Dodaj do ulubionych

wróciliśmy z teneryfy

IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.11, 21:07
Polecam! Pogoda w kwietniu ok 23-25 st. Czyli bez skwaru, a cieplutko i słonecznie cały tydzień! Niebo błękitne. Piękne widoczki, ocean ok 20 st. Widzieliśmy delfiny na rejsie. Mieszkaliśmy w Puerto Santiago na zachodzie (hotel:Lagos de Cesar - bez zarzutu). Wypożyczylismy autko na 3 dni. 25 EUR/dzień z ubezpieczeniem. Paliwo ok.1 EUR. Niezłe serpentynki :-) Byliśmy m.in. na wulkanie TEIDE - Trzeba tam koniecznie pojechać! Ziemia ma różne kolory - od czarnego po żółty i czerwony. Oraz Masca- Wędrówka przez góry do oceanu, 3h w jedną stronę. Ból łydek czułam przez 3 następne dni :P. Urlop udany. Polecam Teneryfę. Aha.. nie było wietrznie..
Obserwuj wątek
    • Gość: gi77 Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.11, 21:20
      Witam, bardzo mnie cieszy, że taka fajna pogoda na Kanarkach, ja co prawda lecę za 2 tyg na Fuertę - liczę na słoneczko i mam nadzieję, że nie będzie zbyt dużego wiatru. Czy leciała Pani z Itaki? Ile trwał lot? Pozdrawiam
      • colin1974 Re: wróciliśmy z teneryfy 17.04.11, 22:03
        Fuerta to nie Teneryfa i zawsze jesy bardziej wietrznie ,pogoda to loteria bo to nie Egipt gdzie zawsze świeci słońce.
        Lot zawsze trwa średnio ok 5 godzin .
        Takie są wyspy Kanaryjskie.
        • Gość: gi77 Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.home.aster.pl 18.04.11, 09:44
          No właaśnie, zaczynam trochę żałować, że jednak nie zdecydowaliśmy się na Teneryfę. Jedziemy w 6 dorosłych osób i 5 dzieci, koleżanka marudziła, że na Teneryfie ciemny piasek.... i stąd ta Fuerta. Wiem, że na Teneryfie można więcej zobaczyć, sama yłam kiedys 1 dzień będąc na GC. No cóż zobaczymy, mam tylko nadzieję, że wiatr łbów nam nie pourywa:) brrr. No nic zapłacone decyzja podjęta, jedziemy do Barcelo club el castillo. Dziękuję i pozdrawiam.
          • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 18.04.11, 10:54
            A z jakiej wypożyczalni korzystaliście i czy rezerwowaliście wcześniej czy na miejscu? Czy wulkan i Masca to w jeden dzień zrobiliście czy osobno?
            • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 22:33
              Lecieliśmy z TUI. Generalnie jestem zadowolona z ich obsługi, tyle że przesunęli nam godziny lotów w obie strony z popołudniowych na nocne:/ Co do Teide i Masca - nie da się tego zwiedzić w jeden dzień. Każdy z wypadów zajął nam po całym dniu. Masca to mała mieścina, z której szlak prowadzi przez góry az do oceanu (w jedną stronę 3h pieszo, albo statkiem, albo jak my pieszo, bo samochód czekał). Super sprawa, ale nogi czułam jeszcze przez 2 dni. Na Teide tez potrzeba calego dnia. My co prawda nie wjeżdżalismy kolejką na samą górę (25 EUR/os), objechaliśmy tylko samochodem (wjechaliśmy z jednej a zjechaliśmy z drugiej strony) Przepiękne widoki! :)
            • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.dynamic.chello.pl 18.04.11, 22:43
              Oczywiście opcja ze statkiem była w drodze powrotnej z Masci - chyba umknęła mi gdzieś część tekstu w poprzednim poście. Na Teneryfie jest mnóstwo wypożyczalni samochodów - nie trzeba rezerwować. Warto odwiedzić 2-3 i wybrać najtańszą. Ta przyhotelowa była droższa, więc wybraliśmy następną. Byliśmy też Loro Park (32 EUR/os)- pokazy delfinów i orek:)
              • rege2 Re: wróciliśmy z teneryfy 18.04.11, 22:58
                teraz może wypożyczalnie są tańsze...w czerwcu płaciliśmy ponad 10E za/3 dni
                • rege2 Re: wróciliśmy z teneryfy 18.04.11, 22:58
                  sorry...100E/3 dni
                  • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 19.04.11, 10:52
                    Alicja bardzo dziękuję Ci za informacje. A znasz może w okolicy jakąś piekną dużą plaże? Tak żeby można było do niej podjechac ? A może jakąś zatoczkę ? Ja będę w PLAYA DE LA ARENA niedaleko Puerto Santiago i z opisów wynika że w pobliżu mojego hotelu nie ma ładnej plaży a marzy mi się taki wypad choć na jeden dzień na plaże z prawdziwego zdarzenia :)
                    • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 21.04.11, 16:21
                      Playa de la Arena to bardzo ladna plaza i jest w samym Puerto Santiago. (byla 400m od naszego hotelu - Lagos de Cesar w Puerto Santiago:) Jest to plaza z czarnym piaskiem. Fajny ten piasek-choc poczatkowo czulam sie ciut dziwnie ;).Plaza z zoltym piaskiem z Sahary (tez bardzo ladna) jest w Los Americas. Z Puerto Santiago bez problemu dojedziesz autobusem na poludnie do Los Americas (ok. 40 min). Puerto Santiago jest bardzo spokojne ale urokliwe, Los Americas wieksze. Z Puerto Santago warto wybrac sie do Los Gigantes spacerkiem 30min. Sa tam piekne klify! stamtad tez wybralismy sie na rejs katamaranem na ogladanie delfinow. Co do plaz z zoltym piaskiem to przypomina mi sie jeszcze Los Tristianos (czy jakos tak) ale to juz dosc dalego od P.Santiago - przy Santa Cruz (stolicy). Zycze milego wypoczynku :)
                      • ruta.dl Re: wróciliśmy z teneryfy 22.04.11, 14:41
                        Alicja, powiedz prosze ile kosztuje ten rejs - tez sie wybieramy, ale nie mielismy pewnosci czy sa katamarany w Puerto Santiago.
                        • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 26.04.11, 12:07
                          witaj, w Puerto Santiago nie ma mozliwosci wypozyczenia katamaranu czy innego jachtu. Nie ma tam portu. Port jest w Los Gigantes. A to tylko kilka kilometrow od Puerto, wiec warto sie tam wybrac. My przeszlismy z Puerto Santiago do Los Gigantes pieszo, podziwiajac przy okazji piekne widoki przy oceanie. Polecam :).
                          • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 26.04.11, 12:36
                            a cena katamaranu, jak juz pisalam wczesniej chyba 25EUR za 1,5 h i 40 EUR za 3 h (jelsi dobrze pamietam). Warto wziac aviomarin, bo buja. pozdrawiam
                  • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 21.04.11, 16:29
                    nam wyszlo za 3 dni 75 EUR
                    • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 22.04.11, 11:47
                      Dziękuję Ci bardzo za cenne wskazówki :) A ten rejs katamaranem to już na miejscu przy Los Gigantos sobie braliście czy trzeba coś wcześniej organizować ? I czy faktycznie spotkaliście delfiny lub orki? Tak bardzo mi na tym zależy, żeby zobaczyć je na wolności :) Dziękuję i pozdrawiam
                      • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 26.04.11, 12:15
                        Witam po Swietach :)
                        rejs katamaranem rzeczywiscie wykupilismy u rezydenta TUI. Byly 2 opcje: chyba 1,5 h za 25 EUR (czy jakos tak) i 3h za 40 EUR. My wybralismy ta krotsza wycieczke. A ze byl to ostatni rejs tego dnia, to kapitan podplynal blisko klifow i tam moj mezczyzna (i inni pasazerowie) skorzystal z urokow natury i zaliczyl skok do oceanu i plywanie. Normalnie robia to chyba tylko podczas tej dluzszej 3godzinnej wycieczki. Tak, widzielismy delfiny plywajace na wolnosci! Byly dosc blisko, ale niestety nie skakaly bardzo wyskoko. Ale owszem, byly. Fajne przezycie :). Show ze skaczacymi delfinami i orkami mozna obejrzec w Loro Park.
                      • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 26.04.11, 12:21
                        Mafinko, jednak z tego co widzialam przy porcie, pewnie mozna tez kupic wycieczke bezposrednio w porcie w Los Gigantes. Stoja tam takie male stoiska i ludzie zachecaja do kupna. Akurat katamaran jest fajny, bo bardzo szeroki i wygodny, mozna sie opalac na pokladzie ;). Byl tez maly poczestunek w cenie (kanapki, ciastka, cos do picia). Aha! Jesli ktos cierpi na chorobe morska, koniecznie zabierzcie AvioMarin, bo bardzo buja. Ja niestety zapomnialam wziac z PL i musialam kupic na miejscu w aptece (ok.5 EUR). W ogole to juz podczas jazdy autobusem bylo mi niedobrze (przez te zakrety), ale ja to jestem skrajny przypadek ;)
          • Gość: ewa Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.171.196.244.static.crowley.pl 22.04.11, 12:08
            a dokładnie kiedy jedziecie do barcelo club el castillo, ja jade z dziećmi 16 maja??? ;-)
            • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 22.04.11, 12:55
              Nie wiem czy to pytanie do mnie? Jeśli tak to ja lecę 12 maja ale do Barcelo Varadero
              • ruta.dl Re: wróciliśmy z teneryfy 22.04.11, 14:43
                o to sie miniemy bo ja tam bede 5-12 maja
                • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 23.04.11, 22:26
                  Oj to szkoda :( miłabym "cieplutkie" informacje bo widzę , że to amo nas interesuje. Pozdrawiam
                • es_jp Re: wróciliśmy z teneryfy 01.05.11, 20:17
                  My tez będziemy 05-12.05:-)))
    • gosiek_72 Re: wróciliśmy z teneryfy 26.04.11, 09:23
      Witam,
      byłam na Teneryfie od 15 do 22 kwietnia i mnie niestety pogoda zawiodła. Wybrałam południe żeby było słoneczko i ciepło, a przez jeden dzień cały czas tam padało, chwilami mocno. Przez tylko jeden dzień było słońce cały czas, bezchmurnie i naprawdę było cieplutko, a przez resztę chmury i tylko chwilami wyglądało słońce a temperatura była zbliżona raczej do 20 a nie do 25 stoponi:( wiartu faktycznie mocnego nie było. W każdym razie z tą pogodą można tam różnie trafić. Żeby nie było, że narzekam tylko- mi sie bardzo Teneryfa podobała i jestem zadowolona z wyjazdu, ale gdyby pogoda dopisała tak żeby sie można było opalać to by było super. Ocean jest zimny, niektórzy sie kąpali, ale dla mnie był za zimny, zresztą przy takiej pogodzie to nawet w basenie niepodgrzewanym nie myślałam nawet o kąpieli. Jak byliśmy w Loro na północy to tam wręcz chodziłam w swetrze a po południu złapał nas drugi mocny całkiem deszcz podczas pobytu na wyspie:( Na szczęście w dniu kiedy wybraliśmy sie na Teide było rano słonecznie i mogliśmy wszystko dokładnie zobaczyć. Nie wiem jak jest teraz, ale po tym jednym całym deszczowym dniu zamarzły linki od kolejki na szczyt i kolejka nie działała- nie można było wjeżdżać. Pozdrawiam i życzę udającym się tam lepszej pogody! w razie pytań proszę pisać, chetnie odpowiem
      • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 26.04.11, 11:30
        Wiesz ja pogodą raczej się nie martwię bo myślę, że w drugiej polowie maja już będzie ok choć różnie to może być :) Napisz proszę jak jechachałaś do Loro i Teide czy to był wyjazd zorganizowany czy wypożyczaliście samochód? A może coś jeszcze szczególnego polecasz? Dziękuję z góry
      • Gość: alicja Re: wróciliśmy z teneryfy IP: *.acn.waw.pl 26.04.11, 12:31
        Gosiu, przykro to slyszec. Nasz pobyt od 7-14.04. byl sloneczny i cieply. Rzeczywiscie na polnocy jest troche chlodniej- pojechalismy samochodem w okolice La Laguna w gory i tam faktycznie byla mgla i troche wietrznie, ale to tylko tam. Na pewno warto zabrac dlugi rekaw na Teide, tam jest troche chlodniej, bo wysoko. To ciekawe, co piszesz, to znaczy ze dokladnie po naszym wyjezdzie, zepsula sie pogoda. A dla mnie 14go (ostatni dzien wyjazdu), byl w koncu dniem przeznaczonym na opalanie i polezenie-juz bez autka. Masz racje, woda w basenie niepodgrzewana, dla mnie tez byla za zimna! W oceanie dla mnei tez za zimno, nawet w te slonecznie dni, ale kapalo sie sporo ludzi. Kto jak lubi. Wywiesili informacje, ze temperatura oceanu 20 st, ale nie wiem, czy im wierzyc ;)
        • gosiek_72 Re: wróciliśmy z teneryfy 26.04.11, 13:30
          Dokładnie wtedy się popsuła pogoda- my przylecieliśmy 15 kwietnia w nocy, w sobotę było wspaniale- zero chmur, słoneczko i gorąco, wtedy też byłam na plaży z jasnym pisakiem w Los Christianos, a w niedzielę już chmury od rana i chłodniej i ok. 11.00 zaczęło podać:( Jak sprawdzałam na kamerce na plaży w piątek w dzień wyjazdu- to była super pogoda. My po prostu mieliśmy pecha. Całe szczęscie, że miałam jakieś cieplejsze ubrania bo wieczorami sweter też był obowiązkowy.
          Odpowiadając na wcześniejsze pytanie- nie wypożyczaliśmy samochodu tylko wszędzie jeździliśmy komunikacją miejską albo z wycieczkami organizowanymi przez biuro lokalne. Np. do Loro Parku samo wejście kosztuje 32 Euro, a my kupiliśmy w tym biurze za 37 Euro i w cenie był transport w obie storny i wejściówka (odbierali nas i potem przywieźli pod sam hotel i nie stalismy w długiej kolejce po bilet tylko od razu weszlismy!), dla porównania w naszym biurze taka wycieczka kosztuje chyba 49 Euro więc jest różnica. Mało kto wie, że jest też lokalny bus na Teide- z Los Christianos odjeżdża ok 09.00 i wraca ok. 16.00, ale my też kupiliśmy wycieczkę za 14 Euro, tylko z przewodnikiem anglojęzycznym. Jak ktoś ma jeszcze jakieś pytania to zapraszam!
          • mafinka21 Re: wróciliśmy z teneryfy 26.04.11, 20:36
            A co to za biuro lokalne? Cena bardzo atrakcyjna 37 euro do Loro z dojazdem tylko czy nie poganiali was zbytnio? Bo słyszałam że jak jedzie się z biurem to strasznie mało czasu dają a ja jakoś nie mam ochoty biegać po parku i chciałabym na spokojnie wszystko zobaczyć. I w jakiej miejscowości byłaś?
            • gosiek_72 Re: wróciliśmy z teneryfy 27.04.11, 07:35
              Cena bardzo atrakcyjna bo byłam w Los Christianos i Loro to kawał drogi jednak. W ogóle nas nie poganiali, odbierają każdego z hotelu i wiozą autokarem, a potem odwożą też pod hotel. Na miejscu w samym Loro byliśmy dokładnie 5 godzin i mi to wystrzyło- widziałam wszystko. W autokarze dają bilet do parku (dzięki czemu nie stoi sie w dość długiej kolejce do kasy tylko wchodzi się wejściem z boku) a potem każdy chodzi gdzie chce, tylko mówią o której jest zbiórka. Jak dla mnie świetna organizacja i taniej żadnym sposobem bym sie nie dostała z Los Christianos do Loro. Nie pamiętam teraz nazwy biura, ale sprawdzę na ulotce i napiszę. Pozdrawiam
              • es_jp Lecimy 05.05, mam kilka pytań do Ali i Gosi 01.05.11, 20:38
                Będziemy na Teneryfie od 05.05 do 13.05., miejscowość: Playa Paraiso, hotel RIu Nuena Vista
                Jedziemy z dwóją dzieci-11 lat i 1,10 m-cy. Mam pytanie czy do Masci da radę przedostać się pieszo i z wózkiem? Uwielbiam łazić ale młody musi w wózku, wiec jak droga gorzysta to odpada, prosze o odpowiedź. Proszę Cię Gosiu o podanie nazwy biura z któego bralaś wycieczkę. Czy ktoś z Was będzie w tym terminie Na teneryfie gdzieś w pobliżu??? Chętnie pozwiedzamy razem,mile widzane rodziny z dziecmi...:-))) Jak z dostepnością sklepów, pampaersów i innnych rzeczy dla dzieci???
                • gosiek_72 Re: Lecimy 05.05, mam kilka pytań do Ali i Gosi 03.05.11, 10:31
                  Biuro z którego kupowałam wycieczki na miejscu nazywa się Viajes Teide - ma biało- zielone logo z wulkanem i kulą ziemską. Mają siedzibę w Los Christianos i obsługuje tam bardzo sympatyczna babeczka. Warto z nią porozmawiać- nam zaproponowała ceny niższe niż w ich ulotce:)
                • ruta.dl Re: Lecimy 05.05, JA TEZ! 04.05.11, 12:24
                  no to lecimy jutro razem :)
                  my bedziemy z 6-letnia panna, ale niestety w innej miejscowosci - Puerto Santiago
                  Zaopatrzenie sklepow jest takie samo jak i u nas, aczkolwiek chyba dla dziedzi rzeczy sa drozsze niz w Polsce.
                • Gość: alicja Re: Lecimy 05.05, mam kilka pytań do Ali i Gosi IP: 89.77.168.* 04.05.11, 18:52
                  witaj, do Masci nie dostaniesz sie pieszo. To wioska polozona dosc wysoko w gorach- dojezdza sie tam samochodem albo autobusem. Droga do Masci jest waska i kreta (serpentyny), ale wyasfaltowana, takze spokojnie sie dojedzie. Po dotarciu do wioski Masca kierujesz sie do wawozu- sciezki gorskiej, ktora przez gory prowadzi do oceanu - nie da sie tam prowadzic wozka - jest wasko, duze kamienie. Dobrze jest miec dobre buty, aby nie zwichnac kostki. Zycze milego pobytu!
                  • Gość: emii wypad do masca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.11, 09:47
                    proszę o konkretne informacje jak wygląda ta wyprawa do Masci bo już się pogubiłam.
                    mamy hotel w Puerto Santiago, dojdziemy sobie pieszo do Los GIgantes i czy jedzie stamtąd jakiś autobus do Maski??? jak tak to jaki????
                    chcieliśmy się autobusem dostać do wioski Masca a stamtad zejść w dół do zatoczki ( 3 h zejścia) a z dołu wykupić rejs do Los gigantes. czy taki rejs moge wykupić na miejscu czy trzeba wcześniej rezerwowac??? ile kosztuje taki rejs i ile czasu trwa?????
                    czy dobrze to zaplanowałam??
                    • Gość: alicja Re: wypad do masca IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 12:28
                      Witaj Emil. Tak, dobrze to zaplanowales. Wiekszosc turystow przyjezdzala do Masci autobusem, przechodzili wawozem do zatoki, a pozniej odplywali do Los Gigantes statkiem. Wydaje mi sie nawet, ze turysci wypozyczali buty w biurach, bo cala grupa miala takie same :)). My wracalismy pieszo do Maski, bo czekal tam na nas wypozyczony samochod. Powiem szczerze, ze nie wiem, jakie autobusy jezdza do Masci. Ale na pewno dowiesz sie tego w hotelu, albo w biurach podrozy, ktorych jest sporo w czy to Puerto Santiago, czy w Los Gigantes. W Puerto Santiago sa przytanki autobusowe, ale nie wiem, czy jezdza stamtad autobusy do Masci- na pewno jezdza do Los Gigantes (choc to bardzo blisko) i w druga strone do Los Americas. Mysle, ze nie trzeba niczego rezerwowac wczesniej. My pierwszy dzien poswiecilismy na zorientowanie sie i zwiedzanie okolicy, wiec spokojnie mozesz wybrac sie do Los Gigantes spacerkiem nad oceanem i tam przy porcie popytac, jak to jest z odbiorem. Mysle, ze rejs nie trwa dlugo, bo od strony oceanu Masca i Los Gigantes leza blisko. Milych wrazen!
    • jusytka Alicja 20.08.11, 23:04
      A jakie masz zdanie na temat hotelu, w którym byłaś?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka