Dodaj do ulubionych

pierwsza chusta zaraz po porodzie

18.05.11, 12:36
Witam,

niedługo urodzę drugie dziecko, z pierwszym zdecydowanie za późno natknęłam się na temat chust, bardzo żałuję (w sumie mieliśmy tylko nosidło bondolino i to dopiero, jak syn miał około roku) i tym razem chcę zacząć chustowanie od razu, najlepiej w dużym wymiarze i także do karmienia.

Taki mam plan, żeby po porodzie wybrać się na warsztaty nauki chustowania z możliwością zakupienia - możecie polecić jakieś (jak najbliżej warszawskiego Ursynowa) i napisać, kiedy najwcześniej po porodzie można?

Dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam,
l.
Obserwuj wątek
    • agnieszka_i_dzieci Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 18.05.11, 19:36
      > Taki mam plan, żeby po porodzie wybrać się na warsztaty nauki chustowania z moż
      > liwością zakupienia - możecie polecić jakieś (jak najbliżej warszawskiego Ursyn
      > owa) i napisać, kiedy najwcześniej po porodzie można?
      Spotkania "chustowe" są w Stu Pociechach i Kalimbie (ale tam chyba nie ma opcji zakupu tak na stałe) - nie jest to bardzo blisko Ursynowa, ale dojazd nie jest zły (metrem). Ponadto możesz spróbować umówić się z którymś z doradców prywatnie.
      Co do "jak najwcześniej po porodzie" - zależy czy pytasz o swoje możliwości czy dziecka. Malucha można nosić od początku właściwie (nasz noszony od +/- 3 tyg), a jak szybko Ty dasz radę to się okaże.
      • lacitadelle Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 19.05.11, 10:16
        Z trzylatkiem przy boku to będę musiała dać radę :) chusta na pewno mi tylko ułatwi.

Zadzwonię do tych dwóch miejsc i zapytam o możliwość zakupu, bo rozumiem, że nie tak na stałe - to opcja wypożyczenia?
        • agnieszka_i_dzieci Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 19.05.11, 22:46
          > Zadzwonię do tych dwóch miejsc i zapytam o możliwość zakupu, bo rozumiem, że ni
          > e tak na stałe - to opcja wypożyczenia?
          Niekonkretnie się wyraziłam - miałam na myśli, że tak standardowo nie ma opcji zakupu, ale być może raz na jakiś czas (bardziej przy warsztatach niż spotkaniach co tygodniowych) można kupić.
    • mama_kaspra Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 18.05.11, 21:30
      Polecam elastyczna - nie trzeba zadnych warsztatow, ot motasz wg instrukcji i jest dobrze. My uzywalismy Moby Wrapa. Nie jestem w stanie stwierdzic od ktorego dnia po porodzie nosilam Kaspra - te dni jakos zbiegaja sie w jeden ciag :) - ale musialam zaczac miedzy 3 a 7 dni po porodzie (bo nie w szpitalu, ale juz przed przyjazdem moich rodzicow). Mialam nieplanowane, pilne cesarskie ciecie w znieczuleniu miejscowym, po trzech dniach pojawiajacej sie i znikajacej akcji porodowej. Noszenie od poczatku bylo latwe - wiekszym klopotem bylo samo podniesinie Kaspra (3510), niz potem chodzenie z nim w chuscie. Wiec jesli nie stanie Ci sie nic strasznego - mozesz nosic wlasciwie od razu!
      • lacitadelle Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 19.05.11, 10:18
        trochę sobie poczytałam forum - czy ta elastyczna chusta nie będzie za gorącą opcją na lato (poród w pierwszej połowie czerwca)?
        • lacitadelle jeszcze ważne - czy w elastycznej... 19.05.11, 10:20
          chuście można zamotać w pozycji do karmienia?
          • asik_w Re: jeszcze ważne - czy w elastycznej... 20.05.11, 09:34
            Z moich doświadczeń to jeżeli rodzisz niebawem to nie polecam elastyka, 3 warstwy na dziecku w taka pogodę nie jest komfortowe i dla maluszka i dla Ciebie.
            Co do karmienia w chuście, owszem można zamotać w pozycji kołyski i tak karmić ale pamiętać należy, że trzeba usiąść, skupić się na dziecku i wtedy nakarmić, no i nie podniesiesz do odbicia. Ja osobiście na spotkaniach czy warsztatach zalecam wyjęcie dziecka z chusty, nakarmienie, przewinięcie i ponowne zamotanie.
            • asik_w Re: jeszcze ważne - czy w elastycznej... 20.05.11, 09:42
              aha, nie powinno nosić się dziecka w pozycji kołyski dopóki nie będzie miało zrobionego usg bioderek.
            • klarci Re: jeszcze ważne - czy w elastycznej... 25.05.11, 17:35
              w sumei piersiowych nie trzeba odbijać, chyba, że mają tendencję do mocnego ulewania - ja nie odbijałam (za przyzwoleniem położnej laktacyjnej - odobno dobrej :)), a nawet jak, to itak, nic się nie odbijało ;) -
    • afro.ninja Re: pierwsza chusta zaraz po porodzie 24.05.11, 09:13

Jesli ursynow, to studio bam bam. I maja zaplecze dla starszych dzieci.
      A chuste kup tkana uzywana na bazarku. Najlepiej cienka np. vatanai. Moja pierwsza chusta byl girasol (sa to chusty tkane recznie), srednio cienka, aktualnie w upaly sprawdza sie znakomicie.
      • lacitadelle Kupiłam chustę :) 24.05.11, 11:07
        Dziękuję za namiar na zajęcia na Ursynowie.

Twój post pojawił się o jeden dzień za późno, stwierdziłam, że lepiej jednak poćwiczyć na sucho i wybrałam się do stacjonarnego sklepu. Macałam różne chusty i zdecydowanie najbardziej do gustu przypadł mi ultra cienki hoppenditz - nawet taki nowy, bez żadnego prania jest cienki, miękki, z delikatnym poślizgiem. Nati wydawała mi się bardzo gruba i sztywna - wiem, że po praniu by się to zmieniło, ale to był mój pierwszy kontakt z chustami i postanowiłam wziąć to, co spodobało się od pierwszego wejrzenia.

Ale najlepsze jest to, że domu od razu zabrałam się za ćwiczenia z lalką i moje pierwsze wrażenie jest takie, że motanie jest super proste, szczególnie kieszonka :) Oczywiście zdaję sobie sprawę, że z prawdziwym dzieckiem będzie o wiele trudniej, ale będę dobrze przygotowana na sucho, więc z pomocą doświadczonych osób na zajęciach na pewno szybko się z synem w tej kwestii dogramy.

Jedyny problem był taki, że moje "dziecko" lądowało zawsze za wysoko, ale domyślam się, że po prostu osiadało na ogromnym i wysoko położonym brzuchu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka