juleg 15.04.07, 13:14 Zdecydowaliśmy się już na wiązanego Hoppa, ale gdzieś przeczytałam, że dla wysokiej osoby może być za krótka. Mam 176 a raz 177:-) czy może ktoś doświadczony w temacie podpowiedzieć co robić:-) Pozdrawiam chustomaniaczki! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
visenna2 Re: Hopp 4.60 za krótka? 15.04.07, 13:20 Jako osoba wysoka (183cm) i szeroka (rozmiar 42-44) używałam z powodzeniem Hoppa standard, dopóki Zuzia moja była mniejsza. Był akurat, po zawiązaniu zostawał krótki chwościk:) Ostatnio standard przestał nam wystarczać, tzn mogłam się nim zawiazać, ale było mi jakoś ciasno... Zuzia osiągnęła już rozmiaty 2-latka i lepiej nam teraz pasują chusty maxi. Odpowiedz Link
agamamaani Re: Hopp 4.60 za krótka? 15.04.07, 20:12 mój mąż jest niski koszykarz ( rozgrywający) ale i tak bliżej 190 ma niż 180 i standart wystarcza mu.. z tym, zę on raczej z tych szczupłych jest Odpowiedz Link
chustomania dlugosc 16.04.07, 00:19 Dlugosc chusty dobiera sie do rozmiaru ubraniowego, wiec oprocz wzrostu liczy sie tez objetosc osoby noszacej;) bo tak naprawde te sama 4,60m moze nosic majaca 165 osoba w rozmiarze 44 i majaca 190 osoba w rozmiarze 40... z doswiadczenia: 4,60 spokojnie wystarcza kobietom do rozmiaru 42-44. Maja najwyzej mniejszy kawal wystajacy z ostatecznego wezla niz osoby o drobniejszej budowie. acha, i w doborze dlugosci trzeba sie ZAWSZE kierowac tym, kto czesciej nosi! wiec jesli mama jest drobniutka i ma 160, a tata jest rosly i ma 190, to w ZADNYM WYPADKU nie kupujemy chusty maxi, patrzac na tatusia! Bo to mama bedzie czesciej nosic, a wtedy bedzie miec dodatkowy metr materialu do utkania. Tata sobie spokojnie poradzi z 4,60 i zawiaze pojedyncze X, prosty plecaczek, kolyske, wiazanie na boku...a to mu spokojnie wystarczy. mam nadzieje, ze pomoglam ;) Kasia z chustomanii Odpowiedz Link
magia Re: Ktory rozmiar? 16.05.07, 10:47 Witam, Zdjecia agymamyani z synkiem z zoltej chuscie i tubylcy z mojej okolicy mnie natchneli i postanowilam sama sprobowac z chusta. Jaki rozmiar kupic. Mam 175 i prawie 70kg, rozmiar 38-42. Mąż pewnie bedzie sporadycznie nosil ma 185cm i ok.100kg Czytalam na stronie hoppediza o rozmiarach ale wciaz nie jestem pewna czy 4.6m wystarczy, zeby uwiazac 8kg 9miesieczniaka lub 16kg 2.5 latka. Jak dlugo da sie wytrzmac z 9kg dzieckiem na brzuchu/plecach. Przymierzam sie do zabrania chustyna wakacje zamiast wozka i nie wiem czy to dobry pomysl. Poprosze o dobre rady. Odpowiedz Link
visenna2 Re: Ktory rozmiar? 16.05.07, 11:05 "Jak dlugo da sie wytrzmac z 9kg dzieckiem na brzuchu/plecach" :)))) Ja wytrzymuję z 16 kg Zuzią na brzuchu do 2-3 godzin:) Na pecach mniej więcej tak samo:) Pewnie bym więcej wytrzymała ale Zuza się buntuje:P Odpowiedz Link
agamamaani Re: Ktory rozmiar? 16.05.07, 11:22 ja natchnęłam? :) a na serio.. ja mam 162 i roz 44 noszę , mąz 186 i duży chłop.. mamy dwie chusty standart. wszystkie wiązania wiążemy (no mąz kieszonke dośc ciasno,ale on woli i tak podwójny wiec wystarcza) dziecia noszę czasem starszego (Ankę z czerwca 2004) też i wytrzymuję długo dosyć :D z tym, zę to pewnie kwestia przyzwyczajenia.. gdybym nie nosiła to tak na pierwszy raz nie brałabym na dłużej niż na pół godziny.. i kręgosłup noszącego i dziecko muszą się przyzwyczaić :D po paru ćwiczeniach - hulaj dusza piekłą nie ma :D Odpowiedz Link
magia Re: Ktory rozmiar? 16.05.07, 12:42 Ano Ty. Ogladalam Twoje zdjecia z Frankiem w chuscie jakies 2 tygodnie temu i tak chodze i rozmyslam od tamtego czasu, a dzis mi sie chusta przynila, wiec uznalam, ze najwyzsza pora zgłębic temat :) Dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
magia Re: Ktory rozmiar? Temat wraca 27.05.07, 19:45 Mam okazje kupic nowego didymosa rozmiar 5 - 420cm w atrakcyjnej cenie (60€) i sie zastanawiam czy to wystarczy do wiazania 9-miesieczniaka w najpopularniejsze wiazania. Mam 175cm i 65-70kg. Odpowiedz Link
ithilhin Re: Ktory rozmiar? Temat wraca 27.05.07, 21:41 strona didiego mowi, ze zrobisz, podwojny x (wiec pojedynczy tez), plecaczek, wiazanie na biodrze w krzyzu, kolyske, ale z kieszonka moze byc nieco klopotu. Odpowiedz Link
mamalina Re: Ktory rozmiar? Temat wraca 27.05.07, 21:47 jak kupowalam hoppa półtora roku temu, myślalam, ze musze miec maksi no i po jakimś czasie znudziło mi się owiajanie ogonów za uszami, więc ciachnęłam to, co mi zwisało, i mam jedynego w swoim rodzaju hoppa 420 cm mi starcza na wszystko z dużym prawie 21miesięczniakiem (88 cm/15 kg) mam ok. 164 cm - roz. 42 Odpowiedz Link
chromosom_y do mamalina 28.05.07, 14:44 Oj kurde kobieto wiesz co masz? Masz unikat! To taki chustowy niebieski mauritius! Ale zrobisz kase jak skonczy sie czas noszenia ;))) Odpowiedz Link
mamalina Re: do mamalina 28.05.07, 16:57 chromo, no kurde wiem! choć na zdjęciach wygląda całkiem jak inne hopki... no a z pozostałego kawałka mam przeca podega - też junikat - i może sobie jeszcze cuś uszyję... jakąś samodział-ciamkatkę albo krawat pozdrawiam! Odpowiedz Link