Dodaj do ulubionych

moja pierwsza chusta

02.01.11, 21:38
niniejszym witam się grzecznie jako nowa na Forum i przystępuję do sedna :)

niedługo zostanę mamą, z chustami (i z dziećmi) dotąd nie miałam do czynienia, po długim riserczu (nt obsługi chust, nt dzieci to inna bajka ;)) wstępnie wychodzi mi, że:

- chcę kółkową na szybkie, doraźne wyjścia
- i chcę tkaną na dłuższe spacery i podróże
obie do noszenia od niemowlęcia.

i tu proszę o ewentualne korekty i podpowiedzi:

co do kółkowej - tu sprawa wydaje mi się być prosta - kupuję to, co mi się podoba, np lnianą z chusta.pl czy jakąś inną firmówkę i będzie ok? tylko rozmiar taki, żeby pasowała obojgu rodzicom?

co do tkanej, risercz wykazał, że:
- długość 4,70 (ja 168 cm,mężczyzna 182, oboje rozmiar M)
- splot skośnokrzyżowy
- podobno Babylonia jest miękka ale również śliska, co może nie być najlepsze dla początkujących?
- dobrze, aby była cienka, nie grzała, bo dłuższe spacery przewidujemy na lato oraz w czasie podróży (a na zimę najwyżej kupię później drugą) - podobno Lenny Lamb są cienkie?

i to chyba na razie tyle, co wiem. liczę na Wasze komentarze :)

mandra

-
Obserwuj wątek
    • asik_w Re: moja pierwsza chusta 03.01.11, 13:56
      Lenny Lamb, Nati polskie i fajne, Nati jest cieńsza od LL, na lato fajniutkie są Vatanai.
      Wybierz taką, która Ci się najbardziej podoba ;)
      • mandra Re: moja pierwsza chusta 03.01.11, 15:32
        podobać muszą się nie tylko mnie, więc jest dodatkowe utrudnienie ;)

własnie odkryłam ellaroo - są piękne, z opisu wynika,że cienkie i przewiewne. mam nadzieję, że nowa będzie się dobrze wiązać?
    • ruda_czarna Re: moja pierwsza chusta 03.01.11, 15:57
      Z tkanych NatiBaby są faktycznie fajne zwłaszcza zwykłe pasiaczki. Są dobre na początek bo nie są śliskie ani sztywne i nie wymagają "łamania" no i cenowo sa bardzo przystępne.
      A jak już polubicie noszenie to wtedy możesz w chustach przebierać ile wejdzie i mieć kilka/kilkanaście.

co do kółkowej to tez dobrze by była tkana skośnokrzyzowo bo te ze zwykłego materiału kiepsko się dociągają no i mają widoczną lewa stronę co nie wygląda fajnie. Te z chusta.pl mają specyficznie zaszyty ogon co moim zdaniem nie wygląda dobrze. lepiej układają się takie ze skośnym ogonem (i frędzlami) i ewentualnie naszytą małą kieszonką.
      • roneczka Re: moja pierwsza chusta 04.01.11, 15:18
        Kółkowa to na samym początku ci sie nie przyda.
        Oczywiście jeśli chodzi o noszenie w pionie.
        Wytrwaj kilka miesięcy z tkaną, naprawde szybko się wiąże :-)
        • mandra Re: moja pierwsza chusta 04.01.11, 17:26
          właśnie nastąpiła mała zmiana planów, kółkowa rzeczywiście poczeka, albo w ogóle nie nadejdzie, bo tatuś oświadczył, że nie chce takich ogonów ;) na motane się godzi. może więc kieszonki będą zamiast kółek.

no i wreszcie jest decyzja - skoro ma być taka, jak mi się podoba, to juz wiem - ellaroo! w dodatku przewiewna i lekka, więc spełnia istotny warunek. teraz tylko muszę ją zdobyć :)
          • roneczka Re: moja pierwsza chusta 05.01.11, 23:23
            nie kupuj elaroo, skoro to ma byc jedyna chusta
            Jest cienka i nie tkana skośnokrzyżowo.
            Jeśli cię stać na więcej chust kupuj bez wahania, piękne są kolorki :-)
          • gingerr Re: moja pierwsza chusta 07.01.11, 12:02
            Mandra, a może zamiast ellaroo rozważ babylonię?
            • shipa Re: moja pierwsza chusta 08.01.11, 15:39
              Mandra, pozwol facetowi wybrac ,,swoja" chuste, albo nawet miekkie nosidlo- za Twoja delikatna porada czy sugestia, a zamiast kolkowej kup sobie druga wedlug wlasnego uznania.

Tu masz przyklad koloru ,,dla faceta":
              moro czarna
              www.mamuka.pl/rapalu-czarna-moro-roz-m.html
              szara w potworki
              www.mamuka.pl/rapalu-szara-w-potworki-roz-s.htmlszara
              www.mamuka.pl/rapalu-szara-roz-s.html
              byleby sie Jemu podobala, a Ty bedziesz mogla zaszalec z wlasna;-)
              • mandra Re: moja pierwsza chusta - a pouche i rozmiar? 09.01.11, 08:57
                no pięknie, najpierw mówicie - kupuj, jaka ci się podoba, a potem - tylko nie ellaroo!!
                niestety, zakochałam się w niej i już zamówiona. nie wiem, czy to będzie jedyna chusta, pewnie nie, a ponieważ gdzies na forum spotkałam się z opinią, że takie małe maleństwo to we wszystkim dobrze się nosi - więc niech ma (mamy) pierwszą piękną :) już wiem, że na następną zimę chciałabym nową.

facetowi oczywiście pozwolę, żeby sobie wybrał - ale np potworki wcale mu się nie podobają, a ellaroo owszem :) wybierze sobie jeszcze swojego poucha. tylko muszę obczaić rozmiary - może pomożecie? bo jak na razie to widziałam tylko takie opisy z damskimi rozmiarami :/
                (facet 182 cm, chudy). acha, czy mi się wydaje, czy kieszonki mają strony - tzn można taką nosić tylko na jednym ramieniu i nie zmieniać go?
                • shipa Re: moja pierwsza chusta - a pouche i rozmiar? 09.01.11, 13:39
                  Wiesz, to akurat byly przyklady ,,stereotypowe" meskie;-)

Moj maz nosi Ssawke w Didku mocno rozowym (,,Hibiskus" bodajze), w MT niebieskim w kwiatki, w paskach Timbuktu (przepieknych jak dla mnie) i ma gdzies, ze to ,,niemeskie kolory", bo i tak wszyscy rozplywaja sie nad faktem noszenia, a nie nad tym, w czym.

Pouch to powinien byc mierzony na osobe noszaca- powinien byc raczej dopasowany, bo inaczej jest ciezko. Ja wybieralam nie rozmiar, a wymiar w centymetrach, bylam wiec pewna, ze bedzie na mnie pasowal- mojemu sie pouch nie podoba, ciezej sie nosi niz w wiazance.

Ja zawiazalam sobie nieskrecony szalik tak jak pouch mial byc noszony, potem zmierzylam po krawedzi zlozony na pol i taki wymiar podalam, i sie sprawdzilo.

Tutaj jest instrukcja:

www.jendrulino.pl/pl,k,pouch-rozmiary
                  i druga:
                  www.kangoogoo.com/?pl_pouch,36
                  Mam tez pouch regulowany uniwersalny, ale i mi, i Ssawce ten sznurek sie wpina w cialo ( bo pouch jest dwostronny i zalezy jaki kolor nosimy), wiec wez to pod uwage, ze komfort uniwersalnego rozmiaru moze byc niezadowalajacy.

Wiesz, to prawda, ze malenstwa we wszystkim sie dobrze nosi, ja co prawda nie ekspertka, bom jedne wlasne nosila jedynie, ale wiem juz teraz, ze wraz z wzrastajaca waga ciala malenstwa lepiej nosi sie w ,,lepszejszych", bo lepiej pracuja na dziecku. W pieknym kolorze jednak przyjemniej... a noszenie wciaga i wzrasta ochota na kolejne nosidla.
                  • mandra Re: moja pierwsza chusta - a pouche i rozmiar? 09.01.11, 17:04
                    > Moj maz nosi Ssawke w Didku mocno rozowym (,,Hibiskus" bodajze), w MT niebieski
                    > m w kwiatki, w paskach Timbuktu (przepieknych jak dla mnie) i ma gdzies, ze to
                    > ,,niemeskie kolory", bo i tak wszyscy rozplywaja sie nad faktem noszenia, a nie
                    > nad tym, w czym.

moj zdecydowanie woli energetyczne paski, niż moro - wrecz moro na pewno by nie przeszlo, chocby dlatego, ze jest militarne, a on anarchisto-pacyfista ;)

pouche pewnie kupimy dwa, jeden dla niego, drugi dla mnie, no chyba, ze wczesniej nauczymy sie motac chuste i juz nie beda potrzebne :)
                    dzieki za pomysl na pomiary!
                    • shipa Re: moja pierwsza chusta - a pouche i rozmiar? 13.01.11, 20:17
                      A mojemu moro sie nie podoba ,,z zasady", bo dla dziewczynki nie pasuje (On nosidla wybiera ,,pod dziecko" a nie pod siebie).

Energetyczne paski w wibrujacych kolorach to wlasnie Hopek Timbuktu!

Ja sie przyznaje, ze poucze kupilismy jak Mala miala ponad rok (i 11 kg), wlasnie jako zachwalane jako alternatywa dla chusty, ale jakos ,,ciezej" sie nosi na jednym ramieniu, nie wiem (jeszcze nie wiem), jak to takie malenstwo byloby nosic, wiec nie traktuj mojej wypowiedzi jako potwierdzenia jakiejs reguly.

Milego noszenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka