Dodaj do ulubionych

ślub kościelny Teneryfa

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.10.13, 21:13
witam wszystkich. W październiku 2014 zamierzam pobrać się na Teneryfie (ślub kościelny). Czy ktoś może zawierał już tam związek małżeński i może udzielić mi jakiś wskazówek? tz. ile wcześniej załatwić formalności, namiar na polskiego księdza itd.?
Obserwuj wątek
    • b.montana Re: ślub kościelny Teneryfa 19.10.13, 13:34
      polski ksiądz był w Los Christianos, podobno wyjechał jakiś czas temu. oczywiście potrzebujesz nauk przedmałżeńskich itd - jeśli bardzo się postarasz, możesz je zrobić w Polsce i dostarczyć księdzu (hiszpańskiemu bądź polskiemu na Teneryfie jeśli go namierzysz) papierek. samo załatwienie ślubu - zależy od parafii, ok. 1-2 miesiące żeby na spokojnie wszystko zorganizować.
      • Gość: jasiu... Re: ślub kościelny Teneryfa IP: *.unitymediagroup.de 19.10.13, 21:01
        W miejscu stałego zamieszkania od proboszcza musisz otrzymać tzw. licencję - www.przewodnik-katolicki.pl/nr/ksiadz_odpowiada/slub_quotna_licencjiquot.html tu masz prawie wszystko. Prawie, tzn. że ksiądz, jeśli licencję załatwiasz w Polsce, może oczekiwać na darowiznę, tzw. półślubek, bo mu interes do innego ucieka.

Zwróć uwagę - licencja jest wystawiona na konkretną parafię (dowolną), w której ślub bierzesz, a więc najpierw musisz dokładnie wiedzieć gdzie chcesz ten ślub. Formalnosci są identyczne, jak w Polsce. Jeśli mieszkasz za granicą licencję musi potwierdzić miejscowy biskup. To trwa, a więc myślę, że jeśli myślisz o przyszłym roku, czasu absolutnie nie ma.

Aha - procedury są identyczne dla wszystkich krajów, a więc jeśli dojdziesz do wniosku, że nie Kanary, tylko Włochy, to licencję załatwia się w idfentyczny sposób. Najpierw podajesz swojemu księdzu nazwę parafii, w której będziesz ślub brać.

Czasem można trafić na księdza na wakacjach. Wówczas może byłoby łatwiej. Jest jeszcze jedna opcja - fundujesz proboszczowi tygodniowe wczasy (chyba się zgodzi) a wówczas myślę, że sam powie wam, jakie formalności powinniście załatwić, a kościółek w którym ślub wam da, to on już sam znajdzie.

Jeszcze jedno - jeśli ksiądz nie zna polskiego, musi być przy ślubie uprawniony tłumacz, chyba że wy znacie dobrze hiszpański.
        • Gość: gosc Re: ślub kościelny Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.13, 22:48
          no najlepiej jak ksiądz-pedofil udzieli Ci ślubu, docelowo jak znalazł :)
          • Gość: aaa Re: ślub kościelny Teneryfa IP: *.ipcom.comunitel.net 20.10.13, 03:08
            Pogrzalo Cie?
    • Gość: kok Re: ślub kościelny Teneryfa IP: *.adsl.inetia.pl 01.11.13, 11:28
      w los cristianos jest msza w j polskim prowadzona przez ksiedza polaka ,nie wiem czy on nie przyjezdza z santa cruz ,chyba ktos mi mowil ,na mszy jest tulu polakow ze bylam w szoku .,jesli jestes w polsce to wez od swojego ksiedza namiar na ksiedza polaka oddelegowanego do Santa cruz na tenerife ,powinien to bez wiekszego problemu ustalic .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka