IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.14, 18:16
Nie chce siać strachu itd, wylatuję z dwójką dzieci w niedziele na Fuertę. W ciągu ostatnich dni na terenie Hiszpanii kontynentalnej wykryto ebolę.Pytam poważnie, czy waszym zdaniem bezpiecznie można wybrać się na wczasy na wyspy kanaryjskie?
Obserwuj wątek
    • b.montana Re: Ebola 10.10.14, 21:29
      wiesz jaka jest odległość z kontynentu na Wyspy?
      • Gość: janniezbedny Re: Ebola IP: *.dynamic.chello.pl 11.10.14, 02:00
        wiem, ale wiem też ilu Hiszpanów z części kontynentalnej przyjeżdza na wakacje
        • expertour Re: Ebola 11.10.14, 07:55
          Dzieci mają teraz szkołę. Jedź a gwarantuję, że Hiszpanów z kontynentu na urlopie raczej nie spotkasz.
      • Gość: jasiu... Re: Ebola IP: *.hsi09.unitymediagroup.de 11.10.14, 09:13
        około 100 kilometrów!

Tak, odległość z kontynentu afrykańskiego (Zachodnia Sahara) do wybrzeża Fuerteventury.

Czy zdarzają się łódki z afrykańskimi uchodźcami, przypływające do wybrzeży Fuerteventury, czy Teneryfy? Ależ oczywiście, że się zdarzają. Czy Ci uchodźcy mogą coś przywlec? Nie wiem, zakładam, że nie, na wszelki wypadek może lepiej unikać z nimi bezpośredniego kontaktu, choć pechowcowi, to cegła na głowę w drewnianym kościele spadnie. Mnie osobiście to nie rusza.
        • b.montana Re: Ebola 12.10.14, 00:35
          Jasiu,pisząc kontynent odwolywalam się do "kontynentalnej Hiszpanii" wspomnianej przez autora.

Autorze-wiecej Hiszpanów z kontynentu spotkasz w ciągu kilku dni we Wrocławiu niż w ciągu 10 dni na Fuercie. Poza tym kraje afrykańskie mają dużo lotów do Paryża i Londynu,powinieneś unikać Francuzów i Anglików na wszelki wypadek.
    • Gość: mechan Re: Ebola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.10.14, 07:26
      Ebola wywodzi się z Konga, a do Konga dużo, dużo bliżej z kanarów (zwłaszcza z Fuerty) niż z Hiszpanii kontynentalnej. Ale na razie bym się nie obawiał, chociaż zobaczymy jak się sytuacja rozwinie. Ja lece w styczniu na GC, w tym w jedną strone przez Barcelonę, gdzie miałem w planie spędzić 2 dodatkowe dni. Też się zaczynam zastanawiać...
      • b.montana Re: Ebola 14.10.14, 13:01
        No właśnie,lecisz przez Barcelonę i jeśli bym się martwila to dlatego. Kanary mają połączenie tylko z kilkoma państwami Afrykanskimi,a Europa kontynentalna praktycznie ze wszystkimi.
        Nie wiem jak bliskość geograficzna wg ciebie wpływa na poziom zagrożenia ebola...chyba ze juz wcześniej przewidziales ze ONU chce zrobić na Gran Canarii swoją bazę wysyłkowa do "państw z ebola" i dlatego zacząłeś się obawiać.
        • Gość: mechan Re: Ebola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.10.14, 14:21
          Rezerwację lotów robiłem prawie 2 m-ce temu, więc przewidzieć nie mogłem.
          Co do tej bazy na GC, to zapewne środki ostrożności będą wystarczające, inaczej żaden pilot by na to nie poszedł. Prawdopodobnie leki do Afryki będą dostarczane w formie zrzutów, więc zagrożenie praktycznie żadne - chociaż jak ONZ prognozuje z uwagi na tempo rozprzestrzeniania (liczba chorych podwaja się w ok. 1 miesiąc) może dojść do zmutowania wirusa, wskutek czego możliwe będzie zarażenie się przez powietrze.
          Dlatego jak sytuacja będzie się rozwijać niekorzystnie być może wogóle nie polecę, ale na chwilę obecną nie się jeszcze czego obawiać. Równie dobrze za 3 miesiące możemy mieć epidemię w Polsce.
        • Gość: jasiu... Re: Ebola IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 14.10.14, 18:51
          To ja mam takie zdjęcie dla ciebie: news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/5299046.stm

Bez komentarza, bo boję się komentować.
    • b.montana Re: Ebola 15.10.14, 02:09
      Jasiu - do mnie? Aktualnie wyławiają max 2-3 łódki na miesiąc, a nie jedną codziennie, teraz główny szlak idzie przez Ceutę i Melillę, a druga sprawa - gdzie ebola a gdzie kraj pochodzenia imigrantów?
    • expertour Re: Ebola 19.10.14, 19:19
      Przepraszam jednak się myliłem. Jeden z podejrzeniem eboli leży w szpitalu na Teneryfie - przybył z Sierra Leone. www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/ewakuacja-samolotu-w-madrycie-u-pasazera-podejrzenie-eboli,478793.html
      • Gość: mechan Re: Ebola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 19.10.14, 21:43
        Generalnie to moim zdaniem Ebola wywołuje jak na razie bardziej panikę gdziekolwiek pojawi się jej podejrzenie, niżby rzeczywiście miała zbierać śmiertelne żniwo.
        Właśnie usłyszałem w radio, że na luksusowym statku, który płynął chyba na Karaiby pojawiło się podejrzenie Eboli, gdyż jedna z pasażerek pracowała w szpitalu w Dallas, gdzie 8.X zmarł pacjent na Ebole. Efekt? Kolejne porty odmawiały wpłynięcia statku do portu, chociaż nie było żadnych dowodów, że kobieta, która była źródłem paniki jest zarażona, bo krew pobrano jej później, gdy panika już wybuchła.
        Podobno dwoje zupełnie obcych sobie ludzi zna się pośrednio poprzez maks. 6 innych osób na świecie, a to oznacza, że za chwilę wszyscy pozamykamy w domach i będziemy siedzieć w maskach z podejrzeniami, bo ktoś słyszał o kimś, kto opowiadał, że ktoś widział chorego na Ebolę.
        Bez przesady.
    • Gość: Lil Re: Ebola IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 03.11.14, 22:19
      z podane sposoby zapobiegania a takze leczenia,to jest bardzo wazne zeby z tym sie zapoznac
      forum.wolnipolacy.pl/index.php/topic,707.msg1491/topicseen.html#msg1491

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka