Dodaj do ulubionych

pomozcie niedoswiadczonej mamie :(

09.04.07, 14:53
Dziewczyny pomozcie bo jestem tu nowa i zupelnie zielona w chustach.
Mala urodzi sie w lipcu a ja juz szukam dobrej chusty a mam w tym zero doswiadczenia.
Prosze podajcie mi jakas nazwe zebym mogla dalej poszukac w internecie lub w sklepach.
Chcialabym zeby byla cienka i przewiewna bo dzieciaczek lipcowy,wygodna dla noworodka i latwa do zakladania bo widze za z tym tez sa problemy.

Ogladalam galerie z waszymi fotkami-super wygladacie z maluszkami.
Obserwuj wątek
    • edzia.79 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 09.04.07, 23:57
      dziewczyny pomozcie :(
      • nalie Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 00:20
        edzia, nie dziw się, że brak jest odzewu ze stronny dziewczyn ale sama
        rozumiesz - święta :) a poza tym w zasadzie każdego dnia pojawia się
        wątek "pomóżcie" - poczytaj spokojnie to co było do tej pory na forum i napewno
        utwierdzisz się w swojej decyzji. a wybór jest coraz większy..
        ja mam chustę wiązaną firmy hoppediz (dostępna na allegro albo
        www.chustomania.pl) i baaaardzo sobie go chwalę! super jakość, mnóstwo kolorów
        do wyboru a o zaletach noszenia możnaby mówić długo. ale oprócz hoppa (firma
        niemiecka) dostępne są również chusty polskie: wiązane (www.oppamama.pl,
        www.polekont.pl), kółkowe albo pouche.
        nie piszesz nic o sobie. do czego będziesz potrzebowała chusty czy będziesz z
        niej korzystać stale (np. nie chcesz kupować wózka) czy też sporadycznie (np.
        przy wyjściu z psem na spacer).
        masz jeszcze trochę czasu więc 'pośledź' nasze forum - na bank znajdziesz
        odpowiedź na wszelkie wątpliwości :) i 'zaraź' się chustomaniactwem bo warto!
        • edzia.79 Re: nalie 10.04.07, 10:12
          ok wiec pisze troche o sobie :)
          bede miala wozek a chuste mysle uzywac sporadycznie (zakupy,spacer lub usypianie)-chyba ze tak mi sie spodoba ze bede uzywala ja codziennie :)

Duzo dobrego czytalam o chustach z jednego kawalka materialu ale przeraza mnie wizja motania w nia noworodka,dlatego pomyslalam o bebelulu z kolkiem (choc nie ma dobrych opini)

uff...ciezki wybor :(
          • pryderi Re: nalie 10.04.07, 11:14
            dla noworodka bebelulu odradzam,
            • nalie Re: nalie 10.04.07, 11:30
              tak też słyszałam...
          • nalie Re: nalie 10.04.07, 11:28
            no więc jak to już było w innych wątkach: nie ma sensu bać się wiązania! ono
            naprawdę nie jest skomplikowane jak już się spróbuje parę razy - napiszę
            ci 'moją' instrukcję, którą kiedyś zamieściłam na 'listopadówkach 2006':
            1. szukasz środka chusty
            2. umieszczasz go na wysokości pasa z tyłu
            3. oba końce które trzymasz w rękach, krzyżujesz luźno na piersiach z przodu i
            przerzucasz przez ramiona
            4. z tyłu łapiesz je znowu krzyżując - tym raem na plecach
            5. zwisające końce łapiesz z przodu i zawiązujesz robiąc węzeł.
            zrobione!
            ps. koleżanka dopisała jeszcze pkt6. wtykasz w to dziecko :)
            ale jeżeli rzeczywiście chcesz używać chusty sporadycznie, choć i tak myślę, że
            ci się spodoba, i myślisz o kółkowej to odwiedź stronkę marty_nie_martki tj.
            www.oppamama.pl - ma nowe b. ładne kolory (sama też właśnie na nią czekam na
            krótkie wypady). no i są przecież jeszcze pouche - podobno wygodne i tanie
            (www.sling.com.pl).
            a z drugiej strony nie bój się też bebelulu - podobno trzeba je tylko
            trochę 'okiełznać' i jeśli już kupować to kangalu albo hamalu :)
            powodzenia!
            • visenna2 Re: nalie 10.04.07, 11:41
              www.sling.com.pl to nie pouche tylko Nati - chusty wiązane:))

pouche sa na www.chusta.pl :)

Bebelulu tez ma pouche - to właśnie Kangalu. mam, używam i jestem zadowolona:)

Z kółkowych Oppamama albo ewentualnie Hamalu:)
              • nalie Re: nalie 10.04.07, 12:44
                hihihi, racja! i właśnie dlatego fajnie że jest to forum - zaraz ktoś sprostuje
                błąd - dzięki visenna - pomyłka oczywista :)
    • agamamaani Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 12:44
      jeżeli chcesz kupić chuste na sprodyczne używanie to polecam kółkową (najlepiej
      oppamamę) albo poucha..
      te pierwsze mają regulacje długości wiec różne osoby "noszące" mogą regulować i
      dopasowywać je do siebie..
      pouche ( np. www.chusta.pl czy inne min kangalu bebelulu czy oppamama) nie dają
      sie regulować.. szyje się je dla osoby noszącej na "wymiar"

jeżeli chcesz używać chusty zamiast wózka to polecam jednak długie wiązane - na
      długie spacery są idealne - ciężar dziecka rozkłada sie na oba ramiona ( a przy
      wielu wiązaniach jest też "pas biodrowy"
      pozdrawiam
      Aga
      • edzia.79 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 15:44
        dzieki wielkie mam nadzieje ze w lipcu dolacze do was :)
        • marta_nie_martka Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 15:48
          Ej, chyba już tu jesteś :))))) Witamy!
          • edzia.79 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 18:46
            :)
            tak jestem ale narazie teoretycznie-praktycznie w lipcu jak juz urodze.

ale musze przyznac ze to forum mam w ulubionych :)
            • nalie Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 10.04.07, 21:40
              a skąd jesteś? może udałoby ci się wcześniej 'przymierzyć' do chusty na jakimś
              spotkaniu?..
              • edzia.79 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 11.04.07, 11:24
                jestem z Warszawy
                • edzia.79 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 11.04.07, 18:45
                  www.allegro.pl/item184102953_chusta_nosidelko_filmy_jak_nosic_na_cd_rozm_1.html
                  Dziewczyny a co sadzicie o takiej dla noworodka??
                  • visenna2 Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 11.04.07, 19:09
                    To pouch:) Podobno świetna dla noworodka:)
                    Tylko musisz naprawdę dobrze dobrać rozmiar.
                  • agamamaani Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 11.04.07, 19:17
                    te chusta.pl są naprawde świetne dla malucha.. dla starszaka też się przydają na
                    szybkie wyjścia :D
                  • marta_nie_martka Re: pomozcie niedoswiadczonej mamie :( 11.04.07, 19:28
                    Nosiłam w takiej czterodniowego Ignasia i kochaliśmy tą chustę tak do 4 miesc.
                    Teraz pouch przeżywa comeback, ale uszyłam sobie z elastycznego dżinsu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka