Dodaj do ulubionych

Linuschka?

05.12.10, 20:36
witam się:-)
jestem debiutantką zarówno na tym forum, jak i w chustowaniu. coraz odważniej motam dwumiesięcznego synka; w chuście spędza on czas i w domu, i na spacerach. mam jednego z żakardowych didymosów, ale to chusta zdecydowanie zimowa (przynajmniej w moim odczuciu). szukając czegoś na wiosnę/lato znalazłam ostatnio Linuschkę - lnianą. niewiele jest w polskiej sieci informacji na temat tego producenta (chusty są z Syberii) - czy macie z w/w jakieś doświadczenia? polecacie? odradzacie?
Obserwuj wątek
    • smiecha20 Re: Linuschka? 10.12.10, 20:56
      WItaj,
      Linuschka ma wszelkie zalety i wady chusty lnianej czyli i owsem jest cienka i przewiewna, ale jest też sztywna i gniotąca się, plus ma "babole" typowe dla lnu. Nosiłam w niej córę 6kg w kieszonce, 2X i syna 12kg w plecaku prostym i plecaku Hanti i powiem tak - jest za szeroka dla malucha i za słabo nosząca dla starszaka (no poza plecakiem Hanti ale w tym wiązaniu we wszystkim się poniesie).
      Chusta ładnie uszyta i błyszcząca ale ten wzór jak obicie kanapowe... Jak się upierasz przy 100%lnianej to taniej kupisz chustę Vombati a to praktycznie to samo (poza wzorem...).

Jeżeli CI się podoba to kup sobie czemu nie, ale chyba z racji sztywności (trzeba się naprawdę przyłożyć do dociagania kawałeczek po kawałeczku, ale nie jest to niemożliwe...) ja bym jednak polecała np chusty z bambusem jeżeli o cienkość i przewiewność Ci chodzi... Tylko weź pod uwagę ze cienkie chusty gorzej noszą a latem synek będzie już sporo cięższy...

I cóż to masz za chustę że wydaje Ci się zimowa? I latem we wszystkim się człowiek spoci, nawet w tetrze :)
      • asik_w Re: Linuschka? 10.12.10, 21:10
        Linuschka jest tkana diagonalnie i to ją różni od Vombati, owszem gniecie się strasznie ale po praniu sztywna już nie jest. Używam jednej na warsztatach i mamy bardzo ją chwalą bo nie mają problemów z dociąganiem :)
        • smiecha20 Re: Linuschka? 11.12.10, 11:44
          a no to faktycznie jest różnica, jednocześnie ich w łapkach nie miałam:)
          ale mój egzemplarz linuszki jest pożyczony i prany i noszony itd i jednak dalej sztywny i taki twardy jak krochmalony obrus (ale też nie mam porównania z nową...) i mnie takie pieczołowite dociąganie męczy - chyba się rozleniwiłam :)
          • asik_w Re: Linuschka? 11.12.10, 11:53
            A prana w proszku do prania? bo Linuschki nie można prać w proszku tylko w płynie więc możliwe, ze dlatego sztywna.
            • smiecha20 Re: Linuschka? 13.12.10, 22:53
              Ponosiłam, trochę zmiękła.
              Ale wyprałam - i znowu sztywna :( w płynie (no ale jakimś takim biedronkowym...)
              Ale w tak zwanym międzyczasie doszłam do wniosku, że na warszaty to właśnie super chusta jest - bo od razu widać, gdzie jest niedociągnięte. Jak raz kieszonkę byle jak zamotałam to buła na plecach dziecka wyszła, także na chustę ćwiczebną nadaje się genialnie :)
    • szast.prast merci:-) 17.12.10, 15:12
      nie zaglądałam, bo już straciłam nadzieję, że ktoś mi odpisze:-) a tu proszę, jaki surprise.
      dzięki!
      chustę mam z bawełny (gekony macchia) - bardzo fajna jest, ale mięsista i wydaje mi się za gruba na lato. poszukam sobie tych z konopiami; jakieś sugestie co do producentów?
      • szast.prast tfu, z bambusem :-), a reszta jak wyżej nt. 17.12.10, 16:18
        • smiecha20 Re: tfu, z bambusem :-), a reszta jak wyżej nt. 17.12.10, 23:17
          :)
          z bambusem produkuje np Nati - model "diament" i "perła" - ja noszę w diamencie, ale perła chyba bardziej nośna i grubsza, obydwie mieciutkie i milutkie, różnica oczywiscie w kolorach/wzorach, no i cenie :)
          I jeszcze Lenny Lamb - tu też inne warianty kolorstyczne,
          wybieraj co Ci serce podpowiada :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka