16.09.12, 18:06
Kilka lat temu przeprowadziłam się i na nowym balkonie mało co rośnie tak dobrze jak na starym. Ale teraz chodzi mi głównie o lawendę. Wykończyłam już chyba z pięć roślinek. Dwa dni zakupiłam nową i teraz poradźcie co zrobić aby nie ukatrupić. Może ja za dużo podlewałam i za mało słońca miała? Mam balkon zadaszony.
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Lawenda 21.09.12, 21:25
      Wklejam ci poradę z jakiegoś innego forum na temat pielęgnacji lawendy na balkonie:

Podstawą sukcesu hodowli lawendy w doniczkach jest podłoże, podlewanie i przycinanie. Gleba żyzna, dobrze zdrewnowana i wapienna. Podlewanie oszczedne, szczególnie w zimę. Nie bać się przycinać lawendy, zwłaszcza odmian niskich o kwiatach różnego koloru itp. Co do nasion. Siać w bardzo ubogi, piaszczysty substrat. Ja nasion nie przykrywałem nawet cienką warstwą piasku. tacke z nasionami zraszałem spryskiwaczem, ale nie przesadzałem z ilością wody. Nasiona słabo kiełkowały. Po skiełkowaniu często grzyby atakują siewki i łupiny nasienne, tak więc te ostatnie usuwałem po skiełkowaniu nasion coby na glebie sie nie pałętały wink. Nasiona po skiełkowaniu podsypywałem trochę piaskiem bo toto wątłe jakieś siewki ma ustrojstwo smile jak siewki wypuścily 4 liście to je przesadziłem do małych doniczek ok 4 cm średnicy i cały pierwszy rok w nich rosły. Zimowanie w domu na zimnym parapecie w pełnym słońcu odseparowane od cieplego pokoju szybką. No i jakoś rosną. Ale roboty sporo było z tym. Lepiej sadzonkować z dużego krzewu, a po przycięciu sporo sadzonek zawsze jest. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka