Dodaj do ulubionych

Trudne podręczniki dla 2 kl SP

02.08.12, 09:03
Które z wydawnictw uznawane są za trudne? Kiedyś takim wydawnictwem było MOJE ABC ale jakoś nie mogę znaleźć tego wydawnictwa dostosowanego do nowej podstawy. Znacie coś innego? Dzięki za pomoc.
Obserwuj wątek
    • bramanka Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 02.08.12, 09:46
      nowe juz w szkole, wyd. nowa era.
      ponoć najtrudniejszy podrecznik na rynku. i tak banalny nawet dla mojej 6 latki....
      • leluchow1 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 02.08.12, 09:50
        No własnie Młody miał Nowe już w szkole w ubiegłym roku i nie powalił mnie na łopatki. Jego też nie smile
        • mysz1978 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 02.08.12, 13:53
          nie wiem czy trudne, ale za ambitne uchodzily podrecnziki wydawnictwa Didasko "Ja-ty-my", ale to byla stara odstawa. Na temat nowych z Didasko niestety nic nie wiem.
          • olga727 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 18.06.13, 21:28
            mysz1978 napisała:

> nie wiem czy trudne, ale za ambitne uchodzily podrecnziki wydawnictwa Didasko "
            > Ja-ty-my", ale to byla stara odstawa. Na temat nowych z Didasko niestety nic ni
            > e wiem.

Wg.mnie te podręczniki wyd. Didasko:"Od A do Z" są ambitne i ciekawe w swojej formie. Czy trudne,to nie jest odpowiedź jednoznaczna,bo dla jednego będą banalnie łatwe,a dla innego nie do opanowania.
          • 71gosik Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 19.06.13, 20:29
            Mój syn koczy własnie trzyletnia edukację z Od A do Z Didasko i uważam, że jest to pakiet bardzo twórczy. Dzieci pisza wiersze, wywiady, dzieciak miał np zadane ułozyc melodię do wiersza i ja zaśpiewać.
            • slonko1335 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 20.06.13, 08:29
              Podobnej argumentacji użyła przyszła wychowawczyni mojego dziecka. Przez ostatnie 3 lata przerabiali Nowe Już w szkole. Na zebraniu przyszłych pierwszoklasistów powiedziała, że zdecydowała się na zmianę podręcznika (na Od A do Z) na trudniejszy ale dużo bardziej twórczy i uczący samodzielnego rozwiązywania problemów i myślenia.
      • dorek3 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 03.08.12, 09:59
        Nie porównywałam osobiście, ale w szkole moich synów Nowe juz w szkole zostało wybrane jako łatwiejsza alternatywa dla Gry w kolory wyd Juka. Taką decyzję podjęto rok temu po tym jak się okazało że w klasie dominują 6-latki
        Grę w kolory realizuja moi synowie. Nic nie sprawia im zasadniczych trudności ale na pewno nie nudzą się przerabiając ten podręcznik.
    • przeciwcialo Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 02.08.12, 16:57
      Nowe Już w szkole jest z tych trudniejszych.
    • ania19821 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 02.08.12, 23:46
      Ja słyszałam że Gra w kolory JUKI jest najtrudniejsza.
      • jarkotowa1 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 03.08.12, 10:08
        Mój syn uczy się z Gry w kolory. Teraz idzie do 3kl (zaczynał jako 6 latek).
        Książka jest ciekawa, nigdy nie sprawiała synowi żadnych trudności. Aktualnie z tej serii jest też książka z zadaniami o "wyższym stopniu trudności" (na pewno do klasy 3).
        Myślę, że książki mogą być bardziej lub mniej ciekawe, ale generalnie podstawa programowa jest banalna więc dzieciaki nie mają problemów z żadnym wydawnictwem.
        • dorek3 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 03.08.12, 10:11
          Zadania o podwyższonym stopniu trudności są do wszystkich poziomów od I klasy począwszy. Moim zdaniem Juka pozwala nauczycielom dość łatwo rozszerzać podstawę.
          • katmack Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 18.06.13, 10:29
            A który podręcznik właśnie zawiera w wersji "podstawowej" bogatsze treści i trudniejsze zadania, czy pojawiło się coś nowego? Albo z drugiej strony który z pakietów , materiałów dodatkowych jest trudniejszy.
      • melancho_lia Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 18.06.13, 11:08
        Gra w kolory raczej trudna nie jest. Przynajmniej dla mojego syna.
    • jagabaga92 Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 18.06.13, 11:26
      Nie rozumiem, czemu ma służyć "trudność" podręczników? Nie lepiej, żeby był ciekawie opracowany, choćby nawet był "łatwy"?
      • iwoniaw Szczerze mówiąc, też bym raczej oczekiwała, żeby 18.06.13, 13:06
        podstawa programowa i jej ew. rozszerzenie były przedstawione w sposób jak najprzystępniejszy dla ucznia, by mu było jak najłatwiej przyswoić kolejne zagadnienia (i dotyczy to podręczników od poziomu I klasy podstawówki po uniwersytet). wink
      • asia_i_p Re: Trudne podręczniki dla 2 kl SP 19.06.13, 19:35
        Mózg się ćwiczy. Tę samą rzecz można uczniowie podać na tacy albo go naprowadzić, żeby sam odgadł. Ten drugi podręcznik będzie trudniejszy, ale nauczy więcej, bo nie tylko nauczy określonych wiadomości, ale też samodzielności w dochodzeniu do nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka