Dodaj do ulubionych

proszę o informacje...6 latki program

27.10.10, 16:47
proszę o informacje na jakim etapie nauki są w obecnej chwili Wasze 6 latki, w pierwszej klasie.
Co przerabiają, bardzo mi zależy chciałabym porównać.
Obserwuj wątek
    • moofka Re: proszę o informacje...6 latki program 27.10.10, 16:50
      w mojej pierwszej klasie dziecko zrobilo mniej wiecej polowe alfabetu, czyta pisze proste zdania
      na matematyce cyfry do 5 chyba
      proste dzialania, zbiory mniejsze wieksze plus minus
      w klasie sa tez szesciolatki
    • osa551 Re: proszę o informacje...6 latki program 27.10.10, 16:58
      Chyba program nauki w pierwszej klasie jest taki sam dla sześciolatków jak i siedmiolatków. Nie spodziewaj się, że w okresie przejściowym, kiedy nauczyciele mają w klasie jeszcze zwykle więcej siedmiolatków - będą obniżać to, co jest w programie.

Moja córka ma litery i proste słowa jedno i dwusylabowe. Rysowanie szlaczków, liczenie, tego typu rzeczy, czytanie fragmentów Plastusiowego Pamiętnika. Przecież wiadomo, że w pierwszej klasie nikt nie będzie uczył fizyki kwantowej ani o roli drzewa w poezji średniowiecznej.
    • iwoniaw Re: proszę o informacje...6 latki program 27.10.10, 17:01
      Klasa z 6-latków, podręcznik "Nowe już w szkole". Uczą się pisać i czytać (proste teksty z podręcznika o zróżnicowanym stopniu trudności - tzn. dzieci lepiej czytające czytają dłuższe i drobniejszymi literami), z czterech części ćwiczeń pierwsza ma się ku końcowi. Pisanie - kolejne (wg podręcznika) litery i proste zdania. Matematyka - zbiory, porównanie liczebności zbiorów, części wspólnych, początki dodawania.
      Angielski - przedstawianie się, zwroty grzecznościowe, kolory, nazwy owoców, przyborów szkolnych, liczenie i dodawanie do 6.
    • paskudek1 Re: proszę o informacje...6 latki program 27.10.10, 17:32
      kurcze to wychodzi ze u mnie w klasie sa zapóźnieni. Klasa z czwórką sześciolatków ale nie wiem czy wyszli poza A i O. Jak na razie to alfabet mały w domu przerobił z nami sad
      65FF-G to WCALE nie jest wielki biustsmile
      • iwoniaw Bez przesady 27.10.10, 17:49
        Zaraz tam zapóźnieni... Są różne podręczniki, wg jednych wszystkie litery "wchodzą" w I semestrze, wg innych cały rok, a tak czy siak na koniec I klasy umiejętności dzieci są dość podobne. Nie pojmuję tego pędu do porównywania, czy przypadkiem jakaś I klasa nie jest "1 literę dalej" (co jest czystym absurdem nawet przy identycznych podręcznikach, bo jedni robią szybciej litery, ale za to wolniej matematykę, inni odwrotnie, a gdzieniegdzie - jak czytam na Starszym Dziecku - szkoła tylko "zadaje" (rodzicom chyba raczej niż dziecku) a nie uczy).
        Oprócz pisania i czytania w I klasie dziecko ma całkiem konkretną ilość różnych informacji i umiejętności do przyswojenia (pewnie dostaliście jakiś zarys/spis od nauczycielki), no ale wyjście celem obejrzenia w naturze znaków drogowych i przechodzenia na światłach czy głośne czytanie przez nauczyciela z jakiegoś powodu większości "ambitnych" rodziców wydają się nic nieznaczącymi dyrdymałami...
      • czar_bajry Re: proszę o informacje...6 latki program 27.10.10, 19:01
        kurcze to wychodzi ze u mnie w klasie sa zapóźnieni. Klasa z czwórką sześciolat
        > ków ale nie wiem czy wyszli poza A i O. Jak na razie to alfabet mały w domu prz
        > erobił z nami sad

A, O, B,2 to mój sześciolatek w 0 szkolnej przerobił do tej pory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka