Dodaj do ulubionych

Wiolonczela

27.10.11, 03:59
Zaczynam nowy watek, bo wszystkie wiolonczelowe zarchiwizowane i zaczynamy z naszym trzecim synkiem wiolonczele (8 i 6 latek graja na skrzypcach). Poczekamy na swieta, bo wtedy maluch dostanie instrument i tak sie zastanawiam czy sama nie zaczac. Nie mam zadnego wyksztalcenia muzycznego, nauczylam sie troche przy dzieciach grac na pianinie i skrzypcach, ale wlasciwie tylko z nut, ciezko mi cos zagrac ze sluchu. Myslicie, ze to ma sens?
Nie wiem dlaczego, ale ta wiolonczela chodzila za mna od zawsze. Myslalam, ze moj 8 latek zacznie grac, ale nauczyciel od skrzypiec bardzo nam odradzil i ciesze sie, ze taraz nasz 3 1/2 nic innego nie robi tylko chodzi i marudzi, ze on juz chce wiolonczele. W orkiestrze moich chlopakow graja 2 wiolonczele i moj synek zawsze pedzi, zeby je posluchac i dotknac. Kupilismy mu przepiekna wiolonczele Suzuki 1/8 (to taka 1/10 normalna) i czekamy z lekcjami do swiat. A ja nie wiem czy zaczac. Moj maz pewnie sie postuka w glowe wink))
A tak jeszcze dodam, (zeby wzbudzic zazdrosc co niektorym) ze wybieramy sie na koncert Yo-Yo Ma w maju (bedzie gral w Toronto). Ale jak jakas mama bedzie chciala do nas przyjechac np. z Holandii to mozemy miec tez dla niej bilety wink
Pozdr
Magda
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Wiolonczela 27.10.11, 10:08
      > Ale jak jakas mama bedzie chciala do nas przyjechac np. z Holandii to mozemy miec tez dla niej bilety wink

Bilety na koncert oczywiście wink
    • tijgertje Re: Wiolonczela 27.10.11, 18:38
      Kiedy w maju? U nas akurat sa 2 tygodnie szkolnych wakacji, w Kanadzie ani ja, ani maz nie bylismy, wiec w sumie czemu niewink Mamy w Wiatrakowie tylko jedna jedyna kanadyjska restauracje i nieraz specjalnie tak kombinujemy, zeby pojechac do nich na obiadwink
      Zas do wiolonczeli... Pisalam juz, ze to, ze sama gram na wiolocnzeli, to wina mlodegowink Mial 4,5 roku, jak zaczal grac, a mnie nauczycielka namowila, zeby sprobowac i moc mu na poczatku w domu pomoc (glownie z postawa, trzymaniem i prowadzeniem smyczka i ulozeniem palcow). Okazalo sie,z e on przez problemy ze stawami nadal grac nie moze, mi sie tak spodobalo, ze gram juz 3 lata, od blisko 2 w najprawdziwszej orkiestrze symfonicznejwink Teraz mam wprawdzie "urlop", ale w listopadzie po koncercie wracam znowu na "pelny etat" bo w lutym gramy koncert z Beethovenem (uwertura Egmont, koncert potrojny i VIII symfonia). Tak, ze jak najbardziej, jesli tylko masz ochote, to wiolonczela jest bardzo wdziecznym instrumentem i mysle, ze jesli nigdy na niczym nie gralas, jak sie przylozysz, to po roku mozesz grac prostsze akompaniamenty dzieciom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka