trudno_tak 29.08.18, 11:36 Czy u Was też ponad 40 godzin lekcyjnych tygodniowo? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiaapysia Re: Ósma klasa w OSM 30.08.18, 21:28 W OSM w moim mieście klasa 8 (oznaczona jako 2 II stopnia) ma 38 godzin lekcyjnych plus 2 godziny chóru/orkiestry tygodniowo. Do tego oczywiście dochodzi instrument. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Ósma klasa w OSM 07.09.18, 10:52 40 godzin w ósmej klasie to chyba nie dużo. Moja córka jest w 5 klasie szkoły podstawowej i w 4 klasie szkoły muzycznej. W podstawówce ma 30 lekcji a w muzycznej 10 tygodniowo. Z instrumentem już. W 8 klasie jak dochodzą te wszystkie fizyki, chemię, wosy itp będzie jeszcze kilka godzin więcej. Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Ósma klasa w OSM 07.09.18, 23:16 Na pewno 10 godzin lekcyjnych w muzycznej? Jeśli policzyć 2 lekcje kształcenia, 1 audycję, 2 lekcje orkiestry/chóru i 2 lekcje instrumentu to wychodzi razem 7 godzin. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Ósma klasa w OSM 08.09.18, 21:15 2 x kształcenie słuchu 2 x instrument 1 x audycje muzyczne 1 x chór w swoim głosie 2 x chór w całości 2 x czytanie nut głosem To wszystko jest w naszej szkole obowiązkowe w klasie 4. Większość zamiast chóru (3 godziny tyg.) ma zespół i jest to zależnie od zespołu od 1 godziny do 6! tygodniowo. Z tego co wiem czytanie nut głosem nie jest obowiązkowe w każdej szkole. W naszej niestety od kilku lat jest. Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Ósma klasa w OSM 08.09.18, 22:12 No to faktycznie trochę dużo. U nas to nawet w OSM nie ma tyle godzin muzycznych. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Ósma klasa w OSM 08.09.18, 23:10 Ech.... w klasach 1-3 to było 5 godzin (nawet niepełnych bo instrument po pół godziny). Jak rodzice 4 klasistów zobaczyli plan to wielu zaczęło myśleć o rezygnacji z muzycznej. Szczególnie smyczki mają przechlapane. Ich zespół to 6 godzin tygodniowo i w sumie 6 dni w szkole muzycznej bo z sobotą. Zajęte każde popoludnie 😕. Moja córka ma zajętych 5 dni ,z sobotą ale za to wolną środą. Namawiałam córkę na rezygnację bo już się dużo nauczyła a przyszłości z muzyką nie wiążemy ale słyszeć o tym nie chce. Odpowiedz Link
mysiaapysia Re: Ósma klasa w OSM 09.09.18, 12:51 Moim zdaniem to trochę zniechęcające. Przede wszystkim to popołudniowa szkoła muzyczna. Czyli z zasady nie idą tam dzieci z zamiarem skupienia się tylko na muzyce. Poza tym przy zapełnieniu zajęciami w muzycznej 5 dni w tygodniu, z których tylko 2 dni są z lekcją instrumentu, w pozostałe 3 dni po powrocie wieczorem ze szkoły muzycznej trzeba jeszcze grać na instrumencie, od 4 klasy to minimum 1 godzina zegarowa. Kiedy to robić, gdy jeszcze czekają zadania domowe i przygotowania do kartkówek i sprawdzianów ze zwykłej szkoły? Naprawdę dziwne jest podejście dyrekcji Twojej szkoły muzycznej. U nas zawsze starają się, aby zajęcia teoretyczne oraz lekcje instrumentu były tylko 2 dni w tygodniu (łącznie 5 godzin tygodniowo). Zespół/chór (2 godziny tygodniowo) z reguły w sobotę do południa. Odpowiedz Link
pani_puchatkowa Re: Ósma klasa w OSM 12.09.18, 13:16 Pewnie nie zawsze da się tak ułożyc plan. Jak szkoła jest duża (tak jak u nas), to nie da się, by np. wszyscy pianiści mieli tego samego dnia kształceni słuchu/audycje i instrument. Rok temu mało córka nie zrezygnowała z muzycznej (pisałam o tym chyba nawet na forum), bo we wtorki kończyła w podstawówce o 14:30 (szła na 8:50), na 15:15 miała kształcenie, potem audycje, potem 30 min przerwy i 45 minut instrumentu. Kończyłaby po 18, a w domu około 18:30. Jeszcze plan był tak ułożony, ze z wtorku na środę musiałaby odrobić matematykę, polski, przyrodę i ewentualnie religię Od rana poza domem, na kanapkach i szkolnym obiedzie. Masakra. Udało nam się instrument przełożyć i kończyła o 17, co i tak uważam za hardcore. Jakoś przeżyłyśmy i w tym roku plan jest dużo lepszy. Mimo, że ma 4 dni zajęcia w muzycznej, to wtorki i środy są dość luźne. Rozdzielenie przyrody na biologię i geografię też sprawiło, że z dni na dzień nie trzeba odrabiać lekcji. Jednak widać, że dużo dzieci rezygnuje ze szkoły muzycznej. W córki roczniku z 2 klas w szkole muzycznej (pewnie była ich 40 osób) zostało w 5 kasie 12 dzieci. jakiś niefartowny rocznik, bo inne roczniki ciągną po 4 klasy. Odpowiedz Link
pani_puchatkowa Re: Ósma klasa w OSM 10.09.18, 13:31 Naprawdę ma 30 godzin podstawy programowej w 4 klasie? U nas w 5 klasie jest równo 30, ale w tym 5 godz. angielskiego (w podstawie są chyba 3) i 1 godz. niemieckiego oraz 1 godz. dodatkowej matematyki. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Ósma klasa w OSM 11.09.18, 11:30 Ona jest w podstawówce w 5 a w muzycznej w 4.☺ Matematyki mają 5 ( jedna dodana z godzin dyrektorskich) Niemiecki 2 godz. Było by 29 ale w tym semestrze jest wdż i wyszło 30. W porównaniu z 4 klasą doszła tylko 1 godzina - historia ( była 1 a jest 2) Odpowiedz Link
pani_puchatkowa Re: Ósma klasa w OSM 12.09.18, 13:09 No tak wdzwr. U nas jest od 4 klasy po 1 godznie przez 1 semstr. Teraz w 5 klasie też 1 godz i chyba tylko w pierwszym semestrze. Moje dzieci z tego zwolniłam, więc godziny nie liczę. Jest dodatkowa godz. historii, ale w 4 klasie przyrody były 3 godz, a teraz 1 biologia i 1 geografia. Trochę nad tym ubolewam, że zabrano godzinę z przedmiotów przyrodniczych. Odpowiedz Link
lucyjkama Re: Ósma klasa w OSM 12.09.18, 13:47 Moja miała 2 przyrody w 4 klasie 🤔. Z wdż chciałam zwolnić ale jest w środku lekcji ☹ Odpowiedz Link
pour Re: Ósma klasa w OSM 29.09.18, 11:34 Na poziomie 8 klasy OSM jest taka ilość godzin z uwagi na podstawy programowe, ale nadal mniej niż w systemie PSM II stopnia, zwłaszcza w przypadku gimnazjum/liceum (przykładowo, na analogicznym poziomie II klasy II stopnia 39 godzin w szkole dziennej + 11 godzin w szkole popołudniowej). Odpowiedz Link