Dodaj do ulubionych

Kto się dostał do Reytana?

15.07.16, 13:52
Wpisujcie pls kto się dostał do Reytana i jaka klase wybrał. My angielsko - niemiecką.
Obserwuj wątek
    • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 14:32
      Nikt?
      • tagliatele Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 14:33
        Nowamoda6, ale lepiej nie czytaj jej wypowiedzi w różnych wątkach, bo się załamiesz ;)
        • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 14:47
          :) - Reytan byl 2gim wyborem syna - pierwszy Batory (zabrakło mu pół punktu), ale ja się bardzo cieszę, bo A. bliżej (mieszkamy na Mokotowie) i B. ponoć lepsza atmosfera.
          • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 14:51
            My sie dostaliśmy :) Klasa ang-niem :)
            • tagliatele Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 14:59
              A skąd już wiecie, która klasa? Koleżanka do tej drugiej aplikowała, dziecko się dostało, ale w systemie nie ma informacji, do której klasy przypisali dzieci. Pewnie w poniedziałek w szkole wywieszą.
              • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 15:00
                My też nie wiemy jeszcze jaka klasa. Aplikowaliśmy do ang-niem i zakładam, ze do takiej się dostał. Miał 5 pkt powyżej minimalnego progu - stąd moje przypuszczenie.
                • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 15:02
                  Ile klas pierwszych będzie utworzonych?
                  • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 15:05
                    Dwie. W Reytanie są zwykle ang-niem (jedna cała klasa) - "a" i druga - "b", gdzie są też dzieci z wyborem francuskiego.
                    Mam starszą córkę w trzeciej klasie.
    • Gość: gość Reytan przyjął 112 osób IP: *.146.1.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 17:54
      Będą 4 klasy?
      • tagliatele Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 18:01
        Nie, oni planują 2 klasy, a skąd te wiadomości, że 4? Po prostu będzie podział na grupy z drugiego języka.

• Gość: gość Re: Reytan przyjął 112 osób IP: *.146.1.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 18:08
          Na liście przyjętych jest 112 osób.
          • tagliatele Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 18:12
            A to ciekawe. Rozumiem, że wisi w szkole lista?
            • tagliatele Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 18:47
              Faktycznie, 112 osób. No to niezła zmiana warunków rekrutacji w stosunku do tego, co było ogłoszone w czerwcu.
              • Gość: ewik Re: Reytan przyjął 112 osób IP: *.146.190.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 19:13
                Oj, to by wyjaśniało dużo niższy próg przyjęcia od spodziewanego! Teraz wszytko jasne!
                • axelfloyd Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 21:57
                  Biorąc pod uwagę limit punktów my dostaliśmy się do Reytana i Batorego, ale pierwsza była Twarda, więc tam idziemy ;)
                  • Gość: Majka Re: Reytan przyjął 112 osób IP: 5.154.62.* 17.07.16, 14:39
                    Czy znasz progi na twardej? Chodzi mi opróg do klasy matematycznej ang i mat niemieckiej i niemieckiej ogólnej. Zawsze były nalistach wywieszonych w szkole. W systemie do angielskiej jest prawdopodobnie próg humanistycznej, czyli do tej z ang. Do której najłatwiej się dostać. Będę wdzięczna, pozdrawiam majka
                • asi2 Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 21:57
                  Startowały do Reytana 702 osoby - tzn miały na swojej liście preferencji!
                  Przy szkole była lista zakwalifikowanych i niezakwalifikowanych.
                  • tagliatele Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 22:04
                    Sporo, ale np. na Świętokrzyską, czyli Curie-Skłodowską ok. 1200 osób na 168 miejsc. Ciekawe co skłoniło szkołę do utworzenia dwóch dodatkowych klas. Dla dzieci, którym zależało dobrze, ciekawe czy ktoś nie umieścił szkoły na liście uznając, że się nie dostanie, skoro są dwie klasy, a by się dostał, no ale zakładam, że większość umieszczała wszystkie szkoły, do których dziecko chciało iść, tylko w sensownej kolejności, tj. od "najtrudniejszych".
                    • asi2 Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 22:22
                      No to sporo - podobnie. W Reytanie 6 osób na miejsce w Curie 7 osób na 1 miejsce. Niezle.
                      • asi2 Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 22:23
                        Curie też mieliśmy na liście i też byśmy się dostali, ale było to raczej dalszym naszym wyborem. Cieszę się z tego Reytana bardzo... :)
                        • asi2 Re: Reytan przyjął 112 osób 15.07.16, 22:24
                          Tzn, syn by się dostał :) - za bardzo się z tym utożsamiam :)
                          • Gość: Majka Re: Reytan przyjął 112 osób IP: 5.154.62.* 17.07.16, 14:45
                            Pierwsze dziecko w gimnazjum? Tez tak miałam , aha i syn tez idzie do ang-niem. Przy składaniu papierów się pytałam i odpowiedziano mi, ze dzieci bedą się uczyły tego języka, który wybiorą, tzn. W obecnej sytuacji mogą być np. 3 klasy niemieckie. Twój z 2004 czy 2003?
    • Gość: gość Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.67.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 22:53
      Na listach "odrzuconych" są wszystkie dzieci, ktore nie zostały zakwalifikowane czyli także takie, które miały Reytana np. na drugim miejscu a dostaly się do gimnazjum pierwszego wyboru. Ta lista nic nie mówi o preferencjach.
      • tagliatele Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 23:03
        Ale wszystkie miały szkołę na liście preferencji, o to chodzi asi2, a nie na pierwszym miejscu, czyli jest to liczba osób, która de facto była zainteresowana nauką w danej szkole.
        • Gość: gosc Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.67.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.07.16, 23:14
          Ale mogla być zainteresowana 10 innymi szkołami w różnej kolejności i w każdej jest na liście odrzuconych. Czy to dużo mówi?
          • zosia_2016 Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 23:19
            No właśnie. Skoro w tym roku można było wpisać dowolną liczbę gimnazjów to nie świadczy to o ilości osób na miejsce. Wiele osób wpisywało właśnie po 10 i więcej pozycji. Sami mieliśmy na liście takie (na dalszych miejscach co prawda), co do których wcale nie byliśmy przekonani, ale było to na zasadzie lepsze takie niż rejonowe.
          • tagliatele Re: Kto się dostał do Reytana? 15.07.16, 23:21
            Ale o czym ma mówić? To w ogóle nie ma znaczenia i mówi jedynie o tym, ile osób miało na swojej liście daną szkołę. Nikt nie twierdzi, że np. dzieci na liście niezakwalifikowanych miało niższy wynik, czyli że np. dziecko jest lepsze od 700 dzieci, które się nie dostały, bo część miało wyższe wyniki i dostały się do innych szkół swojego pierwszego wyboru. Można jednak na tej podstawie stwierdzić, że było tyle i tyle osób na miejsce, acz każdy zorientowany wie, że netto tych dzieci było mniej. Mnie np. zaskoczyło, że aż tyle osób rozważało Świętokrzyską, bo że to topowych są tłumy, to mnie nie dziwi.
    • jan.nowak.7 Re: podwojenie liczby klas 15.07.16, 23:35
      Ciekawe jak to się stało, że podwojono liczbę oddziałów. Czy to ma związek z reformą Zalewskiej? Na to wygląda. Za rok w szkole nie będzie naboru, ale utrzyma się zatrudnienie - potem ci nauczyciele miękko przejdą do LO które będzie potrzebowało więcej kadr dla dwóch równoległych ciągów - 3-letniego i 4-letniego. Reytan przygotowany na nadejście dobrej zmiany?
      • tagliatele Re: podwojenie liczby klas 15.07.16, 23:38
        Tak sądzę, że to był powód, mądre posunięcie - dzieci i rodzice tegorocznych rekrutowanych i nauczyciele zadowoleni. Co prawda, ciut gim. Reytan straci na elitarności, ale w sumie, po co mu ona teraz ona, skoro przestaje istnieć ;)
        • jan.nowak.7 Re: podwojenie liczby klas 15.07.16, 23:43
          Trochę podobny ruch zrobił właśnie Staszic na poziomie LO - tam dołożono dwie klasy. Będzie teraz mały kłopot z nauczycielami, ale można ich będzie pozyskać wcześniej niż rozpoczną poszukiwania inne licea.
          • asi2 Re: podwojenie liczby klas 15.07.16, 23:51
            Mnie to osobiście bardzo cieszy :)
    • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 08:53
      Zdecydowanie utworzenie 4 klas w Reytanie do ucieczka przed zwolnieniami kadry w związku z reformą. W przyszłym roku nie będzie naboru - ale będą 4 klasy z tegorocznego i 3 klasy z ubiegłorocznego (dotychczas Reytan co 3 lata miał 3 klasy pierwsze, potem 2 przez kolejne 2 lata). Będą więc mieli kogo uczyć, a potem część nauczycieli płynnie przejdzie do liceum. Będą w stanie przyjąć zdublowany rocznik bez problemu. Tym samym unikniemy nerwowej atmosfery i ucieczkowego podejścia kadry, co mnie cieszy. Martwi trochę obniżenie progu punktowego i przyjęcie dużej dodatkowej grupy dzieci, ale bez przesady - ponad 73 pkt rekrutacyjne oznacza w praktyce napisanie sprawdzianu po 6 klasie w okolicach 100 %, TPJ również bardzo dobrze (okolice 135-140 pkt) + dodatkowe osiągnięcia i konkursy, o pasku na świadectwie nie wspominam. Jeśli przyjęli 112 osób, to i tak przy tylu kandydatach, dla których Reytan był pierwszym wyborem (340 o ile dobrze pamiętam), daje to 3 osoby na miejsce. A przecież "spadło" jeszcze trochę bardzo dobrych dzieci z innych szkół. Więc powinno być dobrze. Ja mając córkę w 3 klasie obecnie uważam, że trochę "świeżego powietrza" się w Reytanie przyda. Tam w moim odczuciu panuje specyficzna atmosfera elitarnego klubu dla wybranych, przyda się trochę więcej zdolnych, mądrych, ale nie "genialnych" dzieciaków. Moja młodsza latorośl się bardzo ucieszyła :) I ja też.
      • nowamoda6 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 09:54
        a mnie to martwi, bo robi sie moloch. w molochu trudno sie odnaleźć, ogarnąć taka grupę dzieci będzie chyba ciężko. I chyba musieli zatrudnić dodatkowych nauczycieli? wiece coś na ten temat?
      • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 10:08
        Najbardziej interesuje mnie właśnie atmosfera w szkole. Czy możesz coś napisać na ten temat skoro masz już starszą córkę w szkole?
        Mój syn chciał bardzo do Batorego - ale tam zabrakło mu pół punktu - co mnie osobiście bardzo cieszy - słyszałam, że atmosfera nie za dobra no i dla nas daleko.
        A o Reytanie słyszałam właśnie ze bardzo dobra i bez zadufania...
        • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 10:16
          Dzieci fajne, uczące się, dopilnowane w domu. Panuje atmosfera skupienia na nauce, która raczej jest priorytetem. Oczywiście nie dla wszystkich dzieci, ale dla większości. Moja córka lubi Reytana, była bardzo zmartwiona, kiedy dowiedziała się o likwidacji gimnazjum. Reytan to marka, rodzina, oni (uczniowie) są dumni, że tam się uczą. To, co mnie cieszy to brak bananowych, nowobogackich zachowań. Normalne, fajne dzieci. Moja córka trafiła na kilku genialnych (serio!) nauczycieli, co dla mnie też jest bardzo dużą wartością.
          • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 10:19
            Dzięki - to właśnie słyszałam już od kilku osób. Ciekawa jestem, czy przy utworzonych 4 klasach będą mieli system zmianowy?
            • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 10:20
              Ah i jeszcze jedno, na dniu otwartym zauważyliśmy, że wyposażenie szkoły jest bardzo słabe - komputery, tablice multimedialne itp. Nie wiesz czy jakieś inwestycje są planowane?
              • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 10:23
                Nie :) Odsyłam do dyrekcji w tej sprawie :) Nie mam bladego pojęcia i modlę się, żeby nie było żadnego systemu zmianowego. Szczerze mówiąc, nawet mi to do głowy do teraz nie przyszło. Nie strasz!
              • jan.nowak.7 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 10:28
                Plotka głosi że Mokotów bardzo niechętnie inwestuje w szkoły. A teraz jeszcze w wygasające właśnie gimnazjum?
                • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 10:32
                  To prawda - jak patrzę na naszą podstawówkę i rejonowe gimnazjum to wstyd, że to Warszawa - Mokotów. Szkoły na wsiach i w małych miejscowościach mają lepsze boiska i wyposażenie... Ale, nie to w sumie najważniejsze.
    • Gość: kaka Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.42.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 11:17
      Syn się dostał i to bez problemu .Ale po lekturze forum - wpisów rodziców tak bardzo identyfikujących się z dziećmi,że dostających sraczki, odradziłam mu tę szkołę. Nie daj Boże mieć do czynienia z wami i waszymi biednymi dziećmi. Ot co.
      • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 11:22
        Sprawdź co Twoj nik znaczy po niemiecku :) i tyle w temacie.
        • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 11:23
          Bardziej precyzyjnie - z czym się kojarzy.
      • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 11:24
        ???? Chyba jakaś frustracja jednak... Na pewno się dostał?
        • zosia_2016 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 11:48
          Ale dlaczego poddajesz to w wątpliwość ? Jest szereg rodziców, którzy chcą, aby oprócz dobrego poziomu, dziecko uczyło się w "normalnej" szkole. A dzieci nasiąkają zachowaniami rodziców. W naszej SP było kilka dzieciaków tak katowanych przez rodziców konkursami i wynikami, że było to nieznośne zarówno dla rówieśników jak i dla rodziców na wywiadówkach. A w efekcie te dzieci wcale nie osiągnęły więcej. Może kako zrezygnował/a z Reytana, bo ma alternatywę w postaci dobrej szkoły prywatnej lub społecznej. Znajome dziecko dostało się do Władka, a wcześniej do Dwójki, i w efekcie wybrało Dwójkę.
          • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 12:00
            Na szczęście zawsze można wybrać "dwójkę" :)
            • zosia_2016 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 19:00
              Tylko wtedy gdy się do niej zdało egzamin. Punkty z 1000+ listy nie były honorowane :)
              • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.6.83.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.07.16, 21:55
                Jasne :)
                • Gość: Molilik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.centertel.pl 16.07.16, 23:46
                  My nie mieliśmy pynktów za konkurs o "kleszczach" z listy 1000+ i córka dostała się do Reytana. Ma też zapłacone wpisowe w Dwójce, ale wybrała Reytana.
                  • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.07.16, 08:17
                    My również. U nas był konkurs kuratoryjny - tytuł finalisty i Kangur matematyczny - tytuł laureata. Kleszcze i bombki nigdy nas nie interesowały. Przeraża mnie jad i złośliwość niektórych ludzi, ale to już ich problem :)
                    • Gość: Rodzic Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.16, 10:53
                      Popieram. Dziwię się taką nagonką na konkursy-osiągnięcia. Uważam, że G. Reytana było najciekawszą propozycją (dobre wyniki nauczania i dobra atmosfera). W zasadach rekrutacji z poprzednich lat były konkursy z matematyki i angielskiego. Dziecko, które intensywnie przygotowywało się do tych konkursów powinno zdobyć punkty za osiągnięcia. Pomimo, że zmieniono zasady rekrutacji, moje dziecko było dobrze przygotowane i zdobyło właśnie z tych przedmiotów 8 tytułów laureata lub wysokie miejsce w poważnych konkursach (dodatkowo jeszcze kilka tytułów z innych przedmiotów). Kandydat, który był dobrze przygotowany może nie uzyska b. dobrego wyniku na każdym konkursie, ale na większości - oczywiście ze swojej ulubionej dziedziny. Popieranie dzieci, które mają szerokie zainteresowania i wiedzę jest jak najbardziej słuszne. Jedyne zastrzeżenia: to zbyt późne ogłoszenie listy konkursów, oraz powinno być dopasowanie listy punktowanych konkursów do poszczególnych typów gimnazjów. Ostatecznie będzie uczęszczać do Władysława, ponieważ do tego gimnazjum mamy znacznie lepszy dojazd (było pierwsze na liście preferencji) - Reytan był drugi tylko z powodu dojazdu.
                      • Gość: rodzic2 Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.67.40.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 17.07.16, 14:13
                        Witam rodzica z z Wladka?? . Ciekawa jestem czy klasy będą 26-osobowe, czy jest więcej miejsc dyrektorskich?
                        Nam się Reytan zupełnie nie podobał. To jest najbardziej zaniedbana szkola ze wszystkich, w których byliśmy na dniach otwartych. To jest też kwestia chemii ?? .
                    • Gość: ale Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.centertel.pl 17.07.16, 11:16
                      Mnie przeraża niezrozumienie tekstu pisanego. Przysłowiowe już kleszcze czy bombki czy zawody sportowe to grupa konkursów, która nie powinna dawać punktacji do gimnazjum dwujęzycznego. Nigdy i nigdzie nie napisałam, że to ta sama kategoria co kangury, olimpusy czy konkursy językowe, bo to są konkursy wiedzy, merytoryczne. Jeśli nie widzisz problemu w tym, że dziecko z zasłużoną średnią mocno powyżej 5, nie windowaną szóstkami z wf, plastyki itp, 90% z testu szóstoklasisty i talentem językowym przegrywa w rekrutacji ze słabszym dzieckiem ale z konkursami plastycznymi, sportowymi i ogólne-prozdrowotnymi, to trudno. Wg mnie jest to niesprawiedliwe. I to poczucie niesprawiedliwości nieupoważnia nikogo do nazwania mnie złośliwą czy "jadowitą".
                      • matoanna Re: Kto się dostał do Reytana? 18.07.16, 10:57
                        Pozwolę sobie zabrać głos w dyskusji.
                        Moje dziecko miało osiągnięcia i językowe, i sportowe. Sportowych było więcej. Czy oznacza to, że jest mniej zdolne/pracowite? Dziecko było w klasie sportowej, miało 40 (!) godzin lekcji tygodniowo. Do tego miało zajęcia pozalekcyjne - językowe i ruchowe. Czemu deprecjonujecie wysiłek takich dzieci? Wrzucanie do jednego worka konkursu o kleszczach ze świetnymi wynikami sportowymi jest krzywdzące dla mnie i mojego dziecka.
                        Nikt z Was nie poruszył tematu różnorodności konkursów. Często okazuje się, że najgłośniej krzyczą Ci, których dziecko miało osiągnięcia w jednej dziedzinie. Np. język. Nikt z Was nie deprecjonuje, że Multitest, Olimpus, Galileo i inne konkursy z jednego przedmiotu liczone są wielokrotnie. Moje dziecko miało i osiągnięcia językowe, i sportowe (z różnych dyscyplin) - jego sukcesy są zróżnicowane i świadczą o ciężkiej pracy własnej (krew, pot i łzy). Nie umniejszajcie jego sukcesów, tym bardziej, że miało absolutnie przeładowany plan w szkole (te 40 godzin było obowiązkowe). Jestem dumna z jego sukcesów i nie odbierajcie mi tego.
                        Mama
    • Gość: ide do reytana Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.centertel.pl 16.07.16, 18:40
      Kto się uczył w podstawówce niemieckiego???
      • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 20:56
        Mój syn nie, ale od roku miał prywatny niemiecki z b. dobrym efektem. Mimo to bierzemy niem. od podstaw.
      • formelka1 Re: Kto się dostał do Reytana? 16.07.16, 22:52
        My, i w ramach rozgrzewki będziemy podchodzić we wrześniu do olimpiady niemieckiej, obaj synowie w dwóch rożnych gimnazjach Reytan i Twarda...swoją droga z ciekawością będę obserwować prace obu szkół. Co do budynku, myśle, ze to zaniedbania wieloletnie i nie można wszystkiego zwalać na brak pieniędzy. Kiedy odbudowywano Warszawę był wśród mieszkańców Starówki tekst wiecznie powtarzany : gospodarza poznasz po obejściu .
        Pzdr
        Cmjf
        • maniel Re: Kto się dostał do Reytana? 20.07.16, 09:24
          Bliźniacy? Moje córki też w 2 różnych gimnazjach.
          • formelka1 Re: Kto się dostał do Reytana? 22.07.16, 01:23
            Jedno Reytan drugie Twarda zobaczymy, ktora szkola lepiej bedzie wspierac olimpiade niemiecka.
    • marzenapooo Re: Kto się dostał do Reytana? 17.07.16, 01:16
      córki do angielsko-niemieckiej, czy ktoś wie jak tam wygląda plan lekcji liczba godzin matematyki?
      • Gość: Majka Re: Kto się dostał do Reytana? IP: 5.154.62.* 17.07.16, 15:18
        Z tego co wiem, to liczba godzin matematyki standardowa (chyba 5), ale program autorski. Więcej matematyki masz na twardej w klasach matematycznych.
    • gabsisia Re: Kto się dostał do Reytana? 17.07.16, 08:04
      cześć,
      Syn dostał się do Curie - Skłodowskiej. Próg wynosił 79,2. Ile punktów progowych było w Reytanie?
      pozdrawiam, Basia
      • asi2 Re: Kto się dostał do Reytana? 17.07.16, 14:50
        Do Reytana byl 73 pkt, ale nie możesz tego porównywać z Curie Skłodowskiej. W Reytanie był test predyspozycji jezykowej i nie byla liczona srednia z ocen. Inne kryteria inne progi.
        Moj syn do jezykowych miał około 78 pkt a do Curie mial prawie 85 pkt.
      • Gość: Gośc Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.play-internet.pl 17.07.16, 20:24
        Ktoś może dostał sie do Lelewela?
    • formelka1 Re: Kto się dostał do Reytana? 22.07.16, 01:25
      A kiedy wycieczka dla klas pierwszych?czy to splyw czy stacjonarnie beda,a najwazniejsze na ile dni?
      • Gość: ewik Re: Kto się dostał do Reytana? IP: *.146.132.30.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.07.16, 08:22
        Wyjazd jest 5-dniowy, integracyjny, do Bachotka na Mazurach. Warunki spartańskie, ale dzieci czują się tam świetnie. Jezioro, kajaki, łódki, ogniska, aktywności różne ukierunkowane na integrację uczniów. Wyjazd chyba w 3. tygodniu września, chociaż teraz nie wiem, czy dzieci nie będą podzielone na 2 tury z racji większej ilości uczniów w roczniku. Fajna inicjatywa i fajny wyjazd, polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka