Dodaj do ulubionych

Specjalne piosenki do nauki interwałów.

01.08.09, 22:33
Witam!
Znalazlam niedawno te stronke. Sa tam specjalne piosenki do nauki interwalow
dla dzieci. Moze sie komus przyda? Wrzucam link:

web.mac.com/macbernat/interwaly/home.html
Obserwuj wątek
    • tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 02.08.09, 10:52
      O rany, ale sie usmialam... Stronka fajna, ale TRYTON CZYSTY????
      Tryton to tryton, albo kwarta zwiekszona/kwinta zmniejszona. No, a
      czysty ten interwal to juz na pewno nie jestwink
      • mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 08:48
        To może coś lepszego zaproponujesz?
        • mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 09:05
          Rozumiem, że krytyka jest potrzebna i dobrze jak ktoś z profesjonalnym
          przygotowaniem wypowie się na dany temat, ale wyśmiać kogoś kto chciał pomóc
          innym, to już gruby nietakt.
          • tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 10:22
            No bez przesady. Super, ze ktos wymyslil cos takiego i stronka na
            pewno jest pomocna, ale umieszczanie podstawowych bledow w
            nazewnictwie chyba warto poprawic. Mnie ubawilo polaczenie brzmienia
            trytony z nazwa "czysty". to slowo i to brzmienie razem naprawde
            mnie smiesza, ale nie wysmiewam ani strony jako calosci, ani
            pomyslu, ani nikogo, kto ja poleca. Dosc specyficzne poczucie humoru
            miewam czasem ("Zlota rybka" Moniuszki nadal kojarzy mi sie z
            czkawkawink ) Kaz dziecku na ksztalceniu sluchu nazwac tryton
            czystym, zobaczysz, ze mu do smiechu nie bedzieuncertain Moze zle sie
            wyrazilam (ponoc typowe w autyzmie), ale nigdy nie wysmiewam ludzi,
            co najwyzej ich zachowaniawink
            • mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 10:32
              Tak jak napisałam, dobrze jak profesjonalista zgłosi swoje uwagi (gdyby nie ty, nie wiedziałabym, że coś jest nie tak), ale uważam, że trzeba to robić w taki sposób, aby osoba, która zamieściła informację miała chęć zrobić to po raz kolejny. Łatwo zrazić nowego forumowicza. Mam do ciebie prośbę - my już będziemy ostrożne, a ty, jeśli możesz, zgłoś swoje uwagi autorce strony (ona wręcz o nie prosi) i w ten sposób wszyscy skorzystamy. Możesz? smile
            • bookehya Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 11:29
              Tijgertje!
              Ja to sie nie znam tak, zeby wylapywac bledy.
              Jestes pewna, ze to jest blad z tym trytonem czystym? bo ja to nie wiem. Moje
              dziecko dopiero zaczyna sie uczyc a ze jakies super zdolne nie jest i nie zawsze
              soboe radzi ze wszystkim, to ja sie staram pomagac mu jak umiem. Dlatego szperam
              tu i tam w sieci.
              Ja juz pisalam do tej Pani od tej strony. I moge napisac raz jeszcze i zwrocic
              jej uwage jesli to jest blad, ale musze miec pewnosc, ze faktycznie ten blad
              zrobila, bo glupio by bylo kobiete poprawiac, jesli to nie jest blad. Wiesz moze
              gdzie to mozna sprawdzic?

• mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 12:26
                Napisz, proszę informację o twoim dziecku w wątku o nowych pierwszakach, nawet
                jeśli pierwszakiem nie jest. Jak ma na imię? Na czym będzie grać? Może jakieś
                pierwsze sukcesy? Jakie jest, bo to że nie jest superzdolne, to chyba nie nowina
                wink, każdy ma z czymś kłopoty?
                Lubi śpiewać? Grać? Słuchać?
                Chętnie się czegoś o was dowiemy. smile
              • tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 22:24
                Bookehya, pisac juz chyba nie ma co do autorki strony, bo widze, ze
                blad juz poprawila. A to, z e blad, to jestem absolutnie pewna.
                Tryton = 3x ton, 3 cale tony = 6 poltonow. Jest to nazwa
                `uproszczona`, bo w rzeczywistosci jest to odleglosc kwarty lub
                kwinty(w zapisie). Interwaly podstawowe to interwaly czyste (pryma,
                kwarta, kwinta i oktawa) wielkie i male (sekundy, tercje i ich
                odwrocenia: septymy i seksty. Obok tych glownych w zapisie moga
                wystepowac rowniez interwaly zwiekszone i zmniejszone, gdy odleglosc
                miedzy dzwiekami na pieciolini jest taka sama, ale przez obnizenia i
                podwyzszenia jest mniejsza lub wieksza odleglosc w poltonach i w
                brzmieniu sluchac cos innego. np odleglosc h-cis (2 poltony) to w
                brzmieniu sekunda wielka, zapisana h-cis (odleglosc 2 stopni)
                rowniez, jednak w zapisie :
                ces-cis to pryma podwojnie zwiekszona (ten sam stopien obnizony i
                podwyzszony)
                ces-des to sekunda wielka(2 stopnie),
                h-des to tercja zmniejszona (3 stopnie)
                h-hisis to rowniez pryma podwojnie zwiekszona (ten sam stopien
                podstawowy i podwojnie podwyzszony)
                Brzmienie to samo, a interwaly rozne. Tak samo jest z trytonem. To
                odleglosc 4 lub 5 stopni, z ktorych w pierwszym wypadku to kwarta
                (od 4), jesli dolny dzwiek jest obnizony lub gorny podwyzszony to
                jest to kwarta zwiekszona) jesli w zapisie to 5 stopni, gdzie dolny
                jest podwyzszony albo gorny obnizony, to kwinta zmniejszona, np w
                brzmieniu bedzie to samo (tryton):
                c-fis (kwarta, 4 stopnie) i c-ges (kwinta, 5 stopni).

Kurcze, zakrecone to jest, taka w sumie troche wyzsza szkola jazdy,
                dla dzieci bardzo trudne do zrozumienia nieraz i czesto robia bledy
                np jesli maja okreslic interwaly w gamie czy zbudowac trojdzwieki. W
                brzmieniu sie zgadza, w zapisie nie, to samo z gamami, bemolowe i
                krzyzykowe brzmia tak samo , mimo innego zapisu i nauczyciel uzna za
                blad, jesli dziecko myslace `klawiatura` a nie `pieciolinia` w
                jednej gamie wsadzi fis i b, bo jest to niemozliwe, ktorys stopien
                w zapisie musialby zostac powtorzony z podwyzszeniem a inny
                opuszczony, w brzmieniu by pasilo.
                Hehe, caly wyklad wam zrobilam... No coz, akurat interwaly budowa
                gam to byla moja baaardzo mocna strona. Jakby co to pytac. A
                sprawdzic mozna w kazdej ksiazce do ksztalcenia sluchu czy zasad
                muzyki, gdzie jest omowiona budowa skal.
                Metrum i budowa taktow, cykl i forma sonatowa... to wszystko sa
                naprawde skomplikowane pojecia dla dzieciakow, a nauczyciele
                zazwyczaj nie bardzo wiedza, jak to przystepnie wyjasnic. Szkoda.
                Jakby co to pytajcie, skaner podlacze, bo bez rysowania i pieciolini
                na sucho to brzmi jak z kosmosu. Jesli kogos urazilam, to bardzo
                przepraszam, asocjalna jestem, staram sie jak moge, ale pewnych
                rzeczy nie potrafie przeskoczyc i czesto nie zdaje sobie sprawy jak
                sa odbierane moje wypowiedzi. Jesli cos ktos do mnie ma, to prosze
                mnie uswiadamiac, bo mi naprawde trzeba nieraz duzymi literami. Mam
                zdiagnozowany Zespol Aspergera i szczerze mowiac na pismie to i tak
                latwiej niz na zywo. wtedy dopiero jest szopka...
                • mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 04.08.09, 09:38
                  Dzięki za zrozumienie smile
                • bookehya Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 04.08.09, 16:51
                  Napisalam do tej pani i powiedzialam, ze na stronie jest blad. Powiedziala, ze
                  "dziekuje" i ze "oczywiscie zaraz poprawi" i faktycznie poprawila.
                  A swoja droga to takie to wszystko skomplikowane z tymi interwalami, ze jej! Az
                  zazdroszcze ci takiej wiedzysmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka