noli 21.08.07, 12:39 Właśnie gdzieś przeczytałam że MT nie należy nosić zanim dziecko nie zacznie samo siedzieć. I dlatego mam pytanie - wiem że chusty wiązane można używać od urodzenia dzidziusia, ale co z pozostałymi chustami, nosidłami itp. ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysia125 wszystko zalezy od pozycji 21.08.07, 12:46 pouch, kolkowa, wiazana - od urodzenia miekkie nosidla azjatyckie - gdy dziecko samodzielnie siedzi (mam na mysli "umie samo usiasc, a nie utrzymuje sie w pozycji siedzacej posadzone przez rodzica") i teraz pozycjami: noworodek: pouch i kolkowa - na lezaco wiazane - na lezaco, ale tez i w pionie trzymajace samodzielnie glowke kilkumiesieczniaki: mozna wrzucic na plecy w wiazanej, do kolkowej i do poucha z przodu brzuszek do brzuszka na krotko! z podtrzymywaniem! bo pozycja ta jest dla samodzielnie siedzacych siedzace samodzielnie - na siedzaco w kolkowej, w pouchu, w azjatykach - z przodu, z tylu i z boku. -- Kasia & Felix & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
noli Re: wszystko zalezy od pozycji 21.08.07, 13:02 wielkie dzięki :) czyli MT będzie musiał poczekać. A w góry idziemy z wiązaną :) Odpowiedz Link
michalkowa1 Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 00:57 No właśnie, kiedyś mnie to już zastanawiało. Dlaczego w MT nie można wcześniej nosić dziecka, one jakoś gorzej przytrzymują dziecko ? Na pierwszy rzut oka przytrzymanie kręgosłupa wygląda podobnie do innych chust. Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link
mysia125 Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 10:03 No nie zartuj, ze tego nie wiesz.... -- Kasia & Felix & Chustomania www.kasiamarcin.com Odpowiedz Link
petisu Re: wszystko zalezy od pozycji 26.08.07, 20:30 Ja nie wiem. Na wszystkich zagranicznych stronach, które oglądałam napisane jest, że można od urodzenia. Pewnie takie MT musiało by byc mniejsze co prawda. Ale dlaczego nie? Naprawdę nie wiem. Odpowiedz Link
ithilhin Re: wszystko zalezy od pozycji 26.08.07, 21:10 nie chodzi o wielkosc tylko o podtrzymanie kregoslupa. Odpowiedz Link
petisu Re: wszystko zalezy od pozycji 26.08.07, 21:46 No rozumiem. Czyli motana lepiej podtrzymuje kręgosłup? Wyglada podobnie. Cały czas szukami i wszędzie twierdzą, że mniejsze MT nadają się dla noworodków. Moje dziecię ma już 17 miesięcy, ale tak czy inaczej interesuje mnie odpowiedz. Odpowiedz Link
ithilhin Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 10:07 na moje laickie i nie-eksperckie oko: w MT masz jedna warstwe materialu naciagnieta glownie przez pasy naramienne. inaczej sie rozklada naprezenie przez to. wiec de facto podtrzymanie dla dziecka nie trzymajacego glowki i nie siedzacego samodzielnie jest gorsze. podobnie jak nie zaleca sie w kolkowej czy w pouczu pozycji pionowej na dluzej jesli dziecko samodzielnie nie siedzi. no i MT to jest nosidlo - fajne i miekkie ale nosidlo :-) Odpowiedz Link
anifloda Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 10:54 I ten pasy dociskające idące przez plecy też chyba mają znaczenie? Zapamiętałam nauki o nacisku na kręgosłup ;-). Odpowiedz Link
ithilhin Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 11:21 tak, jelsi wiaze sie tak zwany "twist" na krzyzu lub wrecz kokarde na srodku plecow jak widzialam na niektorych zdjeciach w sieci... Odpowiedz Link
ithilhin Re: wszystko zalezy od pozycji 23.08.07, 11:23 znaczy chodzi mi o to, ze to niedobrze tak wiazac bo sie zaburza naturalne zaokraglenie kregoslupa malucha. Odpowiedz Link