Dodaj do ulubionych

Wrażenia z IFA Interklub Atlantic

IP: *.big4.pl 06.07.07, 21:18
Wróiłem własnie z w/w hotelu. Krótkie wrażenia - Hotel w spokojnym miejscu
idealny dla rodzin z dziećmi. Duży ogród z ogromnymi basenami. Można
spokojnie znaleśc dla siebie miejsce. Jedzenie OK. Pokoje OK. My byliśmy z 2
dzieci (11 lat i 1,5 roku). Jesteśmy z pobytu naprawdę zadowoleni. Udało nam
się pojeździć trochę wypożyczonym autem po wyspie - jest co oglądać. Jeżeli
ktoś jest zainteresowany jakimiś informacjami to chętnie pomogę.
Przy okazji pozdrowienia dla Jacka, Agnieszki i Natalki
Obserwuj wątek
    • funkykitek Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic 07.07.07, 00:11
      Cieszę się, że Wam się podobało.
      Nas Ifa totalnie rozczarowało, ale nie mamy dzieci i chcieliśmy poznać trochę
      miejscowej specyfiki.
      W Interclub Atlantic nie było na to szans. Przyznaję rację co do wypożyczenia
      samochodu ale dalej uważam, że w kraju, do którego przyjeżdżam powinna królować
      lokalna kuchnia i lokalne zwyczaje. I nie chodzi tu o moje rozbujałe ego, ale
      na tym polega zwiedzanie innych stron świata.
      IFA to taki kompleks bez wyrazu. Niemcy, Holendrzy, Francuzi i trochę Polaków.
      A siedzenie w hotelu z opcją wyjścia na małą, nieciekawą plażę nie jest warte
      uwagi.
      Może zmienię zdanie, gdy towarzyszyć mi będzie potomek.
      Na razie - mówię Nie!!!
      • Gość: jack_06 Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.kalisz.mm.pl 07.07.07, 13:42
        Wraz z Toloslawem byliśmy w IFA i w pełni podzielamy jego opinię. Nie negujemy
        prawa innych do niezadowolenia, ale szukanie specyfiki danego kraju w hotelu ?
        No cóż... Hotel to nie więzienie - można zwiedzać wyspę w dowolny sposób, a w
        hotelu tylko spędzać wieczory czy jeść posiłki. Nam hotel nie ograniczał
        możliwośco obejrzenia naprawdę pięknej GC, a sam pobyt w nim był naprawdę
        wielką przyjemnością. Hotel nastawiony jest na klientelę z dziećmi i akurat ta
        grua turystów - jak wynika z przeprowadzanych przez nas rozmów z wielkoma
        rodzinami z Polski - wracała z niego zadowolona. My byliśmy z 10-letnią córką,
        a miejsce wyjątkowo sprzyja wypoczynkowi w rodzinnym gronie. Zresztą nasza
        córka podziela to zdanie bo... chce wrócić na GC i to właśnie do tego hotelu.
        Dla rodzin z dziećmi to bardzo dobry wybór (spokój, bardzo duże i ładne ogrody,
        super baseny+jaccuzzi). Jedzenie nam akurat odpowiedało, choć to już kwestia
        bardzi indywidulana, naszym zdaniem każdy powinien znaleźć coś dla siebie i
        głodny chodzić nie powinien. Pokoje też są ok., choć położenie jest bardzo
        zróżnicowane (sam hotel jest położony na dość znacznym obszarze). My jesteśmy
        baaaardzo zadowoleni z pobytu na GC i w hotelu IFA Interclub Atlantic.
        Wielkie Pozdro dla Bogdana, Joli, Darka (spec od Natalki) i Kingusi
        (całuski !!!).
        JD
        • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.big4.pl 07.07.07, 21:24
          Dzięki za pozdrowienia. Mam nadzieję, że dojechaliście do domu szczęśliwie. My
          byliśmy dopiero ok. 19.00. Serdeczne dzięki za sympatyczne towarzystwo.
          Jesteśmy pewni, że to też ma duży wpływ na nasz bardzo pozytywny odbiór całego
          pobytu na GC.
          Mamy nadzieję, że jeszcz kiedyś się spotkamy.
          Pozdro
          Bogdan Jola, Darek i Kinga
      • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.big4.pl 07.07.07, 21:19
        Dzięki za opinię. Oczywiście każdy ma prawo do swojego zdania. IFA Interclub
        Atlantic to duży hotel a czy "bez wyrazu" to bym dyskutował. Dla mnie specyfika
        tego hotelu to właśnie ogromny zielony ogród i wielkie baseny. Co do plaży to
        jest to typowa dla GC plaża. W czasie naszych objazdów wyspy zobaczyliśmy, że
        co najmiej 3/4 hoteli jest położonych nad podobnymi plażami, często nawet z
        dłuższym zejściem po schodach. Myślę, że kluczowe jest dobre rozpoznanie
        miejscowości, hotelu i okolicy do której się jedzie. My zaskoczyliśmy się tylko
        pozytywnie. Oceniając hotel warto jak sądzę też pamiętać ile zapłaciło się za
        pobyt. Generalnie jeszcze raz polecam ten hotel. Ja mówię - TAK!!!
        • funkykitek Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic 08.07.07, 01:57
          No to odpowiem zbiorowo:)

Nie szukam miejscowych klimatów w hotelu, nie jestem idiotką. Problem polegał
          na tym, że nawet pośrodku wyspy nie dało się ich odnaleźć. A mieliśmy
          wypożyczony samochód na kilka dni. (Widzieliście w Cruz de Tejeda wielki napis
          naprzeciwko krzyża "bratwurstchen hier"?)
          Ogólnie jestem antgonistką wypoczynku hotelowego, wolę mieć wybór, m.in. pełny
          dostęp do atrakcji i miejscowego kolorytu, a nie poleganie na humorach obsługi.
          Co do zarzutów, że nie sprawdziłam hotelu przed wyjazdem - nie było na to
          szans, bo pobyt tam dostaliśmy jako prezent.
          Nie wiem więc, ile kosztował i nie zweryfikuję tego w kwestii adekwetności do
          ceny.

Wielki basen był oblężony jak Częstochowa za Kordeckiego, a zejście schodami do
          plaży mnie nie przeraża. Nie zgodzę się jednak co do "typowej plaży".
          W trakcie objazdu samochodem widzieliśmy wiele lepszych, podczas pobytu na
          innych wyspach "kanarkach" też się raczej nie rozczarowałam.

San Agostin nie jest reprezentatywne dla Kanarów. A wypoczynek hotelowy mnie
          nudzi, więc wracaliśmy późnym wieczorem, parkując pod hotelem. Rano - znów w
          drogę.

Wiem, że jednym podoba się to, innym zupełnie inne wariacje na temat
          wypoczynku.
          Wyrażam tylko swoją i męża opinię.

• Gość: Irma Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.Red-88-1-41.dynamicIP.rima-tde.net 08.07.07, 11:27
            Nie wiem jaka droga jechalas, ale przypuszczam, ze szlakiem turystycznym i
            raczej glownymi drogami. Zeby zobaczyc klimat regionalny trzeba bylo jechac
            przez miasteczka na polnocy jak: Moya, Arucas, Guija, Firgas czy Artenara.
            Malutkie przepiekne miasteczka: Cercados de Arana,Veneguiera czy El Hoyo. I to
            sa tylko jedne z niewielu. Nie wiem czy dotarlas do Wawozu Guayadeque? Nie
            mozna tez zapominac, ze wyspa zyje praktycznie z turystyki i nalezy do europy a
            wiec nie mozemy wymagac za wiele. Mimo to posiada wiele miejsc gdzie nie
            dotarto jeszcze z budowa hoteli, gdzie mozna znalezc ten klimat regionalny
            ktorego szukalas i przepiekne miejsca "dziewicze". Napisalam w cudzyslowie bo
            wielu turystow je juz odnalazlo wybierajac sie na wycieczki piesze jako, ze
            samochodem nie da rady tam podjechac. Jezeli nie jestes bardzo zrazona pobytem
            na Gran Canarii, zapraszam zebyc ponownie ja odwiedzila i jezeli lubisz
            chodzic, przyjedz z dobra mapa, wygodnymi butami i mysle ze znajdziesz to co
            szukalas i wyjedziesz zadowolona.
            • funkykitek Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic 08.07.07, 12:52
              To jest bardzo dobra rada i myślę, ze kiedyś z niej skorzystam. I to raczej bez
              korzystania z zakwaterowania w jednym z tych plasikowych hoteli, ale zwiedzając
              a własną rekę.
              Tak jak pisałam - tamten pobyt był prezentem, poza tym przez 7 dni raczej nie
              da się zobaczyć wszystkiego, co by się chciało.
              Może kiedys się uda :)
              • Gość: Irma Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.Red-83-59-63.dynamicIP.rima-tde.net 08.07.07, 22:24
                Ciesze sie, ze nie odrzucasz ponownego odwiedzenia wyspy. Naprawde warto.
                Jezeli szukasz cos innego na zakwaterowanie niz hotel w centrum turystycznym to
                moze wybierzesz cos w rodzaju kwater prywatnych np, Molino de Agua de Fataga,
                czy Mirador de Tejeda.Mozesz zrobc rezerwacje przez internet.
                • funkykitek Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic 08.07.07, 22:47
                  Taki też mam plan. Rozmawialiśmy dziś o tym z mężem i już wiemy, gdzie i jak
                  spedzimy wakacje w przyszłym roku.
                  Jeszcze raz dziękuję za sugestie i wskazówki.
                  Serdecznie pozdrawiam.
          • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: 83.238.95.* 09.07.07, 13:50
            No cóż. Pozostaniemy przy swoich zdaniach. Ale przeciez nie chodzi o to aby się
            przekonywac nawzajem jak było na wczasach - każdy ma swoje wspomnienia. A tak
            swoją drogą to myślę, że takie "odpustowe budy" jak np. w Cruz de Tejeda można
            spotkać w każdym innym "obowiązkowym do zwiedzenia" miejscu dla turystów. W
            tych czasach dotyczy to pewnie nie tylko GC ale i innych popularnych kierunków.
            Pozdrowienia
            Toloslaw
            • Gość: mirka Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.Red-88-5-176.staticIP.rima-tde.net 10.07.07, 10:48
              co rozumiesz przez "odpustowe buty"?
    • Gość: Ania Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.piaseczno.robbo.pl 10.07.07, 14:16
      Witam, lecimy z dwulatkiem we wrzesniu do tego wlasnie hotelu, ale
      przygotowujemy sie juz teraz. Poniewaz wiemy, ze nie uda nam sie zobaczyc
      wszystkiego musimy wybrac jakis program atrakcji.. Czy mozesz cos zdecydowanie
      polecic, albo odradzic biorac pod uwage, ze jedziemy z malym dzieckiem. Co z
      plaza przy hotelu..? Czytalam skrajne opinie. Nie wymagam zlotego piasku,
      schody mnie nie przerazaja, mysle raczej o czystosci, dostepnosci lezakow itp.
      Jaka jest twoja opinia o tym hotelu (jedzenie, czystosc) Pozdrawiam
      • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: 83.238.95.* 16.07.07, 12:58
        - Zacznijmy od plaży:od hotelu jakieś 10 minut spacerkiem. Piasek ciemny
        zapomnij o "złotych pisakach". Nie ma problamu z leżakami (płatne). Na samej
        plazy nie ma zbyt wielu ludzi. Jeżeli chodzo o nasz sposób był taki plaża rano -
        basem po południu. Na samej plazy oczywiście słońce ale fajnie chłodził
        wiaterek. Nasza córa 1,5 roku spokojnie wytrzymywała.
        Co do tego co mozna zobaczyć z małym dzieckiem mogę polecić:
        - wydmy w Maspalomas (dojazd taxi ok.6 Euro). Mozna tam też przejechac się na
        wielbłądach (skorzystaliśmy ze względu na syna - 11 lat) i było OK. Nasze
        maleństwo wytrzymało, ale nad tym radzę sie zastanowić. (czas ok. 30 minut, -
        praktycznie bez mozliwości wczesniejszego zakończenia)
        - objazd zrobiliśmy wyporzyczonym samochodem (polecam wypożyczalnię przy
        hotelu) - Seat Ibiza 36 euro za dzień z fotelikim i z pełnym ubezpieczeniem.
        Koniecznie trzeba zobaczyć:
        na południu - Puerto de Mogan i Puerto Rico, fajny jest Palmitos Park (na
        północ od Maspalomas - przy drodze 503),
        środek wyspy najlepiej zobaczyć jadąc (porzyczonym autem) trasą, która jadą
        objazdówki tj. autostrada do Las Plamas i dalej Caldera de Bandama (krater
        wulkaniczny i pole golfowe), Jardin Canario (fatastyczny ogród botaniczny), San
        Mateo, Terror (bazylika), Cruz de Tejeda, Roque Nublo, wąwóz Fatagi i powrót do
        hotelu. Ta trasa to praktycznie cały dzień. Warto - mam nadzieję, że wasza
        pociecha to wytrzyma.
        Co do hotelu:
        - nasz pokój był OK. Czysto, codziennie sprzątanie, ręczniki i pościel
        wymieniana (niektórzy - szczególnie mieszkający na parterze mówili o robalach
        ktore wchodziły im do pokolu.
        - jedzenie - OK - Tak jak pisałem na początku wątku, dla nas jedyny minus tego
        hotelu to stołówka a w zasadzie to że jest takia wielka, trudno tam o spokojny
        kącik - oczywiście nie znaczy to że było źle ale raczej że jest tam za duży
        gwar i hałas (są foteliki dla dziecka)
        Ogrody i baseny - rewelacja. Generalnie myslę, że będziecie zadowoleni
        Aha - Zakupy - polecam centrum handlowe przy autostradzie ok. 10 km w strone
        Las Palmas (nie pamiętam dokładnie nazwy miejscowości coś a la Valdaremo).
        Jak masz jeszcze pytania to napisz
        Pozdrawiam

• Gość: Ania Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.piaseczno.robbo.pl 16.07.07, 14:45
          Bardzo dziekuje za te informacje. Pozdrawiam
        • Gość: Ania Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.piaseczno.robbo.pl 16.07.07, 14:59
          Za szybko mi sie kliknelo..... oczywiscie za info dziekuje, ale korzystajac z
          twojej uprzejmosci pozwole sobie jeszcze zapytac o pokoje hotelowe. Czy
          mieszkaliscie w budynku glownym, czy w pokojach rodzinnych? Halas dyskoteki i
          baru rzeczywiscie jest spory i z dzieckiem lepiej jest wybierac pokoje od innej
          strony? Czy na zwiedzanie Las Palmas wystarczy jeden dzien? Ania
          • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: 83.238.95.* 17.07.07, 11:56
            na Las palmas spokojnie wystarczy 1 dzień. My byliśmy tam samochodem a znajomi
            jechali tam autobusem (co dziwne czas przejazdu był podobny - autostrada).
            Co do pokoju. Nasz pokój był nad jadalnią. Jeżeli chodzi o hałas to animacje
            wieczorne nie przeszkadzały, ale było głosno w czasie przejścia ludzi z
            animacji do dyskoteki (22-23). Dało sie to wytrzymać , ale było na początku
            denerwujące.
            nasi znajomi byli w budynku (w którym była dyskoteka) nie skarżyli się, ale
            mieli gotrzy widok (zaplecze).
            Moim zdaniem najlepsza lokalizacja pokojów to ciąg budynków przy basenach.
            Baseny nieczynne od 19. więc jest cicho.
            Pozdro
            • funkykitek Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic 18.07.07, 00:29
              A jednak w czymś się zgadzamy :)
              Ciąg budynków przy balkonach to tzw. "suity typu junior". Mieliśmy okazję
              mieszkać właśnie tam, w środkowej części. Ale baseny były otwarte znacznie
              dłużej. Co najmniej do 22.
              Na Las Palmas faktycznie wystarczy dzień. Nie ma za wiele do zwiedzania.

Tolosławie!
              Przemyślałam wszystko, może rzeczywiście z punktu widzenia kobiety bezdzietnej
              (na razie:)) moje posty były za ostre.
              Bez urazy?
              Pozdrawiam
              • Gość: jack_06 Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.kalisz.mm.pl 18.07.07, 19:27
                Rzadko spotykany obiektywizm. Nareszcie ktoś, kto potrafi przyznać, że ocena
                była zbyt "pod siebie". Brawo za podejście. My byliśmy w IFA z dzieckiem i
                podzielam w pełni ocenę Toloslawa. Niemniej jednak, jak zauważyłaś, może kiedyś
                też wybierzesz się do hotelu a'la IFA i... wrócisz zadowolona.
                Pozdro,
                JD
              • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: 83.238.95.* 24.07.07, 14:27
                Witam,
                Jak byśmy dłużej porozmawiali to pewnie w znaleźlibyśmy więcej wspólnych opinii.
                Pozdrawiam
                Aha, nie ma mowy o żadnej urazie (każdy pisze to co myśli)
        • Gość: Ania Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: *.piaseczno.robbo.pl 30.07.07, 14:17
          A z jakiego biura podróży lecieliście i jakimi liniami? LTE? Pozdrawiam
          • Gość: Toloslaw Re: Wrażenia z IFA Interklub Atlantic IP: 83.238.95.* 02.08.07, 12:22
            TUI. Co do samolotu to LTE. Ciasno - fotele powciskane na max. Na pokladzie
            jest posiłek.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka