fairycharlotte Nowa na forum... 20.06.07, 22:24 Witam Was, Dziś wlasnie znalazlam to forum... Mam na imie Szarlotta, mieszkam na peryferiach warszawy i jestem mamą dwumiesiecznej Mai. Problemy z jedzeniem praktycznie od początku (w pierwszym miesiacu zycia chudła zamiast tyć, nie jadła z piersi dluzej niż przez 5 minut)... Teraz każda doba to walka i stres, by córcia zjadła odpowiednią ilość... Maja ma refluks (najprawdopodobniej, bo specjalistycznych badan nie było) i olbrzymie trudności z jedzeniem (widać, że sprawia jej to ból), od miesiąca zazywa Omeprazol 10 mg, ale ilekroć nastepuje poprawa po paru dniach jest znów gorzej :( Obecnie je Bebilon Pepti i troche Nutramigen (niestety musiałam odstawić ją od piersi bo odkąd skończyła ok.5 tygodni nie była w ogóle w stanie jeśc z piersi, wyła z bólu). Każde karmienie trwa długo, jest to karmienie na raty, ciagłe uspokajanie dziecka, usypianie (przez sen je lepiej) etc. Je małe porcje, czasem tylko 25 ml, częściej 50-60 ml, w lepszych momentach potrafi zjeść 90-100 ml na porcję (oczywiscie na raty). Męczymy się okropnie, bo kazdy dzień to bitwa by zjadła... Jedyne pocieszenie w fakcie, że Maja jest wesołym dzieckiem ktore mimo tych problemów dobrze sie rozwija... Odpowiedz Link
gosa12 gosa12- sie przedstawia 22.06.07, 10:01 witam! Podczytuję was o dosć dawna. Jestem mamą 2 dzieci - Pawełka 3,5 roku , który jest totalnym niejadkiem i obecnei waży ok 12,5 kilo(ale przeszedł ostatnio biegunkę i gdyby nie to myśle że dociągnął by do 13kg - centyl 3 naciągany). Majka 16 m-cy waga 11,3kg centyl ok 50 - je ładnie ( oprócz dni gdy jej cos dolega jak np teraz gdzy jest podziebiona i idą jej zęby). Pzrestałam sie trochę pzrejmować Pawełkiem i jego waga - bo chudość i niechęć do jedzenia w dziecińśtwie ma po mnie i mężu. Staram się by tylko jadł w miarę zdrowe rzeczy( chociaż warzyw i owoców nie tyka) i chociaż troche - zaczęłąm sobie odpuszcać jedzenie całych porcji i pomału odchodzę od karmienia (tak tak nadal go karmiłam)- chcę pzrez wakacje nauczyć go samozielnosci i zobaczymy co dalej. A wyniki wszelkie ma rewelacyjne zwłąszcza hemoglobina -alerii ządnej, pasożytó brak, usg w normie. Prawdopodobie zaczęło sie o zębów które mu wychodziły szybko i często i strasznie cierpiał. Odpowiedz Link
gosa12 Re: gosa12- sie przedstawia 22.06.07, 10:05 zapomniałam dodać że jestem z Puław i mam 36 lat. Odpowiedz Link
inia33 witam wszystkich:)) 08.07.07, 22:54 dziś trafiłam na to forum i zaraz zabieram się za czytanie, może znajdę jakieś pomysły, co zrobić z moją starszą córką, Olką, która w kwietniu skończyła 7 lat, a jada niewiele i posiłki trwają godzinami, odkąd wyrosła z niemowlęctwa:/ w tej chwili waży ok 19,5 kg przy wzroście 120 cm w ostatnich miesiącach był z nią jeszcze większy problem, przestała prawie całkiem jeść, skarżyła się na częste, mocne bóle brzucha, w końcu zrobiłam jej badania i okazało się że ma candidę:( jest teraz na diecie, brzuch ją rzadziej boli, ale ja się potwornie gimnastykuję żeby spośród dozwolonych produktów wybrać coś, co jej będzie smakowało, a nie jest tego wiele:( Odpowiedz Link
paulina-23 Witam wszystkie mamy :) 18.01.10, 20:52 Mam na imie Paulina i od 25.09.2007 jestem mama Jagódki, która urodziła sie z hipotrofią, ważyła 1840. Od urodzenia nie chciała jeść i słabo pzrybierała na wadze,obecnie ma prawie 2,5 roku i do tej pory nie chce jeść,waży niecałe 8 kg.Robiliśmy już masę badań,chodziliśmy po wielu lekarzach i nic z tego nie wynikło.Pozdrawiam Odpowiedz Link
izatelenko Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 24.07.07, 20:57 Witam, jestem mamą 2,5 letniego Karola. Mój syn nie je żadnych owoców, a kazdy posiłek toudręka dla nas rodziców. Każdy kęs przezuwa tak długo że zady posiłek trwa bardzo długo. Zazwyczaj to ja karmię syna bo mąz nie ma cierpliwości, przy kazdym naszym zwrocie :pogryź i połykaj" wypluwa jedzenie i zwala je na podłogę. Czasami nas zaskakuje i sam prosi o jedzienie mówiąc że jest głodny ale to naprawdę jest żadkość. Dodam że jest bardzo żywy i ruchliwy, wszędzie go pełno, uszy i oczy trzeba miec dookoła głowy! Rodzice podobnych dzieci prosze o rade!!!! Odpowiedz Link
emma_euro_emma Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 27.07.07, 16:02 Kasia z Gdańska - mama Sebka niejadka, ur. 06.06.2005. Odpowiedz Link
agnieszka752 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 27.07.07, 21:45 Witam! Mam na imię Agnieszka. Jestem mamą Alicji (22.03.2007). Alicja jest chora na hiperinulinizm, czyli nadmierne wydzielanie insuliny. Prowadzi to do spadków cukrów czyli hipoglikemii. W wieku 4 tygodni przeszła operację prawie całkowitego usunięcia trzustki. Stwierdzono u niej również masywny refluks. Naszym podstawowym zadaniem jest oczywiście utrzymanie dobrego poziomu cukrów, czyli taka sama kontrola jak w przypadku cukrzycy (choroba wszystkim znana). Dobre poziomy utrzymujemy karmiącregularnie pokarmami o dużej zawartości węgowodanów oraz poprzez dopajanie Fantomaltem. Mam duży problem z rozszerzaniem diety ponieważ Ala jest wiecznie zasycona i nie chce próbować niczego nowego, a przegłodzić jej nie mogę ze względu na jej podstawową chorobę. Nie umie gryźć. Dopiero od niedawna je chętnie kaszki i zupy. Wcześniej wciskałam 100 ml kaszki około godziny, a ze względu na jej chorobę muszę ją karmić co trzy godziny(licząc od początku poprzedniego karmienia). Strasznie się rozpisałam przedstawiając Wam Alicję, ale krócej się nie dało. Odpowiedz Link
bebe52 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 30.07.07, 13:22 Czesc mam na imie Karolina mieszkam w Londynie i mam dwie córki (26-08-2005) i (13-10-2006), starsza Kate za miesiac ma dwa latka i nalezy do niejadków w tej chwili Kate wazy 9.200.Mam nadzieje ze cos sie zmieni gdyz od kilku tygodni troche wiecej je.Młodsza monika ma obecnie 9 miesiecy i dwa tygodnie i wtej chwili wazy tyle co Kate mimo ze jest duza róznica wieku.Pocieszam sie tym ze chociaz z drugim dzieckiem nie mam takich problemów.Pozdrawiam wszystkie mamusie i duzo cierpliwosci zycze :) Odpowiedz Link
rodzynek8 Gabi z Zielonej Góry się kłania :) 08.08.07, 22:23 witam mam 32 lata i trójkę urwisów z czego najmłodszy Igor to ogromny niejadek chociaż waga tego nie wskazuje - ma 21 miesięcy i 16 kg wagi/90 cm urodził się z wagą 4100g/60cm najstarszy syn Patryk niedługo skończy 6 lat ( jest astmatykiem,alergikiem i wcześniakiem 31HBD ważył 1620g/46 cm ) i średnia córka Oliwia w maju skończyła 4 lata waga urodzeniowa 4320g/59cm pozdrawiam Odpowiedz Link
mama_zuzy1 hej, jestem nowa 13.08.07, 21:52 Mam 28 lat, jestem pedagogiem . Moja córa ma 10 m-cy i waży 7300 kg. waga ur.3100 kg, 54 cm, Mała jest drobniutka ale bardzo żywa i wesoła.Z jedzeniem były problemy od urodzenia, teraz je różnie raz mniej a raz więcej, pije mleczko , czasem zje kleik z owocami, kasze manne ( ostatnie osiągnięcie ), zupkę z mięskiem zależnie od humoru.Wyniki ma dobre jest moim słoneczkiem. Odpowiedz Link
anka71 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 24.09.07, 07:33 Chyba i ja powinnam się w końcu przedstawić bo już od jakiegoś czasu zaglądam na forum. Mam na imię Anka, a mój niejadek to synek Igorek; ma obecnie prawie 3 latka (kończy w listopadzie). Urodził się w 38hbd z wagą 1720, wzrost 43cm. Obecnie waży ok. 10kg i ma 85cm. Mam nadzieję, że kiedyś uda się nam wskoczyć na 3 centyl, narazie niestety dużo poniżej:( Pozdrawiam. Odpowiedz Link
justyniaczek1 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 11.10.07, 15:10 Cześć, jak super, że jest to forum... Mam na imię Justyna, mieszkam w Warszawie, a mój niejadek to póltoraroczna Michalinka. Michasia waży teraz okolo 9600 i jest to waga mozolnie wypracowana przez rodziców przy pomocy niani. Chętnie je tylko danonki, z resztą od zawsze byl problem. Teraz jestem w ciąży i mam tylko nadzieję, że drugi bobas będzie jadl. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link
jagodusia1 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 11.10.07, 23:42 świetnie, że jest więcej mam które mają takie kłopoty.. :) Mam na imię Ewelina, 26 lat,mieszkamy na dolny śląsku. Moja córka ma 2,5 roku i jak wszystkie powyższe odp są jak najbardziej aktualne i w jej przypadku ! Urodziła się 06.03.2005r z wagą 3.200 długość 58. Obecnie ma wzrostu 1 metr i waży...... 12.7kg !!!! Nic nie jada, a ja już skończyłam biegać z łyżeczką za nią ! po prostu ja stawia posiłek proszę aby usiadła, a ona w zależności od nastroju, je lub nie ! Po za tym że nie je, to bardzo dużo pije, prawie 0,5 l w nocy potrafi wypić i domagać sie jeszcze, obojętnie czy to sok czy woda. I tak to u nas wygląda... Dodam jeszcze że nie lubi słodyczy, co mnie bardzo dziwi. Pozdrawiam wszystkie mamy :))))) Odpowiedz Link
yulia19791 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 02.11.07, 22:23 Mam na imię julia i jestem mamą 14-miesięcznego Bartka. Synek urodził się w 27 tygodniu ciąży z wagą 650g. Całe szczęście poważne przypadłości wcześniacze nas ominęły (wszysycy, nawet lekarze, twierdzą, że to cud). Jednak do dziś męczymy się z refluksem. Może znajdę tu kilka informacji i wsparcie. pozdrawiam. j.k. p.s. dziś Bartek waży 8kg. Odpowiedz Link
naatii Witam wszystkich 05.12.07, 19:47 Witam serdecznie. Jestem mamą 4-letniego Szymka niejadka odkąd pamiętam. Szymon ur.18.09.2003r waga:3200, 56 cm. Teraz syn jako 4-latek waży 13,5 kg. Zawsze mieliśmy z mężem problemy ze spożywaniem posiłków przez naszego synka, niedawno odrzucił butelkę którą dostawał w nocy przez sen (nasze wsparcie). Teraz walka przy każdym posiłku, latanie, skakanie, stawanie na głowie by tylko Szymek zjadł chociażby zupę na obiad.... Zresztą więcej na ten temat napiszę poniżej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
oliwija Oliwija 05.01.08, 19:06 Witam mam na imię Marta mieszkam w Łodzi i jestem samodzielną mama 8 letniej byłej niejadki Odpowiedz Link
oliwija Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 12.01.08, 14:02 mam na imie Marta 32 lata i córeczke 8 lat. waży 18,320 (waga z dzisiaj) wzrost 117 cm. Je za 5 ciu ale i ruchliwa jest. pozdrawiam wszystkie matki niejadków Odpowiedz Link
dianaro Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 18.01.08, 12:31 Diana - 29 lat mama 8,5 miesięcznego obecnie Kuby. Urodzil się z wagą 3850 najniższa spadkowa 3550. Do 3 miesiąca wspaniale przybierał na piersi, a potem nagły zastój i dokarmianie. Tak jest niestety do dzisiaj - raz waga w górę, częściej w dół. Każde karmienie to walka i pytanie ile zje i czy nie zwymiotuje. W karmieniu bierze czasem udział cała rodzina a każda łyżeczka jest na wagę złota. Mimo stałego bycia poniżej 3 centyla rozwija się prawidłowo i jest radosnym dzieckiem. Oboje z M. też byliśmy niejadkami więc czekam z utęsknieniem na ten dzień kiedy sam powie, że jest głodny i zje ze smakiem. Dziękuję że jesteście, bo wiem że w tej walce nie jestem sama. Gorąco pozdrawiam. Odpowiedz Link
kasiaczekg Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 17.02.08, 23:56 Kasia z Gdańska, Kuba (ur. 10.04.2006 3200g i 57cm) to moje pierwsze dziecko. Do 5 miesiąca nie było problemów z jedzeniem (a nawet po 1 miesiącu przybierał za dużo wg alergologa!! kazał mi ograniczać karmienia - teraz jak sobie o tym pomyślę to pukam się w czoło), potem nagła zmiana i tak jest do dziś. Przejście na jedzenie inne niż mleko z piersi, trwało bardzo długo - zresztą nadal trwa. Praktycznie do 9 miesiąca na samej piersi był. Pozdrawiam wszystkie Mamy Odpowiedz Link
yvonnek2 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 23.02.08, 11:02 Dzien dobry, jestem mam 3,5 letniego Davidka-niejadka. Ogolnie jest bardzo wybredny, ma swoje ulubione dania, ktore chce jesc w kolko. Ale nie je owocow (oprocz kiwi), warzyw, miesko tylko ukryte, a tak to suchy ryz, makaron, kasza :/ Mam nadzieje ze kiedys bedzie lepiej. Odpowiedz Link
adka213 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 20.03.08, 16:49 witam wszystkich.jestem mama 13 miesiecznego michalka.pochodze z miejscowosci pod kutnem.mam 30 lat.do 9 miesiecy jadl bardzo ladnie,a potem to juz tylko zabawianie pomagalo i nadal tak jest.sama siebie za to winie. gg Odpowiedz Link
karolach77 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 05.04.08, 21:45 Pozdrowienia ze Szczecina. Mam na imię Karolina, mam 30 lat. Jestem mamą 7 miesięcznej Tereski, chudziny od urodzenia(3kg/57cm). Mała obecnie waży 7 kg i ma 74cm. Jest zdrowym i żywym dzieciaczkiem, cycoholikiem :) Rozwija się fantastycznie, tylko ta jej szczupłość sen mi z oczu spędza. Odpowiedz Link
secret221 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 12.07.08, 13:06 Witajcie:)Mam na imię Magdalena,mam 25 lat.Mój synek Bartuś skończył niedawno dwa latka,nie je praktycznie nic oprócz kaszek.Ma 90 cm i waży 11 kilo,wcale nie choruje i jest bardzo żywy. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 04.02.10, 15:01 Agata 35lat z opolskiego.Córka Nikola 14 lat,waga ,wzrost w normie.Hania 30mcy 80cm i 10400waga.Nie je od 5 mca życia.Nawet jak ma okresy apetytu nasilonego to i tak nie przybiera i nie rośnie. Odpowiedz Link
wiola78sz Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 20.11.08, 14:56 Witam wszystkie mamy. Mam na imie Wiola i jetem mama 20 miesiecznej Madzi. Moja coreczka od jakiegos czasu je tylko jogurty i kaszki.Nie miem co robic, zadne sposoby nie skutkuja. Mala zakrywa buzie rekami i nie przyjmuje zadnego jedzenia... Pozdrawiam wszystkich... Odpowiedz Link
zuluska77 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 28.11.08, 23:01 Witam wszystkie mamy. Nazywam sie Anka, mam 27 lat i jestem szczesliwa mama Alan ktory bedzie mial 15 m-cy niedlugo. Urodzil sie 2 dni po terminie i wazyl 3kg900 i 52cm, teraz wazy 12kg i mierzy 87cm. Od jakiegos czasu zaczal rzucac jedzeniem, wygina sie i zakrywa rekami. Jedyne co chce jesc to przeciery z owocow i jogurty.Rece opadaja :( Jeszcze niedawno jadl wszystko, nawet szpinak :). Nie wiem co robic, mam nadzieje ze mu to przejdzie. Odpowiedz Link
iskierka43 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 03.01.09, 14:20 Witam.Jola,mama Marcina.Mały ma 2,5 roku.Do 13mies.zycia jadł ładnie.Niestety to już przeszłosć.Po ostatnich badaniach morfologii mamy Hb 11.Nie je mięsa,wędlin,chleba,warzyw,sera żóltego.Jedynie nabiał.Mało też pije,więc cierpi na zaparcia.Przy wzroście 99cm waży 13kg.Nie mam już pomysłów na jego menu.Może z wasza pomocą znajdę jakieś rady,przepisy,żeby moje dziecko nie nikło w oczach. Odpowiedz Link
madzieks2 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 10.01.09, 21:22 Witam wszystkich:) Mam na imię Magda i jestem mamą 2 wcześniaków, wiek w syganturce:). Jesteśmy z Warszawy. Kuba był straszym niejadkiem do 7 roku życia zawsze z wagą poniżej 3 centyla:(. Potem mu się odmieniło i na chwilę obecną (12 lat)wzrost i waga w 95 centylu:). Córa jest niejadkiem od chwili odstawienia od piersi ( w 6 miesiącu). Jest w 50 centylu jeśli chodzi o wagę i 75 wzrost. I nie wiem jak ona to robi ale nic nie je :(. Oboje mają alegrie. Starszy ma astmę, mała narzie tylko nietolerancję mleka (według lekarzy). Niejedzenie mojeg małego dziecka doprowadza mnie czasem do łez :(. Bo jak może przeżyć na 100 ml kaszki na cały dzień :(?? Odpowiedz Link
kub.ula Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 15.01.09, 15:20 Witam. Nazywam się Joanna jestem mamą 4-latka niejadka.Mój syn waży 18 kg ma 4 lata i jedyne co w swoim życiu je to zupa rosołek z makaronem ale bez warzyw,pije kakao i herbatę.Dziecko czuje wstręt do pokarmów pomimo tego iż nigdy nic nie skosztował.Badania krwi,moczu i kału są prawidłowe.Co robić? Odpowiedz Link
ola33333 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 28.01.09, 17:23 Witam! Jestem mama prawie dwulatki. Ur. z waga 3520 g i 55 cm. Na rok waga 8760 g i 79 cm. Teraz ok. 11300 g i 89 cm. Najpierw byl cyc, mala przybierala 150 g tygodniowo, czyli dolna norma. Potem bylo przestawianie na papki - masakra, no ale jakos przeszlo z trudem, wyszla niestety w 7 miesiacu alergia, dieta moja i malej do 15 miesiaca, kiedy to zachorowala na rotawirusa i alergia sie poprawila. Ze szpitala wyszla z waga w pietnastym miesiacu 8160 g. Teraz jest lepiej, ale mala jest dalej niejadkiem i bardzo wybredna jesli chodzi o jedzienie. Chetnie poczytam na tym forum, moze jakies wskazowki znajde lub bede sie mogla podzielic moimi doswiadczeniami. Pozdrawiam serdecznie ! Ola Odpowiedz Link
dharmaa Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 08.05.09, 08:33 Witam, jestem mamą bliźniaków chłopców 9 miesięcznych. Jeden z nich to niestety niejadek: je tylko na spaniu kaszkę butlą i zupkę (nie na spaniu), nie chce deserków, kaszki na gęsto łyżeczką, owoców, nawet chrupków. Cieszę się, że znalazłam to forum, poczytałam nieco i mam nadzieje, ze znajde odpowiedz na pytanie co z tym zrobic. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
nakoma31 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 08.10.09, 10:08 Witam,jestem z woj.pomorskiego.Mam córeczkę Maję-2 latka i miesiąc.Waga urodzeniowa 3020,długość ciała 51(chociaz ma wpis w ksiązeczce zdrowia 56,ale zmierzylismy ją dokładnie w domu i wyszło 51,więc w szpitalu był to chyba niedokładny pomiar)Maja na roczek ważyła 7.900 wzrost 74cm.Obecnie waży 9750 i mierzy 82cm.Obawiam sie,że jeszcze schudnie bo właśnie przechodzi zapalenie jamy ustnej : ( z jedzeniem jest coraz gorzej,je gdy karmi ją jakaś maskotka,albo postacie z talerza,muszą do niej przemawiać,zachęcać i w ogóle.Ostatnio zauważyłam,że ma nawet odruch wymiotny czasami.Jestem załamana,więc zaczęłam szukać i bardzo cieszę się,że znalazłam to forum.Przeczytałam o schemacie zywienia,o stałych porach posiłków i mam zamiar wprowadzić to u nas,jak tylko mała wyzdrowieje(bo teraz to muszę jeszcze kombinować,zeby w ogóle cos zjadła,wypiła i się nie odwodniła,bo bardzo ja boli buźka)Postanowiłam jej juz nie wciskać,moze poskutkuje.Mamy tez zapisany Perisol,który też chyba zacznę podawać po chorobie. Maja miała anemię,przez 3 miesiące brała żelazo,wyniki już lepsze,ale pojawił się nowy problem,bo pozim tsh ma 0,803(norma 0,70- 5,97)więc ledwo się łapie i za 3 miesiące musimy powtórzyć badanie tsh :( Miała tez wykonywane(8 miesięcy temu)usg jamy brzusznej,ale wszystko było ok.To chyba tyle o Mai... Odpowiedz Link
jewunia Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 18.12.09, 11:06 Witam wszystkich serdecznie. Nazywam się Ewa i jestem z lubleskiego. Mam córeczkę Olę - 5 lat i 9 m-cy oraz synka Michasia - 3 latka i 2 m-ce. Obydwoje są bardzo żywymi, ruchliwymi i kochanymi dzieciaczkami. Ola jak na swój wiek mieści się w normie ok. 110 cm i 18,5 kg i potrafi naprawdę dużo zjeść, ku mojej ogromnej radości. Gorzej jest natomiast z Michałem, urodził się jako hipotrofik (1970 g i 47 cm) i nadal zalicza się do bardzo malutkich i drobniutkich dzieciaczków. Na początku były problemy z anemią prawie rok czasu brał preparaty z żelazem i różnego rodzaju witaminy. Dzięki Bogu wyszliśmy z tego. Jak już wspominałam ma ponad 3 latka, waży jedynie 11,8 kg i mierzy 90 cm. Jest bardzo radosny, żywy, głośny. Niestety z jedzeniem mamy ogromny problem. Ma swoje wybrane potrawy, za żadne skarby nie spróbuje niczego nowego, z owoców zjada jedynie jabłka, maliny i poziomki. Staram się dogadzać mu wedle upodobać ale i tak ilości jakie zjada są niewielkie. Chudzina z niego potworna:( Odpowiedz Link
lavia78 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 19.12.09, 20:42 Witam mam na imię Wiola i jestem mamą pierwszy raz. Synek ma 15 miesięcy urodzony o czasie z wagą 3490g waży dobrze (choć nie ważyłam go po roczku ani razu i mam wrażenie że strasznie mało teraz przybywa ale..zaczyna się chodzenie) ale...mój niejadek to po prostu cycoholik..nic tylko cycuś..troszkę kaszki, troszkę chlebka a obiadku prawie zero i cycuś... więc chętnie cosik tu poczytam:) Odpowiedz Link
jolusia77 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 26.12.09, 21:38 Witam, Mam na imię Jola. Mam dwie córcki- jedna ma 11 lat i dopiero jakiś rok temu wyrosła z etapu "niejadka". Druga córcia ma 22 miesiące i w etap ten właśnie ostro wchodzi. Jakiś miesiąc temu ważyła 11.000 przy wzroście 88 cm. Teraz przypuszcam, że z wagi spadła, bo ostatni miesiąc to pasmo NICNIEJEDZENIA. Brakuje mi siły i cierpliwości. Od stycznia zaczynamy diagnostykę. Odpowiedz Link
beatkaa32 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 03.01.10, 17:14 Witajcie, mam na imię Beata, mieszkam na Śląsku. Jestem mamą fajnej dwójki: córka Julka ma 4, a syn Łukasz 2 latka. Problem mamy z córką: to właśnie Ona jest naszym niejadkiem; każdy posiłek to dla nas ogromny stres. Cieszę się, że tutaj trafiłam, pozdrawiam. Odpowiedz Link
aamayer witam 11.02.10, 13:30 Witam wszystkich Mam na imię Agnieszka, mój synek Franio ma 13 miesięcy. Mieszkamy w Irlandii, gdzie chyba mu klimat nie służy, bo w Polsce ma o wiele większy apetyt :) Franio jest niejadkiem od 9 miesiąca życia, wcześniej nadziwić się nie mogłam, jak moje dziecko ładnie wszystko zjada. Chyba wyczerpał swoją normę...i przestał przybierać na wadze. Ciągle liczę, że samo przejdzie. Pzdrawiam Odpowiedz Link
annobr Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 14.03.10, 14:41 Ania - 32 lata - z Radomia. Mam dwójkę dzieci: Kuba - ur. 1.V.2005 r. Sara - ur. 10.IV.2008 r. Waga ur. 2800 g (39 t.c.). Teraz waży 8,8 do 9 kg, a w kwietniu kończy 2 lata. Chuderlak do potęgi "n". Odpowiedz Link
gumi02 Re: TU PRZEDSTAWIAMY SIEBIE I NASZE POCIECHY 30.03.10, 22:21 Mam na imię Kamila,jestem mamą Mai(7,5 lat) i Bartka(10 miesięcy).Maja zawsze jadła pięknie,za to Bartek jest niejadkiem,waży 7880g. Odpowiedz Link