Dodaj do ulubionych

gimnazjum 2013/2014

06.09.12, 10:53
W przyszłym roku mój syn idzie do I kl gimnazjum. Chciałabym juz teraz zainteresować się gimnazjami w W-wie. Czy ktoś pomoże mi wybrać odpowiednie? Opiszcie mi proszę swoje gimnazja, oceńcie, a ja wyciągnę wnioski. Za wszystkie opinie z góry dzięki !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: mama Re: gimnazjum 2013/2014 IP: 89.174.57.* 06.09.12, 11:10
      haha wygodna jesteś. Opiszcie mi swoje gimnazja a ja wyciągnę wnioski. haha
      • herkar Re: gimnazjum 2013/2014 06.09.12, 11:36
        żenujące... to jakaś tajemnica? czy jak? Nie rozumiem problemu w opisaniu swojej szkoły. Chyba że jednak macie z tym problem...
        • hankam Re: gimnazjum 2013/2014 06.09.12, 15:33
          Nie chce nam się. Robiłyśmy to już wielokrotnie.
          Skorzystaj z wyszukiwarki.
          Poza tym my już nie chodzimy do szkoły.
    • hankam Re: gimnazjum 2013/2014 06.09.12, 11:15
      Może przeszukaj to forum - jest tu sporo dyskusji i opinii o różnych gimnazjach. Jest też podobne forum "Jak motywowac gimnazjalistę do nauki".
      Poczytaj i wyciągnij wnioski. Jak będziesz miec konkretne pytania dotyczące konkretnych gimnazjów, na pewno ktoś Ci odpowie.
      Jak już odrobisz pracę domową - wybierz się na dni otwarte do różnych szkół, oczywiście z dzieckiem.
      Powodzenia!
      • kasia_mm Re: gimnazjum 2013/2014 07.09.12, 11:58
        jest duży wątek "wybór gimnazjum w warszawie" ale ma on kilkaset postów, większość starych sprzed paru lat a do tego autorom nie przychodziło do głowy w podtytule dopisać o jakiej szkole piszą - więc ja się autorce tego postu nie dziwię, że prosi o raz, że nowe opinie, dwa o opisanie szkół- przebrnięcie przez ten stary, często nieaktualny wątek to zabawa na kilka godzin:( na pewno warto określić tylko jaki rejon W-wy Cię interesuje a odpowiedzi powinny zacząć nadchodzić :) ja mogę Ci opisać Wolę
        • hankam Re: gimnazjum 2013/2014 08.09.12, 09:14
          A ja myślę, że autorka powinna okreslić o wiele więcej rzeczy - jakie są zainteresowania i temperament dziecka, w jaką szkołę celuje, czy szkoła ma być państwowa, czy niekoniecznie, wytypować kilka gimnazjów ze względu na komunikację, przejrzeć ich strony internetowe i o wytypowane szkoły zapytać.

Na tak ogólne pytanie odpowiadać mi się nie chce. Nastukam się, a potem okaże się, że szkoła moje córki odpada, bo herkar interesują wylącznie gimnazja na Bemowie.
        • kkokos Re: gimnazjum 2013/2014 09.09.12, 11:27
          o opisanie szkół- przebrnięcie przez ten s
          > tary, często nieaktualny wątek to zabawa na kilka godzin:(

o cholera, co za dramatyczny wysiłek i dramatyczna strata czasu
          na pewno w sprawie tak istotnej jak wybór szkoły nie warto go podjąć

a niby dlaczego JA mam poświęcać swój czas i wysilać się pisząc o szkole, która być może generalnie nie leży w obszarze zainteresowań pytającego z uwagi na lokalizację, wielkość, języki, cokolwiek?

rozumiem, że według ciebie i autorki wątku właściwym podejściem do sprawy jest rzucenie na forum informacji: ja jestem królową wszechświata, a wy maluczcy szybciutko mi tu roztoczcie u moich stóp wszelkie informacje o szkołach, może łaskawie na którąś zwrócę uwagę, no już już, czekam!
          a niedoczekanie!
    • morekac Re: gimnazjum 2013/2014 06.09.12, 12:22
      To chociaż napisz, jaka dzielnice cię interesują. Przecież bez sensu jest pisanie o ursynowskich gimnazjach komuś z odległej Białołęki...
    • feniks_z_popiolu Herkar 09.09.12, 08:37
      moja córka chce wybrać kurs tańca.Opisz mi kilka ofert a ja wyciągnę wnioski. proszę
    • Gość: margota Re: gimnazjum 2013/2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.12, 11:28
      Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy twoje dziecko ma mieć dobre samopoczucie, czy mieć "gwarancję" dostania się do dobrego liceum? Bez względu na to do jakiego gimnazjum się dostanie, to warto być laureatem konkursu kuratoryjnego ( wszystko jedno z jakiej dziedziny), ponieważ te dzieci są przyjmowane poza kolejnością bez względu na pozostałe kryteria. Mój syn dostał się na Twardą jako laureat do najbardziej obleganej klasy, chociaż nie miał maksa na szóstoklasisty. Nie jest łatwo, ale coś za coś. Są nastawieni na konkursy i mam nadzieję, że jakiś zaliczy, co da mu 100% gwarancję dostania się do dobrego liceum. Twarda jest od tego roku ( 2012/2013 ) bez rejonu i idą tam wyłącznie "wybrańcy". Na 180 miejsc było ponad 500 kandydatów. Egzamin z predyspozycji językowych jest obowiązkowy i tu nieprzyjemna niespodzianka, musisz wybrać już w tym momencie gimnazjum dwujęzyczne, które cię interesuje, bo ten egzamin jest ważny tylko w gim, gdzie go się zdaje. Na Twardej naprawdę uczą języka, jest 5 godzin + 2 godziny z lektorem, razem 7. Nie jest łatwo, bo jest w sumie po 8 lekcji, czasem i 9. Jako rodzic trzeba przeżyć czasem szok, że moje dziecko już nie jest prymusem, bo cała klasa składa się wyłącznie z prymusów. Na pierwszej wywiadówce było wesoło. Szkoła działa w Librusie (elektroniczny dziennik), więc ma się oko na wszystko na bieżąco. Czytałam dużo opinii nt. Twardej i jedno muszę przyznać, bardzo wysoki poziom, niestety tylko dla orłów. Trzeba naprawdę się zastanowić nad możliwościami dziecka i czy my rodzice jesteśmy w stanie nad tym wszystkim zapanować, bo nie każde dziecko dobrze znosi takie ciśnienie. Na rzecz Twardej mogę jeszcze powiedzieć, że moja kuzynka, która uczy w topowym liceum, stwierdziła, że Twardziele są bardzo dobrze przygotowani. Musisz jako rodzic uczciwie rozważyć, czy topowe gimnazjum, czy nie, ale z odpowiednią atmosferą dla twojego dziecka i ciebie. Jako rodzic osobiście nie narzekam na Twardą, ale musimy wszyscy się dobrze przyłożyć.
      powodzenia
    • j.edyta Re: gimnazjum 2013/2014 09.11.12, 09:28
      Gość papież kiedy umarł miał 85 lat - 8+5=13 Godzina śmierci: 21:37 - 2+1+3+7=13 Data śmierci: 02.04.2005 - 0+2+0+4+2+0+0+5=13 Postrzelony 13 Maja 9301 dni pontyfikatu - 9+3+0+1=13 Zmarł w 13 tygodniu roku. JAN PAWEŁ DRUGI - 13 liter czy to zbieg okoliczności ? prześlij to dalej niech inni myślą... Sorry, ale musi się spełnić. ... Pomyśl sobie życzenie a zobaczysz co sie stanie... Zacznij myśleć o czymś czego naprawdę pragniesz, To funkcjonuje. Osoba, która mi wysłała ta wiadomość powiedziała, ze jej życzenie spełniło sie w 2 dni po odczytaniu tej wiadomości. Wypowiedz życzenie jak skończy sie odliczanie: 10... 09... 08... 07... 06... 05... 04... 03... 02... 01... *Wypowiedz życzenie* Wklej te wiadomość w ciągu 10 minut do 10 komentarzy Jeśli tego nie zrobisz stanie się przeciwność Twojego życzenia
      • Gość: WAW Re: gimnazjum 2013/2014 IP: 195.245.213.* 02.01.13, 13:54
        Wpadłem przypadkowo, szukając informacji, patrzę - a tu polskie piekiełko. A na dodatek główna pytaczka się obraziła i sobie poszła. A to Polska właśnie hahahahaha
        • Gość: izi Re: gimnazjum 2013/2014 IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.02.13, 23:57
          właśnie :) lepiej rozpisywać się i tracić czas na dokopanie komuś niż odpowiedzieć na pytanie...
    • Gość: genue Re: gimnazjum 2013/2014 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.13, 11:42
      Jeśli twoja pociecha jest laureatem konkursu kuratoryjnego ( tylko te uprawniają do przyjęcia dziecka poza kolejnością ) to wszystkie z top listy stoją otworem. Mój syn tym sposobem dostał się na Twardą. ( dwujęzyczne ) Jeśli twoje dziecko jest zdolne i lubi pracować, to polecam to gimnazjum. Uprzedzam nie jest łatwo i należy się nad tym zastanowić. Wbrew opiniom, które krążą o tym gimnazjum, nie czuję wyścigu szczurów tylko ciężką pracę na wysokich obrotach. W klasie jest 30 dzieci, które miały w podstawówce średnią powyżej 5,5. Do tej szkoły obowiązuje egzamin z predyspozycji językowych, zdawany na miejscu. Świetna szkoła dla twardzieli.
      pozdr
      • 4pigulka Re: gimnazjum 2013/2014 22.04.14, 11:31
        Egzamin gimnazjalny 2014 język polski - pytania, odpowiedzi, przecieki, online

www.to.com.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20140422/KRAJ_SWIAT/140429979
    • zrobionywbalona blad na bledzie w tej ksiazce 07.05.14, 17:43
      Ok. 50 błędów zawiera w ćwiczeniach i odpowiedziach książka "Testuj swoje kompetencje językowe" POLISH FOR YOU. Wyszły w międzyczasie IV wydania, a dopiero teraz errata, która nota bene nie uwzględnia wszystkich błędów!! Nie ma słowa, żeby opisać ten brak profesjonalizmu i żądzę pieniądza. Należy współczuć tym, których taka publikacja wprowadziła w błąd i mogą nie dostać się do klas dwujęzycznych. A autorki śmieją się klientom w nos i liczą mamonę. Strach myśleć na jakim poziomie są kursy, które organizują :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka