iwwik
27.11.12, 08:57
Interesuje mnie jakie macie struny do małych skrzypiec, typu 1/16, 1/8, 1/4 lub 1/2? Czy dzieci grają na fabrycznych? Nauczycielka zasugerowała nam zmianę (gramy na obecnych fabrycznych juz prawie 2 lata, więc faktycznie najwyższy czas), kilka dni temu wymieniłam struny u córki w jej 1/32 – w stacjonarnym muzycznym trafiłam na pyramid gold, nie szukałam jakoś specjalnie bardzo dobrych strun, ale chciałam kupić nieco lepsze niż najtańsze – akurat trafiła się jeden taki komplet w naszym rozmiarze (cena jak dla mnie OK – 60 zł) i nauczycielka powiedziała, żeby spróbować. Faktycznie te maleńkie skrzypki grają teraz znacznie głośniej i bardziej dźwięcznie, choć struny mają bardziej melatowy dźwięk – ale może to przejdzie jak się rozegrają. No i stoję przed wyborem strun do 1/8 dla syna, akurat na stanie w sklepie nic nie było, więc mogę wybrać co ściągną z hurtowni lub kupić coś w Internecie – a tu już wybór spory. Z jednej strony mam apetyt na coś lepszego, ale z drugiej – zastanawiam się, czy warto zainwestować 100 – 120 zł. Tych pyramid gold dla syna raczej nie wezmę, bo tam struny D i G są grubsze niż córa miała w fabrycznych, ona jeszcze gra na A i E więc grubość D i G jej nie przeszkadza, zanim zacznie grać na wszystkich przesiądziemy się pewnie na 1/16, natomiast u syna już znaczenie ma. Może podpowiecie, co jeszcze warto rozważyć, chodzi mi o struny miękkie, nie męczące małych paluszków, o raczej ciepłym brzmieniu. Wstępnie patrzyłam wczoraj na Pirastro Obligato, Violino lub Tonica, ale nie mam doświadczenia z tymi strunami i nie wiem, które z nich byłyby „najprzyjemniejsze” dla małych paluszków.