Dodaj do ulubionych

2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy

16.12.13, 12:57
Chyba się wykończę. Syn ma 2 lata (prawie). Od poczatku jest problem, np w wieku 4 miesięcy odrzucił butlę jadł kaszki łyżeczką. Piersi od urodzenia nie chwycił. Walka o każdy posiłek. standardowo karmiłam przed bajkami. I sinusoida. W lipcu miał nieco za niskie żelazo (w normie, ale niskiej) i po odpowiedniej przepisanej dawce, a także po obmyśleniu nowego sposobu karmienia od sierpnia do końca listopada była bajka. Jadł pięknie kanapki na sniadanie (w wszystkim!), ładnie obiad, kaszkę na kolację (z owocami). Jadł dużo i w miarę chętnie. Po czym końcem listopada boom.
Nie ma szans go nakarmić. Obiad zje, ale sniadania nie ruszy, kolacji nie ruszy. NIC nie pomaga. W skrajnych przypadkach nie je dobę. Żadne zachęty nie pomagają, żadne groźby (tzn zjedz, to pojedziemy do kulkowni np). Będzie ryczał, budził się z głodu,wściekły chodzi jak nie wiem co - z głodu jak sądzę - ale nie zje bo nie. Sam też nie (samodzielnie). CO ja mam robić? Jak długo on pociągnie na samym obiedzie? Nabiału zero, jajek zero - i to nagle. Oczywiście bunty miewał, ale jadł JAKOŚ.

Teraz - prawie wcale. Badania zrobiłam, u lekarza byłam. Wyniki ok (zelazo dobre), pasożytów brak. Jeden lekarz mówi, że taka jego uroda (łatwo mu mówić - nie on ma w domu dziecko, które łaskawie zjada 1 posiłek o 15!), drugi łapie się za głowę i mówi, ze musi jeść. Hehe. dobre. Dziecko nie je ani od nas, ani od niani.

Dziec waży niecałe 12 kg, dość wysoki.
Zmieniłam mu w listopadzie mleko na zwykłe krowie z mm - może dlatego? Chętnie zmienię z powrotem ,ale co to da, jak i tak nie ruszy. Lekarz przepisał citropepsin i bioaron c na razie kilka dni, efektów brak. Ogolnie wygląda to jakoś na bunt dwulatka, ale co z tego - on będzie chorował w końcu!
CO ROBIĆ?
Obserwuj wątek
    • brumi16 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 16.12.13, 13:24
      Twój synek waży niecałe 12 kg,mając prawie 2 latka.

Mój synek w pażdzierniku skończył 3 latka-waży 10,5 kg.

Który z nich to NIEJADEK?
      • jagus84 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 16.12.13, 15:17
        A to jakieś wyścigi? Napisałam przecież że dotąd jakoś jadł - był karmiony, najczęściej podstępem, ale jadł dużo. Chodzi o to, że teraz nie je prawie nic. Przykład: wczoraj zjadł jakoś zupę na obiad. Na kolację nic, na śniadanie nic, dziś obiadu też nie. i co mam zrobić? Poczekać aż zacznie ważyć 8 kg?
        • kiddo Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 16.12.13, 23:52
          A mleko pije? I serio mu po prostu krowie dajesz? Nie znam się (mój ma 20 miesięcy i jest jeszcze na cycku), ale mówi się, że nieprzetworzonego mleka krowiego to lepiej maluchom nie dawać przez te pierwsze lata?
          A jeśli chodzi o (nie)jedzenie Twojego synka, to moze po prostu ma taką fazę, skoro wyniki ma dobre i nie chudnie jakoś drastycznie... Apetyt dzieci to jest sinusoida.. Może ząbkuje, może jakiś skok rozwojowy ma? Wiem, że łatwo mowić, ale spróbuj się uspokoić. Serdecznie polecam Ci książkę C.Gonzaleza "Moje dziecko nie chce jeść", serio nie czytałam mądrzejszej na temat dzieci. Już ją kiedyś polecałam tu na forum. Na mnie zadziałała terapeutycznie. Mój syn też nie jest "jadkiem" i wiem, jak niekiedy cieżko przy takim dzidziolu wyluzować. Np. na śniadanie zje... trochę "gołego" makaronu i świeżego ogórka. Waży ok. 11 kg, więc chyba nie najgorzej. Ja mam okresy spokoju w głowie i okresy stresu. Mam dodatkowo zryty beret, bo rok temu zaliczylismy bardzo niefajny epizod - straszna niedokrwistość i transfuzja krwi (mój syn wcześniak, nie jakiś skrajny, ale jednak, z ur. hipotrofią, o wadze 2 kg nie miał zaordynowanej suplementacji żelazem - a powinien miec od urodzenia, teraz to wiemy, i stąd wynikła taka sytuacja). Nie miało to żadnego związku z dietą małego (wówczas był właściwie wyłącznie na cycku), ale mi to strasznie napsuło krwi i namąciło w głowie. Dodatkowo mówi się, że hipotroficy mają mniejszy apetyt, bo im to zostało z życia płodowego, kiedy musieli się obejść uboższym wiktem :)

Przepraszam, rozpisałam się o sobie. A w sumie chciałam napisać tylko tyle, przeczytaj sobie tę książkę www.mamania.pl/ksiazki/moje-dziecko-nie-chce-jesc,42 myślę, że Ci pomoże
          • kiddo Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 16.12.13, 23:57
            Aaa, Gonzalez pisze m.in. o wspomagaczach apetytu - żeby absolutnie nie podawać - i dokładnie wyjaśnia dlaczego. Pisze o karmieniu różnymi sposobami, zabawianiem, odwracaniem uwagi, manipulacją - żeby tego nie robić! To jest forma przemocy wobec dzieci. Oczywiście pobudki rodzice mają dobre, ale przemoc to jest przemoc. A przemocą nie powinno się karmić ani dzieci zdrowych, ani, tym bardziej, chorych.. Chore należy wyleczyć..
            • jagus84 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 17.12.13, 09:18
              Nie pije mleka od 4 miesiąca życia. Jadał kaszki. Mleka nie wypija za Chiny Ludowe. Kakao nie, jogurt nie, no generalnie nienawidzi mleka. Nawet na śpiocha. Jadł kaszki na mm. Za namową lekarza wprowadziłam kaszki na krowim. I może dlatego?
              Obecnie je nabiału ZERO.
              • ansure Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 17.12.13, 12:09
                Nie wiem gdzie mieszkasz ale warto umówić się w CZD ze specjalistą od zaburzeń żywienia. Polecam dr Szczepańskiego. Zawsze warto. Na wizycie jest też dietetyk -> może coś doradzi. Ja bym się chyba wybrała jeszcze do psychologa.
                • lumierin Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 18.12.13, 12:09
                  Wizytę w CZD polecam, ta wizyta moze wiele zmienić w Twoim podejściu.
                  Ja dziś byłam po raz kolejny na wizycie kontrolnej i usłyszałam jak zwykle, że mam normalne zdrowe niespełna 1,5 roczne dziecko :)
                  Bo takie jest, tak jak i Twoje tylko że nie je tak jakby matki chciały.
                  Proponuję zastosuj metodę Gonzalesa: zważ synka, zapisz wagę, nie zmuszaj go do jedzenia, niech je ile chce, proponuj posiłki 5 razy dziennie o ustalonych porach, niech z nich zjada ile chce. Zważ go za tydzień, czy schudł 1 kg? Jeśli nie nie przejmuj się i dalej rób tak samo. Powtarzaj ważenie co tydzień czy dwa i sprawdzaj. Jak schudnie ponad 1kg to weź go do lekarza i zrób badania, jeśli nie, olej temat.
                  Nie chce nabiału? Proponuj ale nei zmuszaj
                  Nie chce warzyw? Proponuj ale nie zmuszaj
                  itd, itp.
                  Wierz mi instynkt samozachowawczy zwycięży.
                  Moja córka w okresie totalnego odmawiania choćby łyżeczki obiadu, warzyw, owoców (a trwało to 2 czy 3 miesiące) miała tak dobre wyniki krwi że ja mięsożerna anemiczka mogę o takich tylko marzyć.
                  Dlaczego zakładasz, że Twoje dziecko wpędzi się w chorobę? Bo nie je tak jak Ty byś chciała?
                  I czy naprawdę sądzisz że przekonasz dwulatka do jedzenia obiecując mu ze gdzieś pójdziecie?
                  Mi tez jest trudno zaufać mojemu dziecku jak odmawia kolacji, potem śniadania a potem na drugie śniadanie zje kilka łyżeczek kaszki czy owoców. Ale wiem, ze muszę jej zaufać bo nie mam innego wyjścia.
              • ilianna Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 30.12.13, 18:36
                jagus84 napisała:

> Nie pije mleka od 4 miesiąca życia. Jadał kaszki. Mleka nie wypija za Chiny Lu
                > dowe. Kakao nie, jogurt nie, no generalnie nienawidzi mleka. Nawet na śpiocha.
                > Jadł kaszki na mm. Za namową lekarza wprowadziłam kaszki na krowim. I może dlat
                > ego?
                > Obecnie je nabiału ZERO.

A alergii na mleko czasem nie ma? Ja bym w ogóle nie dawała nic mlecznego, może faktycznie podanie mleka krowiego ma tu jakiś związek.
                • fretka_1 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 09.01.14, 04:39
                  wazy tylko 12 kg 2latek ?! moja 4 latka wazy 12.5 kg - co ja mam powiedziec, a wracajac do zasadniczego pytania ja od noworodka z nia walcze o jedzenie i niewstety najlepiej spelnia sie metoda nie zmuszac i pozwalac jesc to na co ma ochote, moze malo wychowawcze i zdrowotne ale przynajmniej jakos sie funkcjonuje. sa dni ze chce sobie wlosy z glowy wyrwac bo nic nie wezmie do ust a kilka dni pozniej objada sie ze jej sie uszy trzesa i to tylko po to zeby na nastepny dzien znowu nie jesc....
                  • magdabober5 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 13.01.14, 15:10
                    moja 2 lata 10,200.Jak mamy jeść to jest wycie na maxa,kaszel na zawołanie.
        • c2h6 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 28.01.14, 21:52
          jagus84 napisała:

> A to jakieś wyścigi? Napisałam przecież że dotąd jakoś jadł - był karmiony, naj
          > częściej podstępem, ale jadł dużo. Chodzi o to, że teraz nie je prawie nic. Prz

No to jakżeś go karmiła podstępem zamiast pozwolić mu jeść według potrzeb, to gratulacje. Teraz on się musi nauczyć że w ogóle istnieje jakiś związek między głodem a jedzeniem, bo na stówę po prostu tego nie rozumie i nie wie że na to dziwne uczucie które właśnie zaczyna do niego (w wieku DWÓCH LAT dopiero!) docierać trzeba się najeść.
    • majka800910 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 07.03.14, 00:07
      Jak mój 2,5 latek ważyłby 12kg to chyba bym nawet obiadów nie gotowała:)Pomyśl jak wygląda mój ważąc 8700 g !!!! A koleżankę c2h olej...ona coś wspólnego z komunistami miała chyba:)
    • bepanteneye Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 25.04.15, 10:21
      Droga Mamo,
      Najważniejsze, to nie tracić głowy, chociaż wiem, że na pewno Ci ciężko, kiedy wiesz, że Twoje dziecko jest głodne, a mimo to nie chce jeść. Warto jednak pamiętać, że ważne jest, aby dziecko uczestniczyło w przygotowywaniu posiłków - niech doświadczy tego i zobaczy, że może to być "fajne". Ponadto, ważne jest, aby dziecko widziało, jak jedzą dorośli, tzn. że posiłki powinny odbywać się przy jednym stole. Można także rozmawiać w trakcie jedzenia. Nie możemy zapominać, że posiłki przygotowywane dla dzieci powinny być różnorodne, nie takie, które ciągle się powtarzają - niech dziecko poznaje nowe smaki. Dziecko powinno jeść regularnie, powinno wiedzieć, kiedy jest pora jedzenia. Nie możemy jednak torturować dziecka jedzeniem, zmuszać i na siłę w nie wpychać; żołądek dziecka naprawdę niewiele pomieści. Dziecko podczas posiłku nie powinno się bawić, a my nie powinniśmy odwracać jego uwagi od jedzenia.
      Życzę wytrwałości i trzymam kciuki!
      Pozdrawiam!;)
      • bepanteneye Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 01.06.15, 19:59
        Dodatkowo, polecam do przeczytania lekturę: Thomas Gruner - "Aby dzieci były silne i szczęśliwe. Poradnik dla rodziców". Podrozdział do przeczytania do "wspólne posiłki", znajduje się on na następujących stronach: s. 76 ? 79. Być może ta lektura da Państwu pewne wskazówki do postępowania z synem podczas posiłków. Pozdrawiam!
    • kluska77 Re: 2 latek potrafi nie jeść dobę pomocy 27.04.15, 20:29
      Mój Niemałż w dzieciństwie też tak "niejadł" i żyje i jest zdrowy. Wyluzuj, 12kg jak na dwulatka to jeszcze nadal w normie. Skoro badania wyszły w normie to w czym rzecz? Wciskając na siłę jedzenie i dając nagrodę zaburzasz mu odruch głód-jedzenie. Niech je wtedy kiedy chce, to wszystko. Dwulatki potrzebują mniej jedzenia niż roczniaki. O wiele mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka