bookehya 01.08.09, 22:33 Witam! Znalazlam niedawno te stronke. Sa tam specjalne piosenki do nauki interwalow dla dzieci. Moze sie komus przyda? Wrzucam link: web.mac.com/macbernat/interwaly/home.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 02.08.09, 10:52 O rany, ale sie usmialam... Stronka fajna, ale TRYTON CZYSTY???? Tryton to tryton, albo kwarta zwiekszona/kwinta zmniejszona. No, a czysty ten interwal to juz na pewno nie jest Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 08:48 To może coś lepszego zaproponujesz? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 09:05 Rozumiem, że krytyka jest potrzebna i dobrze jak ktoś z profesjonalnym przygotowaniem wypowie się na dany temat, ale wyśmiać kogoś kto chciał pomóc innym, to już gruby nietakt. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 10:22 No bez przesady. Super, ze ktos wymyslil cos takiego i stronka na pewno jest pomocna, ale umieszczanie podstawowych bledow w nazewnictwie chyba warto poprawic. Mnie ubawilo polaczenie brzmienia trytony z nazwa "czysty". to slowo i to brzmienie razem naprawde mnie smiesza, ale nie wysmiewam ani strony jako calosci, ani pomyslu, ani nikogo, kto ja poleca. Dosc specyficzne poczucie humoru miewam czasem ("Zlota rybka" Moniuszki nadal kojarzy mi sie z czkawka ) Kaz dziecku na ksztalceniu sluchu nazwac tryton czystym, zobaczysz, ze mu do smiechu nie bedzie Moze zle sie wyrazilam (ponoc typowe w autyzmie), ale nigdy nie wysmiewam ludzi, co najwyzej ich zachowania Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 10:32 Tak jak napisałam, dobrze jak profesjonalista zgłosi swoje uwagi (gdyby nie ty, nie wiedziałabym, że coś jest nie tak), ale uważam, że trzeba to robić w taki sposób, aby osoba, która zamieściła informację miała chęć zrobić to po raz kolejny. Łatwo zrazić nowego forumowicza. Mam do ciebie prośbę - my już będziemy ostrożne, a ty, jeśli możesz, zgłoś swoje uwagi autorce strony (ona wręcz o nie prosi) i w ten sposób wszyscy skorzystamy. Możesz? Odpowiedz Link
bookehya Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 11:29 Tijgertje! Ja to sie nie znam tak, zeby wylapywac bledy. Jestes pewna, ze to jest blad z tym trytonem czystym? bo ja to nie wiem. Moje dziecko dopiero zaczyna sie uczyc a ze jakies super zdolne nie jest i nie zawsze soboe radzi ze wszystkim, to ja sie staram pomagac mu jak umiem. Dlatego szperam tu i tam w sieci. Ja juz pisalam do tej Pani od tej strony. I moge napisac raz jeszcze i zwrocic jej uwage jesli to jest blad, ale musze miec pewnosc, ze faktycznie ten blad zrobila, bo glupio by bylo kobiete poprawiac, jesli to nie jest blad. Wiesz moze gdzie to mozna sprawdzic? Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 12:26 Napisz, proszę informację o twoim dziecku w wątku o nowych pierwszakach, nawet jeśli pierwszakiem nie jest. Jak ma na imię? Na czym będzie grać? Może jakieś pierwsze sukcesy? Jakie jest, bo to że nie jest superzdolne, to chyba nie nowina , każdy ma z czymś kłopoty? Lubi śpiewać? Grać? Słuchać? Chętnie się czegoś o was dowiemy. Odpowiedz Link
tijgertje Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 03.08.09, 22:24 Bookehya, pisac juz chyba nie ma co do autorki strony, bo widze, ze blad juz poprawila. A to, z e blad, to jestem absolutnie pewna. Tryton = 3x ton, 3 cale tony = 6 poltonow. Jest to nazwa `uproszczona`, bo w rzeczywistosci jest to odleglosc kwarty lub kwinty(w zapisie). Interwaly podstawowe to interwaly czyste (pryma, kwarta, kwinta i oktawa) wielkie i male (sekundy, tercje i ich odwrocenia: septymy i seksty. Obok tych glownych w zapisie moga wystepowac rowniez interwaly zwiekszone i zmniejszone, gdy odleglosc miedzy dzwiekami na pieciolini jest taka sama, ale przez obnizenia i podwyzszenia jest mniejsza lub wieksza odleglosc w poltonach i w brzmieniu sluchac cos innego. np odleglosc h-cis (2 poltony) to w brzmieniu sekunda wielka, zapisana h-cis (odleglosc 2 stopni) rowniez, jednak w zapisie : ces-cis to pryma podwojnie zwiekszona (ten sam stopien obnizony i podwyzszony) ces-des to sekunda wielka(2 stopnie), h-des to tercja zmniejszona (3 stopnie) h-hisis to rowniez pryma podwojnie zwiekszona (ten sam stopien podstawowy i podwojnie podwyzszony) Brzmienie to samo, a interwaly rozne. Tak samo jest z trytonem. To odleglosc 4 lub 5 stopni, z ktorych w pierwszym wypadku to kwarta (od 4), jesli dolny dzwiek jest obnizony lub gorny podwyzszony to jest to kwarta zwiekszona) jesli w zapisie to 5 stopni, gdzie dolny jest podwyzszony albo gorny obnizony, to kwinta zmniejszona, np w brzmieniu bedzie to samo (tryton): c-fis (kwarta, 4 stopnie) i c-ges (kwinta, 5 stopni). Kurcze, zakrecone to jest, taka w sumie troche wyzsza szkola jazdy, dla dzieci bardzo trudne do zrozumienia nieraz i czesto robia bledy np jesli maja okreslic interwaly w gamie czy zbudowac trojdzwieki. W brzmieniu sie zgadza, w zapisie nie, to samo z gamami, bemolowe i krzyzykowe brzmia tak samo , mimo innego zapisu i nauczyciel uzna za blad, jesli dziecko myslace `klawiatura` a nie `pieciolinia` w jednej gamie wsadzi fis i b, bo jest to niemozliwe, ktorys stopien w zapisie musialby zostac powtorzony z podwyzszeniem a inny opuszczony, w brzmieniu by pasilo. Hehe, caly wyklad wam zrobilam... No coz, akurat interwaly budowa gam to byla moja baaardzo mocna strona. Jakby co to pytac. A sprawdzic mozna w kazdej ksiazce do ksztalcenia sluchu czy zasad muzyki, gdzie jest omowiona budowa skal. Metrum i budowa taktow, cykl i forma sonatowa... to wszystko sa naprawde skomplikowane pojecia dla dzieciakow, a nauczyciele zazwyczaj nie bardzo wiedza, jak to przystepnie wyjasnic. Szkoda. Jakby co to pytajcie, skaner podlacze, bo bez rysowania i pieciolini na sucho to brzmi jak z kosmosu. Jesli kogos urazilam, to bardzo przepraszam, asocjalna jestem, staram sie jak moge, ale pewnych rzeczy nie potrafie przeskoczyc i czesto nie zdaje sobie sprawy jak sa odbierane moje wypowiedzi. Jesli cos ktos do mnie ma, to prosze mnie uswiadamiac, bo mi naprawde trzeba nieraz duzymi literami. Mam zdiagnozowany Zespol Aspergera i szczerze mowiac na pismie to i tak latwiej niz na zywo. wtedy dopiero jest szopka... Odpowiedz Link
mama_dorota Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 04.08.09, 09:38 Dzięki za zrozumienie Odpowiedz Link
bookehya Re: Specjalne piosenki do nauki interwałów. 04.08.09, 16:51 Napisalam do tej pani i powiedzialam, ze na stronie jest blad. Powiedziala, ze "dziekuje" i ze "oczywiscie zaraz poprawi" i faktycznie poprawila. A swoja droga to takie to wszystko skomplikowane z tymi interwalami, ze jej! Az zazdroszcze ci takiej wiedzy Odpowiedz Link