Dodaj do ulubionych

Reforma oświaty

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.16, 00:19
Jakim prawem p.Zalewska chce cofać obecnych uczniów 1klasy gimnazjum,którzy w czasie swojej 3-letniej nauki w gimnazjum z różnych przyczyn(np choroba) nie przejdą do następnej klasy, do szkół podstawowych.Przecież te dzieci mają już świadectwa ukończenia szkoły podstawowej.Totalna bezmyślność i głupota.Czy jeżeli taki przypadek zdarzy się teraz w pierwszej klasie to cofnie takiego ucznia do 7 klasy bo przecież 8 jeszcze nie będzie.Jakim prawem zabiera się prawo już nabyte do kontynuowania nauki w szkole ponadpodstawowej.Na litość boską prawo nie może działać wstecz.Reforma zbyt chaotyczna w pośpiechu i nie przygotowana.Najbardziej ucierpią dzieci z tego rocznika bo za 3 lata czeka je krwawa bitwa o miejsca w liceum z obecnymi szóstoklasistami bo co z tego,że będą oddzielne dla tych dzieci klasy pierwsze skoro będzie ich mniejsza ilość bo przecież szkoły nie są z gumy.Totalny debilizm.
Obserwuj wątek
    • Gość: Mika Re: Reforma oświaty IP: 94.154.59.* 17.09.16, 12:47
      Świetny komentarz! Nawet o tym nie pomyślałam - tzn o uczniach którzy nie zdadza do 2 klasy gimnazjum.... A pani minister? No cóż... Jak to powiedziała - "problem dotyczy TYLKO Warszawy"..... Tez mam dzuecko w 1 gimn. Nawet nie chce myśleć co będzie za 3 lata .....
      • kamilia_21 Re: Reforma oświaty 17.09.16, 13:26
        Ehhh może nie będzie tak źle. Mam nadzieję, że w budynkach gdzie teraz są gimnazja i licea typu Źmichowska, Reytan zamiast gimnazjów będą robić 2-4 klasy więcej liceum.
        • matizka Re: Reforma oświaty 18.09.16, 18:56
          A ile w Reytanie jest teraz klas licealnych?
          Kiedyś gdy było tylko LO to było 7; tak bardzo łatwo nie było się dostać, W tym jednym roczniku będzie 4 dla każdej klasy.

W sumie to moje dziecko jest rocznik 2004 w 1 gimnazjum to może będziemy składać do obu wersji klas pierwszych:) Jak pani minister może cofnąć to i ja mogę.

Natomiast przyszła mi do głowy jedna myśl - jeśli po 3 latach będzie mało absolwentów liceów albo renomowanych liceów to tym co się uda powinno być łatwiej dostac się na studia.
          • kamilia_21 Re: Reforma oświaty 18.09.16, 19:42
            W tym roku 6 klas LO i 4 gimnazjum zrobili. Może jeszcze w samodzielnych gimnazjach zrobią licea. Mój też rocznik 2004, jest w 1 klasie gimnazjum teraz więc będzie szedł do klasy licealnej 3-letniej, o ile przez te trzy lata znowu nic się nie zmieni...
    • Gość: ale Re: Reforma oświaty IP: *.centertel.pl 21.09.16, 02:46
      Piszesz tak jakby mieli dziecko cofnąć do maluchów. Jeśli ktoś nie zda teraz z 1 do 2 klasy gimnazjum to powtórzy materiał w klasie 7 z dziećmi o rok młodszymi i podstawą programową porównywalną do tego, czego dziecko niezaliczyło. Nie rozumiem, w czym problem? A z tymi nabytymi uprawnieniami to chyba żart. Chyba jako rodzic nie chciałabyś aby Twoje dziecko po 6 klasie i jak rozumiem rocznej chorobie uniemożliwiającej zdanie do 2 klasy gimnazjum kontynuowało naukę z licealistami? Mnie bardziej martwi, że nauczyciele chcąc uniknąć takiej sytuacji będą wyciągać za uszy tych uczniów którzy normalnie by nie zdali.
      • dadula98 Re: Reforma oświaty 21.09.16, 07:16
        Bez przesady .Moje dziecko ukończyło już podstawówkę,napisało test szóstoklasisty i zdobyło prawo do kontynuowania nauki w szkole ponadpodstawowej.Jakim prawem miałoby do niej wracać.To tak jakby np cofać studenta na pierwszym roku do liceum bo jacyś fanatycy nie przemyśleli reformy.
        • Gość: ale Re: Reforma oświaty IP: *.centertel.pl 21.09.16, 11:25
          To jest inna sytuacja. Klasa 7 będzie oferować program taki jak była 1 klasa gimnazjum, czyli dziecko nie przerabia powtórnie tego co już miało. Cofnięcie studenta do liceum, to powtarzanie tego samego materiału, który formalnie już zaliczył.
          • Gość: Mika Re: Reforma oświaty IP: *.dynamic.chello.pl 26.09.16, 16:25
            Bardzo dobry, mocny artykul!!!
            m.wyborcza.pl/wyborcza/1,105709,20744535,trzeba-bronic-wartosci.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka