Dodaj do ulubionych

Teneryfa 7 czy 14 dni?

12.02.14, 14:45
Witam, na Kanarach nie bylismy nigdy. Wybieramy sie maj/czerwiec do Be Live Playa z rocznym dzieckiem. Zastanawiam sie jaka opcje wybrac. Chcemy cos na wyspie zobaczyc + poplazowac. Czy przy zamilowaniu do raczej niestacjonarnego trybu zycia (na ile to mozliwe z malym dzieckiem) jest sens wybrac sie tam na 2 tyg? Co z wozkiem mozna/warto zwiedzic?
Obserwuj wątek
    • Gość: jasiu... Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.unitymediagroup.de 12.02.14, 16:22
      Na to pytanie trzeba sobie samemu odpowiedzieć. Bo to zależy, czy chodzi o "zaliczenie" kolejnych atrakcji, czy o spokojne "delektowanie się" atrakcjami wyspy. Jeden potrafi gnać kilometrami, żeby tylko popatrzeć pięć minut na opisywaną w przewodniku atrakcję, a inny lupi pospacerować, pooglądać z każdej strony, zajrzeć w każdą dziurę. Odpowiedź na pytanie - czego chcesz da ci odpowiedź na jak długo jechać.

Wózek się sprawdza gorzej, niż nosidełko. To nie moja opinia, ale jakoś nie wyobrażam sobie wjazdu na Teide z wózkiem (albo pchanie tego wózka przez czarną plażę), co nie znaczy, że wózek się nie przyda. Chodniczków nie brakuje.
    • bah77 Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 12.02.14, 17:23
      Drugi tydzień jest dużo tańszy, a atrakcji na Teneryfie spokojnie wystarczy.

bah77
    • fancanarias Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 12.02.14, 22:34
      "Przy zamiłowaniu do raczej niestacjonarnego trybu życia" nie ma sensu wybierać się tam na jeden tydzień. To wspaniała, piękna i pełna uroku wyspa. Dla mnie dwa dwutygodniowe pobyty okazały się zbyt krótkimi by móc powiedzieć, że ją dobrze poznałem. Polecam jak najbardziej pobyt dwutygodniowy.
    • jusytka Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 13.02.14, 09:48
      A nosidełka żadnego nie macie? Z rocznym dzieckiem to my większych ograniczeń nie mieliśmy, więc bez przesady. Oczywiście, że lepiej lecieć na 2 tygodnie pod każdym względem.
    • bunny-funny Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 13.02.14, 10:21
      Dzięki wielkie! Nosidełko mamy i z pewnoscia w takim razie zabierzemy (albo chuste) wozek bedzie pelnil role lozeczka na drzemki na plazy ;-) nabralam wielkiej checi na 14 dni ale maz stwierdzil ze finansowo nie pociagniemy z takim hotelem jaki wybralismy :-(
      • jusytka Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 13.02.14, 14:01
        Większość kosztów pochłania zwykle lot, więc różnica pomiędzy 1 i 2 tygodniami na ogół nie jest duża. Może warto więc zmienić hotel, jeśli macie zamiar zwiedzać, a nie w nm siedzieć?
        • jusytka Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 13.02.14, 14:03
          Tym bardziej, że hotele na Kanarach są relatywnie tańsze niż w Hiszpanii kontynentalnej oraz innych europejskich "ciepłych krajach"
          • Gość: evulevu Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.02.14, 16:07
            Na Teneryfie 2 tyg. to zdecydowanie za krótko, ale coś tam da się zobaczyć, nawet z młodym :) Przejście wąwozu Masca co prawda może być nawet z nosidełkiem mało wykonalne, a przynajmniej bardzo uciążliwe, ale podjechać autem i zobaczyć "z góry" spokojnie się da. Jedynie nie polecałabym wjazdu na Tene z maluchem w tym wieku, jeszcze trochę za wysoko. Co prawda w samolocie będzie już na znacznej wysokości i trochę zapewne będzie marudził, chyba że się naciamka i zaśnie, ale tak wysoko w góry jest ryzykowne. Poza tym z wózkiem spokojnie można pochodzić po Loro Parku, stolicy i mniejszych miasteczkach. Nasz zaczął z nami wyjeżdżać i zwiedzać w 9 miesiącu , spokojnie dawał radę i bynajmniej nie był utrapieniem dla pasażerów samolotu, ponieważ od razu zasypia :) Z maluchem polecam wynajęcie auta, a nie korzystanie z fakultetów, z oczywistych względów :)
            • jusytka Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 14.02.14, 09:18
              Też nie polecam przejścia wąwozu Masca z małym dzieckiem, sama wróciłam z niego potłuczona, mimo że miałam dobre trekkingowe buty (łatwo się tam poślizgnąć), ani nawet zdobycia Teide (mało tlenu). Jednak całą resztę polecam :)
            • bunny-funny Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 14.02.14, 11:21
              Bardzo, bardzo Wam dziekuje. Rozważaliśmy Teide ale to faktycznie byłoby mega lekkomyslne. Przetrwania w samolocie się obawiam... bardzo... a Gomera? Lub jakiś rejs?
              • Gość: jasiu... Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.unitymediagroup.de 14.02.14, 13:56
                Wycieczka na La Gomerę ma jeden trudny punkt. To jest dokładnie zorganizowane. Prom, przesiadka do autobusu, bądź Jeepa i od "atrakcji" do "atrakcji". Moim zdaniem dla rocznego malucha taka impreza może być męcząca (te serpentyny w autobusie), choć wyspa piękna i warto ją zobaczyć. Jest jeszcze jeden prozaiczny powód. Odpowiednie posiłki, który musisz dziecku zapewnić, nie wiem, jak sobie z tym poradzisz.

Moim zdaniem zamiast Kanarów trzeba było z dzieckiem wybrać coś innego. Przełom maja i czerwca, to z jednej strony za zimny dla dziecka ocean (nawiasem mówiąc Playa de la Arena i w dorosłych może czasem przy kąpieli trochę adrenaliny wyzwolić). Z drugie strony czarny piach może już bardzo pooparzyć, a innego w okolicy nie ma. W tym terminie, to już są bardzo dobre warunki np. na Majorce. No i lot krótszy, ale za to piasek biały i woda na płyciznach w zatoczkach już ciepła. No ale każdy robi, jak chce.
                • bunny-funny Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 14.02.14, 15:58
                  hmm a co na majorce mozna zobaczyc z takim malym charakternym maluchem? no i jaki hotel porownywalny z be live warto rozwazyc?
                  • Gość: evulevu Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.dynamic.chello.pl 14.02.14, 17:53
                    Czarny czy jasny piach parzą, ale maj/ czerwiec to nie są aż takie upały. Dla młodego na Kanarach w sam raz, fakt że ponad 5 godzin w samolocie to sporo, my jednak staramy się z młodym nie przekraczać 3 :) gdy był na piersi po prostu zasypiał i było z głowy przez cały lot, teraz po prostu trzeba mu jakość trochę czasu, gdy nie śpi jakoś urozmaicić, żeby się nie nudził.
                    Gomerę w sumie też dałoby radę, ale oczywiście autokarem, wycieczka nie jest szczególnie forsowna, trochę wolnego czasu jest, są krótkie postoje, przeprawa promem też w dobrych warunkach. Podczas obiadu w knajpach, też można w między czasie nakarmić malucha. Jeśli jeszcze jest na piersi, to możesz wyjść na chwilę na zewnątrz w ustronne miejsce i spokojnie nakarmić. Generalnie pod tym względem w Hiszpanii jest normalnie, tzn nikt nie robi z tego sensacji :)
                    Majorkę polecam raczej w czerwcu, my byliśmy w 1 połowie i dla mnie woda była początkowo za zimna ( o tej porze na Kanarach nie było z tym problemu).
                    Na Majorce z maluchem praktycznie wszystko jest do zobaczenia- i miasta/ miasteczka, zabytki, atrakcje przyrodnicze, Marineland też przystosowany dla dzieci, góry nie są aż tak wysokie, więc z ciśnieniem nie będzie problemu. W niektórych miejscach co prawda serpentynki, ale jak dobrze znosi jazdę autem, nie ma choroby lokomocyjnej, da radę. Jest sporo fajnych plaż, długich, szerokich i z łagodnym zejściem , polecam m.in. Es Trenc i Alcudię, jest też mnóstwo mniejszych zatoczkowych na wschodzie, 2 tygodnie też krótko :)
                    Ewentualnie z Kanarów polecam trochę mniejsze , Lanzarote- też są plaże z jasnym piaskiem, czy GC , z młodym do zobaczenia w zasadzie wszystko, na Fuerte wg mnie w niektórych miejscach / na niektórych plażach trochę za bardzo wiało, nawet jak dla dorosłego, więc można było tylko spacerować , nie dało się nijak wyleżeć, tu akurat tez byliśmy na przełomie maj/czerwiec.
                  • Gość: jasiu... Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.unitymediagroup.de 15.02.14, 11:06
                    Na pewno na Majorce do zobaczenia jest dużo więcej, niż na Teneryfie. Owszem, wulkanu tam nie ma, ale założyłaś, że Teide sobie podarujesz, a i Góry Anaga są może i dobre dla Baha, ale gdyby dołożyć mu roczne dziecko, to już nie wiem, czy tak chętnie by tam dreptał. Ludzie nie znają Majorki, stąd dopiero na miejscu "kopara im opada", ile tam i zabytków (na Teneryfie zero) i naprawdę przepięknych plenerów (góry również).

Jeśli nie Majorka, to w tym czasie masz choćby Kretę - chyba nie muszę przekonywać, że tam też jest co zwiedzać. I nie zgodzę się, że ocean jest cieplejszy niż choćby woda przy Es Trenc - chodzi o czerwiec. A na piach na Playa de la Arena w tym terminie niestety nie wejdziesz bez plastikowych butów, więc jeśli się dziecko przewróci, szczęście będzie, jeśli zakończy się wszystko płaczem.
              • bah77 Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 14.02.14, 17:51
                Atrakcji na Teneryfie spokojnie wystarczy Ci na 2 tygodnie zwiedzania, a jeśli lubisz górskie widoki, polecam m.in. wycieczkę w Góry Anaga, oczywiście wypożyczonym autem:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,149050073,149543554,0,2.html?v=2

bah77
    • Gość: Dania Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.02.14, 17:38
      W maju/czerwcu znajdziecie tysiące równie atrakcyjnych miejsc bliżej Polski, tak żeby nie męczyć malucha niemal sześciogodzinnym lotem (+ obowiązkowe 2 godziny wcześniej na lotnisku + oczekiwanie na bagaż + podróż autokarem do hotelu... w sumie z 10 godzin się uzbiera, nie zrobiłabym tego własnemu dziecku). Tym bardziej, że z góry rezygnujecie z największych atrakcji Teneryfy (Teide), więc po co? Przemyślcie :-).
      Aha, całodzienny fakultet (Gomera) jest męczący nawet dla dorosłego.
      • grekan Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? 16.02.14, 00:29
        Zasada jest prosta; nie oplaca sie leciec daleko na krotko, no chyba, ze brak dluzszego urlopu i kasy nie brakuje...
    • Gość: Monika Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.14, 14:17
      Uważam, że tydzień na Teneryfie to nieporozumienie, bo w najlepszym wypadku, na wypoczynek/zwiedzanie zostanie 5 dni. Przelot na Teneryfę trwa 5,5-6 godzin, doliczając do tego transfer na lotnisko + 2 godziny na samym lotnisku całe 2 dni przeznaczone są na podróż, dla tak małego dziecka to też będzie bardzo męczące. Drugi tydzień pobytu jest już tańszy, bo za przelot płaci się raz. Poza tym Teneryfa ma mnóstwo atrakcji do zaoferowania, więc tylko dwa tygodnie.
      • Gość: Ja 88223 Re: Teneryfa 7 czy 14 dni? IP: *.adsl.inetia.pl 21.02.14, 22:55
        Byłem w tym hotelu z córeczkami 7 lat oraz rok i 4 miesiące. JEST SUPER. Jeżeli chcecie lecieć (samolocie było ok. 10 dzieciaków do 1,5 roku, w tym dwoje naprawdę małych - sporo poniżej roczku) lećcie na dłużej niż tydzień. Byłem na Wyspach pierwszy raz (ale parę innych miejsc już odwiedziłem) i uważam, że jest super właśnie dla rodzin z dzieckiem, które chcą coś pooglądać. Zabytków faktycznie nie ma, ale co dzieciak na tym straci??? A pokaz orek w Loro Parku pozostanie w mojej pamięci prawie tak długo jak wyraz małej córci w jego trakcie. Jeżeli ważne jest dla Was zadowolenie dziecka oraz Wasze, to wg. mojego porównania (byłem na Krecie kiedy starsza córka miała 1,5 roku i byłem zadowolony) Teneryfa i be live playa la arena to strzał w dyszkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka