Dodaj do ulubionych

dyskopatia?

01.02.13, 21:35
Witam, jakiś czas temu po zrobieniu badania rtg kręgosłupa okazało się, że mam dyskopatię na odcinku C3-C6. Dziś byłam z tymi wynikami u ortopedy (wcześniej tylko u internisty) i lekarz stwierdził, że to błędne odczytanie wyników, a przyczyną bólu nie jest dyskopatia tylko napięcia mięśni!!. Dostałam leki rozkurczowe i zalecenia rehabilitacji. Kto mógł się pomylić, radiolog czy ortopeda, bo sama już nie wiem? Czy można pomylić dyskopatię z napięciem mięśni na zdjęciu rtg? Dodam tylko, że po przeczytaniu opinii o ortopedzie dowiedziałam się, że błędnie stawia diagnozy.
Obserwuj wątek
    • iwona298 Re: dyskopatia? 01.02.13, 22:15
      od czego te miesnie sa napiete? tylko od dyskopatii i innych zmian zwyrodnieniowych, zmien lekarza.
      • cauliflower58 Re: dyskopatia? 01.02.13, 23:27
        na to wygląda, ze napięcie mięśni trwa już ok 2 lat, wcześniej brałam leki przeciwbólowe na kręgosłup i ból nie znikał, teraz jest coraz gorzej. Ale czy naprawdę można pomylić napięcie mięśni z dyskopatią na zdjęciu- interpretując je?
        • rtoip.1981 Re: dyskopatia? 02.02.13, 08:42
          Zacznijmy od tego że zdjęcie RTG nie służy ocenie tkanek miękkich- owszem można na nim zobaczyć opuchliznę, przerwanie tkanek ale nic poza tym- i żaden lekarz/ radiolog tego nie przeskoczy. Promienie GAMMA działają inaczej.
          Do dokładnego obrazowania zmian w obrębie tkanek miękkich najlepszy jest MRI - czyli rezonans- jest też zdecydowanie zdrowszy gdyż tam działa pole megnetyczne oddziaływujące na atomy wodoru w cząsteczkach wody znajdującej się w komórkach ( to tak w wielkim skrócie ).
          Dopiero z takim wynikiem można konkretnie stwierdzić przyczynę bólu.
          Pozdrawiam
    • kpax11 Re: dyskopatia? 03.02.13, 18:08
      Polecono mi tutaj pana Krzysztofa Narosza z Fizjo Med Poland rehabilitanta z Warszawy.Również mam problem z dyskopatią ,chodziłem do różnych specjalistów,każdy mówił mi coś innego.Po wizycie u tego rehabilitanta nabrałem nadziei .Nikt jak dotąd nie zbadał mnie tak dokładnie!!!wytłumaczył mi co się dzieje oraz jakie są możliwości leczenia.Jestem po 5 zabiegach i czuje sie o wiele lepiej.
      polecam. podaję ci ich stronę www.terapia-manualna.com
    • grzesiekdzieju76 Grzegorz 31.07.13, 20:35
      witam nie wiem jak tam teraz u ciebie z zdrowiem,ale powiem ci że ortopeda nadaje się do piekarni a nie do gabinetu,ja mam dyskopatie i sam już zmieniłem 4 ortopedę i wszystkich razem do jednego pieca powodzenia daj znać ja z zdrowiem bo u mnie masakra
      • rtoip.1981 Re: Grzegorz 31.07.13, 21:01
        Po pierwsze ani ortopeda ani neurolog ani neurochirurg nie pomoże w schorzeniach kręgosłupa do momentu w którym pacjent nie doświadcza ubytków neurologicznych. Gdy już takich doświadcza to wtedy jest zazwyczaj za późno i trafia się po nóż.
        Niestety żyjemy w czasach gdzie nie mamy czasu na odpowiednie dbanie o siebie ( uwierz mi że pracując w kopalni prędzej padły by Ci płuca niż kręgosłup).
        Jeżeli chcesz sobie pomóc to zainwestuj w piłkę lekarską i zacznij ćwiczyć mięśnie głębokie, przykregoslupowe- ogólnie rzecz biorąc tzw. stabilizatory. Zaczynają od 10 min dziennie a po miesiącu zapomnisz o problemie.
    • reha-go Re: dyskopatia? 02.03.19, 17:18
      Radiolog i ortopeda mogli mieć rację. Dyskopatia nie zawsze jest przyczyną bólu. Znaczący jest wywiad z pacjentem i specyfikacja bólu. Leczymy objawy , a nie zdjęcie RTG ;). Polecam program ze specjalistą w tej dziedzinie reha-go.pl/aktualnosci-blog/pytanie-sniadanie-fakty-mity-temat-dyskopatii/
      • deikiki Re: dyskopatia? 11.05.21, 11:14
        Znam swietna specjalistke w tej dziedzinie. Wystarcza max 2 zabiegi. Kontakt do mnie jest ama.deo@ mail1click.com
        • deikiki Re: dyskopatia? 11.05.21, 11:15
          Przeoraszam, kontakt do niej to jest.
    • sanusia Re: dyskopatia? 12.05.21, 14:56
      Jesli masz ten problem, powiem ci, ze ja znalazlam rozwiazanie. Znalazlqm specjaliste, ktory wyleczyl mnie fizjoterapia. Jesli chcesz wiedziec wiecej, napisz sanusia@protonmail.com
    • ankieter2022 Re: dyskopatia? 25.04.22, 23:50
      Dzień dobry
      Proszę o wypełnienie krótkiej ankiety. Całość nie powinna zająć więcej niż 5 minut. Ankieta dotyczy osób chorych na dyskopatię w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, które uczestniczyły w zabiegach z zakresu fizjoterapii:
      www.interankiety.pl/f/MNZB6nzN
      Z góry dziękuję za pomoc :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka