madziaaaa 29.12.14, 22:23 Wybieracie raczej te rejonowe, czy te które są przy podstawówce do której chodzi dziecko? Albo te najlepsze w rankingu? Czym się kierujecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
drzewko_szczescia Re: Gimnazjum 30.12.14, 10:57 Uważam, że atmosfera w klasie mojego dziecka jest w 50% odpowiedzialna za jego słabe wyniki w nauce i jeśli pójdzie do gim. rejonowego, praktycznie z tym samym towarzystwem, to nic się nie zmieni. Do żadnego dobrego, państwowego gimnazjum poza rejonem się nie dostanie z powodu kiepskiego świadectwa. Mamy w dzielnicy gimnazjum Montessori i społeczne- byłam już zdecydowana na Montessori, przekonałam męża, ale akurat jego kolega zabrał jedną córkę z tej szkoły, a druga ma korki ze wszystkich przedmiotów, żeby ją zabrać w przyszłym roku i znów mam wątpliwości. Zostaje społeczne (zależy mi na małych klasach skupionych na nauce, a nie łobuzerce), ale nie wiadomo, czy się dostanie. Okropny ten rok! Odpowiedz Link Zgłoś
fasolka99 Re: Gimnazjum 02.04.15, 11:34 Mam podobne przemyślenia (tylko moje dziecko ma przyzwoite wyniki w nauce - przemyślenia bardziej dotyczą rozwoju społeczno-intelektualnego, zainteresowań). Także mam gimn Montessori i społeczne w okolicy. Społeczne znam od podszewki (podstawówkę i gimnazjum), szkoła Montessori też mi nie obca. A państwowe gimnazja w okolicy zniechęcają mnie niestety rejonowym towarzystwem... Moje dziecko nie jest z tych indywidualności uczących się dla siebie i swojego rozwoju i nie mając otoczenia ciągnącego w górę będzie jechać na minimum akceptowalnym... Gimnazjum społecznie nie jest tym, w co byśmy się chcieli wpakować (znając je od tej podszewki), Montessori odpada - poziom kiepski. Zostaje jeżdżenie gdzieś dalej, o ile się dziecko dostanie. No i to jeżdżenie (co najmniej 45 min) średnio mi się podoba... Ech, wybory. Na razie jednak skłaniamy się do dalszych dojazdów, jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
liliawodna222 Re: Gimnazjum 02.01.15, 14:15 Moja idzie do zwykłego rejonowego, które mamy "za rogiem". Nie chcę, żeby spędzała 2 godziny dziennie na dojazdach. Też ma nie najciekawsze towarzystwo w podstawówce, ale z kolei podstawówka nie jest naszym rejonem, więc kolegów w większości będzie miała nowych. Gimnazjum ponoć ok. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gimnazjum 04.01.15, 21:06 Jesteśmy w kropce. Gimnazjum rejonowe jest tak byle jakie, że trzeba nie lubić własnego dziecka aby je tam posłać. Nie ma więc mowy. Córka nie będzie miała problemu z dostaniem się gdziekolwiek ze względu na oceny (testy próbne na 100%). Ale dodatkowo chodzi o języki. W naszej okolicy nie ma właściwie gimnazjum z klasą językową. A jak jest to oprócz angielskiego jest niemiecki lub hiszpański. A córka uczy się dodatkowo francuskiego i jej to bardzo odpowiada. Mamy w okolicy tylko jedno gimnazjum ( niepubliczne) gdzie uczą intensywnie angielskiego i francuskiego. Ale to nowa szkoła- ma może z 6 lat a poza tym płatna. Niby 1000zł ale co jeśli okaże się przechowalnią dla bogatych nieuków? Którym się wydaje, że jak rodzice płacą to mogą robić co chcą? A my szukamy miejsca gdzie dziecko miało by fajną atmosferę do nauki i nikt by nie mówił jej, że jest kujonem (a tak teraz słyszy, co prawda dla niej to komplement ale przecież nie o to chodzi). No i głowy nam się dymią. Córka chce iść tam gdzie francuski a ja się zastanawiam jak to jest potem z przenoszeniem dziecka gdzie indziej w razie niepowodzenia ( jeśli szkoła okaże się jednak porażką). Co jeśli szkoły , które ewentualnie będziemy brać pod uwagę powiedzą, że nie mają już miejsc. I co z drugim językiem? Powiedzmy w połowie roku zmieni szkołę i okaże się , że nic nie umie z niemieckiego. Bo gdzie ja znajdę taką inną szkołę skoro w okolicy naprawdę jest jedna? Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Gimnazjum 23.02.15, 12:10 nie wysyłajcie do Żmichowskiej Francuski jest mało polularny, klas z tym jezykiem jest mało. Zosia chce z hiszpańskim, ewentualnie niemieckim. Do klasy z hiszpańskim podobno najtrudniej się dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gimnazjum 21.03.15, 17:03 Już zdecydowaliśmy Wreszcie po dłuuugich poszukiwaniach odkryliśmy, że dość blisko jest gimnazjum , które nam odpowiada. I oczywiście Alicji też. Jest klasa językowa z dodatkowym do wyboru francuskim , hiszpańskim, niemieckim lub rosyjskim. Zależy jaka grupa się zbierze. Teraz "tylko" test predyspozycji i już O egzaminy i średnią jestem spokojna. Tylko ten test mnie niepokoi bo jego formuła stanowi pewną nowość dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gimnazjum 02.04.15, 22:53 Nie. Tam nie ma takiej klasy. Alicja wybrała Alpejską Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Gimnazjum 03.04.15, 19:44 Tak Byliśmy na dniu otwartym i Alicji się spodobało. Dojazd od nas idealny, klasa językowa. Nie ma co wybrzydzać Koleżanka córki do Władysława się na pewno nie dostanie. Nie wiem czemu się akurat uparła tam- szanse są żadne , szczególnie, że nie napisała egzaminu na 100%. Nie ma też aż tak super-średniej. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Gimnazjum 23.02.15, 12:07 U nas rejonowe jest tragiczne. Córka chce isć do klasy jezykowej, będzie zdawała egzamin z predyspozycji językowych, zobaczymy, gdzie się dostanie. Wolałabym blizej domu, mamy jedno na oku, ale bardzo trudno się tam dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: Gimnazjum 25.02.15, 17:55 Moja Ola również chce iść do klasy dwujęzycznej, również czeka ją test predyspozycji językowych. Z jakiego miasta jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Gimnazjum 16.03.15, 22:14 Rejonowe. Ja z tych wyrodnych matek co wychodzą z założenia, że szkoła powinna być blisko, bo kontakty społeczne najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Gimnazjum 31.03.15, 17:29 w szkole publicznej mojej corki tylko 6 osob jest z rejonu, reszta dojezdza. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Gimnazjum 08.04.15, 23:08 W publicznej szkole moich dzieci spoza rejonu u córki jest 1 dziewczynka. Reszta mieszka niedaleko. Gimnazjum też wybieram najbliższe, dobry dojazd autobusem/koleją/rowerem, super zaplecze sportowe, zielona okolica. Na jazdy "do miasta' przyjdzie czas w liceum. Nie zafunduje dziecku godzinnych dojazdów, a za szofera nie będę robić całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
minkapinka Re: Gimnazjum 14.04.15, 12:53 nie kazda szkoła nierejonowa jest godzinę jazdy od domu Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Gimnazjum 30.06.15, 10:00 Pewnie, ale mi zależy, żeby dzieciak miał blisko kolegów i dobry dojazd. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa wyniki już mamy :) 18.03.15, 20:03 W ubiegłą środę był test predyspozycji językowych. Dziś wyniki Mam już gimnazjalistkę, Ola została przyjęta ufffff Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wyniki już mamy :) 21.03.15, 17:12 Gratuluję U nas jeszcze nie ma testów. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wyniki już mamy :) 21.03.15, 22:05 Gratuluję U nas jeszcze nie ma testów. Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa Re: wyniki już mamy :) 22.03.15, 21:52 Dzięki Muszę jeszcze w szkole rozwiązać umowę, a to nie będzie miła rozmowa.... Ale teraz, jak już wiem, ze przyjęli córkę do gimnazjum, to już luuuuzik Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: wyniki już mamy :) 22.03.15, 22:10 To już mała niedogodność przy fakcie, że dziecko dostało się tam gdzie chciało Odpowiedz Link Zgłoś
madziaaaa dziś w Łodzi 01.05.15, 06:51 były oficjalne wyniki, wywieszenie list przyjętych i nieprzyjętych. Mam gimnazjalistkę! Odpowiedz Link Zgłoś