Gość: fibi IP: *.stat.gov.pl 15.04.08, 16:02 Mam pytanie, czy krtoś wie. Czy w nie dziele można znaleść msze św. w katolickim kościele. Będę w hotelu gran tinerfe na costa adeje. Czy ktoś wie, gdzie tam blisko znajdę kościól, o której są msze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: eric Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.chello.pl 15.04.08, 23:20 jest mały kościółek w Playa de las Americas w podbliżu hotelu z kasynem. więcej niż mały, jest jedna msza w niedzielę o godz. 9 i raczej nie ma szans żeny wejść do środką taki jest tłok, trzeba by wejść 30 min przed początkiem, msza jest krotka ok 20 min! potem zaczyna się anglikańska. na pewno są też kościoły w większych miastach jak choćby w stolicy Santa Cruz pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fibi Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.stat.gov.pl 16.04.08, 12:21 Dziękuję barrdzo za informację. Odpowiedz Link Zgłoś
abctenerife Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 16.04.08, 22:58 nie wiem kiedy przyjezdzasz, ale raz w miesiacu jest polska msza, prowadzona przez ksiedza polaka ktory tu mieszka od dluzszego czasu. msza odbywa sie w miejscowosci el fraile oddalonej ok 12 km od twojego hotelu. autobus nr 467. jak masz jeszcze jakies pytania to pisz, w miare mozliwosci pomoge abctenerife@hotmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
styro Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 24.04.08, 23:47 W pierwsze niedziele miesiaca ten sam ksiadz Polak odprawia msze swiete po polsku w kosciele w Santa Cruz przy Plaza de Toros. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.tktelekom.pl 25.07.13, 00:36 Obecnie msze po polsku są w każdą niedzielę o 18.00 w Los Cristianos www.misas.org/p/parroquia-de-nue ... cristianos Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.07.13, 09:07 Heheh... uroki forum... można odpowiedzieć na posta sprzed ponad 5-ciu lat :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: 83.238.78.* 12.09.13, 15:39 Ale to nie znaczy, że nikt nie skorzysta! Dzieki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.4web.pl 26.07.13, 13:33 lokalizacja: www.misas.org/p/parroquia-de-nuestra-senora-del-carmen-playa-de-los-cristianos Odpowiedz Link Zgłoś
c_c5 Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 24.07.15, 14:03 My mieszkaliśmy w Callao Salvaje (na południu Teneryfy, przy trasie TF47, za Arme?ime). Kościół znajduje się przy ulicy o nazwie Calle el Jable, która chyba jest główną w tym mieście. Msze katolickie są w każdą niedzielę o godz.12:00, wcześniej o godz.10:00 jest Msza prawosławna (kościół jest używany przez katolików i prawosławnych). Raz byliśmy też na Mszy Św. w bazylice w Candelarii, chyba najważniejszej na Wyspach Kanaryjskich. Msze są tam o 8:00, 10:00 i 12:00, chyba też o 18:00, ale nie jestem pewna. Wszędzie można dojechać autobusem, ale nie jest on tani i jedzie zwykle kilka razy dłużej niż jedzie się samochodem, bo zajeżdża do różnych miasteczek po drodze i poza tym czasem trzeba się przesiadać, dlatego wygodniej jest wziąć taksówkę lub wypożyczyć samochód. Wszystkie taksówki są białe i oznakowane, rzucają się w oczy. Jest też kościół św. Rity w Puerto de la Cruz, bardzo blisko Loro Parku (Loro Park to miejsce naprawdę godne odwiedzenia, bardzo popularne na Teneryfie, można tam zobaczyć wiele różnych zwierząt, w tym ryb, organizowane są pokazy delfinów, orek, lwów morskich i papug). Są też oczywiście kościoły w innych miejscach, czasem zaznaczone są na mapach, warto popytać się też mieszkańców, czy nie ma gdzieś w pobliżu kościoła katolickiego (warto zaznaczyć, że chodzi o kościół katolicki). Raczej należy jednak szukać wcześniej, a nie w samą niedzielę, bo Msze Św. są zazwyczaj rano, a w obcym kraju trudno się odnaleźć, można też coś źle zrozumieć, może się okazać, że coś nie jest tak, jak miało być itd. Warto odwiedzić kościół poprzedniego dnia i upewnić się co do godzin Mszy Św. Słownictwo, które może się przydać, to: domingo - niedziela iglesia católica - kościół katolicki parroquia - parafia Santa Misa - Msza Święta Znając te słowa można się co do niedzielnej Mszy jako tako dogadać nawet z Hiszpanami nie znającymi angielskiego. I przy okazji: jeśli znajdziemy na kościele czy na tablicy ogłoszeniowej napis: "Domingo a las 08,00 y a las 12,00" , znaczy to, że w niedzelę Msze Św. są o godz.8:00 i 12:00 (dosłowne tłumaczenie: "niedziela - o 8:00 i o 12:00"). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.hsi02.unitymediagroup.de 24.07.15, 14:57 A przy okazji dla tych, którzy się lubią pomodlić. Cueva del Santo Hermano Pedro czyli jaskinia, w których mieszkał ojciec Hermano, nazywany też Piotrem od św. Józefa de Betancur. Beatyfikowany w 1980 roku, a kanonizowany w 2002 - oczywiście przez Jana Pawła II. Jest patronem Wysp Kanaryjskich i Gwatemali. Jak znaleźć - dość prosto. Sanktuarium znajduje się dokładnie na przedłużeniu pasa startowego lotniska Teneryfa SUR. fotoforum.gazeta.pl/photo/4/ic/uc/ld1m/Naemjohf2gxdRgP2oX.jpg - widać końcówkę pasa z lampami naprowadzającymi i samktuarium. Aha, oczywiście to wschodni koniec pasa. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 24.07.15, 16:59 Por wuj komentulecie posty sprzed 7 lat? W tym czasie zalozycielka watku pewnie poszla do pierwszej komunii, dostala klada i latopa. W miedzyczasie zlizywala smietanke z kolan ksiedza o ile miala szczescie. Jezeli miala pecha to z innych czesci ciala. Byc moze nawet juz wyszla za maz. Po wuja ta dyskusja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.ipcom.comunitel.net 14.08.15, 21:01 Po to że ja dziś jesteśmy ty podłączyć kobieto na Teneryfa w Costa Adeje i szukam informacji na ten temat Po co w ogóle wkładasz gębę gdzie cię nie potrzeba? Lep pierogi i oddaj głosujących jeśli Ci się nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.ipcom.comunitel.net 14.08.15, 21:05 Po co w ogóle wkładasz gębę gdzie cię nie potrzeba podła kobieto. Po to, że ja dziś jestem na Teneryfie w Costa Adeje i szukam informacji na ten temat. Tobie jak się nudzi to lep pierogi i oddaj głodującym! Nie drap się tam gdzie cię nie swędzi! Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta bido ty moja 15.08.15, 00:33 Po pierwsze jezeli mialaby Pani jakies pojecie o jezyku hiszpanskim to by Pani wiedziala ze "bemeta" to popularne okreslenie marki BMW, jestem facetem. Po drugie w Pani poscie wylalo sie tyle chrzescijanskiej milosci blizniego ze az glowa boli nie dziwie sie ze w Polsce owieczek co raz mniej. Po trzecie grzecznie zapytalem po jaka cholere odkopywac watki sprzed 7 lat? Jezeli tak bardzo potrzebuje Pani pojsc do kosciola zeby obrzygac blizniego na forum to sie naprawde ciesze ze jestem buddysta. My kochamy wszystkich. Udanego urlopu zycze. bart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mechan Re: bido ty moja IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 15.08.15, 15:55 Bemeta, nie chcę w żaden sposób bronić koleżanki Ani - autorki głupiego postu (który moim zdaniem nadaje się do usunięcia przez admina). Ale po pierwsze - fora mają to do siebie, że możliwie jest odpowiadanie na wątki sprzed lat i jeśli ktoś na taki wątek odpowiedział, to raczej powinieneś mieć pretensje do właściciela forum, że nie zamyka starych wątków. Po drugie - jak widzę post koleżanki Ani był odpowiedzią na równie głupi post - Twój. Niby tylko reagujesz na komentowanie postów sprzed lat, a tak naprawdę wygląda to tylko na pretekst, by uderzyć w "innowierców" zlizywaniem śmietanki i tym podobnymi bzdetami. Bóg (jeśli jest) jest jeden, niezależnie jak go nazwać... osobiście uważam, że w każdej wierze można wzrastać, jeśli traktuje się ją poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
querto777 Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 13.01.17, 16:51 Sprawdzone - byłem na Mszach Św Teneryfa - Puerto de la Cruz. Wpiszcie w googlemap: Iglesia San amaro mały kościółek - msze codziennie pon-sobota o 18:00 niedziele i święta o 10:00 i 12:00 lub Church of Our Lady of the Rock of France msze od pon-pt 8:30 i 18:30 soboty 8:30; 18:00; 19:00 niedziele 8:00; 10:00; 11:00; 12:00; 18:00; 19:00 msza o 10:00 po angielsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic IP: *.static.ip.netia.com.pl 13.01.17, 17:27 Czy był ktoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 13.01.17, 18:04 Na Teneryfie jest internet, mozna sobie Rydzykowe radyjko puscic o dowolnej porze dnia lub nocy coby gowno z resztek mózgu robilo nawet na urlopie. A tak generalnie to jak smiesz leciec na wakacje zamiast przekazac pieniadze na radyjko? Znajda cie, to pewne jak amen w pacierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
querto777 Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 13.01.17, 19:06 Lece na wakacje i przekazuje pieniądze na radyjko. Moherek jestem ale nowoczesny. Wierze w Boga i daje temu wyraz gdziekolwiek jestem. Wakacje nie zwalniaja z Wiary. Pozdrawiam Cie serdecznie.Życze Ci mniej nienawisci w Zyciu. Najlepiej w ogóle . Bedzie Ci łatwiej żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
bemeta Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 13.01.17, 19:35 Gdybys nie wydal pieniedzy na wakacje to bys dal wiecej na radyjko moherowe. A tak jeszcze rzucisz na nieprawilna tace jakiemus sukienkowemu zagranicznemu, bezecnik. Do nieba nie pójdziesz. A jak juz wszedzie obnosisz sie z wiara, zapewne juz zapytales w hotelu czy w piatki przestrzegaja postu scislego? Bedziesz sie smazyl w piekle. Tadek Rydzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
andryjan83 Re: Teneryfa - niedzielna msza w kościele katolic 13.01.17, 20:03 Jestem za, a nawet przeciw w tej sprawie. Za to za grosz tolerancji i uszanowania innych. Żałosne! Odpowiedz Link Zgłoś