Dodaj do ulubionych

Zwracanie się do nauczycieli w SM

30.08.17, 11:48
Cześć. Za kilka dni początek roku szkolnego. Przeglądając forum zauważyłem, że wiele osób o nauczycielach w SM mówi "profesor". Czy jest to zwyczajowy sposób tytułowania nauczyciela w SM? Na dniach otwartych w SM też kilka razy ktoś wspominał o profesorach. Niby banalna rzecz ale ja jestem spośród tych osób, które raczej dostosowują się do panujących zwyczajów w jakimś miejscu.
Obserwuj wątek
    • pepperann Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 30.08.17, 12:27
      U nas nauczyciel od instrumentu są profesorami - od pierwszej klasy podstawówki . Takie obyczaje jak w liceum.
      • soj-mmk Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 30.08.17, 12:29
        Czyli jednak tak jest. Dziękuję za odpowiedź.
        • catelin Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 30.08.17, 16:08
          Witajcie!
          Jestem tu nowa. Moja córka też w tym roku zaczyna OSM. Będzie ją uczyła pani dyrektor od spraw muzycznych. Sądzicie, że który tytuł jest wyższy? Jak się do niej zwracać?
    • anatewka11 Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 02.09.17, 18:29
      Co kraj to obyczaj, u nas jest pani Ewa, pan Maciej itp. Oczywiście dzieci zwracają się "proszę pana" ale już o nauczycielu po nazwisku albo po imieniu. Rodzice prawie zawsze "Czy pan Janusz już przyszedł?; pani Marzena miała zostawić nuty itp". No ale szkoła mała, popołudniowa i atmosfera rodzinna.
      • pigwa87 Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 03.09.17, 22:56
        Anatewka u nas też mała szkoła i jest tak jak u Ciebie dokładnie. Uważam, że jeśli ktoś jest faktycznie Profem to powinno się używać tytułu. Choć np. w UK wszyscy są zawsze na "Ty" i też jest dobrze smile
    • lucyjkama Re: Zwracanie się do nauczycieli w SM 08.09.17, 23:13
      Hmmm.... do nauczyciela córki dziecko by powiedziało " proszę pana", ja "panie Pawle". Profesor- też mi coś 😕 może jeszcze jego ekscelencja 🙃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka