Dodaj do ulubionych

do forumowiczow-pedagogow itp.

06.06.11, 11:14
co byscie prferowali, jesli na liscie przyjec do szkoly jest kilkoro dzieci z zaburzeniami z kregu ADHD:
- wszystkich do jednej klasy i wyposazyc ta klase w najlepszych pedagogow?
- rozlozyc ciezar?

w szkole mojego syna model nr 1. do niedawna jakos szlo. ale przestalo. cala klasa "odlatuje".
wg wychowawczyni po weekendzie dzieci sa nie do opanowania (=nadmierna swoboda w domu?). u mnie osobiscie na odwrot: po przyjsciu ze szkoly Mlody potrzebuje kilku "starc" zanim wroci do "normalnego", kooperatywnego trybu.
Obserwuj wątek
    • annulka79 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 06.06.11, 19:03
      Co znaczy "wyposażyć ta klase w najlepszych pedagogów" ? ;P

Sensem umieszczania wszystkich w jednej klasie byłoby dodanie nauczyciela wspomagającego bo w przeciwnym wypadku niezależnie od pedagoga będzie baaaardzo ciężko. Pomijam, że już widzę petycje i pielgrzymki rodziców dzieci które nie sprawiają problemów a byłyby umieszczone w tej klasie...

Równomierne rozłożenie uczniów po równoległych klasach jest bardziej realnym rozwiązaniem. Spokojna grupa dzieci, odpowiednio wzmacniana, dobrze wpływa na bardziej "ruchliwych" kolegów.

W obu przypadkach konieczna terapia dla dzieci z zaburzeniami i dodatkowe zajęcia z psychologiem/pedagogiem dla całej klasy.
      • yula Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 06.06.11, 19:28
        5-ka ADHD w jednej klasie???? to będzie dom wariatów a nie klasa, tam najlepsi pedagodzy nie pomogą, nie jestem pedagogiem, ale mamą takiego nadruchliwca, ADHD nie ma stwierdzonego.
    • nangaparbat3 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 06.06.11, 19:11
      Cóż, ideałem byłoby rozłożenie dzieci po klasach i dodanie każdemu nauczyciela wspomagającego. Słyszałam o programach z fund. un., które to umożliwiają. I słyszałam od matki chłopca pobitego przez kolegę z ADHD, że od kiedy ten kolega ma nauczyciela wspomagającego, zmienił się nie do poznania i zacząl dobrze uczyć.
      • annulka79 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 06.06.11, 19:18
        Program nazywał się "Asystent dziecka z ADHD" i nie wiem czy nadal działa. Warunkiem jest to by dziecko miało stosowne orzeczenie i zgoda jego rodziców.
    • tygrysiatko1 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 06.06.11, 19:31
      Jak dla mnie absolutnie nie można zrobić zbieraniny dzieci z ADHD w jednej klasie, bo taki nauczyciel w trybie przyspieszonym się wypali...
      a po drugie moim zdaniem powinno się weryfikować rozpoznania ADHD oraz wymagać pracy rodziców z dziećmi... bo wiele dzieci i wileu rodziców zasłania się, że dziecko ma ADHD i coś tam musi robi, bo tak ma, a jest najnormalniej w świecie rozwydrzone i rozpuszczone... od razu zaznaczam, że nie wszystkie, ale znam takich ludzi co otwarcie się przyznają, że załatwili swojemu dziecku "ADHD", bo tak jest "latwiej" i na wiele rzeczy w wykonaniu takich dzieci szkoła przymyka oczy...
      • mamusia1999 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 08:24
        u nas niestety bywa na odwrot: rodzice sabotuja orzeczenie (ADHD, dysleksja, dyskalkulia etc.) bo to na cale zycie blokuje dostep do wielu egzystenjalnych ubezpieczen np. prywatnych kosztow leczenia, od niezdolnosci do pracy. bez tego ostatniego nie dostaniesz kredytu hipotecznego itd. itd. itd.

jeden chlopiec ma orzeczenie ADHD, jeden jest bardzo zaburzony ale/bo z patologicznej rodziny i bez orzeczenia, 2 powtarza 1kl. (polska "nowa" 1kl. dla 6latkow) wiec mozna sie domyslac, ze tez niedobory koncentracji maja...
        • annulka79 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 08:47
          Z tego co piszesz, to zgodnie z przepisami tylko jedno dziecko przejawia specyficzne trudności, pozostałe mieszczą się w normie sad Pisze "zgodnie z przepisami" bo faktycznie wygląda to inaczej...

Nauczyciel wspomagający może być przydzielony tylko dziecku z orzeczeniem, ale to nie jest wcale takie łatwe i oczywiste i niestety często pozostaje w sferze marzeń nauczycieli i rodziców... ot, taka nasza rzeczywistość.

W takiej sytuacji możliwe jest czasem przeniesienie ucznia do szkoły z oddziałami integracyjnymi (oczywiście muszą na to wyrazić zgodę rodzice chłopca).
        • dorek3 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 10:12
          Dyslektyk nie dostanie prywatnego ubezpieczania????
          • canuck_eh Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 22:09
            Wlasnie dlaczego dyslektyk nie dostanie ubezpieczenia ?Co dysleksja ma do ubezpieczenia , ktos mi moze wytlumaczyc?CZy Polska to juz jakis az tak dziwny kraj ze az strach przyznac sie do dysleksji?
            • zdunia1979 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 22:12
              To jakaś bzdura z tym ubezpieczeniem. Dostaje je każde dziecko jak i dorosły.
              • mamusia1999 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 08.06.11, 12:22
                o....niedomowilam. my w Niemczech. taka jest rzeczywistosc, ze PRYWATNE ubezpieczenia (a nei ZUS) odrzucaja petentow z zaburzeniami psycho-intelektualnymi. zreszta odrzucaja kogo moga, biora tylko calkiem zdrowych. dlatego dzieci najlepiej ubezpieczyc po urodzeniu, zanim wynikna jakiekolwiek klopoty wink moja Mloda nie dostala prywatnego zdrowotnego (na koszty medycyny alternatywnej) bo w dziecinstwie miala drgawki goraczkowe.

szczegolnie wazne jest prywatne ubezpieczenie od niezdolnosci do wykonywania zawodu (bo normalne emerytalne pokrywa tylko niezdolnosc do pracy zarobkowej) i tu zdecydowanie odrzucaja kandydatow obciazonych nawet zaprzeszla dysleksja, ADHD etc etc etc
    • mgla_jedwabna Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 00:09
      To pierwsze rozwiązanie z daleka czuć oszczędnościami. Zamiast rozmieszczać dzieci z ADHD w oddzielnych klasach, każdemu dając nauczyciela wspomagającego, ktoś chciał pewnie zaoszczędzić zatrudniając np. 2 wspomagających do 5 ADHDowców. Kiepskie rozwiązanie, bo dzieciaki będą rozpraszać się nawzajem.
      • maksimum Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 04:27
        1- wszystkich do jednej klasy i wyposazyc ta klase w najlepszych pedagogow?

Wszystkich w jednej klasie jest najlepszym rozwiazaniem a jakosc nauczyciela uzaleznic od jakosci uczniow.Jaki jest sens by najlepszy nauczyciel meczyl sie z najgorszymi uczniami?
        Najlepszy nauczyciel powinien uczyc najlepsze dzieci,a najgorszy nauczyciel najslabiej sie uczace dzieci.
        Zreszta mozna spytac najlepszego nauczyciela jakie dzieki chce uczyc,bo jak go dasz do najgorszych to szybko zmieni prace.Nie po to jest najlepszy,zeby sie z matolami meczyl.

2- rozlozyc ciezar?

Jak rozlozysz ciezar,to zrobisz burdel w pieciu klasach i zdezorganizujesz zycie spokojnych dzieci w calej szkole.
    • amancjuszka Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 09:22
      Co to znaczy zaburzenia z kregu Adhd? Ma na to opinie, orzeczenie (kiedy jest leczone takze psychiatrycznie)? Jezeli ma opinie to moze byc w takiej klasie do kilknastu takich dzieci, niemniej jak ma orzeczenie to do maks 5 z tym, ze z roznymi diagnozami. Nie wrzuca sie do jednej klasy dzieci z jedna diganoza, bo to na dobre nie wyjdzie, energia wtedy jest skumulowana, to zarowno zle oddzialowuje na dzieci jak i na nauczycieli.
    • zdunia1979 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 09:25
      Ja pracuję w szkole integracyjnej. Max 4 dzieci z zaburzeniami może być w jednej klasie. Inaczej tracą zarówno dzieci zdrowe jak i te z zaburzeniami bo nauczyciel zamiast uczyć musi ciągle opanowywać towarzystwo! Nawet pomoc nauczyciela wspomagającego przy tak dużej liczbie dzieci zaburzonych nie zagwarantowałaby sukcesu.
      • maksimum Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 21:01
        zdunia1979 napisała:

> Ja pracuję w szkole integracyjnej. Max 4 dzieci z zaburzeniami może być w jedne
        > j klasie. Inaczej tracą zarówno dzieci zdrowe jak i te z zaburzeniami bo nauczy
        > ciel zamiast uczyć musi ciągle opanowywać towarzystwo!

W kazdej sytuacji traca dzieci zdrowe nawet jesli tylko jedno w klasie jest z zaburzeniami.

> Nawet pomoc nauczyciela wspomagającego przy tak dużej liczbie dzieci zaburzonych nie >zagwarantowałaby sukcesu.

Bo sukces daje dobre wychowanie w domu oraz wlasna praca ucznia.
        Dziwie sie dlaczego o ksztalcie polskich szkol decyduja rodzice i dzieci z zaburzeniami a nie te,ktore sa dobrze przystosowane do zycia i szkoly,czyli zdecydowana wiekszosc.
    • olifra1 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 21:16
      do naszej szkoły są przyjmowane dzieci z ADHD, ale każde jest w innej klasie. każde z dzieci ma "swojego osobistego" reedukatora, który siedzi z nim w ławce na lekcjach i przerabia program (ten sam co klasa) w odpowiednim dla ucznia tempie. potem dziecko ma prawo, np. wyjąć kanapki i zjeść śniadanie, w ekstremalnych przypadkach wyjść z sali na świetlicę. dzieci z klasy nie zwracaja uwagi, szybko przyzwyczajają się do sytuacji. do tej pory za każdym razem było tak, że reedukator jest z dzieckim do "jakiegoś momentu", nigdy nie było potrzeby żeby był przez wszystkie klasy szkoły podstawowej. w odpowiednim momencie taki reedukator stopniowo "się wycofuje". to tak w skrócie.
      także tu nie chodzi o najlepszych pedagogów, tylko o odpowiednie kwalifikacje i dobrą organizację szkoły.
      u mojej córki w szkole (szkoła publiczna) oprócz reedukatorów na miejscu jest pedagog i psycholog (wszyscy na etacie), także w każej chwili dzieci, czy rodzice mogą skorzystać z pomocy.
      • zdunia1979 Do Maksimum 07.06.11, 21:51
        Rozumiem,że masz zdrowe dzieci i dzięki Bogu, ale pamietaj,że każdy z nas może mieć zaburzone (w szerokim tego słowa znaczeniu) dziecko i gwarantuje ci,że jako rodzic chciałbyś zapewnić mu optymalne warunki zycia i nauki. Więc nie rób z tego dzieci drugiej kategorii bo nie masz racji i myślę,że możesz urazić wielu rodziców dzieci chorych. Wcale nie cierpią dzieci zdrowe. W szkole integracyjne są nauczyciele,którzy wiedzą jak pracować i gwaranuję ci,żę wyniki są rewelacyjne!
        • canuck_eh Re: Do Maksimum 07.06.11, 22:16
          Zdunia, maksiu ma zawsze racje i ma na to link do wikipedi z pewnoscia.
          MAksiu nie zrozumial ze np dobry nauczyciel uczacy jego super duper dzieciaki moze sie bezgranicznie wylozyc przy nauczaniu mojego syna bo moze nie miec zielonego pojecia jak podejsc dziecko dyslektyczne.Zdunia musisz zrozumiec ze maksiu jest za tym by dzieciaki z wszelkimi dysfunkcjami pozamykac w lagrach z miernymi nauczycielami bo po kiego ladowac np w taliego dyslektyka ktory jest ponad przecietna inteligentny, ale trzeba do niego troszeczke w niekonwencjonalny sposob podejsc i przymknac oko na to ze wali bledy ort.Trzeba tez inaczej podejsc do takiego dziecka co to na tylku usiedziec przez 15 min nie potrafi - czy jakiekolwiek inne dzieciaki z innymi dysfunkcjami czy zaburzeniami.Dla maksia to inny, gorszy gatunek i juz.
          Wiekszoc na tym forum sie do tego przyzwyczailasmile
          • zdunia1979 Canuck ek 07.06.11, 22:28
            Dzięki za info smile Ale ja czytam to forum regularnie, czasami piszę i maksia i jego bzdury znam smilesmilesmile Ale niestety takich "mądrych" ludzi jest znacznie więcej i warto im pewne rzeczy uzmysławiać. Mimo iż wrażenie jest takie, iż do nich nic nie dociera to jest inaczej. Tylko,żeby przyznać innym,żę maja rację tzreba odwagi a tu jej brakuje...
    • mruwa9 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 22:21
      W pierwszym odruchu zareagowalam oburzeniem: jak to, getto tworzyc, a w dodatku takie nagromadzenie ADHDowcow to mieszanka wybuchowa.. ale po chwili refleksja- przeciez moje dziecko chodzilo do szkoly dla dzieci z ADHD, wielu do tego mialo jeszcze diagnozy ze spektrum autyzmu o roznym charakterze i nasileniu. I zdarzalo mi sie bywac w tej szkole podczas dnia pracy, bylismy gospodarzami imprezy urodzinowej dla kolegow z klasy .Tam na osemke dzieci przypadalo piecioro nauczycieli i byli oni naprawde rewelacyjni, a dzieciaki- fantastyczne. Obserwujac te grupe trudno bylo nie zadawac sobie pytania- co oni tu robia? Przeciez to grupa fantastycznych chlopakow, mogacych zwojowac swiat!
      No tak, oni mogli zwojowac swiat, bo mieli odpowiednie ku temu warunki: chetnych i kompetentnych nauczycieli, ktorym chcialo sie widziec w uczniach ogromny potencjal, a nie tylko klopoty i defekty, jasna, wyrazna struktura dnia, tempo nauczania dostosowane do mozliwosci koncentracji uczniow, bedacych w normie intelektualnej, wiec nie ma zadnego powodu, zeby traktowac ich jak uposledzonych i z tego powodu ograniczac program nauczania. Obecnosc pedagogow przy uczniach rowniez na przerwach, mozliwosc opuszczenia klasy przez ucznia , razem z jednym z nauczycieli, gdy zaczyna sie robic goraco i uczen nie daje rady w danej chwili usiedziec w sali.odpowiednio zaaranzowane wnetrza, osobne pokoje z sofami , gdzie mozna sie odizolowac i wyciszyc.
      • maksimum Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 22:40
        mruwa9 napisała:

> W pierwszym odruchu zareagowalam oburzeniem: jak to, getto tworzyc, a w dodatku
        > takie nagromadzenie ADHDowcow to mieszanka wybuchowa.. ale po chwili refleksja
        > - przeciez moje dziecko chodzilo do szkoly dla dzieci z ADHD,

mruwa9-genialna odpowiedz.Dziekuje bardzo.Nareszcie ktos mnie zrozumial.
        To nie chodzi o dyskryminacje tych z ADHD jesli umieszcza sie ich w jednej klasie ale o dostosowanie programu i sposobu nauczania do ich mozliwosci.
        Dzieciak z ADHD bedzie problemem wsrod normalnych dzieci ale moze byc calkiem dobry w swojej grupie.
        TYLKO I WYLACZNIE SELEKCJA.

• zdunia1979 Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 22:43
          Maksimum a ciekawa jestem do jakiej grupy ty byś się zaselekcjonował ?
          • maksimum Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 07.06.11, 23:00
            zdunia1979 napisała:

> Maksimum a ciekawa jestem do jakiej grupy ty byś się zaselekcjonował ?

To zalezy kiedy.
            Na poczatku podstawowki nie uczylem sie zupelnie.Zaczalem sie uczyc dopiero pod sam koniec podstawowki by zdac do szkoly sredniej,a pozniej znow bimbalem az do matury.
            Zaczalem sie uczyc dopiero na studiach i po studiach.
            Ja sie zle czulem w podstawowce z dzieciakami,ktore pisaly rowniutko jak pod linijke i mialy wszystkie prace domowe odrobione i traktowalem ich jako dywersantow.
            Bazgralem niemilosiernie w jednym zeszycie ,bo reszta mnie gdzies poginela i tak mialem tez w szkole sredniej.Kiedys nauczyciel polskiego postawil mnie 2 z pieknego wypracowania bo nie mogl go odczytac.To wyrzucilem zeszyt do kosza przy nim i myslalem ze go strzele.
            • giciag Re: do forumowiczow-pedagogow itp. 08.06.11, 12:45
              Moj syn ma zaburzenie skupienia uwagi i chodzi do klasy stworzonej dla dzieci z problemami.Jest ich 12,na ogol w klasie za cicho nie jest, ale jakos nauczyciele daja sobie rade.Lekcje przebiegaja normalnie,plan nauczania jest taki jak dla innych klas.Rodzice sa w stalym kontakcie ze szkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka