... Bylam na fuercie czyli fuerta, wspinalam sie na teide czyli teida lol

Wbij sobie do glowy moja droga, inteligentna podrozniczko ze Fuerteventura to ewentualnie w skrocie Fuerte, bo popelniasz taki sam blad jak Ci co na Teneryfie mowia, ze Teida jest fajna podczas gdy Teida nie istnieje - istnieje Teide.
          • Gość: karina Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 18.04.11, 21:03
            Ale masz problem..... zajmij sie lepiej doradzaniem, bo po to jest to forum a nie czepianiem sie szczegolow. Jedni mowia jade do Wawki inni do Warszawki a jeszcze inni jada do Warszawy wiec kazdy mowi jak mu pasi a wszyscy wiedza o co chodzi, no moze z wyjatkiem ciebie inteligenciku ;)
            • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 20.04.11, 16:39
              To nie ja mam problem tylko Ty. Ja tylko doradzilem Ci jak mowic, zeby inni sie z Ciebie nie smiali, a Ty juz zrobisz z tym to co Ci Twoja inteligencja podpowie. Milych wakacji zycze.
              • Gość: jasiu... Re: Fuerta, fajne puby IP: *.dip.t-dialin.net 20.04.11, 18:17
                W dzisiejszym potocznym języku polskim jest dopuszczalne używanie zwrotów, które są umownymi potocznymi skrótowcami. Dotyczy to głownie długich wyrazów, często o brzmieniu niepolskim. Zamiast korepetycji, są korki (nie te na drogach!), zamiast Fuerteventury może być Fuerta, a nawet fuerta. Osoby zorientowane wiedzą o co chodzi, a na takim forum z mowy potocznej korzystać można. Puryzm językowy proponuję pozostawić na bardziej oficjalne występy.

A co do tej wyspy - nie ma! Nie znajdziesz na tej wyspie żadnego pabu, o którym warto byłoby pisać. Wszystko pod Niemców, łącznie z transmisjami Bundesligi i niemieckim piwem. To nie ta wyspa, raczej pomyśl o plażach.
                • styro Re: Fuerta, fajne puby 20.04.11, 19:05
                  Gość portalu: jasiu... napisał(a):

> W dzisiejszym potocznym języku polskim jest dopuszczalne używanie zwrotów, któr
                  > e są umownymi potocznymi skrótowcami. Dotyczy to głownie długich wyrazów, częst
                  > o o brzmieniu niepolskim. Zamiast korepetycji, są korki (nie te na drogach!), z
                  > amiast Fuerteventury może być Fuerta, a nawet fuerta.

Jasiu - nie obraz sie, ale glupoty opowiadasz. Fuerte - ventura, ja tam widze fuerte a nie fuerta i taki jest skrot jak cos od nazwy tej wyspy. Rownie dobrze mozesz sobie nazywac ta wyspe slowem Bunga, rob co chcesz - ja wiem ze jest Fuerte i jest Teide :)))
                  • Gość: karina Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 20.04.11, 21:17
                    Jasiu dzieny za odp. wiem ze kiepsko tam z rozrywka ale myslalam ze chociaz jeden pub sie znajdzie na wieczorny relaksik. A co do plaz wiem, wiem......bajka ;)))) Zaraz bedzie rozkminka bo napisałam "DZIENY" hehehh
                    • Gość: Egzekutor Re: Fuerta, fajne puby IP: *.14-2.cable.virginmedia.com 28.04.11, 21:28
                      Karina, taki offtopic.. Jak dlugo w pierdlu siedzialas, ze takiej gwary sie nauczylas? Nawijasz jak "czlowiek" omal..
                      Pozdufka jol jol

ps a tak powaznie to pozostaje napic sie w Polskim iscie stylu: supermarket, wóda, sok lub gaz i w miasto popatrzec jak Niemcy wydaja kaske :)
                      • Gość: karina Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 29.04.11, 10:58
                        Bardzo smieszne to co napisales, chyba nie wiesz co to jest wiezienna gwara...
                        • Gość: jasiu... Re: Fuerta, fajne puby IP: *.dip.t-dialin.net 29.04.11, 15:39
                          Wracając do fuerty, jest to jak najbardziej prawidłowo skonstruowany skrótowiec. Składa się z pierwszej części "fuert" oraz ostatniej litery złowa. Nie mówi się "mate" ale "mata" (zamiast matematyki). Szkoda, że na geografii nie uczą zasad języka polskiego.

A co do pabów (również dopuszczalna forma w potocznym wysławianiu się), to proponuję mimo wszystko nie przejmować się ich brakiem. Masz wiele innych atrakcji. Zamiast utyć w pubie, może zgubisz klika kilogamów, szarpiąc się z żaglem, bądź latawcem. Zobacz choćby www.rene-egli.com/pl/fuerteventura/surf/news/ - może nie aż tak, ale kilka lekcji u wysportowanego, opalonego chłopaka na pewno pozostawi niezapomniane wrażenia. Może to ci wynagrodzi brak pubów?
                          • Gość: karinka Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 29.04.11, 21:17
                            Jasiu dziekuje ci bardzo za ten link, sprobuje na pewno troszke poszarpac sie z żaglem jak to ładnie napisales.;**
                          • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 07.05.11, 12:17

> Wracając do fuerty, jest to jak najbardziej prawidłowo skonstruowany skrótowiec
                            > . Składa się z pierwszej części "fuert" oraz ostatniej litery złowa.

Pierwsza czesc moj drogi Jasiu to fuerte. Fuerte - ventura. Pisz co chcesz, ja i tak wiem swoje. Zwrocilem tylko uwage, moje intencje byly dobre i szczere, a chcecie sie osmieszac - to Wasza sprawa. Mowcie teida, fuerta i jak sie Wam zywnie podoba.
                            Pozdrawiam

TM
                            Jumbolino.pl Wylatujesz na wakacje? Bądź niezależny - wypożycz sobie samochód. Taniej nie znajdziesz! Sprawdź ceny i zarezerwuj już dziś!
                            • Gość: jasiu... Re: Fuerta, fajne puby IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.11, 17:10
                              Naprawdę tego nie widzisz? To napiszę tak, że dziecko zrozumie!

MAT_ematyk_A daje skrótowca (do użytku jedynie w mowie potocznej MATA
                              FUERT_eventur_A daje na tej zasadzie FUERTA

Jeszcze ci dołożę:

FIZ-yk_A z której zrobiono wyraz FIZA, czy
                              INF_ormatyk_A a w tej chwili popularna INFA.

Uwierz mi, nie mieszkam w Polsce, ale może dla tego mam trochę do czynienia z polską gramatyką. Nie wszystkim się podoba ten trend skracania wyrazów, ale jest on w języku polskim od dawna zakorzeniony i w związku z tym powiedzenie, że ktoś "leci na Fuertę" jest w języku potocznym jak najbardziej dopuszczalne. Bierzemy trzon rzeczownika, zakończony spółgłoską i dodajemy ostatnią literę, która jednocześnie często informuje nas o rodzaju rzeczownika i ułatwia konstruowanie zdania a także odmianę zgodną z rodzajem. Czasem ostatnia litera, jeśli nazwa jest dwuwyrazowa, bierze się z wyrazu, decydującego (rzeczownika) o znaczeniu zwrotu.

Mamy więc języ_K ANGieLski, czyli popularny anglik (tu literę K dał do skrótowca właśnie wyraz "języK").
                              • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 09.05.11, 18:53

> Naprawdę tego nie widzisz? To napiszę tak, że dziecko zrozumie!
                                >

Nie. Nie widze. Za to mieszkalem kilkanascie lat w Hiszpanii i nikt nie mowil fuerta, pierwszy raz z tym (i z teida) zetknalem sie tu na forum.

Nie wszystkim się podoba ten trend skracania wyrazów, ale jest
                                > on w języku polskim od dawna zakorzeniony i w związku z tym powiedzenie, że kt
                                > oś "leci na Fuertę" jest w języku potocznym jak najbardziej dopuszczalne.

Ja zas uwazam za w pelni normalne i dopuszczalne powiedzenie, ze leci ktos na Fuerte - bez ogonka, bo to jest skrot.

Juz wyzej napisalem - mnie nie przekonacie, mowcie jak chcecie - to Wy sie bedziecie osmieszac a nie ja. I tyle ode mnie w tym temacie, bo ta dyskusja do niczego nie doprowadzi.

Milego dnia zycze.
                      • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 07.05.11, 12:15
                        Gość portalu: Egzekutor napisał(a):

> ps a tak powaznie to pozostaje napic sie w Polskim iscie stylu: supermarket, wó
                        > da, sok lub gaz i w miasto popatrzec jak Niemcy wydaja kaske :)

Hahahha dobrze napisane! Niestety, duzo jest ludzi na tym forum, dla ktorych wypad na Kanary czy gdzie indziej na urlop to wlasnie okazja zeby zrobic zakupy i przetrzymac tydzien czy dwa na zupkach w proszku przywiezionych z Polski. Na szczescie ta proporcja sie zmienia - jednak czytajac posty tutaj na forum odnosze wrazenie, ze jednak duza czesc osob tak lubi spedzac wakacje. Sorry za OT.
                        • Gość: lili Re: Fuerta, fajne puby IP: *.subscribers.sferia.net 08.06.11, 21:36
                          Czy tam naprawde nie ma gdzie wieczorami posiedziec, wypic piwo i posłuchac muzyki....załamka
                          • Gość: jasiu... Re: Fuerta, fajne puby IP: *.dip.t-dialin.net 09.06.11, 17:39
                            Muzyki posłuchasz w hotelu, jak będą animacje. Czasem można trafić (choć rzadko) np. na fajną prezentację flamenco. Piwa (jak masz All) również napijesz się w hotelu. Właśnie dlatego, że większość gości ma All, lokali imprezowych nie ma - nie ma zapotrzebowania. Tym bardziej, że możesz w markecie kupić piwo (albo jakikolwiek inny alkohol, wyspa pod ty względem jest tania) bierzesz w plecak i możesz się z towarzystwem (jak znajdziesz, o co dość trudno) napić na plaży.

Jeszcze raz mówię, nie ta wyspa, jeśli ktoś szuka szaleństw, niech pomyśli o Ibizie, a nawet Majorce. Tu naprawdę jest nudno.
                            • trotamundos Re: Fuerta, fajne puby 12.06.11, 11:10
                              albo nawet o Teneryfie czy Gran Canarii. Inne wyspy kanaryjskie sa ok ale dla szescdziesieciolatkow i starszych ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka