Dodaj do ulubionych

Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:22
Droga Redakcjo, jak widać wiekszość trzecioklasistów jest załamana po cęści
matematycznej, są nieliczne osoby, które piszą, że im dobrze poszło. Musi
pojawić się artykuł, a w nim opinie uczniów, może to da egzaminatorom do
myślenia i będą wyrozumiali, sprawdzając testy. A osoby, które układały ten
egzamin, powinny wyciągnąć z tego wnioski. Bo przecież nie każdy ma w głowie
kalkulator. Uważam,że 2 godziny to za mało na 34 zadań i to z tak dużymi
liczbami. Teraz uczniowie, którzy chcieli wybrać się do dobrych szkół, a źle
im poszedł matematyczny są kompletnie załamani. Czemu testy hymanistyczne są
z roku na rok łatwiejsze, a matematyczne trudniejsze!? Nie każdy jest
ścisłowcem, co teraz z humanistami? W tej sytuacji zostały im tylko słabe
szkoły. Egzaminy nie są na równym poziomie, gdyż są coraz trudzniejsze i
bardziej wymyślne. Uważam,że testy kompetencji nie sa na poziomie ponad
przeciętnego ucznia, a powinny być na poziomie przeciętnej osoby. Osoby ,
które wymyślały część matematyczną urządziły se chyba konkurs na najbardziej
popieprzony egzamin!
Obserwuj wątek
    • latajacy-rosomak Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 14:29
      słuchaj dziecko, może nie to egzamin był trudny, tylko ty za słaba. Trzeba to
      przyjać do wiadomości!!!
      Zamiast się tu kompromitować bierz sie lepiej w garść i pomyśl, że życie
      jeszcze nie raz da ci w du... i co wtedy, tez bedziesz po dazetach pisać,
      żałosna jesteś.

Taki test to żadne cuda, a widąc podejście częsci młodziezy do nauki w
      gimnazjum, można sie bylo tego spodziewać, trzy lata leserowania a teraz żale.
      • Gość: uczennica Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:37
        Żałosny to jesteś ty, ja akurat nie laserowałam, uczę się b. dobrze. Human mi
        poszedł dobrze, z maty może te zadania nie były takie trudne, ale były duże
        liczby i przede wszystkim za mało czasu! A ty pisałeś egzamin? Jeśli nie, to
        się nie wypowiadaj, porozmawiamy jak napiszesz.
        • Gość: artificial Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:42
          Nie LASEROWAŁAŚ? To dobrze, te lasery to podobno na oczy szkodzą...

Zawaliłaś test? No to pójdziesz do szkoły która idealnie pasuje do twoich
          umiejętności. Sprawiedliwe i proste jak cholera.
        • latajacy-rosomak Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 14:58
          po pierwsze nie jestem facetem, po co tak ślepo wierzyć w nicki. :)

A jeśli chodzi o egzaminy, to nie takie w życiu zdawałam i będę jeszcze zdawać,
          a ewentulane pretensje to mam do siebie. W sumie żadnego źle nie wspominam,
          nawet obrona mgr to była pestka, dopiero egz na licenję państwową to jest coś,
          trudny ale satysfakcja większa.
          • Gość: Kaśka ... Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:22
            To prawda ze klucz jest kluczem i nie ma wyrozumialosci na matematycznym
            tescie ... mi tez az tak dobrze nie poszedl ... mysle ze moglabym pokabinowac i
            jestem na siebie troche zla ... chcialam isc do dobrej szkoly .. zobaczy sie
            jak bedzie nic na sile ... ale ty "latajacy-rosomak" to chyba sie tu
            wypowiadasz zeby sie pochwalic osiagnieciami ... ;/ Ma dziewczyna prawo
            powiedziec co mysli ...
      • Gość: kokos Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:40

No Koleżanko, klucz jest kluczem i raczej wyrozumiali egzaminatorzy nie będa, nie masz co liczyc.
        Myśle, ze dopiero taki egzamin mógł pokazac, kto co umie tak naprawde. Powtarzam po raz setny, ze egzamin był łatwy dla wielu uczniów i jeśli takie zadania sprawiają komuś kłopot, to nie wiem jak chcecie skończyc gimnazjum.
        Wątpie, żeby gazeta napisała artykuł, bo test musialaby dołączyc, zeby byc wiarygodna. Ludzie by was wysmiali, ze cos takiego uwazacie za trudne.
        • Gość: uczennica Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:44
          Ale ty kolego nie pisałeś tego egzaminu, więc gó.. wiesz! Ja z poprzednich z
          maty miałam po 48, a z tego nie będę miała nawet 40. Nie pisałeś go ,więc
          powtarzam -Nie wypowiadaj się na ten temat!
        • Gość: stepsa Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.06, 14:44
          "egzamin był łatwy dla wielu uczniów"- mówisz chyba o części humanistycznej.
          Mat-pryr był trudny dla 80% trzecioklasistów :|

I skonczmy ten temat z egzaminem. Będzie, co ma być. Tylko wq** są takie
          kłótnie! Egzamin był średni i koniec.
      • Gość: stepsa Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.06, 14:42
        Wiesz co, latajacy czy jak Ci tam.. Czytam Twoje wypowiedzi i aż mi się płakać
        chce. Twoja opinia rzuciła mną o ziemię :| NA PEWNO 90% UCZNIÓW, KTÓRZY MAJĄ
        SAME PIĄTKI, BYŁO ZA SŁABYCH NA TEN EGZAMINY!! Co Ty człowieku opowiadasz????
        Ten test był za trudny. Owszem, pytania zamknięte były na średnim poziomie,
        dało się je rozwiązać. Ale otwarte?? I jeszcze jedno- wkurzają mnie takie
        osoby, które wypowiadają się tutaj: ohh, jaki ten test prosty, banalny, jak mi
        dobrze poszło :/ Żałosne. A takich osób są dwie, może trzy na milion.
        • Gość: Lara Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.chello.pl 28.04.06, 14:48
          Zgadzam się!!!Wg mnie test był starsznie pracochłonny!!! bardzo dużo uczniów
          skończyło test do połowy!!! tyle liczenia..takie liczby??!!! to albo niech dadzą
          nam możliwość używania prostych chociaż kalkulatorów albo niech nie dają takich
          liczb i tylu zadań!!! na żadnym teście nawet próbnym nie było tylu otwartych
          zadań. Wielu badrzo dobrych uczniów straciło szansę na pójście do dobrej szkoły.
          i jeszcze te przecieki..sądzę że powinien zostać on powtórzony!!!
        • Gość: lewar Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: 62.141.219.* 29.04.06, 21:25
          polowie moich znajomych poszlo dobrze.
          moze czas zmienic towarzystwo?
      • olivercromwell Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 29.04.06, 19:15
        Ty pi.. zaje..a, nieuku je..y, jak się uczy tak się ma... i nie pie.. że
        było trudne bo było, ku.. łatwe i na moim poziomie... a jak widać nie jest on
        wcale taki wysoki skoro ja zdobyłem ok. 45pkt.!!!!!! A mądry nie jestem...
      • Gość: gimnazjalistka Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 20:12
        Ja sądzę że ten test był nieźle pokopany!!!Nawet mój tata który zjmował 1
        miejsca w województwie z matmy i fizy powiedział że ten test jest rąbnięty i że
        mieliśmy za mało czasu!Tylko co poniektóre osoby myślą, że dzisiejsza młodzież
        sie nie uczy ciekawe czy oni byliby w stanie powtórzyć taką ilość materiału
        jaką przerobiliśmy!!To jest poprostu chore!
      • Gość: Rozsądna Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 10:45
        Nie potępiałabym uczniów za złe wyniki. Zastanówmy się jakie podejście do
        ponoszenia poziomu wiedzy uczniów mają nauczyciele. Na ile oni się przykładają.
        Totalne olewactwo, a sukcesy szkół biorą się z indywidualnej pracy uczniów poza
        szkołą. Jednym słowem rankingi nie odzwierciedlają jakości nauczania w szkole i
        to co szanowna Gazeta Wyborcza promuje w postaci "Rankingu" nie jest zasługą
        szkółi ich kadr.
        Wszystko zależy od potencjału młodzieży, która do tych szkół przychodzi, jej
        ambicji, motywacji i pracy własnej. Jeżeli argumentem nauczycieli obalającym
        moją tezę o poziomie ich pracy i zaangażowania mają być niskie pobory, to
        proponowałabym ich znaczącą redukcję.
    • templario LooooooooooooL 28.04.06, 14:51
      Powiem krótko: ROTFL
      Pitagoras jest aż taki trudny, a pierwiastek z 81 to też trudno wyliczyć? Rozumiem to duża liczba, a w gimnazjum operowałaś tylko liczbami do 10, także objętość beczki wynosiła 847 dm3, strasznie dużo, na maturze takich liczb to w życiu nie było, nie wspominam już o zadaniu obliczenia średniej liczby samochodów, tam wychodziło 5 i 2/3, to już niezły hardkor. A tak wogóle skoror uważasz że to było strasznie trudne to ciekawe jak se poradzisz na maturze. LoL
      • Gość: Olga. Re: LooooooooooooL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.06, 14:55
        Powiem tak, zadania byly banalne tylko wystarczyło załapac o co chodzi. A nie
        kazdemu tak wychodzi.

Problemy z policzeniem mialam w tym rachunku, ale to wylacznie z lenistwa i prób
        dopasówki.

• Gość: gośc1 Re: LooooooooooooL IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.06, 14:58
        Maturę zdam na 5, bo pójdę do dobrej szkoły i idźcie się leczyć barany!! I tak
        dostaniemy się do dobrych szkół. Dzisiaj czytałam: "rekrutacja zależy bowiem
        m.in od skali trudności testu". A dzisiaj u nas w szkole była dyrektorka z
        dobrego liceum (prezentowała nam szkołę i zachęcała do wyboru). Powiedziała, że
        wczorajszy test grono pedagogiczne oceniło, że był trudny (w skali 1-10) na 7.
        I tym samym ilość punktów w ich szkole obniży się o jakieś 10-15.

AMBITNI, CHCĄCY KSZTAŁCIĆ SIĘ W DOBREJ, RENOMOWANEJ SZKOLE, APELUJĘ- WIĘCEJ
        WIARY W SIEBIE!!! :* TEST TO NIE KONIEC ŚWIATA. PUNKTY SĄ TEŻ ZA OCENY, PASEK,
        KONKURSY! Będzie luz :))
    • Gość: Ewelina Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 15:04
      Dziewczyno sama się ośmieszasz. Sorki ale mat-fiz był trudny? W którym miejscu?
      Powiedz mi? Bo ja w nim trudności nie widziałam.... Skonczyłam cały po 1.5
      godziny i licze na 45 pkt (bo zrobiłam głupi błąd) a test po prostu pokazał
      umiejętności każdego i ja się cieszę, bo teraz na prawdę łatwiej będzie sie
      dostac do dobrych szkół, bo mniej osób będzie stanowiło potencjalną
      konkurencję. A to, że jesteś twoim zdaniem b. dobrą uczennica tez nie jest
      obiektywne... Bo oceny w każdej szkole są inne. U mnie, żeby dostac z czegoś 6
      trzeba wygrać jakiś konkurs, a nie tylko wziąć udział w 2 etapie konkursu... I
      tego na prawdę się bałam - że ludzie z rejonówek będą mieli świetne średnie, bo
      w rejonówkach jest łatwiej dostac dobre oceny... Ja na szczescie w rejonówce
      nie jestem.

A na tescie co było trudnego? Twierdzenie pitagorasa? a może talesa? Nie no
      sory przeciez talesa było takie trudne no bo jak tu proporcje wymyslic nie? A
      może przekształcanie wzoru? Albo ułożenie łancucha pokarmowego? A może zadanie
      z ciepłem właściwym? Tam nawet wzoru nie trzeba było znać, jak ktoś umie ruszyć
      głową i przeczytac ze zrozumieniem zadanie to mogł je roziwązac bez znajomosci
      tego wzoru. Albo to zadanie z zarówkami!! Juz nawet wzory wam podali!!! A to
      ostatnie też banalne. W beczce tez nie było nic trudnego! Trzeba było tylko
      znac wzór na obwód okręgu, i sprawnie wykonywac działania matematyczne, albo
      tez byc sprytnym i powyłaczac sobie rzeczy przed nawias i poskracac. no ale tu
      trzeba myslec nie?
      • latajacy-rosomak Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 15:09
        Brawo dla ciebie!! Czyli jednak dało sie napisac ten test!
        • asasino Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 15:14
          Nie wiem po co takie głupie posty rozwydrzonych 15-latek.
          Sam oczywiście pisałem test, i powiem, że BYŁ łatwy. Sam z chemii i fizyki ma
          tróje, ale jednak potrafiłem zdania chemiczne rozwiązać na max! Z fizycznych
          straciłem 2 punkty, a z matmy był wielki banał; kłopotem były tylko duże
          liczby. Sam zrobiłem kilak głupich błędów z matmy jak i z humana i liczę tylko
          na trochę ponad 70 pkt. Jednak mimo wszystko mówię: banał! Jeżeli ktoś, kto ma
          5 z fizy, chemii czy matmy nie potrafił tego rozwiązać, to to jest wprost
          straszne! Jednak mnie to za bardzo nie obchodzi, bo jak wszystko dobrze
          pójdzie, to sobie gdzieś wyemigruje, a jak wiadomo: marzenia się spełniają.

PS. Nie ma trudnych testów, są głupi uczniowie.

Tyle, Asasino
          • Gość: Luin Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: 212.244.6.* 28.04.06, 17:36
            Ja też jestem zdania, ze oba testy były łatwe. Humanistyczny był naprawde
            banalny. Przyrodniczy już był na wyższym poziomie. I tak powinno być! To jest
            test, powinien sprawdzać umiejętności, a nei byc jak najłatwiejszy... Ja liczę
            na 48pkt, bo zrobiłem głupi błąd przy obliczaniu podatku VAT. Wystarczyło
            rusyzć główką, a wsyzstkie zadania były proste... Żal mi Was, co niektórych...
      • templario Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 15:12
        Niestety, jak widać jakieś 70% lub więcej gimnazjalistów nie myśli, piep..., że w szkole same 5 i 6 i wogóle wszystko cacy, a później, że test był trudny, te 5 to chyba za wyliczenie pierwiastka z 4 dostali. No bo jak to możliwe, żeby nie znać twierdzenia Pitagorasa, Tales i nie umieć wyliczyć pierwiastka z 81. Zastanawiam się jak ci ludzie poradzą sobie w liceum i na maturze. Po prostu LoL!
        • latajacy-rosomak Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 15:15
          co ty mówisz, oni juz o karierze naukowej myślą, tu sie taka pojawiła.

Ano tak to jest w gimnazjum, szkoły średniej na aspiracje coniektórych nie ma,
          a podstaw matematyki nie znają.
          • Gość: katekasia Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: 80.50.228.* 28.04.06, 16:15
            Test był sredni dało się go zrobić ale go tak spiep… ze szok ale trudno . jak w
            domu na spokojnie robiłam to wychodziło.
    • Gość: szczera Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 16:14
      nie przezywajcie tak tego...to ze wam poszlo zle i chcecie powtorki to nie
      znaczy ze inni tego chca...trzeba bylo sie uczyc przez 3 lata to teraz by nie
      bylo placzow...mi tak super tez nie poszlo. ale ludzie badzcie normalni!!!!
      • karola_802 Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! 28.04.06, 16:52
        Moim zdaniem to debilne jest tu perzechwalać się że wam dobrze poszło, ze macie
        45 punktów. Dobrze Ok. mozecie sobie mieć ale zwrócie uwagę że nie wszyscy to
        matematycy są także i humaniści. Tak więc test był łatwy ale dla matematyka a
        temu któremu poszło dobeze niech idze se na profil matematyczny do njalepszej
        szkoły i niech przestanie się wymądrzać. To jest jakieś chore!!! Moim zdaniem
        test był trudny mino ze myślałam ile się ale za mało czasu.
        • Gość: szczera Re: ;PPPP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 16:56
          dla mnie tez bylo za malo czasu..ale nie chce powtorek...bo to debilne. jak byla
          by powtorka to egzamin bylby trudniejszy :P
        • Gość: Ewelina Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 18:37
          Droga Karolino, ja się nie przechwalam. Dobra może nie mam problemów z matmą i
          innymi przedmiotami scisłymi, ale te zadania na prawde nie były trudne. A poza
          tym nie wyładowuj swojej złości na mnie za to, że mi poszło dobrze, a tobie
          nie. Moim zdaniem ten test był na możliwosci kazdego, nawet jezeli jest
          humanista. U mnie w klasie nie wszyscy są dobrzy z przedmiotów ścisłych, ale
          wszyscy stwierdzili, że otwarte były po prostu łatwe. A tak poza tym czy na
          prawde uwazasz, że twierdzenie Pitagorasa i Talesa są takie trudne? A wzory z
          fizyki wystarczyło zakuć dzień przed egzaminem, ale tutaj trzeba chcieć.

A ty jesteś po prostu bardzo zawistna, trzeba było się zacząc uczyć od poczatku
          gimnazjum a nie tydzień czy dzień przed egzaminem.

Pozdrawiam
    • Gość: Monika Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.gmk.3s.pl 28.04.06, 17:16
      Jestem za !!!!! BArdzo mądrze piszesz popieram :)
      • Gość: szczera :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 17:22
        a trzeba byc debilem zeby podawac link z testem..jesli to byla prawda <?> a poza
        tym jak jakis tłumok dostanie sie do dobrej szkoly to i tak potem wszytsko w
        nauce wyjdzie ze dostal sie tam gdzie nie powinien. i trzba byc debilem zeby
        pisac o tym na takim "powaznym" :> forum...
    • Gość: szymon Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.pl 29.04.06, 16:41
      A po co nam w kraju humaniści? Po humaniźmie nie ma niczego.
      • Gość: ... Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:45
        a raczej po co nam ścisłowcy? To głąby!
        • Gość: szymon Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.pl 29.04.06, 17:48
          Mhm, ale powiedz mi, kim można zostać po profilu humanistycznym? Socjologiem
          (łał!), nauczycielem (łał!), bibliotekarzem (łał!!!). Jeszcze ew.
          dziennikarzem, albo pisarzem (ale do tego jeszcze trzeba talentu).
          • Gość: szymon Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.pl 29.04.06, 17:49
            Przyszłość leży w NAUCE i KOMPUTERYZACJI (ew. w robotyce).
          • Gość: hhhh Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 18:46
            no właśnie głąbie, a humaniści raczej mają talent do pisania, inaczej nie
            bylyby humanistami. Idiota z ciebie pało
            • Gość: szymon Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.pl 29.04.06, 19:54
              No a co z tego wynika w odniesieniu do moich poprzednich postów, miSZCZu (błędy
              zamierzone, bo się doczepisz).
        • Gość: :) Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:26
          głąby?? oj chyba ci sie coś pomyliło! skoro przedmioty ścisłe przysparzają
          dużej ilości osob to te osoby które nie mają z nimi problemu raczej nie sa
          głąbami tylko osobami ktore mają wieksze zdolności matematyczno-fizyczne... i
          czy te osoby są głąbami??!!
    • Gość: lewar Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: 62.141.219.* 29.04.06, 21:11
      qrwa na wsza glupote nie ma lekarstwa, zrozumcie do do wreszczie!!
    • Gość: Noctuella do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 23:10
      Droga Redakcjo,
      Nie zwracajcie uwagi na te bezsensowne komentarze dotyczące egzaminu gimnazjalnego. "Większość trzecioklasistów" nie jest załamana po części matematyczno-przyrodniczej, osobiście znam wiele osób które uważają, że egzamin był bardzo łatwy. Czasu było wystarczająco dużo aby rozwiązać wszystkie zadania, nawet jeśli dość długo się nad nimi zastanawiało. "Duże liczby" to kolejny zarzut, który jest bezpodstawny. W żadnym z zadań nie trzeba było robić jakichś wielkich obliczeń (chyba że dla kogoś pomnożenie 6 przez 4,2 i dopisanie odpowiedniej ilości zer to duże liczby), w większości działań można było z łatwością skrócić ewentualne ułamki (chyba że ktoś nie potrafi, ale to wtedy radzę cofnąć się do podstawówki, a nie udawać gimnazjalistę). Ogólnie mówiąc w tym roku testy nie polegały na chawaleniu się wykutą wiedzą, ale na użyciu wiedzy w praktyce, umiejętności MYŚLENIA, z którym jak widać niektórzy mają problemy. Przez to właśnie osoby które "przygotowywały się miesiącami" i "mają średnią 6.0 w szkole" uważają, że test był "strasznie trudny"-do tej pory zawsze tylko "zakuwały" a nie myślały. Uważam, że dzięki tym testom do dobrych liceów dostaną się osoby naprawdę zasługujące na to, a nie tylko osoby które mają dobrą pamięć. Egzaminy z roku na rok prezentują ten sam poziom, bo program nauczania w gimnazjum się nie zmienia. To czy dla kogoś akurat są bardziej lub mniej trudne to już kwestia tego który temat lepiej a który gorzej ten ktoś zna. Najcięższe tematy i tematy wykraczające poza program gimnazjum nigdy nie pojawiają się na testach. Zadania układane są tak aby każdy "przciętniak" co choć trochę potrafi myśleć sobie poradził-i tak też było tym razem. Wybitni humaniści, których przecież tak dużo tutaj na forum, nie powinni sobie głowy zawracać takimi rzeczami jak testy gimnazjalne-podczas roku szkolnego było wystarczająco dużo konkursów, żeby zdobyć tytuł laureta i otrzymać przepustkę do każdego, nawet tego najlepszego, liceum. To samo dotyczy "ścisłych umysłów" i testów humanistycznych. Domaganie się powtórki czy zgłaszanie przecieków jest moim zdaniem bezpodstawne, niesprawiedliwe i egoistyczne i w związku z tym nie powinno być w ogóle brane pod uwagę. Myślę, że artykuł w Gazecie nie jest złym pomysłem, tylko ważne jest aby pokazać oba punkty widzenia, nie tylko tych "strasznie rozczarowanych i załamanych", ale także tych "obrzydliwych niby-kujonów", którzy uważają, ze test nie był "straszny" ani "trudny".
      Na koniec jeszcze dodam, że sama pisałam ten test teraz, kilka dni temu, i chodzę do zwykłej, dużej, publicznej szkoły w niewielkim mieście. Jestem uczennicą przeciętną, nie uczę się dużo (nie jestem kujonem, ale też nie lekceważe totalnie szkoły), a do testów przygotowywałam się w poniedziałek i wtorek przez ok. 3 godziny.
      Pozdrawiam,
      Noctuella
      • Gość: Michał z Gdańska Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 01:32
        Po pierwsze, chciałbym pogratulować Noctuella świetnej i Rzetelnej pracy na
        temat testu gimnazjalnego 2006. Sam rok temu pisałem test gimnazjalny, więc nikt
        mi tutaj nie zarzuci że nie wiem jak to jest! Przerobiłem ten was test w domu.
        Zrobiłem go w 80 minut. Chciałem sprawdzić te wasze wielkie liczby jakie
        musieliście liczyć na tym waszym „trudnym” teście. Powiem wam jedno, wspomniała
        to też Noctuella, że w odpowiednich miejcach trzeba było najzwyczajniej skrócić
        i nie wychodziły takie straszne liczby jakie mówicie! Wystarczyło ruszyć głową!
        Poza tym chciałbym poruszyć aspekt „dobrych” i „złych” liceów. Coś takiego nie
        istnieje! Szkoły dzielą się co najwyżej na Bardziej i mniej prestiżowe szkoły.
        Wiadomo, wszyscy chcą iść do tych prestiżowych liceów ponieważ chcą się pokazać
        kolegą i koleżanką jacy oni są wielcy. Jednak, przyszli licealiści zapamiętajcie
        moja słowa:

W każdym liceum będziesz musiał się uczyć!

• Gość: totu Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.centertel.pl 30.04.06, 10:31
        Dobrze napisane :) podpisuje sie pod tym obiema rekami i znam wiele osób, które
        tez sie z Twoim zdaniem zagdzaja.
      • Gość: kokos Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 13:14

Podpisuje się obiema rękami i nogami, test był naprawde prosty. Z resztą każdy może go sam rozwiązac i ocenic.
        • Gość: 8889 Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.06, 22:10
          michał chyba cie posrało! W domciu każdy zrobi egzamin w 5 min , jak sie ma
          jeszcze gotowe odpowiedzi! Nie pisałeś , to sie nie wypowiadaj. Nie zgadzam sie
          z noctullą czy jak tam tej mądrali
      • Gość: 889 Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 00:30
        Droga Redakcjo,
        Nie zwracajcie uwagi na te bezsensowne komentarze dotyczące egzaminu
        gimnazjalnego. "Większość trzecioklasistów" nie jest załamana
        po części matematyczno-przyrodniczej, osobiście znam wiele osób które uważają,
        że egzamin był bardzo łatwy. Czasu było
        wystarczająco dużo aby rozwiązać wszystkie zadania, nawet jeśli dość długo się
        nad nimi zastanawiało. "Duże liczby" to kolejny
        zarzut, który jest bezpodstawny. W żadnym z zadań nie trzeba było robić jakichś
        wielkich obliczeń (chyba że dla kogoś pomnożenie 6
        przez 4,2 i dopisanie odpowiedniej ilości zer to duże liczby), w większości
        działań można było z łatwością skrócić ewentualne
        ułamki (chyba że ktoś nie potrafi, ale to wtedy radzę cofnąć się do
        podstawówki, a nie udawać gimnazjalistę). Ogólnie mówiąc w tym
        roku testy nie polegały na chawaleniu się wykutą wiedzą, ale na użyciu wiedzy w
        praktyce, umiejętności MYŚLENIA, z którym jak
        widać niektórzy mają problemy. Przez to właśnie osoby które "przygotowywały się
        miesiącami" i "mają średnią 6.0 w szkole" uważają,
        że test był "strasznie trudny"-do tej pory zawsze tylko "zakuwały" a nie
        myślały. Uważam, że dzięki tym testom do dobrych liceów
        dostaną się osoby naprawdę zasługujące na to, a nie tylko osoby które mają
        dobrą pamięć. Egzaminy z roku na rok prezentują ten sam
        poziom, bo program nauczania w gimnazjum się nie zmienia. To czy dla kogoś
        akurat są bardziej lub mniej trudne to już kwestia
        tego który temat lepiej a który gorzej ten ktoś zna. Najcięższe tematy i tematy
        wykraczające poza program gimnazjum nigdy nie
        pojawiają się na testach. Zadania układane są tak aby każdy "przciętniak" co
        choć trochę potrafi myśleć sobie poradził-i tak też
        było tym razem. Wybitni humaniści, których przecież tak dużo tutaj na forum,
        nie powinni sobie głowy zawracać takimi rzeczami jak
        testy gimnazjalne-podczas roku szkolnego było wystarczająco dużo konkursów,
        żeby zdobyć tytuł laureta i otrzymać przepustkę do
        każdego, nawet tego najlepszego, liceum. To samo dotyczy "ścisłych umysłów" i
        testów humanistycznych. Domaganie się powtórki czy
        zgłaszanie przecieków jest moim zdaniem bezpodstawne, niesprawiedliwe i
        egoistyczne i w związku z tym nie powinno być w ogóle
        brane pod uwagę. Myślę, że artykuł w Gazecie nie jest złym pomysłem, tylko
        ważne jest aby pokazać oba punkty widzenia, nie tylko
        tych "strasznie rozczarowanych i załamanych", ale także tych "obrzydliwych niby-
        kujonów", którzy uważają, ze test nie był
        "straszny" ani "trudny".
        Na koniec jeszcze dodam, że sama pisałam ten test teraz, kilka dni temu, i
        chodzę do zwykłej, dużej, publicznej szkoły w
        niewielkim mieście. Jestem uczennicą przeciętną, nie uczę się dużo (nie jestem
        kujonem, ale też nie lekceważe totalnie szkoły), a
        do testów przygotowywałam się w poniedziałek i wtorek przez ok. 3 godziny.
        Pozdrawiam,
        Noctuella- przemądrzała idiotka .
        Sory noctuello , ale jesteś żałosna i beznadziejna. Prawie wszyscy
        gimnazjaliści piszą,że było za mało czasu i że były duże liczby. A ty chcesz
        udowodnić,że był łatwy. Uważasz się za idealną, wspaniałą osobę , do tego
        jesteś zapatrzona w swój tyłek. Jesteś idiotyczna, lepiej skocz z mostu, bo żal
        mi czytać takich samochwałek!
        • Gość: Noctuella Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 02:51
          "Sory noctuello , ale jesteś żałosna i beznadziejna."
          Jeśli tak to mamy pare cech wspólnych :)

"Prawie wszyscy gimnazjaliści piszą"
          No właśnie-gimnazjaliści którzy piszą NA TYM FORUM-nie wszyscy, ale tylko grupka ludzi, która uważa się za "wybrańców narodu" czy coś i chce decydować za wszystkich pisząc jakieś petycje czy prośby. To jest bardzo niesprawiedliwe wobec reszty gimnazjalistów i świadczy o (tu sie posłuże cytatem) "zapatrzeniu w swoje tyłki".

"że było za mało czasu i że były duże liczby."
          Czy pisaliśmy ten sam test, bo coś zaczynam wątpić? Nie uważam, że działania w stylu 6*4,2 czy 17/3 czy √81 są dużymi liczbami-jeśli dla Ciebie takie one są, no to przepraszam. Jeśli uważasz, że ktoś, kto potrafi to rozwiązać i tego nie ukrywa jest przemądrzały, to tak-ja taka jestem (jak pewnie i większość społeczeństwa).

"A ty chcesz udowodnić,że był łatwy."
          Nie, nie chcę udowadniać nikomu, że był łatwy czy trudny, bo tego się nie da zrobić. Jak już wcześniej piasałam to czy dla kogoś test był trudny czy łatwy to zależy tylko i wyłącznie od jego wiedzy, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, że coś jest łatwe lub trudne. Znasz coś takiego jak ocena subiektywna? To co dla Ciebie jest trudne, dla kogoś innego może być łatwe i oboje będziecie mieli rację.

"Uważasz się za idealną, wspaniałą osobę , do tego jesteś zapatrzona w swój tyłek. Jesteś idiotyczna, lepiej skocz z mostu, bo żal mi czytać takich samochwałek!"
          Radzę uważniej czytać to, co inni ludzie piszą lub nie odpisywać jeśli nie umiesz czytac ze zrozumieniem, bo w taki sposób to tylko się ośmieszasz. W żadnym fragmencie mojej wypowiedzi nie znajdziesz informacji o tym jak mi poszedł test, więc po czym możesz poznać, że się chwalę? Wiesz, nawet psycholodzy nie potrafiliby dokonać takiej psychoanalizy jak Ty po tej mojej krótkiej wypowiedzi :) Tylko przykro mi, że Twoja diagnoza jest błędna-nie uważam się za "idealną, wspaniała osobę", nigdy się za taką nie uważałam i w żadnej mojej wypowiedzi nie znajdziesz takiej informacji. Mam wrażenie, że krytykując mnie wyładowujesz swoją frustrację i niezadowolenie z własnej osoby (ewentualnie-wyników testów)-naprawdę współczuje. Jeśli Ci tak żal to czytać to jest na to prosta rada-nie czytaj...

• Gość: paulka Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.autocom.pl 01.05.06, 12:34
            Do Noctuella: ej super mu odpisałaś, tylko śmiem wątpić czy zrozumie!!
            :P:P:P:P:P:P:P:P:P
            • Gość: 8889 Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 15:38
              No ja zrozumiem, ale nie wiem czy ty do końca zrozumiałaś. Sądzę,że nie. A
              odpisała na poziomie bliskim dna
              • Gość: paulka Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.autocom.pl 01.05.06, 16:24
                A co mnie to obchodzi!! Jak Ci przeszkadza to tylko i wyłącznie twój problem!!
                P.S. Dno to ty masz w spodniach!!
              • Gość: ss Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.pai.net.pl 02.05.06, 20:52
                "łatwy", "trudny" - pojęcia względne. Poziom testu na pewno nie był zbyt
                wysoki. Osobiście piszę znacznie trudniejsze sprawdziany co kilka tygodni i
                chyba nie tylko ja...
          • Gość: 8889 Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 15:36
            "Sory noctuello , ale jesteś żałosna i beznadziejna."
            Jeśli tak to mamy pare cech wspólnych :)

"Prawie wszyscy gimnazjaliści piszą"
            No właśnie-gimnazjaliści którzy piszą NA TYM FORUM-nie wszyscy, ale tylko
            grupka ludzi, która uważa się za "wybrańców narodu" czy
            coś i chce decydować za wszystkich pisząc jakieś petycje czy prośby. To jest
            bardzo niesprawiedliwe wobec reszty gimnazjalistów i
            świadczy o (tu sie posłuże cytatem) "zapatrzeniu w swoje tyłki".

"że było za mało czasu i że były duże liczby."
            Czy pisaliśmy ten sam test, bo coś zaczynam wątpić? Nie uważam, że działania w
            stylu 6*4,2 czy 17/3 czy √81 są dużymi
            liczbami-jeśli dla Ciebie takie one są, no to przepraszam. Jeśli uważasz, że
            ktoś, kto potrafi to rozwiązać i tego nie ukrywa jest
            przemądrzały, to tak-ja taka jestem (jak pewnie i większość społeczeństwa).

"A ty chcesz udowodnić,że był łatwy."
            Nie, nie chcę udowadniać nikomu, że był łatwy czy trudny, bo tego się nie da
            zrobić. Jak już wcześniej piasałam to czy dla kogoś
            test był trudny czy łatwy to zależy tylko i wyłącznie od jego wiedzy, więc nie
            można jednoznacznie stwierdzić, że coś jest łatwe
            lub trudne. Znasz coś takiego jak ocena subiektywna? To co dla Ciebie jest
            trudne, dla kogoś innego może być łatwe i oboje
            będziecie mieli rację.

"Uważasz się za idealną, wspaniałą osobę , do tego jesteś zapatrzona w swój
            tyłek. Jesteś idiotyczna, lepiej skocz z mostu, bo żal
            mi czytać takich samochwałek!"
            Radzę uważniej czytać to, co inni ludzie piszą lub nie odpisywać jeśli nie
            umiesz czytac ze zrozumieniem, bo w taki sposób to
            tylko się ośmieszasz. W żadnym fragmencie mojej wypowiedzi nie znajdziesz
            informacji o tym jak mi poszedł test, więc po czym
            możesz poznać, że się chwalę? Wiesz, nawet psycholodzy nie potrafiliby dokonać
            takiej psychoanalizy jak Ty po tej mojej krótkiej
            wypowiedzi :) Tylko przykro mi, że Twoja diagnoza jest błędna-nie uważam się
            za "idealną, wspaniała osobę", nigdy się za taką nie
            uważałam i w żadnej mojej wypowiedzi nie znajdziesz takiej informacji. Mam
            wrażenie, że krytykując mnie wyładowujesz swoją
            frustrację i niezadowolenie z własnej osoby (ewentualnie-wyników testów)-
            naprawdę współczuje. Jeśli Ci tak żal to czytać to jest
            na to prosta rada-nie czytaj...

ojoj, po raz kolejny uważam,że twoje wypowiedzi są żenujące i są na bardzo
            niskim poziomie. Chyba twoje IQ jest niezbyt wysokie, a nawet sądzę,że jest na
            żałosnym poziomie. Jesteś złośliwa i zapatrzona w swój tyłek!! Wstąp lepiej do
            klubu narcyzów a na swoim czole przyklej kartkę z napisem - nie mam sobie nic
            do zarzucenia i jestem idealna....idealna.....idealna!

ojoj, po raz kolejny uważam,że twoje wypowiedzi są żenujące i są na bardzo
            niskim poziomie. Chyba twoje IQ jest niezbyt wysokie, a nawet sądzę,że jest na
            żałosnym poziomie. Jesteś złośliwa i zapatrzona w swój tyłek!! Wstąp lepiej do
            klubu narcyzów a na swoim czole przyklej kartkę z napisem - nie mam sobie nic
            do zarzucenia i jestem idealna....idealna.....idealna!
            • Gość: Noctuella Re: do Redakcji Gazety Wyborczej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:36
              "ojoj, po raz kolejny uważam,że twoje wypowiedzi są żenujące i są na bardzo niskim poziomie. Chyba twoje IQ jest niezbyt wysokie, a nawet sądzę,że jest na żałosnym poziomie. Jesteś złośliwa i zapatrzona w swój tyłek!! Wstąp lepiej do klubu narcyzów a na swoim czole przyklej kartkę z napisem - nie mam sobie nic do zarzucenia i jestem idealna....idealna.....idealna!"

Przeczytaj sobie moją poprzednią wypowiedź-tam znajdziesz odpowiedź na Twoje powtarzające się zarzuty. Niski poziom jest dla nas widocznie czymś innym, tak jak i żałosność. Narcyzem nie jestem-nie oceniaj mnie po kilku wypowiedziach, bo mnie po prostu nie znasz. To, że mam inną opinię niż Ty (i niektóre inne osoby) nie oznacza, że jestem gorsza.
      • Gość: Ika do Noctuelli IP: *.quest-net.pl 01.05.06, 16:49
        niewiem o co wogule tyle gadania z twojej strony.Egzamin był jaki był, uważam że
        poprostu na naszym poziomie a ty chyba chcesz tylko powkurzać ludzi na forum.
        Bezsensowne jest zwracanie się do redakcjii bo wiadomo że nikt z gazety
        najprawdopodobniej tego nie przeczyta a już napewno nie napisze artykułu o
        grupce gimnazjalistów sprzeczających się co do trudniści egzaminu no bo niby po
        co.Zawsze znajdą się ci co będą uważać że to niesprawiedliwe że na egzaminie
        byłu duże liczby.A niby dlaczego niesprawiedliwe?Ci co układają egzamin mogą
        sobie robić co chcą i nikt im niezabroni układać trudnych zadań.
        • Gość: Noctuella Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:36
          "niewiem o co wogule tyle gadania z twojej strony.Egzamin był jaki był, uważam że poprostu na naszym poziomie a ty chyba chcesz tylko powkurzać ludzi na forum."

Nie chce wkurzać ludzi na tym forum-chce tylko wyrazić swoją (i niektórych innych ludzi też, jak się okazało) opinię. Nie wszyscy mają takie same poglądy jak osoby co pisały powyżej i uznałam, że warto byłoby to pokazać.
          • Gość: ehhh Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 19:35
            a 8889 to nie on, tylko ona!
            • Gość: Noctuella Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 23:32
              Ups... Przepraszam, nie wiedziałam :)
              • Gość: ehhh Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 13:51
                do nocuelli-a ty skąd jesteś i gdzie się wybierasz do lo?
                • Gość: Noctuella Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 23:34
                  Jestem z Gdyni i wybieram się (tzn. bardzo chciałabym się tam dostać ale to wcale nie jest takie pewne czy mnie przyjmą :/) do II LO... A jako 2 i 3 wyboru to jeszcze zobaczę jakie szkoły wezmę... a Ty?
                  • Gość: huh? Re: do Noctuelli IP: *.adsl.inetia.pl 05.05.06, 18:24
                    a zeby zrobic taki maly offtopik na temat LO w gdyni, to, droga Noctuello, milo
                    bedzie zobaczyc cie w Mojej Kochanej Dwojce :D sama chodze do gim.23, ktore jest
                    w tym samym budynku, i ucza mnie ci sami nauczyciele co w LO. Mam ambicje na
                    IIILO, ale... po testach mysle ze zostane w II. Szkola moze nie jest
                    superekstrawybitna, ale na pewno stawia sie tu duzy nacisk na humanistow... i
                    francuski :)
                    to byloby na tyle, kontynuujcie swoja jakze zabawna konwersacje.
                  • Gość: ehhh Re: do Noctuelli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 14:29
                    ja jestem z wawy i wybieram się do 67 lo im. Jeziorańskiego, na 2 miejscu jest
                    u mnie kopernik , a na 3 batory
    • Gość: thx Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 16:05
      do noctuelli - ,,Znasz coś takiego jak ocena subiektywna? To co dla Ciebie
      jest trudne, dla kogoś innego może być łatwe,, - sama tak napisałaś . Teraz
      przeczytaj to zdanie 100 razy i zastanów się ,czy ty jesteś subiektywna i
      sprawiedliwa. Mi się zdaje ,że nie. Zanim zaczniesz kogokolwiek krytykować i
      prawić mu kazania, lepiej spójrz w lustro. Wymagając od innych, wymagaj również
      od siebie. Pamiętaj, tak jak wcześniej napisałaś, że dla kogoś ten test z maty
      był prosty, a dla innej osoby trudny. Szanuj stanowiska różnych osób i nie
      upieraj wyłacznie sie przy swoim. Gdyż w tej kwestii nie masz racji. Nie możesz
      też wywyższać się i traktować innych z góry, na litość Boską nie jesteś idealną
      dziewczyną!
      • Gość: SoVa Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 18:45
        To wy sie zastanowcie, ja jestem za Noctuella. Jakby to wygladalo jakby kazdy
        napisal egzaminy na 50 pkt?! Wszystko i tak wyjdzie w praniu - w szkolach
        srednich
      • Gość: Noctuella Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:36
        "Pamiętaj, tak jak wcześniej napisałaś, że dla kogoś ten test z maty był prosty, a dla innej osoby trudny. Szanuj stanowiska różnych osób i nie upieraj wyłacznie sie przy swoim. Gdyż w tej kwestii nie masz racji. Nie możesz też wywyższać się i traktować innych z góry, na litość Boską nie jesteś idealną
        dziewczyną!"
        Jak wcześniej pisałam, ja mam swoje zdanie, on swoje. I on, i ja, i mnóstwo innych ludzi mamy prawo wyrazić swoją opinię na tym forum. Szanuje jego poglądy, nie staram się go przekonać czy coś, nie krytykuje go za to, co sądzi o tym teście. Tak, moje zdanie jest subiektywne, nie jestem w stanie (jak wszyscy którzy pisali ten test) obiektywnie ocenić tego testu-i nie próbuje. To co napisałam wyraża moją (i innych, ale nie wszystkich, ludzi też) opinię i nie jest jakąś ogólną prawdą czy czymkolwiek.
        Nie wywyższam się, nie prawie kazań, tylko odpowiadam na jego zarzuty, a to co innego. Nie jestem idealna i dobrze wiem o tym-to też już wcześniej pisałam.
    • Gość: anonymus Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 17:37
      taaaak. i co jeszcze?! przesadzacie, nie róbcie z siebie ofiar... ale z tymi
      liczbami (i ilością liczenia) w sumie trochę przesadzili ;p
    • Gość: :) Re: Droga Redakcjo Gazety Wyborczej!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 18:48
      z Noctuellą się zdecydowanie zgadzam :) a tak naprawdę to żałosne jest to jak
      się wszyscy kłócą i wyzywają na tym forum! bo raczej inteligentna osoba
      odpuściłaby sobie taką zabawę! zreszta forum jest do wyrażania swojej opinii, a
      nie do kłótni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka