Dodaj do ulubionych

el Teide kilka pytań

26.09.13, 08:40
Witam
Wybieram się w przyszłym miesiącu na Teneryfę, planuję też zaliczyc el Teide.
Noclegi mam w północnej części w Puerto de la Cruz, jak najlepiej się dostać stamtąd pod szczyt(teleferico)? Planuję transpot autobusowy.

Wejsciówkę na sam szczyt już zarezerwowałam na godz 13-15, o której trzeba by być wczesniej pod teleferico, są duże kolejki w tych godzinach?

Czy trzeba miec wydrukowane to potwierdzenie, czy wystarczy sam dokument tożsamości

Bilet na teleferico mozna kupic na miejscu w kasie? Czy są jakies ograniczenia w ilości sprzedaży?

Ile czasu/godzin mniej więcej potrzeba na wyprawę na el Teide, tzn ile mniej wiecej trwa dojazd autobusem, kolejka do kolejki ;-) sam wjazd na górę i łażenie troche na szczycie

Jakby ktoś rozjasnił mi nieco sprawe, byłabym wdzięczna, dzięki :)
Obserwuj wątek
    • artur_54 Re: el Teide kilka pytań 30.09.13, 17:07
      Jest z Puerto autobus 348. Niestety jeździ tylko raz dziennie (chyba). strona autobusowa - www.titsa.com
      Kolejki są największe koło południa, od 14.00 już jest znacznie mniej ludzi. Kolejki, tzn. około 1 godziny czekania. Ale UWAGA - to jest czekanie do kasy na bilet. Jeśli bilet na kabinówkę już masz, podchodzisz bez kolejki i czekasz tylko na najbliższy wagonik, opłaca się więc kupić bilet gdzie indziej np. w centrum handlowym Martianez w Puerto. Wtedy w ciągu 1/2 godziny od przyjazdu powinnaś jechać na szczyt (nie wiem gdzie jest przystanek autobusu, czy przy samej dolnej stacji, czy gdzieś dalej, np. przy głównej drodze).
      Sam wjazd na górę to ok. 15 min., przy górnej stacji warto połazić, popatrzeć na dwie strony - w sumie może to zająć ok. godziny, może półtorej. Nie wiem ile trwa wejście na szczyt.
      Jeśli masz prawo jazdy lepiej dojedź tam wypożyczonym samochodem, wypożyczanie jest tanie na Teneryfie, a bilet autobusowy też nie będzie za darmo. Bilet autobusowy (płacisz razem z biletem na Teide) to 37 EUR, normalnie wagonik kosztuje 25, czyli autobus 12 EUR. A za 20 wypożyczysz samochód...
      Pozdrawiam
      Artur
      • qa-zq Re: el Teide kilka pytań 30.09.13, 21:07
        Hej, dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście ten 348 jedzie tylko raz dziennie i wraca do Puerto już o godz 16. To trochę mi komplikuje plany, mogę na niego nie zdążyć(mam wejście 13-15).
        I bilet 12 euro? Trochę (bardzo) drogo.
        A nie wiesz jak jest z mozliwoscią wypozyczenia auta z tzw marszu, nie rezerwujac wczesniej w necie, jest drozej niz wcześniej rezerwowane przez net? I są w Puerto jakieś (niedogie) wypożyczalnie?
        • Gość: TOMEK Re: el Teide kilka pytań IP: *.play-internet.pl 01.10.13, 19:53
          hej
          a jak zalatwic bilet na szczyt? dzieki za info i pozdrawiam
          • qa-zq Re: el Teide kilka pytań 01.10.13, 22:49
            Cześć,
            można tu zarezerwować, bezpłatne. Tylko trzeba z wyprzedzeniem, z tego co widzę na pazdziernik juz nie ma

www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/listado-actividades-oapn.aspx?cen=2
        • artur_54 Re: el Teide kilka pytań 02.10.13, 09:55
          Myślę że w październiku dasz radę i z marszu, ale w sierpniu nie było to bardziej opłacalne niż przez net, mniej więcej tak samo wychodziło. Dla mnie najlepiej wypadł SIXT, cena wyniosła 20 EUR/dzień, ale przy długim wynajmie (10 dni). Jest sporo wypożyczalni, jeśli nie masz Teide od razu po przylocie a zaczniesz od samochodu na termin np. za 3-4 dni, dasz radę.
          • qa-zq Re: el Teide kilka pytań 02.10.13, 15:49
            Dziękuję za informacje. Tak, mam kilka dni, dopiero chyba 4go dnia po przylocie mam zaplanowane Teide,wiec bedzie troche czasu, żeby się rozglądnąć.
            A gdybyś mi mógł jeszcze powiedzieć czy na górze mogą wystepować jakies problemy w związku z wysokością? Bo to w sumie 3700, dość duża róznica wysokosci w kilka godzin. Ciężej się chodzi,brakuje tchu?
            A z ubrań, z tego co patrzyłam chyba adidasy, polar, cienka kurtka powinny wystarczyć? Śniegu chyba nie powinno być?
            • artur_54 Re: el Teide kilka pytań 03.10.13, 15:19
              Wysokość jest odczuwalna. Zdecydowanie łatwiej się męczy podczas chodzenia. Wszędzie wiszą informacje że nie wolno wjeżdżać osobom z chorobami serca, płuc, itp.
              W skrajnym wypadku możesz się spodziewać temperatury +1+5 oC plus do tego wiatr, równie dobrze może być znacznie cieplej jeśli będzie czyste słońce. Ciepły polar + warstwa wierzchnia chyba wystarczą. Jak będzie poniżej zera lub śnieg to i tak Cię nie wpuszczą. Ale weź też ciemne okulary, krem z filtrem i wodę :)
              P.S. Jak będziesz miała auto, to nie wracaj od razu do Puerto, ale pojedź w drugą stronę (na południe), parę km za skrętem na Teide są fajne skały, a kolejny kwałek dalej jest droga w prawo (TF-38) na Tamaimo, która jest super - jak na innej planecie środkiem prosta przez czarne pola lawy :) I ogólnie warto się powłóczyć po okolicach Teide, wszędzie tam jest super.
              Chyba że będzie ciemno jak będziesz wracać, to wtedy warto tamtędy przejechać przed wizytą na Teide, z rana.
              • qa-zq Re: el Teide kilka pytań 03.10.13, 19:49
                Dzięki raz jeszcze za info :)
      • xaltuton Re: el Teide kilka pytań 28.01.14, 14:53
        W sumie to szczegol, ale doprecyzowujac wjazd to ok. 8 minut. Nizej garsc danych, moze ktos lubi troche cyfr :)
        Wagoniki zabierają maksymalnie 44 osoby i jeżdżą co kilkanaście minut, więc kolejka ludzi dość szybko topnieje (kolej jest czynna w godzinach 9-16, pod warunkiem, że nia ma złej pogody albo nie wieje duży wiatr). Kurs w jedną (dowolną) stronę kosztuje 12,5 euro za jedną osobę, w dwie strony - 25. Wagonik pokonuje różnicę 1199 metrów, czas przejazdu to około 8 minut (prędkość także 8 m/s) i wysiadamy na wysokości 3555 m.n.p.m (start z 2356 m.n.p.m., łączna pokonana odległość to 2482 metry).
    • wiecznatulaczka Re: el Teide kilka pytań 03.01.14, 13:44
      Garść praktycznych informacji zebrałam w poście www.wiecznatulaczka.pl/park-narodowy-teide/ Inne posty o Teneryfie też są blogu,wkrótce pojawią się kolejne. Może to coś pomoże, pozdr :)
      • Gość: Andrzej Re: el Teide kilka pytań IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.14, 20:23
        Krótkie pytanie,czy z wejścia na szczyt coś bedzie..
        www.reservasparquesnacionales.es/real/parquesnac/usu/html/detalle-actividad-oapn.aspx?cen=2&act=1
        Lecę w niedzielę a komunikat na tej stronie jest już od 3 tygodni
        Czy jak dojadę autem na parking przy kolejce a ona tego dnia bedzie kursowała to czy jest możliwość wejścia na szczyt?Nawet przy minus mnie nie odstrasza ale czy obsługa z górnej stacji nie zabroni wejścia?
        • Gość: Tominator Re: el Teide kilka pytań IP: *.pool.mediaWays.net 23.01.14, 21:21
          Jak kolejka nie kursuje, to górna stacja nie jest obsadzona. W zasadzie na szczyt możesz wejść kiedy chcesz, tyle że w górze może być zabawnie. Coś mi też chodzi po głowie, że jak pik jest zapruty śniegiem, to wchodzenie jest zabronione (ale tu mogę się mylić).
          • Gość: Andrzej Re: el Teide kilka pytań IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.14, 21:54
            Dosłownie ,chodzi mi o to ,czy jak pojadę autem na parking przy dolnej stacji ,potem kolejką na górę /jeżeli będzie kursowała w tym dniu/ to, czy po wyjściu na górnej stacji, mimo tego komunikatu na stronie będę mógł pieszo pójść bez problemu na szczy i wrócić do kolejki. Całe wejście z parkingu na szczyt niestety wykluczam.
            • Gość: Tominator Re: el Teide kilka pytań IP: *.pool.mediaWays.net 23.01.14, 22:35
              Dopiero teraz przyjrzałem się temu linkowi. Jeśli góra Teide jest pokryta śniegiem, jak w komunikacie, to o wejściu możesz zapomnieć. Pomijając ten drobiazg z zakazem (na Kanarach czasami oznacza to jedynie, że jak znajdziesz się w trudnościach, to miejscowym będzie to całkowicie zwisało), to będzie tam po prostu niebezpiecznie (chyba, że miałbyś czekan, raki + odpowiednie umiejętności), a w razie wypadku na żadną pomoc nie możesz liczyć. Możliwe jest jeszcze, że o tej porze roku ten komunikat jest standardowo umieszczany na stronie niezależnie od sytuacji u góry i wejście przy dobrej pogodzie jest możliwe (oczywiście mając zezwolenie). Ja na temat wejść w styczniu czy lutym nic konkretnego nie wiem, znajoma była w marcu i wtedy żadnych problemów nie było. Najlepiej spróbuj załatwić zezwolenie. Albo je dostaniesz i wtedy będziesz mógł wejść (zakładając odpowiednią pogodę), albo nie i wtedy o wejściu możesz zapomnieć.
        • bah77 Re: el Teide kilka pytań... 23.01.14, 22:50
          > Czy jak dojadę autem na parking przy kolejce a ona tego dnia bedzie kursowała to czy jest możliwość wejścia na szczyt?

Ostatnio szlak na szczyt był zalodzony, bramki były zamknięte, a obsługa skuwała lód.
          Ale potem znów padało, więc tamta robota poszła na marne...

bah77
          • Gość: Andrzej Re: el Teide kilka pytań... IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.01.14, 23:34
            Prognozy na następny tydzień na szczycie Tedie nie są rewelacyjne ok -9st prawie codziennie . Nie dziwię się ,że jest wszystko oblodzone. Trudno ,może kiedyś jeszcze.. w lecie . Doszedłem do wniosku że to nie Szrenica,Snieżka czy Kasprowy . Chociaż na Zawrat zimą dotarłem z chęcią wejścia na Swinicę,ale i wtedy nic z tego. Ale i tak MUSZĘ dotrzeć pod stację kolejki a potem ,to się zobaczy.... Pozrawiam i dzięki za odpowiedzi.
            • bah77 Re: el Teide kilka pytań... 24.01.14, 07:08
              Na kalderze wulkanu Teide najpiękniej jest na wiosnę:
              fotoforum.gazeta.pl/uk/Teide,bah77.html

Obyś tylko nie trafił na przegląd techniczny kolejki...

bah77
            • bah77 Re: Pico el Teide, kilka pytań... 21.03.14, 20:52
              Wyglądało to tak:
              fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,149050073,150208079.html

bah77
    • bah77 Re: el Teide kilka pytań... 24.01.14, 07:53
      > Ten najwyższy szczyt Hiszpanii i nadal czynny wulkan jest jedynym miejscem na Wyspach Kanaryjskich, gdzie można zobaczyć śnieg.

Niekoniecznie:
      www.islalapalma.com/en/places/roque-de-los-muchachos.html?p=snow:muchachos

bah77
      • Gość: Andrzej Re: el Teide kilka pytań... IP: *.opera-mini.net 23.03.14, 01:33
        Nawiązując do moich pytań z 23 sty odpowiadam. Wjechałem kolejką 28 stycznia na górę, kupiłem bilet na górę a wracałem pieszo. W kasie wisiała informacja że szczyt zamknięty, nikt nie kontrolował ,ludziska łaziły gdzie im się podobało ,pogoda była wysmienita na dole 15 st na szczycie 4 st. Owszem był lód na kamolach ale od słońca było mokro, nawet w klapkach można było przejść. Poszedłem sobie i nikt nie zawrócił mnie. Całą drogę od kasy z wjazdem, do parkingu pokonałem w 4 godziny, o 15 byłem już w aucie a godzine póżniej kąpałem się na plaży w Adeje.
        • bah77 Re: el Teide kilka pytań... 23.03.14, 10:11
          Czyli zamkniętą bramkę przeskoczyłeś?

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka