iwonapa 11.05.05, 17:31 chodzi mi o dzieci pierwszokomunijne. Jak było u was? U nas w albach, ale mój chrześniak szedł w garniturze 3 lata temu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: chłopcy w albach czy garniturach? 11.05.05, 22:25 U nas komunia była dwa lata temu - alby, ale krótkie, jak komże ministrantów, na dole czarne spodnie. W naszym i sąsiednim kościele jest tak od kilku lat. Odpowiedz Link Zgłoś
kol.3 Re: chłopcy w albach czy garniturach? 12.05.05, 20:10 Uważam, że alba w przypadku chłopców jest wyrzucaniem pieniędzy. Garniturek przyda się na koniec roku i inne okazje przynajmniej przez rok. Dodatkowo alba wcale tak tanio nie kosztuje i jest to ciuch o urodzie pokrowca. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: chłopcy w albach czy garniturach? 13.05.05, 10:52 Kupiłam garnitur i osobno zamówiłam komżę. Tej drugiej nie dostałam, ponieważ (pomimo wcześniejszego zapisu) nie mogłam być na jednym zebraniu, na którym zbierano pieniądze. Tak więc syn poszedł w samym garniturze. W przyszłym roku idzie drugi Odpowiedz Link Zgłoś
kasiekgo Re: chłopcy w albach czy garniturach? 13.05.05, 22:20 Mój syn idzie w tą niedzielę do komunii w garniturku. W naszym kościele nie ma alb ani komży po prostu tak rodzice zadecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: chłopcy w albach czy garniturach? 13.05.05, 23:28 kwestia gustow i realiow w mojej okolicy nie ma zwyczaju noszenia garniturkow do szkoly z zadnej okazji alby byly wypozyczane Odpowiedz Link Zgłoś
kkokos Re: chłopcy w albach czy garniturach? 16.05.05, 15:55 no nie, komża plus garnitur to już zupełnie bez sensu, po co taki wydatek? > w mojej okolicy nie ma zwyczaju noszenia garniturkow do szkoly z zadnej okazji zgadzam się z tym zdaniem! u nas były alby, bardzo ładne. dziewczynki miały haft z przodu, chłopcy mieli zawieszone spore drewniane krzyżyki. alby były zamówione jeszcze w listopadzie, więc taniej niż zamawiane w marcu- kwietniu. do tego było kilka wzorów wianków do wyboru. no i zakaz rękawiczek, torebek i innych tego typu dodatków do stroju. tyle że z albami to tak samo jak z sukienkami - bywają śliczne, zgrabne, skromne, a jednocześnie uroczyste, bywają też bogatsze, brzydkie i zwyczajnie źle uszyte... Odpowiedz Link Zgłoś
asia9931 Re: chłopcy w albach czy garniturach? 16.05.05, 17:15 mój szedł 2 lata temu w garniturku i jestem z tego zadowolona. obskoczył w nim 2 wesela, komunie i uroczystości szkolne. teraz wyrósł i sprzedałam za całkiem niezłe pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
bczerwin1 Re: chłopcy w albach czy garniturach? 18.05.05, 08:11 Mój syn miał komunię w zeszłym roku. Chłopcy ubrani byli w garnitury i komże, wyglądali bardzo ładnie. W tym roku już jesteśmy po rocznicy i garnitur czeka na nowego właściciela. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: chłopcy w albach czy garniturach? 19.05.05, 07:35 A u nas mozna bylo jak sie chce. Ksiadz polecil, zeby dzieci ubraly sie w to, w czym sie beda dobrze czuc. I jeden chlopiec byl z zwyklej bluzie sportowej. Inni byli w koszulach, niektorzy w garniturach. Ale u nas to raczej jest "rodzinna" uroczystosc. Moj syn wlasnie mial pierwsza spowiedz. A komunia dopiero za rok ). Odpowiedz Link Zgłoś
saba76 w mojej parafi 19.05.05, 08:37 od kilku lat chlopcy i dziewczynki maja alby, w parafiach obok też i mysle ,ze jest to dobry sposób na zakrycie roznic majątkowych rodzicow dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
bdra1 Re: chłopcy w albach czy garniturach? 19.05.05, 11:14 u nas chlopcy-2klasa maja garnitury a do wczesnej komunii spodnie biale i komze biale. Odpowiedz Link Zgłoś