Dodaj do ulubionych

Struny do małych skrzypiec

27.11.12, 08:57
Interesuje mnie jakie macie struny do małych skrzypiec, typu 1/16, 1/8, 1/4 lub 1/2? Czy dzieci grają na fabrycznych? Nauczycielka zasugerowała nam zmianę (gramy na obecnych fabrycznych juz prawie 2 lata, więc faktycznie najwyższy czas), kilka dni temu wymieniłam struny u córki w jej 1/32 – w stacjonarnym muzycznym trafiłam na pyramid gold, nie szukałam jakoś specjalnie bardzo dobrych strun, ale chciałam kupić nieco lepsze niż najtańsze – akurat trafiła się jeden taki komplet w naszym rozmiarze (cena jak dla mnie OK – 60 zł) i nauczycielka powiedziała, żeby spróbować. Faktycznie te maleńkie skrzypki grają teraz znacznie głośniej i bardziej dźwięcznie, choć struny mają bardziej melatowy dźwięk – ale może to przejdzie jak się rozegrają. No i stoję przed wyborem strun do 1/8 dla syna, akurat na stanie w sklepie nic nie było, więc mogę wybrać co ściągną z hurtowni lub kupić coś w Internecie – a tu już wybór spory. Z jednej strony mam apetyt na coś lepszego, ale z drugiej – zastanawiam się, czy warto zainwestować 100 – 120 zł. Tych pyramid gold dla syna raczej nie wezmę, bo tam struny D i G są grubsze niż córa miała w fabrycznych, ona jeszcze gra na A i E więc grubość D i G jej nie przeszkadza, zanim zacznie grać na wszystkich przesiądziemy się pewnie na 1/16, natomiast u syna już znaczenie ma. Może podpowiecie, co jeszcze warto rozważyć, chodzi mi o struny miękkie, nie męczące małych paluszków, o raczej ciepłym brzmieniu. Wstępnie patrzyłam wczoraj na Pirastro Obligato, Violino lub Tonica, ale nie mam doświadczenia z tymi strunami i nie wiem, które z nich byłyby „najprzyjemniejsze” dla małych paluszków.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Struny do małych skrzypiec 28.11.12, 13:54
      Dosyć miękkie wydają się Pirastro Obligato, mają syntetyczny, a nie metalowy rdzeń. Z barwy jesteśmy zadowolone, typowo kosztują 250 zł, ale jak odpilnujesz, to Henglewscy robią na nie promocje, ja kupiłam za 112,50. Nie polecam, a wręcz całkowicie odradzam zakup Toniki. Fatalne brzmienie, wg mnie, bardzo metaliczne, żałowałam, że je kupiłam. Bardzo fajne do małych skrzypiec (moja córka grała z nimi na 1/4) były D'adario Prelude, cena 60 zł.

D'adario Helicore też są fajne, na forum smyczkowo.pl mi polecili, jako takie już lepsze, a niedrogie i naprawdę fajnie brzmiały na 1/2, zmieniłam je z Toniki i bardzo było czuć różnicę, przede wszystkim były głośniejsze i milsze w brzmieniu.

Moje rozumienie sprawy małych skrzypiec jest takie, że niekoniecznie warto szukać dobrego instrumentu, bo i tak małe brzmią tak sobie, ale nigdy nie daj sobie wmówić, że struny najlepiej kupić najtańsze. Absolutna bzdura!!! Koszt jest, ale i tak zawsze będzie, a i tak samymi strunami możesz zmienić najwięcej. Powtarzam, na małym instrumencie, z takimi od 3/4 jest już całkiem inaczej.
      • iwwik Re: Struny do małych skrzypiec 28.11.12, 15:50
        Dziękuję smile temat strun na smyczkowo.pl mam też już przestudiowany, widziałam wpis o Helicore, więc już wiem, ze to Ty smile Obligato właśnie u Hengelewskich jest w promocji, ale u mnie w stacjonarnym próbowali ściągnąć je z hurtowni i akurat tych nie mają, za to są Violino, podobno jeszcze bardziej miękkie, ciepłe w brzmieniu i też w osiągalnej cenie – chyba na te się zdecydujemy, zobaczymy jak to wyjdzie – dam znać. O Helicore wcześniej nie pomyślałam, może te będą następne jak Violino nam nie podejdą.
        • mama_dorota Re: Struny do małych skrzypiec 28.11.12, 16:55
          Chętnie poznam twoją opinię o Violino, jeszcze o nich nie słyszałam.
          • pannajulianna pirastro violino 31.01.13, 10:58
            Podczytałam was smile, co zaskutkowało kupnem violino właśnie. Co prawda u Henglewskich kosztują 175 zł, ale znalazłam na muzyczny.pl za 120. Wczoraj pan Węgrzyn założył nowe struny, pochwalił wybór, sam zakłada do małych skrzypiec pirastro piranito. Przy okazji przymierzałyśmy jego skrzypce 1/8, ale jeszcze są za duże o ponad 3 cm, więc czekamy na nie do wakacji. Struny violino rzeczywiście mają donośny, ciepły dźwięk, nie buczą i nie szumią jak stare thomastiki. Jeden minus - A jest niemal tak gruba jak D. Ale struny są miękkie, więc to Nadii nie przeszkadza. Są bardzo czułe, więc świetnie się prowadzi smyczek przy legato, półnutach czy całych nutach. Poprzednie struny bzyczały jak komar z takim właśnie dziwnym przerywaniem. Myślałam, ze to kwestia mało wprawnej rączki i nierównego nacisku smyczka, teraz wiem, że niekoniecznie. Zatem w skrócie - warto zainwestować
            • myszka1976 Re: pirastro violino 31.01.13, 23:07
              Pewnie, że warto i to od samego początku. Musimy naszym Milusińskim od samego początku zafundować" ładne, ciepłe brzmienie, to wpływa na wrażliwość dziecka, które od samego początku może mieć większy wpływ na to co wydostaje się z tych małych skrzypek. Brzęczące, metaliczne, skrzypiące- na pewno nie wzbudzą entuzjazmu, a pewnie tylko irytację kiedy maluch słyszy skrzypce nauczyciela i ich brzmienie i porównuje do swoich...zróbmy chociaż tyle ile możemy na tym etapie. Kupmy dobre struny..Ja bardzo polecam Pirastro obligato, obecni na 1/2 Evah pirazzi, violino nie znam ale jestem bardzo ciekawa opinii
              Pozdrawiam

www.youtube.com/user/mgoplana1?feature=mhee
              • iwwik Re: pirastro violino 01.02.13, 11:51
                Potwierdzam, to prawda z grubością niestety A jest bardzo gruba, Bartek w sumie nie narzeka, ale gdzieś między wierszami zupełnie nie przy graniu rzucił, że paluszki go od strun bola, więc jednak coś w tym jest. Dźwięk za to mają bardzo przyjemy, choć niezbyt donośny. Co ma też swoje plusy wink tez myślałam o Obligato, jednak gdzieś doczytałam, że w stosunku do Violino są jednak nieco twardsze, choć bardziej donośne.
    • kulju Re: Struny do małych skrzypiec 02.02.13, 00:15
      My zawsze uzywalismy Pirastro Chromcor.
      Ja zawsze kupuje na ebayusmile)bo najtaniej
      tu sa malutkie 1/16 i 1/32:
      www.ebay.com/itm/Pirastro-Chromcor-Violin-String-Set-Size-1-16-1-32-Handmade-in-Germany-/281056146977?pt=String_Instrument_Parts_Accessories&hash=item4170407621
      i 1/8 i 1/4
      www.ebay.com/itm/Pirastro-Chromcor-Violin-String-Set-Size-1-8-1-4-Handmade-in-Germany-/370744658674?pt=String_Instrument_Parts_Accessories&hash=item56521a8af2
      Kosztuja $28 wiec sporo taniej niz w Polsce.
      Pozdr,
      Magda
      • mama_dorota Re: Struny do małych skrzypiec 18.03.13, 10:53
        Pirastro Chromcor w wilant.pl są teraz za 95 zł dla rozmiaru 3/4. Mnie się jednak wydaje, że przyjemniej grać na strunach z syntetycznym rdzeniem, niż na stalowych, są po prostu bardziej miękkie i raczej bardziej można liczyć na ciepły, niemetaliczny dźwięk. Z drugiej strony zaletą metalowych jest na pewno większa trwałość, co w przypadku mniejszych dzieci ma znaczenie. Gosi Pirastro Obligato wytrzymały 9 miesięcy i wtedy odwinęła się owijka na A. W zasadzie nie jest to krótki okres jak na struny, choć teoretycznie należy wymieniać co 3 miesiące.
    • mama_dorota Dobre ceny strun w Polsce 18.03.13, 09:27
      Musze Gosi zmienić strunę, bo owijka od a jej się zepsuła. Szukając na allegro odkryłam taki sklep wilant.pl/ i byłam zaskoczona, że ceny w promocjach są naprawdę atrakcyjne. W przypadku naszej a o 15 zł taniej niż promocyjna cena w znanej sieci sklepów lutniczych. Szkoda, ze akurat teraz nie mają jej na stanie.
      Podrzucam link na wypadek, gdyby ktoś porównywał oferty. Sama jakiś czas temu szukałam i akurat o nich nie wiedziałam. ceny za przesyłkę też przyzwoite, 5 zł za priorytet. Kiedyś znalazłam struny w jakimś sklepie i cena była sensowna, ale 20 zł za przesyłkę odstręczyło mnie skutecznie, zdecydowałam się zamówić w US. W tej znanej sieci sklepów też przesyłka od 16 zł, ja na szczęście mam ich na miejscu.
      • mama_dorota Re: Dobre ceny strun w Polsce 18.03.13, 09:47
        Priorytet za 6zł, reszta jw.
        • mama_dorota Re: Dobre ceny strun w Polsce 18.03.13, 10:47
          Ostatecznie kupiłam u nich Evah Pirazzi w promocji za 110 zł. Wg mnie cena rewelacyjna. Obligato też mają teraz za 110 zł komplet. Ale te już sprawdziłyśmy. Jestem ciekawa Evah. Za kilka miesięcy planujemy zmianę skrzypiec na docelowe, więc skoro już trzeba zmieniać, to jest okazja spróbować czegoś nowego, a te ze starego kompletu zostaną jako awaryjne.
          • pannajulianna evah 18.03.13, 16:49
            Kupiłam niedawno w znanej sieci 4/4. Żadną miarą nie dało się z nich wydobyć dźwięku - jak zgrzytanie starej szafy. Pewie stare, zleżałe albo nie wiem co. Musiałam reklamować. Reklamacja przyjęta, czyli coś na rzeczy było. A małe violino sprawują się nadal świetnie. Problem z długim trzymaniem stroju trwał zaledwie koło tygodnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka