Dodaj do ulubionych

Samodzielne czytanie

21.10.05, 11:03
Czy Wasze dzieci czytaja sobie same? W jakim wieku zaczęły? Moje prawie
sześcioletnie umie czytać, choć niepłynnie, ale za nic nie poczyta sobie samo
nawet ksiązeczki z prostymi podpisami pod obrazkami. Domaga sie normalnego
czytania na głos przez rodziców. Oczywiscie nie zmuszamy go do samodzielnego,
a nawet gdy juz będzie sam czytał, zamikerzamy podtrzymywać zwyczaj głośnego
czytania, bo jest dla wszystkich przyjemny. Pamiętam ze ja nauczyłam sie
czytać koło 5 lat i uważałam to za ogromne osiągnięcie i uniezależnienie od
dorosłych. U mojego dziecka tego nie widać i trudno mi uwierzyc w to, ze
miałby kiedyś usiąść sam i przeczytać cos sobie sam.
Obserwuj wątek
    • agatka_s Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 11:12
      zoppino napisała:

> Czy Wasze dzieci czytaja sobie same? W jakim wieku zaczęły? Moje prawie
      > sześcioletnie umie czytać, choć niepłynnie, ale za nic nie poczyta sobie samo
      > nawet ksiązeczki z prostymi podpisami pod obrazkami. Domaga sie normalnego
      > czytania na głos przez rodziców. Oczywiscie nie zmuszamy go do samodzielnego,
      > a nawet gdy juz będzie sam czytał, zamikerzamy podtrzymywać zwyczaj głośnego
      > czytania, bo jest dla wszystkich przyjemny. Pamiętam ze ja nauczyłam sie
      > czytać koło 5 lat i uważałam to za ogromne osiągnięcie i uniezależnienie od
      > dorosłych. U mojego dziecka tego nie widać i trudno mi uwierzyc w to, ze
      > miałby kiedyś usiąść sam i przeczytać cos sobie sam.
      >

tak moje dziecko pochłania wszystko i we wszystkich ilościach, dziś ma 10 lat,
      więc to nie dziwne, ale zaczął tak jakos jak miał 6 lat (z pewnością było to
      jeszcze przed szkołą)-a zaczęło się od harrego P., pierwszy tom ja mu
      przeczytałam ale drugiego odmówiłam, no to wziął i przeczytał sam. No a potem
      to już poszło i teraz czyta już raczej rzeczy młodzieżowe bądż zgoła dla
      dorosłych np całego Dana Browna (też sam sobie wziął z półki). Aha bardzo też
      pomogło, wypożyczanie filmów na DVD (gustuje też w raczej rzeczach niezbyt
      dzieinnych), tam są napisy, więc nie było "zmiłuj się" poprostu musiał szybko
      czytać.

Moim zdaniem, musi poprostu trafić na książke, którą załapie i już-trzeba
      podsuwać od czasu do czasu, proponować-z pewnością nie zmuszać bo to akurat
      odwrotnie działa.
      • zoppino Re: Samodzielne czytanie 22.10.05, 20:13
        Własnie czekam na ten moment - kiedy jakas książka tak go pociągn ie, ze
        przełamie te barierę.
    • kaczka.kwaczka Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 11:36
      > sześcioletnie umie czytać, choć niepłynnie, ale za nic nie poczyta sobie samo
      > nawet ksiązeczki z prostymi podpisami pod obrazkami.
      Za dużo chcesz od malucha.

W tym wieku może czytać, szyldy , tytuły.
      Potem komiksy.
      Krótkie dziecinne książeczki jeszcze później.

Odróżnij "umiejętność czytania" od czytania dla przyjemności.
      • zoppino Re: Samodzielne czytanie 22.10.05, 20:14
        Odróżn iam. Po prostu ja w jego wieku bardzo cieszyłam sie, ze mogę sama sobie
        poczytać, a nie marudzić rodzicom. Komiksy chyba nie sa koniecznym ogniwem - ja
        poznałam je duzo póxniej.
    • aniaora Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 11:56
      Magda czytała sobie już w zerówce, a Ala dopiero w 3 klasie znalazła w tym przyjemność, chociaz czytać umiała. Nawet lektury musiałysmy czytac razem, troche ja troche ona bo mnie o to prosiła. Teraz czasem coś przeczyta ale nie pochłania ksiażek tak jak Magda, której muszę zabierać książki i chować, żeby zjadła, ubrała sie itp. Wczoraj zaczęła Szatę, ale pewnie dzis lub jutro skończy. Ala nie lubiła czytać komiksów tylko wolała właśnie ksiażeczki z obrazkami takie dla maluchów. Teraz czyta jakieś komiksy i niezbyt grube ksiażki, ale jakos bez entuzjazmu.
      • zoppino Re: Samodzielne czytanie 22.10.05, 20:16
        No własnie! Ludzie sa rózni i jeden bedzie sie w podobnych warunkach zachowywał
        tak, a drugi inaczej. Żeby tylko nie zmieniac nikogo na siłę!
    • kobietta2 Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 12:54
      Mój czytał dla przyjemności w tym wieku. Ale nie czytał na głos. Myślę, że to
      był błąd. Teraz jest w pierwszej klasie i w zasadzie nie ma problemów z głośnym
      czytaniem, ale uważam, że czytałby lepiej gdyby robił to na głos. W każdym
      razie czytanki na ocenę czyta bez przygotowania (nie musi tego robić).
      • mika_p Re: Samodzielne czytanie 23.10.05, 11:48
        Myślę, że nie był to błąd. Szybciej czyta się samymi oczami, techniki szybkiego
        czytania z tego co wiem opierają się na ogarnianiu wzrokiem większych partii
        linni, a artykułowanie czytanych słow, nawet pod nosem, bardzo spowalnia proces
        czytania.

Głośne, ładne czytanie to umiejętność raczej towarzyska smile

Dla siebie czyta się oczami.

A w szkole ładne głośne czytanie premiują tylko przez kilka pierwszych lat.
        Potem premiują pamięć.
    • sarenka29 Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 15:06
      moje dziecko ma 6lat i czyta płynnie,właściwie to czyta cały czas i wszystko co
      trafi mu w ręce,robi to z ciekawości i z przyjemnością.Faktem jest że książki
      są u nas wszędzie i wszyscy kiedy tylko możemy coś czytamy.
      • zoppino Re: Samodzielne czytanie 22.10.05, 20:19
        Moi rodzice wcale duzo sobie nie czytali, a ja od 5. roku zycia czytałam prawie
        ciągle.
    • iffona Re: Samodzielne czytanie 21.10.05, 17:13
      zoppino spokojnie u mnie jest tak samo, nadal czytam na dobranoc, zwlaszcza ze
      jest mlodsze rodzenstwo i nie zamierzam tego zaniechac
      mialam taki etap, zeby go zachecic do samodzielnego czytania kupilam kilka
      komiskow, ale zniechecil sie, powiem szczerze ze nie przejrzalam ich wczesniej
      i serio mialy beznahdziejna tresc
      chyba ze takiego koziolka matolka ale to jest dlugi wierszyk do kazdego obrazka
      ja przed pierwsza klasa, codziennie z nim siedzialm i z czytania gloskowego
      pomoglam mu przejsc na czytanie sylabowe, nie wiedzialam jakie dzieci przyjda
      do pierwszej klasy i balam sie ze byc moze bedzie na koncu z czytaniem, a potem
      to nie tak latwo nadrobic ani szybko, le noje obay okazaly sie bezpodstawne

u nas tez jest mnostwo i wszedzie ksiazek, ale mimo wszystko nie ma zaplu, mam
      takie ksiazki wywrotka ciezarowka pociag duzymi literami to czyta chetnie na
      glos czasem mlodszemu bratu, ale nie naciskam, raczej z jego inicjatywy nic nie
      wyslo
      czekam az sie samo rozwinie, w ferie jedzie na oboz narciarski, zapkuje mu
      jakas ksiazke, mam jeszcze duzo czasu aby rozejrzec sie w ksiegarni i wybrac
      odpowiednia literature
    • jasmina33 Re: Samodzielne czytanie 25.10.05, 12:39

moje dziecko ma 6 lat i od 1,5 roku czyta samodzielnie ale tylko wtedy gdy ma
      ochote czasami czytam mu ja i myśle zę trzeba po prostu poczekać aż dziecko
      będzie SAMO CHCIAŁO ważne że potrafi
    • nchyb Między 6-7 lat 25.10.05, 13:14
      Mój 5-latek sam nie czyta, jego starszy 11-letni brat czyta. Obydwaj uwielbiają
      głośne czytanie, a czytano im "od zawsze".
      Ten starszy zaczął samodzielnie czytać pomiędzy 6-7 rokiem życia. Objawów
      geniuszu nie było, na siłę go nikt nie uczył, nauczył się w zerówce
      przedszkolnej prawie samodzielnie, czyta teraz w ilościach hurtowych, zajęcie
      jest dla niego tak oczywiste jak i jedzenie oraz spanie. Po prostu - niezbędne
      do życia smile Tak jak i dla większości pozostałej rodziny.
      Pozdrawiam

C
    • d.wludyka Re: Samodzielne czytanie 25.10.05, 13:18
      Moja córka też zaczęła czytać około 5-roku życia. Obecnie ma 7 lat sama czyta
      dużo i bardzo chętnie ale ja w dalszym ciągu czytam jej coś np. na dobranoc
      albo jakiś ciekawy artykuł na temat, który ją zainteresował. Nigdy nie
      zmuszałam jej do samodzielnego czytania ale zachęcałam, miałyśmy np. umowę że
      ona czyta tytuł, ja bajkę czy wierszyk, ona przeczyta jeden wierszyk to ja jej
      10, nie ma limitu na kupowanie czasopism ale sama coś w każdym przeczyta,
      początkowo był tytuł artykułu, później część komiksową, a tej chwili to już
      całość czyta sama, a razem rozwiązujemy jakieś trudniejsze zadania.
      Może dziecko boi się że jak już nauczy się czytać samo to skończy się wspólne
      czytanie z mamą (wie o tym, że nawet jak będzie czytało samodzielnie to Wy
      będziecie dalej mu czytali?), a może jeszcze nie przyszedł jego czas na
      samodzielne czytanie.
      Nie mart się to, że samo czyta w tym wieku to i tak dużo.
      • tarja30 Re: Samodzielne czytanie 29.10.05, 16:40
        Moj syn zaczal czytac w wieku 4 lat a plynnie czyta od 5 roku zycia
        to indywidualna sprawa
        pozdrawiam

moj skarb:

tarja.republika.pl/tomik.JPG
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka