Dodaj do ulubionych

Wyspy w lutym ?

12.12.11, 11:02
Jestem zielona i przepraszam jak zadam głupie pytanie.
Wyczytałam już na tym forum iż najcieplej jest na Fuercie więc pewnie tam chciałabym uderzyć. Chcielibyśmy się wybyczyć raczej mało zwiedzać więc też wyczytałam, że tam z małymi dziećmi tam ok. Zgodzicie sie ze mną?
Chciałam lecieć z Rzeszowa do Frankfurtu (Hann) i z Frankfurtu na Fuertę ale z Rzeszowa już do Frankfurtu na razie nie fruwają.
Więc mogę jechać na inne lotnisko tylko na razie nie mogę znaleźć taniego połączenia, może wy coś polecicie?
Czy możecie mi również polecić miejscowość dla małych dzieci? Ważny piasek na plaży i w miare płytko na początku.
Czy brać All incl. czy lepiej HB lub bez wyżywienia? Cenowo co się bardziej opłaca? Bo nie wiem czy drogo jest w barach?
I jeszcze - taniej wychodzi na własną rękę czy z BP? Szczerze mówiąc z biura wychodzi ok 2000 zł na osobe dla mnie na 4 osoby trochę drogo, bo dzieci wielkiej zniżki nie mają.
Dziękuję za odp. Nie musi być koniecznie Fuerta jeżeli taniej i równie ciepło jest na innych wyspach - napiszcie proszę również o nich.
Obserwuj wątek
    • jszafranski Re: Wyspy w lutym ? 12.12.11, 11:40
      maaraw napisała:

> Jestem zielona i przepraszam jak zadam głupie pytanie.
      > Wyczytałam już na tym forum iż najcieplej jest na Fuercie więc pewnie tam chcia
      > łabym uderzyć.

w lutym najcieplej z dostepnych od nas bezposrednio wysp jest na Gran Canarii (poludniowy-zachod, poludnie).

> Czy możecie mi również polecić miejscowość dla małych dzieci? Ważny piasek na p
      > laży i w miare płytko na początku.

Puerto de Mogan, Taurito.

> Czy brać All incl. czy lepiej HB lub bez wyżywienia? Cenowo co się bardziej opł
      > aca? Bo nie wiem czy drogo jest w barach?

Jesli bedziesz spedzac czas na plazy a nie przy basenie to AI jest zbednym wydatkiem.

> I jeszcze - taniej wychodzi na własną rękę czy z BP? Szczerze mówiąc z biura wy
      > chodzi ok 2000 zł na osobe dla mnie na 4 osoby trochę drogo, bo dzieci wielkiej
      > zniżki nie mają.

Poczekaj na lasty, w styczniu albo pod koniec grudnia na tydzien powinno wyjsc mniej niz 2 tys. ale to zalezy od umiejetnosci szukania. Ile lat maja dzieci?
      • maaraw Re: Wyspy w lutym ? 12.12.11, 12:01
        troje - 14 - 7 - pół roku :)
    • Gość: mechan Re: Wyspy w lutym ? IP: *.centertel.pl 12.12.11, 20:07
      Byłem na fuercie w II połowie lutego, rezerwację zrobiłem pod koniec stycznia, zapłacilem niecałe 10 tys, ale wtedy akurat zaczęły się zamieszki w egipcie i wszyscy "egipcjanie" rzucili się na lasty na kanarach. Jak poszukasz dobrze, to znajdziesz. Fuerte polecam, raj dla plażowiczów, pasek akurat tam jest wszędzie, bo to cząstka sachary wydmuchana przez wiatr.
      Płytko na początku też jest w zasadzie wszędzie. Poza htelem praktycznie nie jadałem, wiec nie powiem czy warto stołować się po barach, ale raczej za dużo ich tam nie było, jednak chyba lepiej dziecmi wziąc all incl wiecej czasu zostaje na zwiedzanie i plazowanie jak masz wszystko pod nos podstawione. Pozdrowienia.
    • Gość: jasiu... Re: Wyspy w lutym ? IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.11, 16:45
      Hahn znajduje się sporo ponad 100 kilometrów od Frankfurtu i nie wiem czemu doczepiają do niego nazwę Frankfurt. Przy okazji, tak naprawdę, to lotnisko znajduje się w miejscowości Lautzenhausen. Drugim takim tanim lotniskiem jest Weeze, znajdujący się tuż przed holenderską granicą. Oba porty lotnicze, to porty typowo przesiadkowe, lecisz do któregokolwiek z nich, żeby się przesiąść na następny samolot np. na wyspy.

Do Weeze lata Ryanair z Bydgoszczy, a z Weeze masz loty na właściwie wszystkie wyspy.

W lutym woda w oceanie dla mnie jest przeraźliwie zimna, dotyczy to również większości basenów hotelowych (tylko niektóre są podgrzewane). Stąd ceny, będące ok. 50% cen z sezonu (czasem mniej).

A tanio przy dzisiejszym kursie Euro (4.55) to raczej nie będzie. Tak zobaczyłam na www.holidaycheck.de i dwa tygodnie z HP w lutym można mieć od ok. 460 Euro (właśnie wylot z Weeze). No tylko, czy taka wyprawa ma z dziećmi sens, sama sobie odpowiedz.
    • bah77 Re: Wyspy w lutym ? 14.12.11, 09:45
      > Nie musi być koniecznie Fuerta jeżeli taniej i równie ciepło jest na innych wyspach...

W lutym max temperatury w głównych centrach turystycznych na poszczególnych wyspach różnią się b. niewiele i wynoszą śr. 20-22 st. C, a temperatura wody jest tylko o 1 stopień niższa niż w lipcu.

bah77
      • Gość: jasiu... Re: Wyspy w lutym ? IP: *.dip.t-dialin.net 14.12.11, 16:05
        Z własnego doświadczenia wiem, że jest jednak trochę inaczej. To prawda, już właściwie w styczniu, a w lutym to dość wyraźnie woda robi się naprawdę nieprzyjemna do kąpieli. I taka jest aż do początków wakacji. Ciepła zaczyna się robić dopiero w sierpniu. Z małą różnicą. Jak pamiętam na "Playa de la Arena" w lutym (jakoś tak tuż po popielcu) woda była niemożliwie zimna, za to na początku lipca (mam dowód - zdjęcie) już miała 23 stopnie. Przyczyna jest prosta - to czarna plaża i obmywająca ją woda po prostu szybko nagrzewa się, obmywając czarny piasek. To tak jak z samochodem, czarny też się szybciej nagrzewa. Właśnie dlatego nie można uogólniać, że na wszystkich wyspach jest podobnie, bo na Kanarach również są dość duże różnice klimatyczne, jeśli chodzi o poszczególne miejscowości.
        • bah77 Re: Wyspy w lutym ? 14.12.11, 18:07
          > To prawda, już właściwie w styczniu, a w lutym to dość wyraźnie woda robi się naprawdę nieprzyjemna do kąpieli.

Nie można uogólniać, pisząc o sobie, bo to kwestia gustu - osobiście zimą kąpię się tam z przyjemnością, kiedy tylko widać słońce.
          Przecież np. w Bałtyku przy takiej, wyjątkowo wysokiej temp. wody (~19 st. C) kąpią się prawie wszyscy!
          A na Kanarach niektórzy robią to zimą nawet w bardzo pochmurne dni:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,874,108355647,108456651.html

> na Kanarach również są dość duże różnice klimatyczne, jeśli chodzi o poszczególne miejscowości.

Są duże, ale np. między północną a południową Teneryfą, a nie pomiędzy głównymi, tanimi centrami turystyki masowej, o których pisałem.
          Oczywiście, są miejsca na Kanarach, gdzie w lutym jest troszkę zaciszniej niż w innych, gdzie w płytkiej zatoczce woda trochę bardziej się nagrzewa (np. Puerto de Mogan), ale Autorka pyta przede wszystkim o tanie miejsca i rozwiązania.

bah77
    • winodolski Re: Wyspy w lutym ? 14.12.11, 20:50
      Ja bylem z Itaki na Teneryfie w listopadzie w Los Cristianos za 1560 zl.na osobe woda byla ciepla i plaze tam sa piaszczyste i jest plytko dla dzieci ,piasek jest szary ,ale w lutym to robi sie woda zimniejsza,wiec warto jechac moze pozniej jak sie zaplaci kase zeby nie zalowac.
      • Gość: jasiu... Re: Wyspy w lutym ? IP: *.dip.t-dialin.net 15.12.11, 16:02
        Człowieku, czytaj ze zrozumieniem i nie porównuj listopada, kiedy woda jest jeszcze bardzo ciepła do lutego, kiedy naprawdę woda nie nadaje się do kąpieli. Oczywiście nieliczni się kąpią, no ale w Polsce też możemy nad Bałtykiem spotkać morsów.

Ja nie piszę tego z wyobraźni, ja to miałem okazję sprawdzić. W lutym to można jechać do hotelu, który ma kryte baseny (są takie). Próba wejścia do wody, na Playa de la Arena, w moim przypadku, zakończyła się za zmoczeniu kolan. Miałem dość. Niektórzy jadą na Fuerteventurę i próbują do kąpieli wykorzystać lagunę za Costa Calmą, faktycznie, jak zaleje ją podczas przypływu, to woda trochę się podgrzeje, ale w lutym, jeśli przypomina Bałtyk, to raczej ten z okolic Kołobrzegu (najzimniejsze miejsca).

Na tym forum cześć piszących to ludzie żyjący z turystyki i ci będą zachęcać, żeby wykupywać w nieatrakcyjnych porach wycieczki. Jeśli się natniesz, to możesz mieć pretensje do internetu, ale konkretny gość za twoją naiwność kasę skasował i zarobił.

Jeszcze raz powtarzam, w ostateczności, to nawet w okolicy sylwestra da się w wodzie zamoczyć, ale w lutym, a także w marcu, kwietniu i nawet w maju (ocean nagrzewa się bardzo wolno) nikomu, no chyba że należy do morsów kąpieli w oceanie bym nie polecał.
        • motylanoga71 Re: Wyspy w lutym ? 15.12.11, 23:21
          pie..licie Hipolicie.
          Kapalem sie z przyjemnoscia w lutym w Playa del Ingles ze o Puerto de Mogan czy Puerto Rico nie wspomne to na GC a takze plywalem tez w Las Teresitas, basenach w Garachico czy w Playa de las Americas i woda byla w najgorszym wypadku jak w "najcieplejszym Baltyku". To ze taki z ciebie zmarzluch nie znaczy ze inni musza byc "morsami" zeby spokojnie popluskac sie w oceanie. Aaa i woda w oceanie byla cieplejsza niz w basenach hotelowych :)
        • Gość: mechan Re: Wyspy w lutym ? IP: *.subscribers.sferia.net 16.12.11, 05:33
          Raczej bym się nie zgodził, my wife, do morsów nie należy z pewnością, a wręcz przeciwnie, a w II połowie lutego na fuercie śmigała po oceanie, aż piana szła :-). Ciężko porównywać raczej kanary do bałtyku, na początku sierpnia nad bałtykiem w tym roku temp. spadła wieczorem do 9 stopni, co na kanarach się nie zdarza. Pewnie, że to nie jst morze czerwone, ale bbez przesady... sądzę, że każdy kto jako doświadczenie kąpieli w morzu zna tylko bałtyk zawiedziony z kanarów napewno nie wróci, chocby był w lutym czy w maru.
          pozdro
          • Gość: jasiu... Re: Wyspy w lutym ? IP: *.dip.t-dialin.net 16.12.11, 11:11
            I to jest pewnie prawda, że zacytuję fragment twojej wypowiedzi:

sądzę, że każdy kto jako doświadczenie kąpieli w morzu zna tylko bałtyk zawiedziony z kanarów napewno nie wróci

No właśnie, "zna tylko bałtyk". To trzeba zaznaczyć, że w tym czasie na Dominikanie woda ma 26-27 stopni. Na Kubie też ponad 25 stopni. Moim zdaniem warto dopłacić, choćby raz w życiu zafundować sobie naprawdę ciepły urlop zimą, ale dla osoby, która "zna tylko bałtyk" może i na Kanarach w tym czasie woda jest ciepła. Dla mnie i dla wielu osób ciepła nie jest. A z wodą w basenach na zewnątrz, się zgadzam, czasem jest wprost lodowata. Ja zimą owszem jadę, ale jeśli hotel ma basen w środku. Ze znanych mi polecam SENTIDO H10 Playa Esmeralda w Costa Calma (basen z drewnianym dachem) H10 Tindaya, też w Costa Calma, ewentualnie H10 Meloneras na GC. Oczywiście hoteli z krytym basenem jest więcej, te, które wymieniłem są tylko przykładem.
            • jszafranski Re: Wyspy w lutym ? 16.12.11, 11:28

> No właśnie, "zna tylko bałtyk". To trzeba zaznaczyć, że w tym czasie na Dominik
              > anie woda ma 26-27 stopni. Na Kubie też ponad 25 stopni. Moim zdaniem warto dop
              > łacić, choćby raz w życiu zafundować sobie naprawdę ciepły urlop zimą,

doplacic hehe dobre, tydzien w last minute w lutym w 3-4 gwiazdkach na GC to spokojnie do 2 tys. znajdziesz , tydzien w tym samym terminie na Dominikanie czy Kubie to conajmnie 2 razy tyle (zgadza sie ze bardziej oplaci sie na 2 tyg. ale to np. w tej chwili wydatek ok 7 tys. Na osobe. No faktycznie tylko "troche" doplacic :)
              Przykladowo najtansza obecnie Dominikana "z Niemiec"
              www.ltur.com/de/find.ltml?sa=PAV&SEA_adults=2&mnd=de&lang=de_DE&ttp=0&hc=ULRMBO&provider=LTUR&zo=zlDOM&shnisb=0&cmd=tlist&foah=FRA
    • Gość: kik Re: Wyspy w lutym ? IP: *.fbx.proxad.net 15.12.11, 01:59
      Na jaka wyspe warto pojechac zima, gdy sie nie lubi plazowania, czyli gdzie jest najwiecej atrakcji turystycznych, najlepiej dla doroslych.
      • bah77 Re: Wyspy w lutym ? 15.12.11, 07:33
        Teneryfa - karnawał:
        www.carnavaltenerife.es/programa-2012

bah77
        • Gość: adziu Re: Wyspy w lutym ? IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.11, 22:04
          a ja i tak lece na ferie w lutym. Może jest ktoś chętny, dogadamy wyspę i hotel, lecę z 8 letnim synem, żona i 9 miesęczna córuś zostają w domu . Jestem z Katowic więc stąd planuję wylot, do Wawy tez dojade, start planuje na 3 lub 4 luty na tydzien, moze zbiezemy ekipe, planuje rezerwacje 2,3 dni przed wylotem, ludzie beda spragnieni sniegu i na byc podobno duzo lastow, czekam na propozycje adriano20op.pl
          • Gość: olus22 Re: Wyspy w lutym ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.11, 14:26
            Byłam na Teneryfie trzy razy w lutym, raz przełom marca i kwietna i raz w listopadzie. I powiem tak najlepszą pogodę mieliśmy w listopadzie 30 stopni i raz w lutym tez trafiliśmy na ładną pogodę bo mieliśmy też około 30 stopni.
            W kwietniu mieliśmy najgorszą pogode przez wszystkie nasze pobyty na wyspie także z pogodą bywa różnie i raz też mieliśmy kalimę tj. piasek który wieje z sachary i wtedy wszystko wygląda jak we mgle.
          • Gość: Izabella Re: Wyspy w lutym ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.11, 18:26
            Z tymi lastami na poczatku lutego moze byc cienko, to jest termin ferii szkolnych. Ja tak sie wykierowalam dwa lata temu, ze nic w tym czasie nie bylo. Ale w tym roku euro drogie, to moze bedzie inaczej, moze nie bedzie tylu chetnych na wyjazd. W pierwszej polowie lutego bylam na GC i Teneryfie i Fuercie i zawsze bylam zadowolona z pogody, nie jest idealna, ale wobec zimy w Polsce jest super. Nie jestem morsem, wiec sie do oceanu nie pchalam, ale opalanie w kostiumie bylo codziennie. W tym roku lecimy 30 na Fuerte.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka