Dodaj do ulubionych

frunę na Fuerte

21.09.11, 11:57
mam kilka (dla doświadczonych podróżników może głupich) pytań: muszę mieć paszport czy wystarczy DO (na jakiejś stronce wyczytałam, że niektóre hotele mogą wymagać paszportu przy meldunku), płatności kartą (kredytowa - oczywista, ale płatnicza ?), dostępność do bankomatów (hotele ? sklepy ?), ubezpieczenie w TUI + EKUZ - wystarczy ?
z góry dziękuję za pomoc :)
Obserwuj wątek
    • deoand Re: frunę na Fuerte 21.09.11, 12:20
      Ja lece niedługo na Lanzarotte .
      Ponoc -raczej na pewno Kanary to Hiszpania a Hiszpania to Unia więc wystarczy dowód bo my to tez Unia ale ja zawsze biore paszport jak równiez gotówke i karte Visa na wszelki wypadek .

ale kazdy może inaczej przecie !
    • camel_3d Re: frunę na Fuerte 21.09.11, 15:26
      dowod wystarczy, jestes w UE.

karta mozesz placic

bankomatow jest od zatrzesienia i ciut ciut - ale najelpiej korzystac w duzych hotelach. Sa pewniejsze. Cpraz czesciej zdarzaja sie na Fuerte podrasowane bankomaty.
      • Gość: jasiu... Re: frunę na Fuerte IP: *.dip.t-dialin.net 21.09.11, 17:49
        To jeszcze dodaj, oczywiście jeśli płaciłeś kartą, to wiesz, że często możesz zostać poproszony o dodatkowy dokument tożsamości, przy płaceniu, najlepiej właśnie paszport, ewentualnie dowód osobisty.

A o "podrasowanych bankomatach" na Fuerteventurze słyszę pierwszy raz. Skąd te wiadomości? I w którym hotelu miałeś bankomat? Ja jeżdżę może do mniejszych, bo jakoś nie zauważyłem. Za to jest ich dużo w centrach handlowych i przy bankach. Ja, jeśli muszę (rzadko, bo na drobne wydatki mam gotówkę, a nawet rezydenci mają terminale), wyjmuję pieniądze właśnie w bankomatach bankowych.
        • aankaa tu będę robić za pąkla ;) 21.09.11, 21:26
          www.holidaycheck.pl/hotel-opinie_Hotel+RIU+Oliva+Beach+Village+Resort-ch_hb-hid_10678.html
          i stąd pytanie o bankomat
          wyczytałam, że bez problemu dostanę się do niedalekiego miasteczka ale nie jestem do końca przekonana, że mój "osiadły tryb życia" pozwoli na wyprawę do bankomatu :D
    • Gość: aankaa ręczniki IP: *.acn.waw.pl 21.09.11, 22:29
      ot, kolejne pytanie
      w hotelach, które nawiedziłam :) spotkałam się z opcją "rzucam na podłogę = proszę o wymianę" a jednocześnie kartka zachęcająca do korzystania "wielokrotnego"
      czy i tu tak działa ?
      btw pusty śmiech mnie ogarnia jak czytam posty oceniające na minus hotele, że ręczniki nie są wymieniane codziennie (ciekawa jestem ile osób piszących praktykuje - codzienną wymianę - to w domu)
      • camel_3d Re: ręczniki 22.09.11, 15:27
        bo na wakacjach to si eludzie tak brudza, ze strach :)))
      • Gość: jasiu... Re: ręczniki IP: *.dip.t-dialin.net 22.09.11, 16:08
        W hotelu Medano, na Teneryfie (taniutka trójka) pokój był sprzątany codziennie i bez rzucania na podłogę wszystkie ręczniki były wymieniane. Tym, co 5 Euro nie zostawili sprzątaczce również. Problem w tym, że jeśli bierzesz prysznic kilka razy (choćby żeby dokładniej spłukać sól), to ręcznik po jednym dniu jest mokry, a w tym klimacie, w łazience nie zawsze schnie.

Ale znam hotele, gdzie wymieniają 3 razy w tygodniu. Przy okazji - o bankomat też spytaj na recepcji, zawsze wiedzą, gdzie najbliższy.
        • rege2 Re: ręczniki 27.09.11, 19:46
          no , tego nie mogę zrozumieć!
          stać was na wczasy za... a pytacie o ręcznik?
          zabieram z domu / do twarzy, osobisty/.., bo nie mam zamiaru załapać grzybicy! syfa...
          za 3-5 E można kupić z napisami
          patrzcie na ludzi z jakimi grzybami na skórze ..zwłaszcza na kanarach starzy niemcy
          • Gość: jasiu... Re: ręczniki IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.11, 20:13
            Nigdy nie złapałem grzyba od hotelowych ręczników. Procedury wymagają, by przy każdym praniu, zarówno pościel (przytulasz policzek do poduszki?) jak i ręczniki były gotowane. A ludzie pytają o ręczniki, bo te ważą i zabierają dość dużo miejsca w bagażu. Jeśli ktoś jedzie z dziećmi, ma na głowie wózek, może jakieś pożywienie, do którego dziecko przywykło, czasem inne potrzebne rzeczy, to szuka możliwości zaoszczędzenia nie pieniędzy, ale kilogramów, które musi po lotnisku ciągać.

Za 5 Euro można kupić cieniuteńki, jednostronny ręcznik z napisami, ale on doskonale nadaje się na plażę. Poza tym, jeden woli wygotowany ręcznik, a drugi suszony codziennie na balkonie.

Przy okazji - pościel również bierzesz ze sobą? Przecież w niej również wcześniej spali "zagrzybieni Niemcy".
            • rege2 Re: ręczniki 27.09.11, 20:17
              a wyobraź sobie...że zabrałam podusię, własny duży ręcznik do owijania i spania
              pareo, strój do kąpieli, letnie ciuszki- bagaż 16 kg
              adidasy do biegania,
              ja nie wiem czy gotują, bo tera mamy ciemno zielone
              biorę.. z ikea za 1, 50 i duże za 5 zł
              ...ale własne
              • rege2 Re: ręczniki 27.09.11, 20:20
                a w temacie
                mam dowód, samochód pożyczyliśmy za gotówkę bez problemów
                all..są pudełka przy barze na napiwki
                nie potrzebne karty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się