Dodaj do ulubionych

I klasa SP - podręczniki

18.05.11, 11:50
Z jakich korzystają (ły) wasze dzieci? Co o nich sądzicie?
Obserwuj wątek
    • dorek3 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 11:52
      Gra w kolory, wyd Juka. Mnie się podobają. ładnie wydane, ciekawe, szybko idące z materiałem
    • joanna_poz Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 11:55
      "raz , dwa, trzy - teraz my" z Nowej Ery.
      zadowoleni (klasa samych 6-latków) - bo wprowadzają litery przez cały rok, a nie przez I semstr.
      • leluchow1 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 11:59
        Bardzo jestem ciekawa co bedą robić w klasie mojego syna, bo Pani w zerówce jest na etapie wprowadzania liter pisanych. Młody idzie do szkoły w klasie mieszanej. Jest 5 latkiem w zerówce i zna to co jest wprowadzane w I klasie. To co oni będą robić w I klasie? Wkurza mnie taki jakiś bezsensowny pęd. Reforma jedno nauczyciel drugie.
        • joanna_poz Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 12:03
          to samo.
          przecież nie przejda od razu do programu klasy II.
          pani w zerowce wychyliła się przed szereg (i sprzecznie z programem) ze szkoda dla dzieci, które pojdą do I klasy i będą się tam nudzić.
          • leluchow1 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 12:08
            Problem polega na tym że w I klasie będzie ta sama Pani. Tak więc co wymyśli ... cholera wie.
            • kanna Re: I klasa SP - podręczniki 19.05.11, 10:35
              Ta sama pani o kl. 0 i 1??
          • iin-ess Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 12:08
            tez "raz dwa trzy teraz my"- bardzo łatwy program
        • analist73 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 12:07
          "Nowe już w szkole"- Nowa Era, klasa 7-latków z 3 rodzynkami. Wszystkie litery wprowadzone były w pierwszym semestrze. Dzieci głównie po zerówce, gdzie poznawali litery (bez sz, cz itd...). Dzieci mają powtórkę. Przy czym w zerówce nie uczyli się pisać, więc tutaj syn skupiał się głównie na nauce pisania.
        • iin-ess Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 14:58
          leluchow1 napisała:

To co oni
          > będą robić w I klasie? Wkurza mnie taki jakiś bezsensowny pęd. Reforma jedno n
          > auczyciel drugie.
          umie płynnie czytać?
          • leluchow1 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 18:33
            Niemal.
    • wuwujama Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 13:16
      Nowe juz w szkole, klasa 22 7latkow i 4 6latkow, w tym moja corka, pierwszy rok reformy, 7latki wszystkie po zerowce, 6latki bez. Mnie sie te podreczniki podobaja, nie byly za trudne przynajmniej dla mojej corki. Oprocz tego dzieci mialy normalne zeszyty w 3linie i w kratke do dodatkowego pisania.
    • anndelumester Nasza klasa MAC - błędy!!! 18.05.11, 13:19
      Materiał urozmaicony, język polski nawet rozbudowany, matematyka na poziomie banalnie żenującym, ale taki program (dzieci mają matematykę rozszerzoną z innych materiałów),szata graficzna taka sobie, nie jest ciekawa jak w Nowej Erze, ale nie jest prymitywno- odrażająca.
      Niestety w podręczniku są PORAŻAJĄCE błędy ortograficzne, językowe, stylistyczne, a interpunkcja woła o pomstę do nieba. Materiał jest ewidentnie nie skażony okiem i ręką redaktorów, recenzentów i korektorów.
      Dzieci, których rodzice nie nauczą poprawnej polszczyzny raczej nei mają szans na spotkanie z nią w tych podręcznikach. Wstyd.
    • mama303 Re: I klasa SP - podręczniki 18.05.11, 13:39
      U nas 2 rok z "nowe juz w szkole" W pierwszej klasie ksiązka narzuca szybkie tempo w poznawaniu liter a w drugiej jakby zwalnia. Jak dla mnie matematyka troche mało ciekawa, kupiłam córce takie dodatkowe ćwiczenia z matmy, dużo ciekawsze!
    • pacynka27 Wesoła szkoła i przyjaciele WSiP 18.05.11, 14:02
      Typowe podręczniki pod sześciolatków. Bardzo mało matematyki. Litery wprowadzane cały rok. Szata graficzna gorsza niż w podręcznikach z Nowej Ery ale i tak całkiem OK.
      • monix123 Nowe już w szkole Nowa Era 18.05.11, 23:35
        Klasa 7 latkow i 4 sztuki 6 latków/w tym moja bez zerówki/. Wg mnie - porownując z innymi książkami całkem, calkiem fajny podręcznik.
        Nam się miło z nim pracowałosmile
    • bazylea1 Re: I klasa SP - podręczniki 19.05.11, 09:21
      Juka Gra w kolory - dość ambitne i szybko idące z programem.
      • kocianna Re: I klasa SP - podręczniki 19.05.11, 09:50
        Wesoła szkoła i przyjaciele - wolniutko, typowo dla sześciolatków. Moja Młoda, która do szkoły chodzi wyłącznie w soboty, sześć lat skończyła w styczniu, a w przedszkolu raczej budują zamki z piasku na dworze, niż czegokolwiek się uczą, trochę się w szkole nudzi.
    • ania2003i2011 Re: I klasa SP - podręczniki 19.05.11, 10:34
      razem w szkole
      literki prawie do kwietnia były robione
      matematyka jest do 20
    • gertruda.k Re: I klasa SP - podręczniki 20.05.11, 19:54
      "ODKRYWAM SIEBIE JA I MOJA SZKOŁA" takie podręczniki będzie przerabiać moje dziecko.
      Podobno łatwe i dostosowane do 6latków?
    • przeciwcialo Re: I klasa SP - podręczniki 20.05.11, 19:56
      Starszy Nowe juz w szkole, młodszego tez to czeka choc wolałabym dlaniego ten dłuzszy program.
      Nowe juz w szkole jest trudne.
      • magdabis83 Re: I klasa SP - podręczniki 21.05.11, 01:21
        mój syn w szkole od września idzie do 1 klasy i będzie miał Nowe już w szkole-NOWA ERA,podobno fajne ale zobaczymy we wrześniusmile
        • k1234561 Re: Świat ucznia,wyd.Juka 21.05.11, 07:17
          U nas przerabiany był "Świat ucznia".Nie wiem czy ktokolwiek w Polsce jeszcze korzysta z tych podręczników.Podręczniki i ćwiczenia nudne jak flaki z olejem,przyroda potraktowana po macoszemu,ogólnie większość tematów bardziej zasygnalizowana niż wytłumaczona/przećwiczona.Szata graficzna nie powalająca.Nikt chyba pod kątem technicznym nie przemyślał tych ćwiczeń,bo tam gdzie dziecko,ma coś napisać,to jest miejsca na jedną linijkę,lub w ogóle jej nie ma,a tam gdzie odpowiedź może się skończyć jednym zdaniem miejsca na całe wypracowanie.Raz jeszcze powtórzę,nieciekawe,nie zachecające dla dziecka,niski poziom,ogólnie wizualnie nieładne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka