1_konkretna 12.11.10, 07:59 trzeba nosić frak , mundur lub liberię . - to taka wyczytana złota myśl . A współczesne 'dobre towarzystwo ' to jakie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tadeusz_ski.51 Współcześnie? 12.11.10, 17:25 No to np. ja i Pan Kajetan... super dobre towarzystwo jesteśmy! Odpowiedz Link Zgłoś
tadeusz_ski.51 Re: Współcześnie? 12.11.10, 18:15 A bardziej poważnie to tzw. dobre towarzystwo to relikt dawnych czasów, dziś są grupy interesów i należenie do danego "towarzystwa" zależy od ilości zer (po innej cyfrze a przed przecinkiem) na koncie w banku. Nie ma znaczenia w jaki sposób ktoś dobrał się do grubszej kasy, liczy się tylko zasobność. Awansem niejako przyjmuje się do określonych gron ludzi, którzy mają "możliwości" ale gdy te się urwą, wywala się takich na pysk! Odpowiedz Link Zgłoś
super222 Re: Współcześnie? 12.11.10, 18:50 Konkretko ! uczciwie Ci powiadam, że ostatnimi osobami, które należały do dobrego towarzystwa są: pani Beata Tyszkiewicz oraz lepszy od niej o całe dekady pan Bogusław Kaczyński. Niestety, naśladowców brak, brak, brak No... z wyjątkiem Tadeusza_skiego, z powodu tej ładnej końcówki w nicku *ski*...bo w towarzystwie dobrze jest nazywać się tak, żeby na końcu nazwiska było to *ski*. Rozwijasz się...:) Odpowiedz Link Zgłoś
1_konkretna Re: Współcześnie? 12.11.10, 19:22 W swoim życiu nosiłam trzy nazwiska ,wszystkie z końcówką _ska, ale to nie znaczy,że czułam ,że należę do 'dobrego towarzystwa. Odpowiedz Link Zgłoś
1_konkretna Re: Współcześnie? 12.11.10, 19:16 no oczywiście ,że tak !!! Bardzo miłe towarzystwo ! Odpowiedz Link Zgłoś
1_konkretna Re: Współcześnie? 12.11.10, 19:19 to miało być do postu Tadeusza i Kajetana, nie wiem dlaczego znalazło się na dole. Niektóre posty trafiają tam gdzie chcę ... Odpowiedz Link Zgłoś
darima_ka Re: Podobno żeby wejść do dobrego towarzystwa 12.11.10, 21:14 Współcześnie brak dobrego towarzystwa. Aby móc bywać w dobrym towarzystwie trzeba prócz fraka itp. kierować się Savoir-vivre,a te zachowania współcześnie się zdewaluowały? Z pewnym zestawem zachowań człowiek się rodził. Potem wzrastał otoczony ludźmi, którzy te sprawy rozumieli podobnie. W demokracji nie ma tzw."sfer" Odpowiedz Link Zgłoś
1_konkretna Re: Podobno żeby wejść do dobrego towarzystwa 13.11.10, 14:51 Oficjalnie nie ma 'sfer' , w życiu jest inaczej ...są podziały , np, inteligencja pracująca, ...np . ludzie z nizin społecznych.. są zawody , które są traktowane jako jakieś zło konieczne..... A krótko mówiąc teraz to'ma sługa lokaja'..... No i dobre wychowanie ciągle obowiązuje nawet jak nie wszyscy tego przestrzegają . A gafy popełniano zawsze i zawsze będą popełniane, -trudno tego uniknąć. Odpowiedz Link Zgłoś