Dodaj do ulubionych

proszę o radę ws. doboru chusty

10.09.13, 12:08
Witam wszystkich,
Bardzo podoba mi się noszenie maleństwa w chuście i postanowiłam sprawić sobie taką dla mojego synka, który lada dzień ma pojawić się na świecie. Zdziwiłam się jednak ogromnie ile różnych rodzajów i możliwości jest do wyboru i przyznam, że czytam od kilku dni, ale nadal nie wiem jaka najlepiej sprawdzi się w moim przypadku. Potrzebuję chustę dla malutkiego dziecka, którą będę mogła używać w domu, żeby trzymać synka blisko i jednocześnie mieć wolne ręce oraz na wyprawy na miasto (bo niestety tutaj gdzie mieszkam otoczenie jest słabo dostosowane do wózków). Nie wiem jaki rodzaj chusty i jaki materiał najlepiej się dla nas nada. Zwłaszcza, że idzie sezon jesienno-zimowy i mam nadzieję, że w chłodniejsze dni też będziemy mogli wyjść w chuście na spacerek.

Jednocześnie chciałam spytać, co jest bardziej opłacalne - zamówić sobie chustę na allegro, czy może uszyć samemu (moja mama jest krawcową, więc na pewno byłaby w stanie mi uszyć cokolwiek wymyślę:))

Z góry bardzo dziękuję za jakieś wskazówki.
Obserwuj wątek
    • panna.z.wilka Re: proszę o radę ws. doboru chusty 10.09.13, 15:01
      polecam tkaną wiązaną. na początek bawełnianą. chyba że masz ochotę wydać więcej i kupić coś z domieszką wełny czy jedwabiu ;)
      szycia na własną rękę nie polecam, bo nie dostaniesz w pasmanterii materiału splecionego w taki sposób, jak plecione są chusty. a to ten splot - skośnokrzyżowy - zapewnia chuście nośność.
      ale mama krawcowa może się przydać do uszycia kurtki dla dwojga ;)
      • martekle Re: proszę o radę ws. doboru chusty 17.09.13, 20:56
        Szyć nie. Kupić tak :)
        Bawełniana tkana splotem skośno-krzyżowym

rodzaj chusty zależy od typu wiązania
        dla małego dziecka najbardziej polecam
        chusta 3,6 - wiązanie kangurek prosty
        chusta kółkowa - wiązanie z przekładką
        ewentualnie dłuższa chusta i wiązanie typu kieszonka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka