Dodaj do ulubionych

Pytanie o kangurowanie

21.07.11, 10:42
Nie bijcie, przeszukałam forum, ale niewiele informacji wyskoczyło.
Kangurowanie typowe- czyli skóra do skóry- w czym? Gdzie kupić taką chustę?
Siostrzeniec mi się urodził miesiąc za wcześnie, do tego ma kłopoty zdrowotne, ale raczej nie będą wykluczały kangurowania, wiec muszę dla Mamy coś zakupić. A może skóra do skóry tylko na leżąco, an brzuchu, a do noszenia zwykły elastyk? Jeśli tak, to jaki? Aha- myślę o elastyku, bo malec waży 3 kg z malutkim kawałkiem, czyli nielwie mniej niż mój zdrowy, donoszony, jak go zaczynałam chustować.
Obserwuj wątek
    • ruda_czarna Re: Pytanie o kangurowanie 21.07.11, 21:34
      Do kangurowania na leżąco czy siedząco są specjalne opaski podobne materiałem do chusty elastycznej. Natomiast do noszenia nie polecam elastyka. Wczesniaki są szczególnie wrażliwe i tu zarówno za luźna chusta jak i zbyt ciasna może zaszkodzic a elastyka trudno dobrze zawiązać. lepiej kupić dobrą tkaną chustę 3,6 i wystarczy już na dłużej. Można tez kupić specjalna chustę dla wczesniaków która jest węższa os standardowej ale przy dzieciaczku 3kilo raczej nie będzie konieczna. Ale przy wyborze chusty zwróć uwagę by nie była jakoś "ponadstandardowo " szeroka.
    • yelow.dot Re: Pytanie o kangurowanie 22.07.11, 12:36
      w sklepie podlinkowanym na stronie Fundacji Wcześniak, jest dostępna elastyczna opaska do kangurowania.
      Bardzo fajna rzecz, szczególnie na pierwsze dni kangurowania. Łatwa w użyciu, "0" stresu dla rodzica. Oczywiście, nie jest to chusta do noszenia ale opaska do kangurowania na leżąco lub siedząco. Jedyne doświadczenia z ruchu jakie z jej pomocą można zapewnić dziecku wymagają fotela bujanego :)
      Tkana chusta (tylko tkana) jest rozwiązaniem idealnym z tym że na spokojnie, z czyjąś pomocą, i nie koniecznie od razu kiedy rodzic i maleństwo mają bardzo mało czasu dla siebie. Chyba że mama chustowała już kiedyś i pierwsze wiązanie jej nie stresuje :)
      Dobrze żeby chusta była już "złamana".
      Powodzenia :)
    • gosiambro Re: Pytanie o kangurowanie 22.07.11, 13:22
      Wrzuć w wyszukiwarkę google "opaska do kangurowania" i wyskoczy ci parę sklepów internetowych (ekodzieciak, shopmania). Opaski nie są do noszenia tylko do podtrzymania dziecka na siedząco lub leżąco. Na kangurowanie w szpitalu lekarz musi oczywiście wyrazić zgodę. Do noszenia chusta tkana i wiązanie kangurek najlepsze (wystarczy 3,7m chusty) . Przy wcześniakach bardzo ważna jest nauka wiązania oraz szybkiego wyjmowania na lalce. Dopiero po opanowaniu tych czynności próbujemy z dzieckiem. No i ważne aby bardzo dobrze dociągnąć chustę (pasmo po paśmie, chusta do wysokości uszy by zabezpieczyć karczek)

Gosia, chustomama Toli (25.10.2008), Doradca Noszenia ClauWi po kursie zaawansowanym oraz Akademii Noszenia Dzieci
    • padthai Re: Pytanie o kangurowanie 01.08.11, 13:57
      na wstepie - piekny cytat hehe

Moje mlodsze, donoszone, mialo 2800 przy wyjsciu ze szpitala. Chustowalam od poczatku w elastyku i tkanej. Niska waga nie przeszkadza. Wrecz odwrotnie. Zreszta trudno tu mowic o naprawde niskiej wadze.

W kangurowaniu chodzi przede wszystkim o kontakt ze skora do skory, a nastepnie bliski okontakt i ruch. Kangurowanie zostalo "wymyslone" , jako ratunek dla dzieci, ktorym potrzebny byl inkubator, a takowego nie bylo. Czyli stosuje sie je dla najmlodszych, najmniejszych i najbardziej potrzebujacych malenstw, czesto z wadami i niedoborami. Po to jest kangurowanie - aby ustabilowac dzieci i wspomoc rozwoj. Kagurowanie reguluje temperatura ciala, oddech,a dzieci zyskuja bezpieczenstwo i moga sie spokojnie skupic na rozwoju. Ruch takzen wpomoga rozwoj. Dzieci kochaja byc noszone, kolysane, bujane, nie bez powodu. Duzo by o tym pisac. W kazdym badz razie noszenie potrzebne jest zwlaszcza wczesniakom, zeby je "donosic".
      Kangurowac mozna przez:
      - plozenie na brzuchu
      - opaska
      - chusta
      - sa nawet specjalne koszulki

podsumowujeac - przy wadze 3 kilo spokojne mozna chustowac.
      -
      Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule ? Dresden
      www.trageschule-dresden.de
      -
      Nie ważne czego szukasz, ważne co znajdziesz - moze sens życia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka