braineater 22.03.06, 11:40 prywata, w dodatku, tutaj, coby Ci opinii na Książkach nie psować:) Powiedz mnie ty, co Schwoba wyszło po naszemu, poza fragmencikami, bardzo smacznymi w Lnśiach? P:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zdanka1 Re: Zdanko! 22.03.06, 12:46 A ja dla odmiany nawet nie wiedziałam, ze Schwob był w jakiejś lnś:))))A w której? no ja mam na mysli Marcela Schwobna w kazdym razie:) Spore kawałki Schwoba są w transgresjach Janion a konkretniej w tomie pt. Dzieci ( a raczej w dwóch tomach) - Są tam fragmenty "Krucjaty dziecięcej" i chyba "Księgi Monelli" - księga Monelli w przekładzie Ostrowskeij ukazała sie tylko raz we Lwowie coś koło 1910 roku:)))) I podobnie jakoś w póżnych latach dwudziestych ukazały sie "Żywoty urojone" - takze jak szukać to juz dzisiaj praktycznie w starodrukach:)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko! 22.03.06, 12:53 Fszysko f temacie. Lnśkę Ci sprawdze w domu, która to była, pamietam też, ze w którymś Prazie były fragmenty. A skanera nie masz przypadkiem?:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko! 22.03.06, 13:10 chociaz jak bardzo chcesz to mogę ci kawałki skserować i wysłać, ale dopiero po 1 kwietnia, bo teraz to nei mam czasu pamietać, ajk sie nazywam. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko! 22.03.06, 13:16 Dźwięczny byłbym niczem dzwon:) Jak Ci sie przypomni i bedziesz miała ochote, to ja bardzo chętnie. w rewanzu mogę odeslac kawałki z LnŚ i Praza - jak znajdę bęcwała który go ode mnie pozyczył:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko! 22.03.06, 13:22 Dzięki, ja Praza mam, ale byłabym zobowiązana, jakbyś sprawdził nr lnś, w którym były te teksty, bo mne to zaintrygowało - coś mi umknęło:)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko! 22.03.06, 16:07 Praz to chyba jeden z najwiekszych łbów literaturo i sztuko znawczych z pełnym odchyłem na dekadentów. Dwie pozycje absolutnie genialne - Zmysly, diabeł śmierc w literaturze romantycznej, i Mnemosyne - o wpływie sztuk plastycznych na literaturę. Jak dla mnie koleś pomiedzy papieżem a absolutnym świetym jesli chodzi o interdyscyplinarny literaturenwiessenschaft. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: Zdanko! 23.03.06, 15:17 no to kolejny autor którego booki trza mieć, a tu kasy nie starcza. chyba muszę kogoś obrabować! dzięki za info , poniekąd głupio że zadałem to pytanie autor kilka razy przewinął mi się przez ucho i oko Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Zdanko! 23.03.06, 15:28 Możesz miec problem z dostaniem Diabla, zmysłów, smierci - ja musiałem skserowac całość, żeby mieć:) Mnemosyne bywa na allegro za w miarę normalny kesz:) P:) Odpowiedz Link Zgłoś
zdanka1 Re: Zdanko! 23.03.06, 15:30 www.allegro.pl/item91602170_praz_zmysly_smierc_i_diabel_w_literaturze.html I niestety ya ksiazka chodzi na allegro w okolicach 100zł;/ Mnie sie udało za 65:)))) Odpowiedz Link Zgłoś