Dodaj do ulubionych

A może ROSYJSKI, który wraca do łask

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 10:49
Z pewnością ROSYJSKI, to język, który będzie potrzebny tym, którzy teraz są
jeszcze uczniami. Warto więc może poświęcić mu trochę czasu, osłuchać się, co
w przypadku rosyjskiego z jego śpiewnością i zmiennym akcentem, jest bardzo
istotne, zacząć przede wszystkim mówić, opanować gramatykę, zdać egzamin i
otrzymać certyfikat? Jeśli po przeczytaniu tego uznasz, że warto i że już
czas po temu, wejdż na www.rosyjski.blo.pl i skontaktuj się ze mną,
zapraszam! OK
Obserwuj wątek
    • Gość: Wiktor Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.04, 13:56
      Chciałbym cos wiedziec o certyfikatach z rosyjskiego-tzn. kiedy sa, gdzie, za
      ile i jakie poziomy?
      • werty126 Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 10.12.04, 17:11
        Wyrzucenie rosyjskiego ze szkół było ogromnym błędem. Niestety, stało się.
        Bardzo wątpię, czy nasze władze oświatowe zechcą cos zmienić w tym zakresie.
        Więcej zależy od dyrektorów szkół. A ci uważają, ze języki zachodnie są
        ważniejsze.znajoma dyrektorka szkoły, ktorej proponowałam, aby wróciła do
        rosyjskiego jako drugiego dodatkowego języka powiedziała, że rodzice nie wyrażą
        zgody, a ona nie potrafi ich przekonać. Bez sensu, bo mieszkamy na wschodzie
        Polski, więc jesteśmy niejako bramą z krajów rosyjskojęzycxnych do krajów
        unijnych. Masz rację, chyba trzeba uczyć dzieciaki prywatnie, nie licząc na
        szkoly.
        • Gość: OK! Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 10:36
          Znalezienie sie rosyjskiego na dalekim planie w nauczaniu bylo konsekwencja nie
          tyle blednej decyzji oswiatowej, co rezultatem protestu spolecznego wobec
          jezyka bylego okupanta. Ale po uplynieciu pewnego czasu nastepuje powrot do
          tego jezyka, jako rzeczywiscie niezbednego, oczywiscie jako 2 lub 3. I nie
          tylko na wschodzie. Wiele zagranicznych firm wchodzi na rosyjski rynek z
          Warszaw, pozostawiajac tu, dla bezpieczenstwa, swoja siedzibe i zatrudniajac
          Polakow ze znajomoscia rosyjskiego. Tak bylo ostatnio z Toyota, Deni Cler
          itd.Firmy, zajmujace sie sportami ekstremalnymi /nie tylko polskie/ zatrudniaja
          osoby z biegla znajomoscia ros. do obslugi turystow z Rosji, ktorzy masowo
          wlaczyli sie w ten rodzaj spedzania wolnego czasu. Spora grupa studentow i osob
          ok. 30 uczy sie dodatkowo rosyjskiego w celu znalezienia pracy. Certyfikat
          mojej corki, pokazywany podczas jej rozmow z potencjalnymi pracodawcami,
          wzbudza duze zainteresowanie. Pracodawcy glownie interesuja sie mozliwosciami
          bieglego komunikowania sie z Rosjanami w ich jezyku. A tego mozna sie
          skutecznie nauczyc na zajeciach indywidualnych, stad moja propozycja kursow
          indywidualnych, pod nie mam przygotowany program i materialy oraz zajecia on-
          line dla osob spoza Warszawy /kamera, mikrofon, program Messenger/.
        • Gość: Rejak Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:27
          Ale teraz rosyjski jest w wielu szkolach, tzn. mam na mysli licea, tylko sa za
          duze grupy i mówienia sie nie opanuje, bo nie ma szansy porozmawiac na lekcji,
          trzeba rzeczywiscie chodzic gdzies na konwersacje, bo mowienie jest w cenie. O
          zrymowało mi sie.
          MÓWIENIE JEST W CENIE!
      • Gość: OK! Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.04, 18:47
        Certyfikaty z rosyjskiego, jak zreszta i z innych jezykow najlepiej robic przy
        ambasadacyh, gdyz sa najwyzej cenione. Ambasada Rosji organizuje je wiosna i
        jesienia, z reguły w czerwcu i listopadzie. Sa dwa certyfikaty z jezyka
        ogolnego i jeden z jezyka biznesu, koszt egzaminu 260-400 zl. Pierwszy stopien
        jest zblizony do angielskiego First Cert. i nazywa sie Porogowyj urowien
        russkogo jazyka. Zasadnicza sprawa, zeby zdac ten egzamin jest poslugiwanie sie
        jezykiem mowionym w praktyce, poniewaz pytanie, rowniez na tescie sa tak
        postawione, ze odpowiedz umozliwia znajomosc jezyka konwersacyjnego, a nie
        zakutej gramatyki, choc tez trzeba ja znac. Dlatego wlasnie proponuje moje
        zajecia, poniewaz mam wypracowane metody na nauczenie jez. rosyjskiego szybko,
        skutecznie i sympatycznie i to nie tylko Warszawiakow, bo od stycznia ucze tez
        on-line, ale uczen musi zainstalowac kamere, mikrofon i specjalny
        program /koszt instalacji ok.200 zł./ Jestem tlumaczem i moje metody
        przecwiczylam m.in. na wlasnym dziecku, ktore zdaje kolejne egzaminy.
        Pozdrawiam i zapraszam /tel. 22 7734087/
      • Gość: gocha Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 13:58
        wejdz na strone www.ronik.org.pl i tam juz znajdziesz interesujace Cię rzeczy.
        • Gość: gocha DO WIKTORA!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:05
          ten poprezdni post ode mnie był do Ciebie
    • Gość: Basiaczek Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 11:41
      Nie moge otworzyc Pani www.rosyjski.blo.pl, odsyla mnie na
      russkaja.izbuszka.blo.pl - czy to to samo?Barbara Molenda
      • Gość: OK! Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 12:37
        Tak, moja strona internetowa ma dwa adresy, dodalam www.rosyjski.blo.pl, bo
        jest Latwiejszy do zapamietania.
    • Gość: Maciek Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 16:16
      Prawie wcale nie znam rosyjskiego, nigdy sie go nie uczylem, ale bardzo mi sie
      podoba i mysle, ze ma przyszlosc. Chcialbym zaczac najpierw mowic , a z czasem
      zadobyc certyfikat. Bo chce studiowac prawo , specjalizowac sie w handlowym i
      jestem pewien , ze rosyjski poza angielskim, ktory znam niezle, bardzo w tym
      zawodzie bedzie mi potrzebny. Znam kancelarie prawne w Warszawie, ktore
      obsluguja podmioty gospodarcze, spolki i potrzebuja prawnikow z rosyjskim, a z
      czasem bedzie to coraz popularniejsze. Czy Pani przygotuje mnie w tej
      dziedzinie, ale podkreslam, ze teraz jestem prawie na zerowym poziomie?Na www.
      czytalem, ze byla Pani tłumaczem Ministerstwa Sprawiedliwosci, a to by mnie
      wlasnie interesowalo, taka terminologia.
      • Gość: OK! Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 10:36
        Miło mi czytac Panski list, jest Pan kolejnym przyszlym prawnikiem, ktory widzi
        koniecznosc i sens nauki rosyjskiego.Mam kilku takich uczniow. Z mojego
        doswiadczenia wynika, ze po roku zajec ze mna mozna zdawac PURj /to odpowiednik
        ang. first/, a potem wspinac sie coraz wyzej. Rzeczywiscie moja znajomosc
        terminologii prawniczej i doswiadczenie w tej dziedzinie jest znaczna, zajmuje
        sie rowniez tlumaczeniami w prokuraturze i na policji, gdzie jest duzo spraw,
        tlumacze tez teksty i artykuly prawnicze z i dla prasy. Ale jeszcze raz
        powtarzam, nim dana osoba zacznie sie specjalizowac w jakiejs dziedzinie MUSI
        miec solidne podstawy, a przede wszystkim MOWIC, MOWIC i jeszcze raz MOWIC w
        danym jezyku, potem jest juz z górki.....Pozdrawiam !

www.rosyjski.blo.pl
    • Gość: Nestor Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.04, 14:13
      A ile godzin tygodniowo na przykład trzeba konwersowac, zeby zaczac wreszcie
      mowic. Jestem w warszawskim liceum /2 klasa/ i wciaz nie mowie, a chcialbym.
      Gramatyke mam dosc opanowana, rozwiazuje testy, ale w ogole nie mowie.
      • krutikow Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 05.01.05, 15:06
        Jesli gramatyka jest w miare opanowana, to zostalo przelamanie bariery
        psychicznej, ktora nie pozwala mowic. Roznie z tym bywa u roznych osob, mysle,
        ze kontakt z lektorem, troche wzajemnego zrozumienia po kilku godzinkach
        spokojnej konwersacji w sprzyjajacych warunkach wystarczy, zeby ruszc z
        miejsca. Dalej juz bedzie łatwiejm mysle, ze po 4-5 spotkaniach.
    • motil Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 04.01.05, 11:21
      Chcę zrobić certyfikat, bo juz kilka razy, podczas rozmow o prace, pytano mnie
      o niego. Kiedy sa najblizsze egzaminy i czy zdazy mnie Pani jeszcze przygotowac.
      • krutikow Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 05.01.05, 15:13
        Najblizszy termin to koniec czerwca, a szczegoly sa lub beda na www.ronik.org.pl
        A czy zdaze przygotowac, to moge powiedziec po spotkaniu, podczas ktorego
        zobacze jaka jest sytuacja i poziom zaawansowania przygotowan, ale
        przeciez 'dla chcacego nic trudnego'.Pozdrawiam
        • Gość: gość Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 13:26
          do krutikow i OK! bo rozumiem, że te nicki to ta sama osoba, mówiła pani, że
          nie będzie się już reklamować na forum gazety, i dalej pani to robi (nie
          używając zresztą linków do strony www, jak to radziła pani pani richelieu).
          Przy każdym wpisie powtarza pani adres własnej strony www. i przy jednym wątku
          tych wpisu jest już kilka. Przecież to ludzie czytają i jak pani raz wpisała to
          ileż to można powtarzać. Szczerze mówiąc sprawia pani wrażenie bardzo
          zdeterminowanej nauczycielki języka rosyjskiego, jak ktoś ma do pani trafić to
          i tak do pani trafi i wystarczy jeśli ta strona jest podana raz, a tak to ma
          się wrażenie, że na siłę pani podaje, żeby czasem ktoś nie przeoczył czy co? (w
          innych wątkach na innych forach tematycznych robi pani to samo). Prawdę mówiąc,
          pierwszy raz spotykam się z taką determinacją i nie widziałem, żeby jakiś inny
          nauczyciel jakiegokolwiek innego języka tak postępował. Pisała pani w jakimś
          innym wątku, ze mało jest pracy z rosyjskim, bo zabierają ją ... rodowici
          Rosjanie, a tu pani pisze, że robi pani tłumaczenia do prokuratury, dla
          policji, do prasy, więc wnioskuję, ze pani jednak tę pracę, wiele osób ze
          znajomoscią tego jezyka nie ma takich zleceń, więc nic z tego nie rozumiem.
          Poza tym ciekaw jestem, czy pani córka dostała pracę dzięki znajomości tego
          języka i czy pracuje w tym języku, skoro certyfikat ma robić takie wrażenie. A
          nawiasem mówiąc słowa ujęte w tytule rosyjski wraca do łask, to słowa które
          widziałem już w wielu tytułach prasowych, odnoszę wrażenie, ze pisze je jedna i
          ta sama osoba, albo dziennikarze bezwiednie kopiują innych teksty.
          • krutikow Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 09.01.05, 12:58
            1.Powtarzam moje www w odpowiedziach, bo ciagle sa mi zadawane te same pytania,
            np. co zrobic, zeby przystosowac komputer do lekcji on-line albo do pisania
            cyrylica
            2. Mam sygnaturke zgodnie z zaleceniem richelie
            3. Nie jestem zdeterminowana
            4. Rzeczywiscie pracy jest malo, a tlumaczenia, owszem, bywaja, 1-2 strony od
            czasu do czasu, na policji np. raz w miesiacu.
            5. Moja corka nie pracuje z rosyjskim, ale dzieki jego znajomosci i
            certyfikatowi podczas rekrutacji dostala dodatkowe punkty
            6. Rosyjski wraca do łask - to pomysł dziennikarza Newsweeka sprzed paru lat,
            autora duzego i głosnego artykułu, hasło było na tyle trafione, ze chwyciło i
            jest powtarzane, rownież przeze mnie. Chętnie reklamowałabym się jak np.
            Archibald czy inna duza i dobra szkoła jezykowa, ale niestety........A trudno
            przeciez powiedziec, ze Archibald jest zdeterminowany i dlatego wszedzie sie
            reklamuje.
            Ja tez chciałabym miec wiecej uczniow, chcialabym byc zauwazona, bo naprawde
            umiem i lubie uczyc, znam jezyk prawie jak Rosjanin, mam doswiadczenie i
            przygotowanie zawodowe, gwoli ścisłosci nie jestem nauczycielem, tylko
            tłumaczem i lektorem, ale jesli na jakims forum komus tmoje posty
            przeszkadzaja, to prosze przyciskac "skasujcie ten post".
            Pozdrawiam Olga Krutikow
          • motil Re: A może ROSYJSKI, który wraca do łask 13.01.05, 10:47
            Gościu, nie zauważyłeś innych desperackich reklam, np. apryczkowski, jest
            wszędzie i jakoś nikomu nie przeszkadza, nie wypowiada się na forach na
            interesujące nas tematy ani nie odpowiada na nasze pytania jak krutikow, joda
            albo inni, tylko daje reklamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka