monika2277 07.04.10, 01:01 Czy lakujecie ząbki stałe swoim dzieciom,co wogóle myslicie o lakowaniu. Bo ja sie zastanawiam i chyba zdecyduje sie zalakować 6 swojemu synkowi. Polecacie czy odradzacie ten zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saba76 Re: Lakowanie ząbków. 14.04.10, 20:12 moim zdaniem warto Moja starsza ma zalakowane 6 i jedynki ( do ukończenia przez dziecko 7rż są refundowane z NFZ - wiem bo z tego korzystam) Efekt u starszej taki ,ze próchnica ich nie rusza,są ładne i zdrowe, azależalo mi na tym ,bo miała bardzo słabe mleczaki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna7901 Re: Lakowanie ząbków. 15.11.10, 22:43 Wlasnie corka dzis miala lakowane dwie dolne 6 a za tydzien gorne Odpowiedz Link Zgłoś
chupachups1 Re: Lakowanie ząbków. 01.01.12, 20:33 My córce lakowaliśmy, tak radziła nasza dentystka. Odpowiedz Link Zgłoś
panekd Re: Lakowanie ząbków. 19.11.13, 12:31 Oczywiście, że dentystka będzie radziła lakowanie, bo ma z tego kasę. Trzeba pamiętać, że lakowanie ma sens tylko przez pierwsze pół roku po wyrżnięciu, a domyślam się,że rocznik 2003 ma stałe szóstki od kilku lat. Dlaczego po wyrżnięciu? Znajomy stomatolog tłumaczył mi, że bruzdy w zębach trzonowych mają podcienie, gdzie gromadzą się bakterie i jeśli je polakujemy w "starszych" zębach będzie tworzyć się próchnica, której możemy nawet z zewnątrz nie dostrzec, tak jak czasami nie widać jej pod nieszczelną plombą. Jeśli chodzi o lakierowanie, znaczy to fluoryzacja. W szkole mają to za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś