lucyjkama 22.04.16, 13:04 Jakie znaczenie ma granie każdą ręką oddzielnie podczas rozczytywania utworu? Widzę, że moja córka dość sprawnie czyta nuty i coraz częściej od razu gra na dwie ręce. Nie wiem czy to nie błąd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alizel Re: pytanie do pianistów 22.04.16, 16:18 Nauczycielka córki od początku do końca grania każdego utworu każe grać osobno i razem, nie tylko na początku przy rozczytywaniu ale zawsze. I na każdej lekcji o tym przypomina, że wtedy dziecko jest w stanie pilnować np. techniki. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: pytanie do pianistów 22.04.16, 16:57 No właśnie - tak myślałam, że to ważne. Nauczyciel każe córce grać oddzielnie potem łączyć a jak już umie dobrze cały utwór na pamięć to przegrywać oddzielnie, wolno i z nut. No ale mojej oczywiście szkoda czasu Odpowiedz Link
alizel Re: pytanie do pianistów 22.04.16, 22:48 Mojej też szkoda czasu ale ja naciskam Ona sie wkurza bo ma teraz 5 utworów, razem około 8 stron A4 nut i to długo trwa... Odpowiedz Link
olka_krakow Re: pytanie do pianistów 06.05.16, 10:01 My tez poczatkowo w pierwszej klasie probowalysmy grac razem od poczatku, bo corka biegle czytala nuty odrazu na 2 rece. Ale niestety trzba te rece rozdzielic, najpierw uczyc sie prawej, potem lewej, potem laczyc, potem dodac pedal do prawej, a potem do obydwu, inaczej sie nie da, po prostu. Odpowiedz Link
d.alexa Re: pytanie do pianistów 25.04.16, 11:32 Bez ćwiczenia osobno, nie tylko rozczytywania, wkradają się błędy co do szczegółów: przegapiona pauza, nie ten, co trzeba, palec a potem trudno to poprawić. Zasadniczo taka jest zasada w nauce czegokolwiek: jeśli nauczyciel coś poleca, to nie bez powodu. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: pytanie do pianistów 25.04.16, 13:52 >jeśli nauczyciel coś poleca, to nie bez powodu. Dziecko moje ciężki charakter ma Jak sobie coś ubzdura to i autorytet nauczyciela nie pomaga A tak na serio, zaczęłam bardziej dziecka pilnować i gra także oddzielnie. Odpowiedz Link
andreo-1 Re: pytanie do pianistów 09.05.16, 13:44 Pamiętaj, że ćwiczenie osobno przydaje się do jak najlepszego rozpoznania partii każdej ręki. Potem dziecko ma większą łatwość uczenia się danego utworu. My również zalecamy ćwiczenie najpierw osobno. Pozdrawiamy Mobilna Szkoła Muzyczna Poznań Re-play.pl Odpowiedz Link