Gość: Kuba Re: plecak ucznia-ile to kilogramów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.06, 20:56 Otóż z badań Śląskiej Akademii Medycznej na polecenie mojego nauczyciela biologii wynika, że dziecko może nosić na plecach ciężar równy MAKSYMALNIE 10% masy ciała! Więc Pani wnuk może nosić tylko 2,5 kg! Może mieć potem POWAŻNE problemy z kręgosłupem. Odpowiedz Link Zgłoś
leenka21 Re: plecak ucznia-ile to kilogramów 28.05.06, 14:33 Witam:) ja wyżej opisany problem rozwiązałam w najłatwiejszy pod słońcem sposób - wielgachnych, ciężkich książek po prostu nie noszę. Ani żadnych słowników, pomocy naukowych itp. To wszystko mam w domu, i w razi potrzeby na wyciągnięcie ręki. Do szkoły nosze tylkoćw (chociaż też nie zawsze:)) i zeszyty (czyli absolutne minimum:)). Piórnik owszem, posiadam a jest tam: ołówek, długopis, jakaś linijka, błyszczyk, lusterko itp. Nie ma takiej opcji żeby na 30 osób w klasie nie znalazł się ktoś kto nie pożyczy książki, jeśli juz jest konieczna na lekcji, a to tez przyznam rzadkość, bo pordęczniki służa głównie do nauki w domu ;-)) Jestem w III klasie gim. :) Pozdrawiam, i nie bulwersujcie sie juz tak, tylko sie zastanówcie co NAPRAWDE na te 6 godzin w szkole jest potrzebne...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawcio Re: plecak ucznia-ile to kilogramów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.06, 19:18 Zgadzam się, że plecaki są dość cieżkie przez te książki. Chodze do 3 klasy gimnazjum i do matematyki kazali nam kupić 4 książki- z czego kozystamy tylko z 2. Chodzac do gimnazjum przez ten plecak dostałem wady postawy. Więc się zgadzam, że plecaki sa ciężkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. 2 gimnazjum IP: *.elk.mm.pl 08.06.06, 22:50 jestem uczniem 2 gimnazjum i zostawiam niektóre książki i zeszyty w domu, przez co często zawalam przedmioty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annia Re: 2 gimnazjum IP: *.retsat1.com.pl 09.06.06, 22:16 Na szczęście chodziłam do fajnej szkoły, gdzie nie trezba było nosić wszystkich książek, i pod koniec LO nosiłam w większości zeszyty tylko więc nawet z torebką dawałam rady (nie cierpięplecaków). Uważam, że nauczyciel powinien mówić, kiedy należy mieć jaki podręcznik lub ćwiczenia na zajęcia, bo rzeczywiście rzadko się przydają. Ale nie popieram zostawiania książek w szafkach w szkole-przecież podręcznik jest głównie po to, żeby go czytać w domu przygotowując się do zajęć, więc jak tego dokonać, gdy się go zostawi. A zeszyty popieram 32 kartkowe najlepiej, na większości przedmiotów i tak więcej nie zapisywałam (co prawda małe litery piszę). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aguś D. Re: plecak ucznia-ile to kilogramów IP: *.play-internet.pl 03.09.13, 20:48 Ja jestem też bardzo wściekła na teciężary jakie dżwigają moi synowie są w IV klasie a plecak ważyy 11 kg a mój syn waży 34kg. gdzie tu logika żeby dziecko miało po 7 lub 8 lekcji i tyle waży plecak na jedno wyjście do szkoły i to nie są wszystkie podręczniki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwe Re: plecak ucznia-ile to kilogramów IP: *.dynamic.chello.pl 04.09.13, 09:51 as Odpowiedz Link Zgłoś