Gość: Rob IP: *.dynamic.chello.pl 17.07.12, 18:54 Witam, chciałem zapytać osoby które albo dopiero wróciły albo są jeszcze na Teneryfie, o pożary. Czy to coś poważniejszego czy też można spokojnie lecieć ? Dzięki za info Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bah77 Re: Pożary - pytanie 17.07.12, 19:28 Ciekawa jest przyczyna tych pożarów... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/5,114881,12144296,Plona_lasy_na_Wyspach.html?i=0 bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
nusiad Re: Pożary - pytanie 19.07.12, 10:04 ja tez mam lecieć 2 sierpnia na TENERYFE - pORTO SANTIEGO- południe co robic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominika Re: Pożary - pytanie IP: *.ap.krakow.pl 19.07.12, 11:01 My tez lecimy 2 sierpnia i mam nadzieję, że do tego czasu już wszystko zostanie ugaszone. Dziś wracają ludzie z Teneryfy ( z Itaki ) to może ktoś napisze, jak wygląda sytuacja na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Pożary - pytanie IP: *.siedlce.domtel.com.pl 19.07.12, 18:15 Qrcze !! pożar ogarnął też park Teide!!! Wyruszam na Tene 26 lipca i planowałam się wybrać kolejką na Teide.... Czy będzie tam jeszcze co oglądać ? Byłaby wielka szkoda .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Pożary - pytanie IP: *.unitymediagroup.de 19.07.12, 19:07 www.canariesnews.com/2012/07/16/forest-fire-in-tenerife-causes-evacuations/ - w linku masz dosyć aktualne dane na temat pożarów. Po angielsku, dlatego myślę że dasz radę zrozumieć. Na marginesie, to jest dość saleko od Puerto Santiago. Które drogi są pozamykane, można sprawdzić choćby w mapach Google. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Pożary - pytanie 19.07.12, 21:45 jestem teraz na Teneryfie, widziałam pozar, jest ogromny. Nie zagraża jednak miejscowosciom turystycznym bo są nad morzem, a palą się lasy w gotach. Dziś też widziałam jeszcze dym. Dwa dni temu chmura dymu nieco zaslonila nawet słońce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaba Re: Pożary - pytanie IP: *.Red-80-25-89.staticIP.rima-tde.net 20.07.12, 01:42 Wczoraj przyleciałam, jestem w Costa Adeje, tutaj nic się o tym nie mówi, przynajmniej ja nic od wczoraj nie słyszałam. Jeszcze nic nie zwiedzaliśmy poza okolicą a też mieliśmy zamiar wziąć samochód i pojeźdźić to pewnie wtedy będę coś więcej wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zaba Re: Pożary - pytanie IP: *.Red-80-25-89.staticIP.rima-tde.net 20.07.12, 23:47 Mówią że ugaszone, trwają czynności porządkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiszka66 Re: Pożary - pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.12, 08:21 we wtorek mam być na Teneryfie - dziś znów informacje o pożarach. czy ktoś mógłby napisać jak wyglada sytuacja? jakie tereny są objęte pożarami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pożary - pytanie IP: 62.233.160.* 13.08.12, 14:37 Na Teneryfie sytuacja ustabilizowana, dzisiaj o godź. 12:00 obniżono poziom alarmowy z 2 na 1. Ogień jest aktywny już tylko w wąwozie Barranco del Agua. Zamknięte są drogi TF-82 między Ruiz-Gómez i Erjos oraz z Masca między Las Portelas do Santiago del Teide. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Pożary - pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.08.12, 17:46 To takie smutne. W maju byłam w Puerto Santiago. Juz wówczas mowiono o katastrofalnej suszy. Było mało kwiatów, rośliny suche. Na Teide nie spadł snieg tej zimy. Udalo sie zwiedzić park narodowy Teide, Masca, przejechać górami do stolicy. I byc na Gomerze w lesie laurowym-dzis pisza ,że połowa Gomery w ogniu. Potworny kataklizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Pożary - pytanie IP: *.adsl.inetia.pl 18.08.12, 01:20 Sisi, ale Ci ktoś bzdur naopowiadał... Tej zimy śnieg był i na Teide, i w parku Canadas del Teide. Ludzie zjeżdżali nawet po tych 3 cm na deskach surfingowych. Co do Gomery - paliło się kilkanaście procent wyspy, nie połowa. Naruszone zostało ok. 30% Parku Narodowego Garajonay, szlaki turystyczne na pozostałych 70% nadal funkcjonują. Informacje na podstawie komunikatów administracji Wysp Kanaryjskich oraz tamtejszej prasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Pożary - pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.08.12, 17:42 Podobno odrobina w kwietniu i to krótko-pisze o sniegu. Co do Gomery to czytam w necie...Ale ja byłam w maju i muszę przyznać ,że susza była widoczna na Teneryfie. Mówili tez o tym rezydenci i piloci wycieczek. Jeżdziłam na własna rękę i nie widziałam ani jednego strumyka chocby z ociupiną wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Pożary - pytanie IP: *.ipcom.comunitel.net 18.08.12, 18:29 Snieg byl, ale przez pare dni, susza jest straszna, nawet kaktusy usychaja, a deszcz w tym roku to padal moze z dwa trzy razy, taki krotki, przelotny. Tak jak w zeszlych latach bylo ladnie zielono, tak teraz ponuro szaro.... Odpowiedz Link Zgłoś
xagona Re: Pożary - pytanie 19.08.12, 22:49 Nie wiem to chyba ja miałam nieprzeciętnego pecha, bo byłam w czerwcu na wczasach i dwa razy padało psując nam wycieczkę. Raz lało jak akurat byliśmy w jungle parku:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Pożary - pytanie IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.12, 09:30 powinno chyba z miesiąc padać ,zeby wyrównac niedobory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Na La Palmie goraco! IP: 80.31.157.* 21.08.12, 20:24 Nie pali sie na szczescie, ale za to znad Afryki zaczela wiac kalima. Goraco nie tylko w dzien, ale rowniez w nocy. Wspolczuje wszystkim, ktorzy wybrali hotele bez klimatyzacji. Od piatku ma byc lepiej. Pozdrowienia dla wyjezdzajacych. Odpowiedz Link Zgłoś