Dodaj do ulubionych

Lateralizacja lewostronna

13.03.14, 19:12
Syn jest całkowicie lewostronnie zlateralizowany. Nastawiał się na skrzypce, ale po rozmowach z nauczycielami, żeby nie miał od początku pod górkę, namówiliśmy go na inny instrument. Wybrał saksofon. Czy macie jakieś doświadczenia z "lewakami" jeśli chodzi o naukę gry na instrumentach?
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Lateralizacja lewostronna 13.03.14, 22:12
      Saksofon powinien byc ok, bo obie rece pracuja podobnie i sa ulozone symetrycznie, nie jak na skrzypcach, wiolonczeli czy flecie. Moj syn mial lateralizacje niezupelnie wyksztalcona, wiec jak skonczyl 6 lat zaczelismy dosc intensywnie pracowac nad wzmocnieniem prawej reki, zeby mogl zaczac nauke pisania. w sumie wszystko jedno mu bylo, ucho i oko mial mocniejsze prawe, noge lewa, rece nijakie. od pol roku gra na oboju i niespodzianka: dziecko okazalo sie leworeczne! Pisze i lyzke czy widelec trzyma w prawej rece jak dotychczas, ale galimatias mu sie zrobil straszny, bo wszystko inne probuje robic lewa reka. Najprawdopodobniej dopiero teraz dzieki rownoleglemu wykorzystaniu obu rak na instrumencie gore wziela naturalna lateralizacja, ktora jest u niego moooocno opozniona (mlody dopiero co skonczyl 10 lat). Noge za to zdecydowanie przestawil na prawa. Tak, zeby zycia sobie za bardzo nie uproscic wink
      Z saksofonem nie powinniscie miec zadnych problemow przez ta leworecznosc. Powodzenia!
    • isault Re: Lateralizacja lewostronna 15.03.14, 20:44
      Lateralizacja lewostronna nie przeszkadza w grze na skrzypcach - to mit. Paganini był leworęczny! Dzieci leworęczne mają mniejszy problem z palcami a większy ze smyczkiem - dzieci praworęczne odwrotnie. Nie ma to znaczenia na dłuższą metę. Syn gra na skrzypcach jako leworęczny i bardzo dobrze sobie radzi. Życzę powodzenia na saksie - świetny instrument i te przyszłe jam sessions... smile
    • jutycha Re: Lateralizacja lewostronna 16.03.14, 13:50
      Córka leworęczna w sumie "od urodzenia", nigdy nie używała ręki prawej. Obecnie uczy się i IV klasie na flecie poprzecznym. Nigdy jej leworęczność nie była problemem/przeszkodą. Jej nauczycielka od instrumentu tez jest leworęczna.
      • joanka72 Re: Lateralizacja lewostronna 24.03.14, 19:59
        Dziękuję Wam bardzo za informacje. Teraz czekamy na informację o wyniku przesłuchań. Jako instrument alternatywny syn wybrał fortepian
        Z tego co tłumaczono mi w szkole jest różnica między dzieckiem całkowicie lewostronnie zlateralizowanym, a leworęcznym. Sama leworęczność nie jest problemem, gorzej z całkowitą lewostronnością (oko, ucho, noga, ręka).
        Dziecko w przypadku niektórych instrumentów ma potrójnie pod górę. Ale saksofon do nich nie należy wink.
        Osobiście wolę saksofon niż skrzypce, szczególnie jeśli chodzi o początkowy etap nauki wink
    • malinowe_lody Re: Lateralizacja lewostronna 04.04.14, 08:52
      Rok temu miałam podobny problem i też podpytywałam na forum wink. Moja jest całkowicie lewostronna. Gra na wiolonczeli i idzie jej bardzo dobrze. Pani nam tłumaczyła, że jeśli od początku będzie się uczyć jak pozostali (praworęczni), to nie będzie miało dla niej znaczenia, gdyż nie wie, że można zrobić to inaczej - nie wiem czy mnie rozumiesz. Jej ciało i głowa przyjmą taki stan rzeczy i się dostosują. Tutaj też obie ręce pracują. Prawa jest słabsza i dlatego musiała się przyłożyć bardziej do smyczka - grała cichutko i nad tym cały czas pracuje, ale za to lewa struny trzyma mocno i tu jest do przodu. Łatwo też jej idzie zmiana pozycji - chociaż nie wiem, czy to zasługa lewej ręki, jako tej sprawniejszej. Nie wiem, jakby grała, gdyby miała przełożone struny, ale jest dobrze i pani jest zadowolona z jej gry.
    • braktalentu Re: Lateralizacja lewostronna 11.04.14, 21:04
      Lateralizacja krzyżowa - leworęczny gitarzysta.
      Gra tak jak praworęczni koledzy, tylko lepiej-smile.
      Kłopoty mamy w szkole ogólnokształcącej, bo cała praca nad wyzwaniami wynikającymi z leworęczności spada na dom - nauczyciele o ile w ogóle zdają sobie sprawę ze specyfiki pracy z takim uczniem, opierają się głównie na publikacji pani Bogdanowicz i tu kończy się ich horyzont.
      • joanka72 Re: Lateralizacja lewostronna 11.04.14, 22:12
        Synek właśnie zakwalifikował się do I klasy Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej. Jeszcze nie wiemy, na jaki instrument. Alternatywą do saksofonu jest fortepian.
        Zobaczymy jak będzie. Trochę się boję, bo my z tych nie muzycznych. A Młody, od kiedy zobaczył, że coś takiego jak Szkoła Muzyczna istnieje, nie przyjmuje do wiadomości żadnej innej.
        Braktalentu masz może jakieś wskazówki dla lewostronnego? W sensie przedmiotów ogólnokształcących?
        • braktalentu Re: Lateralizacja lewostronna 12.04.14, 21:18
          Dopilnuj żeby w ławce dwuosobowej siedział po lewej zanim niezorientowany nauczyciel zacznie Cię wzywać w związku z konfliktami (z dzieckiem praworęcznym będą sobie pisząc przeszkadzali łokciami).
          Naucz sama w domu, że zeszyt musi być pod kątem - tylko tak widzi co pisze. Zwróć uwagę na rogi ( dużo trudniej leworęcznemu, piszącemu pod kątem nie zagiąć). Sprawdź sama w którą stronę pisze okręgi (zgodnie z ruchem wskazówek zegara, czy odwrotnie) i przygotuj się, że niektórzy nauczyciele uważają (za panią Bogdanowicz), że tylko jeden kierunek pisania okręgu jest słuszny.
          Tu nie chodzi o szczególne traktowanie, ale o przekazanie dziecku informacji, które w klasie będą dotyczyły najprawdopodobniej tylko jego. Nauczycielka ucząc pisowni "o" z pewnością zapomni, że ma w klasie leworęczniaka, i że warto sprawdzić, w którą stronę napisać to "o" jest mu łatwiej, lub wyjdzie z założenia, że tylko jeden kierunek jest słuszny i dobry.
    • alimatka Re: Lateralizacja lewostronna 12.04.14, 10:55
      Jestem mamą leworęcznej wiolonczelistki (lewoocznej i lewonożnej) - jak chodzi o szkołę ogólnokształcącą to nie ma żadnych problemów - radzi sobie bardzo dobrze - moim zdaniem nie wymaga żadnego specjalnego traktowaniasmile jak chodzi o instrument to faktycznie ma trochę problemu ze smyczkiem - ale wcale nie wiem czy wynika to z leworęczności - a ponieważ to pierwsza klasa, więc mam nadzieję,że z czasem to wyćwiczy - już jest duuuużo lepiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka