Dodaj do ulubionych

Lanzarote - która część wyspy

05.09.12, 18:31
W listopadzie wybieram się na 8 dni na Lanzarote (nie z biurem podróży), zastanawiam się, w której części wyspy najlepiej się zatrzymać?
Wynajmę na te dni samochód więc przemieszczanie się nie będzie problemem. Zależy mi żeby było to miejsce (gdzie mogę liczyć na słoneczną pogodę) z plażą aby odpocząć , w dni kiedy nie będę miała ochoty nic zwiedzać.
Z góry dziękuję za wskazówki!
Obserwuj wątek
    • Gość: inny gość Re: Lanzarote - Playa Blanca IP: *.centertel.pl 06.09.12, 04:12
      A plaże - to Paya Papagayo. Dojazd miejskim autobusem.
      Pozdrawiam
      • deoand Re: Lanzarote - Playa Blanca 06.09.12, 11:16
        Pytanie teoretyczne sensowne ale z góry wiadomo , że nie otrzymasz zadawalającej odpowiedzi bo takiej byc akurat jeśli chodzi o Lanzarote byc nie moze .
        Gdzie jest cieplej w listopadzie - raczej trudno aby były wieksze róznice na wyspie która ma ok 60 km długości i 20 km szerokosci .Plaża Papagayo w Playa Blanka ładna to fakt i z Playa Blanka odchodzi prom na Fuerte tyle tylko , że jak na początku paxdziernika wiało dosc ostro to i w listopadzie tez pewno bedzie wiało . Ja akurat byłem w Costa Teguisse w centrum blisko stolicy i tam bym pojechał bo i plaża mała ale wystarczy hotele przynajmniej mój w centrum miasta , fundacja Cesara Manrigue blisko , Lago Mar czyli dom Omara Sharifa / to legenda ale jest / tez blisko i stolica Arecife blisko . Po przeciwnej stronie Arecife rozrywkowy kurort Carmen -coś tam z tak na oko lepszymi hotelami niz wCosta . Ale ja tam preferuję Costa Teguisse .
        • Gość: fancanarias Re: Lanzarote - Playa Blanca IP: *.play-internet.pl 06.09.12, 16:37
          Ja również byłem w Costa Teguise i byłem bardzo zadowolony. Atutem tej miejscowości jest spora ilość kafejek, restauracji, kilkukilometrowy deptak nadmorski, akwarium z egzotycznymi rybami, park wodny, w miarę ładne plaże (o lekko ciemnym piasku) oraz bliskość stołecznego Arrecife. Niewątpliwie jednak najładniejsza, moim zdaniem, jest plaża w Playa Blanca (jasny piasek, łagodne zejście do morza). Opis ten dotyczy plaży po zachodniej stronie miejscowości (tę tylko odwiedziłem). Ja byłem w czerwcu. Wiatr nie był tam wówczas żadnym problemem. Nie wiem jak jest jesienią. Wspomniany przez "deonad" kurort "Carmen ... coś tam", to Puerto del Carmen. Plaża jest tam również ładna, ale piasek trochę ciemniejszy. Na plaży w wielu miejscach rosną palmy, co być może dodaje jej uroku. Pamiętam, iż w rejonie tych palm znajdowały się takie kamienne kręgi, które zajęte przez plażowiczów dawały im namiastkę jakiejś prywatności (coś jak parawany nad Bałtykiem). Ja wraz z rodziną korzystałem z dalszej części plaży (bliższej portowi), gdzie tych kamiennych kręgów i palm nie było. Te trzy miejsca są najlepszymi "destynacjami". W Playa Blanca widziałem tylko plażę, więc moja wiedza jest dość ograniczona. Z dwóch pozostałych: Puerto del Carmen oraz Costa Teguise wybrałbym raczej Costa Teguise.
    • bah77 Re: Lanzarote - która część wyspy... 06.09.12, 18:09
      W Playa Blanca, zobacz sama:
      fotoforum.gazeta.pl/k/playa%2520blanca.html

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: katowiczanin 43 Re: Lanzarote - która część wyspy... IP: *.gbn.pl 09.09.12, 11:35
        Byłem na Lanzarote już 3 razy i jestem zakochany w tej wyspie .Coś pięknego i niesamowitego.o parku narodowym Timanfaya nie ma co pisać .Trzeba zobaczyć. Mnie też najbardziej odpowiada costa teguise.Blisko do Arrecife jak trzeba iść na jakieś zakupy.I mniej ludzi niż na południu wyspy ,a ja mam już po 40 i cenie sobie spokój a nie hałas ,dyskoteki itp Nikt nie napisał jeszcze o miasteczku Orzola na północnym krańcu wyspy.Najlepsze rybne restauracje .Ja zawsze odwiedzam ostatnią idąc od głównej ulicy wzdłuż portu .Wspaniałe małże ,domowe wino w karafkach,przystępne ceny.Jadąc autem z Orzoli do wioski o nazwie Ye spotykamy drogowskaz "bodega" {winnica}.Koniecznie odwiedżcie. Najlepsze wino na świecie ,wyrabiane na miejscu .Można podegustować za free,przemiły właściciel Ceny ok 4-5 euro butelka
        • asali_pl Re: Lanzarote - która część wyspy... 09.09.12, 18:57
          bardzo dziękuję za informację, już zapisane - na pewno odwiedzę restauracje i winiarnie :) czy pamięta Pan nazwę restauracji?
          • Gość: katowiczanin 43 Re: Lanzarote - która część wyspy... IP: *.gbn.pl 09.09.12, 20:53
            moja ulubiona knajpka w \Orzola nazywa sie Casa Arraez ,przy porcie .Na tripadvisor są recenzje i zdjęcia.Bo jednak w kurortach dominuje pizza,"typowe angielskie śniadania z boczkiem,fasola itp
        • bah77 Re: Lanzarote - która część wyspy... 10.09.12, 07:30
          > Nikt nie napisał jeszcze o miasteczku Orzola na północnym krańcu wyspy.

Jeśli jedna fotka to 1.000 słów:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,132510528,133886815.html
          No tak, ale udana fotka...

bah77
          • Gość: gość Re: Lanzarote - która część wyspy... IP: *.dynamic.chello.pl 25.09.12, 21:08
            przestań się już reklamować z tymi swoimi zdjęciami, ile można ?
            • Gość: eric Re: Lanzarote - która część wyspy... IP: *.dynamic.chello.pl 12.10.12, 12:58
              ja polecam zdecydowanie Puerto del Carmen, szczególnie lokalizację w poblizu portu. jest wiele fajnych knajpek, b. przyjemny nastrój - to się liczy przy opacji bez wyżywienia
              plaże na pewno nie są atutem Lanzarote, ale w każdym z trzech głównych kurortów jakaś w miarę przyzwoita się znajduje
              w pobliżu PdC polecam Palya Ouemada do ktorej ze względu na przypływ trezba 10 min iść przez wzgórza, po południu mozna juz wrócić brzegiem morza (odpływ)
              ogólnie na Lanzarote wszędzie jest blisko jeśli pożyczy się samochód - Kanary to pod tym względem najtańszy "europejski" zakątek
              Orzola po drugiej stronie wyspy, ale warto pojechać
              pzdr
            • bah77 Re: Lanzarote - która część wyspy... 19.10.12, 09:02
              Są dokładną odpowiedzią na pytanie, po co rozpisywać się pisać o tym, co dużo lepiej widać?
              Lepiej zadziałaj, aby to samo pytanie nie padało tu po 100x. :(

bah77
        • aggnieszka Re: Lanzarote - która część wyspy... 10.09.12, 19:51
          O której winnicy Pan pisze? Jest ich kilka.
    • norra.a Re: Lanzarote - która część wyspy 06.09.12, 18:33
      Szukalam odpowiedzi na to samo pytanie pare lat temu, wyczytalam, ze najlepsza Playa Blanca, bo najladniejsza plaza i najrzadziej jest tam pochmurno. Zatrzymalismy sie wlasnie tam i nie zaluje, zjechalismy autem cala wyspe i mimo, ze wszedzie ladnie, to jednak kolejnym razem znowu bylaby to Playa Blanca.
      • asali_pl Re: Lanzarote - która część wyspy 09.09.12, 18:59
        też skłaniam się ku Playa Blanca, dużo czytałam na hiszpańskich forach i wygląda na spokojniejsze miejsce niz Puerto del Carmen.
        W jakim hotelu/ apartamencie zatrzymaliście się w tej miejscowości?
        • Gość: abc Re: Lanzarote - która część wyspy IP: *.tks.pl 10.09.12, 20:19
          osobiście polecam Playa Blanca , a wyśmienite wina w winiarni La Geria
    • Gość: RabarbarowySorbet Re: Lanzarote - która część wyspy IP: 46.21.219.* 12.09.12, 09:38
      Ja też polecam Blankę :)
      a w Puerto del Carmen plaze mi się nie podobały - pomimo ze duże to miały gliniasty, brązowy piasek i niezbyt przejrzystą wodę
      • Gość: Kuba Playa Blanca IP: *.51.101.90.smlw-legionowo.pl 18.09.12, 10:11
        Witam wybieram się na Blance za tydzień i mam takie pytanko-widział tam ktoś wypożyczalnie skuterów-takich do jazdy?Jeżeli tak to może orientuje się w jakiej były cenie?
        Dzięki
        Pozdrawiam
    • sunde-villa Re: Lanzarote - która część wyspy 19.09.12, 13:07
      Ja byłam na południowym zachodzie w Playa Blanca z Itaką. Piekne, piaszczyste plaże (słynne Papagayo), spokojne morze i zejście do niego, wypoczynek wspaniały. Ciekawe życie podwodne, jeśli ktoś lubi. Na wybrzeżu wysokie temperatury, a już 10 km wgłąb wyspy spadają o 10 stopni, nie wiedzieć dlaczego. Silne wiatry, ale to charakterystyczne dla Kanarów w ogóle. Właściwie choć to kraniec wyspy, wszędzie jest blisko, bo Lanzarote jest malutkie (60 na 20 km). Polecam zdecydowanie. Puerto del Carmen i Areccife zdecydowanie bardziej zatłoczone.
      • Gość: irek_mik Re: Lanzarote - która część wyspy IP: *.szpitalbp.pl 19.09.12, 16:35
        Przed dwoma dniami wróciłem z tygodniowego pobytu na Lanzarote i dorzucę swoje trzy gorsze.Na początek truizm:wyspa ze wszechmiar godna zobaczenia/nawet jak oczekuje się czegoś szczególnego/.Mieszkałem w Playa Blanca/w okolicy zameczku Los Colorados/ i uważam,podobnie jak przedmówcy,że jest to dobre miejsce pobytu.Kurort jest spokojny,ponoć najbardziej słoneczny,mieliśmy spacerem 40min do ostatniej zatoczki Papagayo/właściwa plaża Papagayo/,do pierwszej plaży 20min.Miejsce to jest dobre z uwagi na obecny prom do Corralejo/było to dla mnie ważne/.Wyspę zwiedzałem tak jak lubię-6 dni samochód/w tym 1 dzień objazd północy Fuerteventury lącznie z Betancurią/.W skrócie-wszystkie hity Cezarego M.warte zobaczenia,nawet powolnego smakowania.Wbrew pozorom bardzo ciekawy interior,powolne życie małych wsi i miasteczek,nawet dawnej stolicy Teguise/fajna knajpka Acatife z klimatycznym wnętrzem/.Jeśli ktoś lubi plaże to koniecznie wietrzna,szeroka Famara z widokiem na 400-metrowe klify w kierunku Mirador del Rio.Mieliśmy szczęście trafić na doroczne świeto 15 września w Mancha Blanca/dwudniowe święto religijno-folklorystyczne,dużo autentyzmu,radości/.Poza tym kulinaria,malwazja,ech takie chwile mijają szybko.Rzadko wracam w miejsca ,w których byłem,ale tu nie mówię nie.
        • voyager747800 Re: Lanzarote - która część wyspy 25.09.12, 21:11
          też byliśmy w Playa Blanca i spokojnie można polecić tę miejscowość, ale jak dla mnie to woda za zimna w listopadzie na kąpiel :)
        • Gość: Ada Re: Lanzarote - która część wyspy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 11:36
          Dobrze, że wspomniałeś o plaży Famara. Cudowne miejsce, z pięknymi widokami, warto tam spędzić cały dzień :-)
    • Gość: miki Re: Lanzarote - która część wyspy IP: *.adsl.inetia.pl 01.10.12, 15:17
      wg mnie a zjechałem z rodziną całą wyspę i wracamy na nią kilka razy do roku żeby ładować baterie to Costa Tequise ,po środku wyspy więc wszedzie blisko ,lotnisko to tylko parę minut do arecify tak samo

koniecznie w niedziele jedz na targ to tequisy dawnej stolicy

w costa tequise spaliśmy w apartamenty celeste lub w oasis lanz club ,oba polecam ,podobne cenowo i wszędzie blisko .rezerwowałem na booking.com a wylot mieliśmy z berlina condor.com

w razie słurze informacjami
      • mariuszxxxx Re: Lanzarote - która część wyspy 18.11.12, 12:22
        Czy na przełomie listopada i grudnia bardzo wieje?
    • Gość: ja Re: Lanzarote - która część wyspy IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 04.10.12, 19:07
      Ponad dwa lata temu miałam podobny problem. Ktoś doradził mi Costa Teguise i zaryzykowałam. Nie żałowałam niczego. Świetne miejsce, to tego tani hotel (Galeon Playa), a samochodem zrobiliśmy ponad 800km. Wspomnienia bezcenne. I jeszcze do tego przelot za 50 euro na dwie osoby w dwie strony. To były czasy.
    • Gość: saad Re: Lanzarote - która część wyspy IP: 193.59.255.* 26.08.15, 19:28
      Ja i moja rodzina uważa wakacje za udane jak jest ciepła woda w morzu i basenach i powietrze, pogoda słoneczna, ciekawe zabytki przyrody i cywilizacji. Niestety ja na Wyspach spicniałem a czytałem wiele przed wylotem, również pare osób mi polecało,więc skuszony dodatkowo fotkami jak powyżej (upiekszonymi photoshopem jak wiekszosc reklam z biur podrózy) ruszyłem w drogę. Ale doznałem roszczarowania. Być może ta część Kanarów na jakiej byłem są dla ludzi którzy chcą odskoczni od zgiełku miast, którzy nie przepadają za upałami i nie zależy na ciepłej wodzie. Oni będą zadowoleni(jak wybiorą hotel z podgrzewanym basenem, gdzie zazwyczaj tylko jeden z kilku basenów jest podgrzewany a dla dzieci -lodówka). Oczywiście mówie tu o temp. jesiennozimowych.
      Nocowałem w różnych miejscach na Kanarach i trzeba uważać aby wybrać rejony mniej wietrzne, bo nagle z 25stopni robi się 19stopni. No chyba że komuś to nie przeszkadza a zależy na sportach wodnych np. surfingu i jego odmianch to super zwłaszcza na Fuercie bo tam wiatry takie wieją czasami że kamienie fruwają. Wyspy które opisuję to Wyspy Starców(głównie Niemców i Anglików na emeryturach) Co do wysp to na Teneryfie, Gran Canarii i innych jest bardziej zielono to pewne. Ogólnie byłem pod wrażeniem tego że na takim pustkowiu mogły powstać jakiekolwiek uprawy(na Lanzarote nie ma ani jednej studni wody!). Na plus zasługują na pewno super przyjazne dla turystów rejony i bezpieczeństwo i kultura w przeciwieństwie do rejonów arabskich.
      Podsumowując osobiście wolę 100x tropiki typu Meksyk - Jukatan czy Tajlandie, Wietnam, lub wyspy na Ocenie Indyjskim.?
      • etter Re: Lanzarote - która część wyspy 15.10.15, 23:04
        Zaczelam czytac ta dyskusje bo waham sie czy wybrac Fuerte czy Lanzarote na 1 tydzien listopada.
        lecimy z dzieckiem i niemowlakiem i po przeczytaniu kilku dyskusji mam wrazenie ze lepiej naszym kryteriom odpowiada Lanza.
        rozumiem ze mniej wieje jesli znajdziemy hotel na Teguise.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka