pieczareczka 12.09.08, 09:40 czy naprawde chuste mozna nosic tylko pod kurtka ? nie mam pieniedzy zeby zainwestowac w kurtki i oslonki a sama tez nie uszyje; czy da sie zamotac dobrze chuste tkana na kurtke i nosic w niej ubrane cieplej dziecko? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bird-dogging a ja mam pytanie o góry 12.09.08, 10:05 klimatycznie myślę, że zbliżone:-) dzieć będzie miał dwa i pół miesiąca. termin wyjazdu koniec września. w górach może być chłodnawo, na połoninach może wiać. mam polar pod który młody się zmieści. pytanie w co go ubrać na wędrówkę? nie chcę, żeby się zgrzał, ale też nie chcę, żeby zmarzł. co na nóżki (podwójne skarpety? skarpety i materiałowe paputy?), czy pod spodnie typu dres bawełniany włożyć coś jeszcze, np. śpiochy ze stópkami? Odpowiedz Link
bprusek Re: a ja mam pytanie o góry 12.09.08, 18:29 nosiłam czasem pod kurtkę (dziwnie człowiek wygląda) lub na kurtkę. W zależności od temperatury nakładałam podkolanka damskie jako getry dla dziecka i na górę bluze polarową z kapturem (żeby szyi nie owiało) i czapeczkę. W zimę kombinezon z kapturem. Aha, miałam góralskie kapcie ale bardziej się sprawdziły skarpetki robione przez babcię. Odpowiedz Link
asia710 Re: zima w chuscie 12.09.08, 20:00 Witaj,dla nas chusta byla najwygodniejsza na zimowe spacery w pierwszym roku zycia mojej coreczki. z wozkiem poprostu nie chcialo mi sie szarpac na schodach, w drzwiach sklepow, itp. Niestety problem pojawial sie w metrze (zimno-cieplo) i jak musialam na dluzej wejsc do sklepu. Dla mojego drugiego bobasa mam zamiar sprawic sprawic sobie najprawdziwsze amuti, jak tu na zdjeciach: images.google.ca/images?hl=fr&q=amauti%20&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi pozdrawiam Odpowiedz Link
guruburu Re: zima w chuscie 12.09.08, 20:45 Amauti bardzo ladne jest :) Co nie zmienia faktu, ze pozostaje problem przebywania w pomieszczezniach grzanych i to niestety nie opcja, dla osob z malym budzetem. Mnie bylo najlatwiej nosic dziecko pod kurtka, bo nie musialam corce nic dodatkowo zakladac i na pewno bylo jej cieplo tymbardziej, ze chuste zakladalam na bluzke czy tiszert a na nas rozpieta bluza czy swetr, ktore dobrze chronilo mnie i ja po bokach i moglysmy sie bezposrednio dogrzewac. w ten sposob w sklepie wystarczylo tez po prostu rozpiac kurtke i odslonic poly bluzy i nie bylo za goraco. Podczas drugiej zimy, mala miala juz rece poza chusta i nie chciala ich trzymac pod kurtka, wiec zakladalam jej grubszy polar i dosuwalam wlasna kurtke jak wysoko sie dalo. Wtedy nosilam tez juz glownie na plecach i poniewaz corka rowniez chciala wyjmowac rece ponad kurtke to tez miala na sobie bluze polarowa i tak od pach w gore wygladala mi z kurtki na plecach - wizualnie przypominalo to troche amauti ;) Nic nie kupowalam, bo okazalo sie, ze moja sportowa kurtka na jesien i lekka zime (jesli mam dziecko, bez dziecka tylko na jesien :P) jest na tyle luzna, ze sie miescimy. Mam rowniez od lat za duzy polar - wiec byl jak znalazl a na ciezsza zime przejelam mojej mamy wojskowa amerykanska parke z podpinka. IMO na kurtke najlepiej wiazac juz chodzace dzieci - nawet jak moja corka byla juz chodzaca (ale nie tak znowu zeby pokonywac kilometry) to jesli wiedzialam, ze ide od punktu A do B i ze nie bede jej wypusczac to bralam pod kurtke a na ewentualnosc jej kurtke czy bezrekawnik z podszewka polarowa do plecaka (kurtki miala zawsze kompaktne, zreszta takie rozmiary na przecietnego roczniaka - poltoraroczniaka to jeszcze male sa i latwo sie mieszcza w plecaku czy wiekszej torbie bez zagracania zbytniego). Na poczatek polecam wiec przejzenie swojej, meza i moze nawet innych czlonkow rodziny garderoby - a nuz sie cos odpowiedniego znajdzie. Mimo wszystko fajnie miec wybor na czy pod :). reszta wyjdzie w praniu - jak wam najwygodniej. Odpowiedz Link
andziulindzia Re: zima w chuscie 12.09.08, 21:51 starsze dzieci nosiłam na kurtke zimą. Były ubrane normalnie jak do spacerowania luzem. Warunek konieczny takiego noszenia to ani kurtka noszącego ani dziecka nie może być śliska. Mnie tak było nawet wygodniej niz pod kurtką, a na osłonki i inne cudawianki nie było mnie stać. Jedyne co warto kupić lub zrobić samemu to dodatkowe getry ciepłe na nózki dziecka Odpowiedz Link