Dodaj do ulubionych

Punta teno - droga

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 14:30
Witam, chciałam się zapytać jaka jest droga na Punta Teno z Buenavista? trochę na internecie poczytałam ze nie za ciekawa;) czy wogule jest sens tam jechać, co tam na końcu można zobaczyć, może ktoś jakies fotki wyśle????????????

a jak jest z drogą z Buenavista Del Norte przez El Palmar, Masce aż do Puerto Santiago?? jest trudna, stroma, ciężka????

ile trwa mniej więcej przejazd z Buenavista do Puerto Santiago oraz Buenavista do Punta Teno?
Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Punta Teno - droga... 10.05.11, 20:24
      W/g mnie, te drogi są b. malownicze, a wyglądają tak, jak pokazałem na tym wątku:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,59854596,62309727,0,2.html?v=2

> ile trwa mniej więcej przejazd z Buenavista do Puerto Santiago...

Ok. 1 h (bez fotek).

> ile trwa mniej więcej przejazd z Buenavista do Punta Teno?

To tylko 9 km. :)

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: gosc Re: Punta Teno - droga... IP: *.static.espol.com.pl 11.05.11, 13:13
        mówisz ze przejazd z Buenavista do Puerto Santiago 1 godzine, to mało, a jaka jest tam droga, kręta, stroma, ciężka, jak to wygląda??? jechałeś nią?

ile trwa mniej więcej przejazd z Buenavista do Punta Teno?

To tylko 9 km. :) a ile czasu się jedzie????
        • bah77 Re: Punta Teno - droga... 12.05.11, 12:30
          > jaka jest tam droga, kręta, stroma, ciężka, jak to wygląda???

Najpiękniejszy odcinek trasy to przejazd przez Góry Teno, a wygląda on tak dokładnie tak, jak na moich fotkach widać. Reszta łatwa.

> jechałeś nią?

Jechałem dłużej, bo zaliczam prawie wszystkie punkty widokowe.

> a ile czasu się jedzie????

Jechałem ~15'.

bah77
    • tropikey Re: Punta teno - droga 11.05.11, 07:42
      cześć,
      na drodze do Punta del Teno kierowców witają ustawione co jakiś czas wielkie tablice w kilku językach informujące, że droga jest zamknięta, a przejazd nią odbywa się na własne ryzyko. Większość kierowców (podobnie, jak ja) ignoruje te znaki i jedzie na koniec cypla. Świadczy o tym dość duża ilość aut na tamtejszym parkingu. Gdybyś jednak trafiła tam w czasie ulewy lub silnego wiatru, odradzam przejazd tą trasą. Na asfalcie (mocno gdzieniegdzie dziurawym) leży mnóstwo kamieni, które właśnie w czasie ulew i wiatrów odpadły ze stromej ściany skalnej, wzdłuż której prowadzi droga. Mocno wzrasta zatem w takich warunkach ryzyko uszkodzenia auta (nie wspominając o wymuszonych spadającymi kamieniami nagłymi ruchami kierownicą...).
      W ładną pogodę nie ma się jednak czego bać, a na cypel - z uroczą latarnią morską i wspaniałą panoramą wysokich "nadoceanicznych" klifów - bez dwóch zdań warto pojechać. A i widoki po drodze są warte jazdy.
      Co do pozostałych tras, to jadąc tymi pokręconymi i miejscami wąskimi drogami trzeba oczywiście zachować ostrożność, ale przeciętnie doświadczonemu kierowcy nie powinny one sprawić problemu. Nawet jeśli trochę się umęczysz, to będziesz za swój trud po stokroć nagrodzona.
      Naszych kilka zdjęć z Teneryfy jest tu: jalbum.net/browse/user/album/905836/
      Pozdrawiam
      • Gość: gosc Re: Punta teno - droga IP: *.static.espol.com.pl 11.05.11, 21:16
        to ile czasu mniej więcej jedzie się z buenavista do teno?????
      • Gość: kdr25 Re: Punta teno - droga IP: *.leon.com.pl 17.09.16, 12:06
        W tej chwili droga z Buenavista jest całkowicie zamknięta (znaki, barierki), zarówno dla ruchu samochodowego, rowerowego i pieszego.
        • brooks44 Re: Punta teno - droga 18.09.16, 22:06
          Znowu? W marcu tego roku byla otwarta, swiezo po remoncie...
          • Gość: aaa Re: Punta teno - droga IP: *.ipcom.comunitel.net 20.09.16, 08:40
            bedzie zamknieta juz na stale, rezydenci na wyspie beda mogli wjechac, turysci zorganizowanym transportem - kto ich bedzie wozil, podobno wybieraja.
    • Gość: rikard Droga Punta Teno - Masca - Santiago del Teide IP: *.Red-81-44-24.dynamicIP.rima-tde.net 15.05.11, 02:46
      Masca - droga na www.wycieczki-teneryfa.pl W sam raz do nauki jazdy ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka